
No sé que pensar sobre Líbia!
Març 23, 2011Inaudit! Inèdit! Per primer cop en 5 anys que porto de blogger hi ha un tema en el qual no tinc una opinió clara, contundent i radical. Mai fins ara havia sorgit un fet polèmic que em causés un dubte metafísic fins a l’extrem d’obnubilar el meu maniqueisme sectari habitual. I aquest és la intervenció armada al Líbia.
Per una banda, el meu pacifisme m’hauria de fer retractar de tota acció bèl·lica de caire imperialista on moriran civils, a un senyor al qual hem vengut armament per valor de 1.500 milions d’euros i que controla moltes inversions petrolieres espanyoles. Es evident que aquesta represalia militar no es repetirà a Israel quan ataca Gaza, com ahir que van assassinar vuit palestins, entre ells dos menors.
Per altre banda dono suport entusiasta a les revoltes del món àrab, que desmenteixen les tesis islamofòbiques de la dreta catalana i espanyola; em repugna Gadafi profundament i desconfio dels blogs que parlen de la seva suposada política social (JA!). No m’estranya en absolut que s’hagi comparat amb Franco o que Berlusconi s’apiadi d’ell.
La Guerra ja havia començat, quina alternativa seriosa hi havia? Debatent això a Facebook amb “Agència Sirius” un blog de notícies del entorn del PCC (que sovint aplaudeix a Stalin o Corea del nord) m’han contestat:
“L’alternativa seria, l’única, amic, és començar perquè a Europa hi hagi lleis electorals democràtiques, una legislació democràtica i no una farsa plutocràtica imperialista i nazionalcatòlica amb un cor de babaus aplaudint, i tota la corrupció i lladres internacionals que governen i prou coneguts amb nom i cognoms passin pel Tribunal de la Haia, després que aquest sigui també quelcom més que la veu del IV Reich (…) Les revoltes al món islàmic estan finançades pel Club Bildenberg”
Per altre banda us exposo aquest paràgraf de l’article de Vicenç Fises, director de l’Escola de la Pau a la UAB i partidari de la intervenció, amb molts matisos.
Ahí están los riesgos de la intervención, y sobre dichos riesgos la izquierda debería ser sensible, vigilante y exigente, para que un acto desgraciadamente necesario de carácter militar no se convierta en un refuerzo del militarismo existente. No todas las intervenciones militares son defendibles, pero algunas tienen razón de ser. Y ahora lo que toca es apoyar a todas las revueltas populares de los países árabes, con medios políticos, sociales y económicos, y si alguna de estas revueltas es ahogada por las armas de un tirano, es menester darle respuesta con otros medios, para frenar la embestida y crear una situación donde luego sean los medios políticos los que discurran. Es la doctrina del mal menor lo que justifico, siempre y cuando no sea convertido en exponente de todas las virtudes, porque la guerra, siempre, es lo contrario de la virtud. No se olvide.
Fins i tot ICV i IU han votat diferent per primer cop en anys; tots els verds i alguns grups comunistes europeus, com l’alemany Die Linke, han votat a favor de la zona d’exclusió aèria. Quin embolic! Finalment us deixo amb un recull de frases a favor i en contra de l’intervenció de diferents personalitats de l’esquerra:
“La intervención militar en Libia es un mal menor. Es más urgente evitar una masacre indiscriminada” Almudena Grandes
“Estoy totalmente en contra, es irracional. ¿Por qué no nos explican cómo han intentado que mejorara la situación sin recurrir a la guerra?Sólo buscan tener más ventajas con el petróleo y asegurar que todos los países del norte de África van a apoyar las políticas de Israel” Rosa Regás
“Establecer un espacio aéreo es una decisión incómoda pero necesaria para evitar la masacre.” Luís Garcia Montero, poeta.
I vosaltres que penseu! Ajudeu a trobar una postura en la que pugui definir una opinió clara i contundent!
estic com tu i de això he fet aquet tema:
he llegado a una conclusión que que define la cuadratura del circulo.
No, si ya lo decial mi abuela “es más listoooo, no se la pegará nadie”
Definición de lengua i language:
Las lenguas son sonidos distinto para definir lo mismo.
el lenguaje el la utilización de la lengua para definir a la persona.
toma ya!! me he quedao mas ancho que alto.
————
es más fácil entenderse mil personas con una lengua distinta que dos con la misma lengua y un lenguaje distinto.
————-
claro que,,, dos con el mismo lenguaje y distinta lengua pueden hacer que la gente se separe por la lengua.
————-
el lenguage define a las personas prescindiedo de la lengua que hablen, es en realidad su ADN, su “el Pueblo” y su nación.
La maruja es maruja en Quito y en sansebastian y el cabrón es cabrón por muy soltero que esté
——————
no, no!! el lenguaje nada tiene que ver con la lengua, la lengua es inofensiva, el lenguaje no.
el lenguaje es un estado de animo, un talante talentoso, un “quiero que entendais lo que digo sin decirlo”, un guante de terciopelo que acaricia nuesros sentidos o el tam tam de los tambores de guerra.
——————
Tot plegat es un pal,,,
la mar, el mar, quin gran tema per xerrar.
La llengua, el llenguatge, quin pal, doncs no cal parlar.
cago en deu!!, que estic tronat?
Be, he de seguir o d’estancar-me?
I que mes dona, ja s’ho faran.
——————-
hores d’ara res a dir
ai si!! Avui juga el madrid
i que en gadafi ens a dit que continua a tripoli
qui ho hauria de dir, mare de deu santíssima!!
si no fa gaire temps anava de beduí.
També a rodalies canviem el ritme
De vuitanta a cent vint
Cent vint es massa foment a dit
i ha posat a cent per hora
Ja tenim el folletí
Que si madrí es mana
Que si a madrí son uns mal parits.
————-
No cal fer res, tant se’m fot
Si el gadafi és a Trípoli
Si son dos-mil els morts
Si volen mes democràcia
O si volen mes repressió
I ara tito!! Que n’hi ha mes al marroc
Doncs, aneu aneu contant cadàvers
Que jo em vaig a prendre el sol
Desprès El llenguatge ho farà horrible
O pot ser que ho faci bo
————–
No, si ja ho deia algú
Sense adonar-te, zas!! ja te l’han clabat
Quin morro, quina barra
Ara volen privatitzar la caixa.
Si es volen privatitzar, algú les haurà de comprar?
Elemental, elemental
I qui es l’amo? Qui agafarà la pasta?
I qui las ha buidat?
Noi, noi !! para d’escalfar-te el cap
De això la gent no s’ha d’enterar
Com!!? Com ho penseu explicar?
Cap problema,
sigui en euskera o sigui en castellà
ni Deu s’entera si el llenguatge es l’adequat.
Osti tú!! En marcha la operación Odisea
Uaaaaag!! que bueno, ahora si a la guerra,
Que si la democracia, que si dictadura
Que si derechos humanos, que si los caras duras.
Que cacao maravillao, valla lío que se ha armao
Los franceses e ingleses, españoles y daneses,
Una fuerzaa internacional, uau!! fenomenal!!
Victor manuel y la belen, almodobar y el Bardem
¿cogerán las cacerolas o ya les está bien?
Collons!! Que difícil es opinar, mas vale callar
Que alguien con el lenguaje adecuado nos lo aclarará
Y prosigue la operación odisea,
pues nada, nada,,, y que así sea.
És curiós com alguns s’omplen de la “demagògia de sempre” però no diuen que cal fer ara mateix amb l’assumpte. Còmode, no? Dels Verds alemanys cal aprendre’n molt, que d’això, aquí, no en volta.
Si el 36 els aliats haguessin fet el mateix, ens hauríem estalviat 40 anys de dictadura criminal.
Estic d’acord amb la Rosa Regàs, és evident que Libia és petroli, interessos i que – per un motiu que mai sabrem – a Europa li ha convingut recòrrer a aquesta intervenció i fer caure al titella d’en Gaddafi quan ja no els ha fet més servei. Quines han estat les mesures alternatives? Ah, però han estat? I com és que no hem vist alguna comissió europea p.ex. anar a Libia (ho hem vist amb nordamericans pocs dies abans explosió conflicte, em sembla). Ai no sé, tot plegat em fa recordar molt l’argument de Syriana… Al final se’n surten com volen. Quant a opinions islamofòbiques no sé, crec que era natural pensar-hi en líders religiosos al darrera d’aquestes revoltes, ens han tingut mal acostumats durant anys, semblava que els pobles àrabs no tinguessin criteri i que es deixessin manipul.lar permanentment pels seus líders religiosos instigats – i subvencionats – pels sacrosants regnes saudites… Opinió de tot plegat? NO A LA GUERRA… dixit!
Tinc el mateix dubte moral, tampoc intueixo qui hi ha al darrera d’aquestes revoltes (segur que no és espontani), m’agrada pensar que és gent que està farta, per un altre banda penso que son persones que s’han manifestat de forma pacifica, no un exercit,a la que un tirà boig ha respost amb violència, per tant malgrat tots les meus dubtes com a persona que prefereix el diàleg i que creu que la comunitat europea tenia que haver intervingut abans de que la situació degenerés en guerra dons això que més val tard que mai.
Us recomano aquest post sobre la corrupció i la cleptocràcia sota el règim de Gadafi: http://www.elmananadevalles.com.mx/blogs/index.php?option=com_content&view=article&id=477:la-zanahoria-de-gadafi&catid=36:palestra&Itemid=55
Aquesta agressió “legal” és molt difícil de defensar, en Gadafi és un malparit avui, ahir, fa un any, fa quinze, vint, trenta… això és una constant, el que varia és el comportament hipòcrita de occident.
Com molt be saps he fet un post al respecte, al post exposo la versió oposada a la oficial, segurament la veritat és al mig.
Trobo especialment penosos els papers que tenen a aquesta crisi Obama, Zapatero i ICV, tots amb els “bombardejos humanitaris”… que trist.
M’agradaria tenir-ho tant clar com tu Miki! Peró avui Bengasi es capital d’un Govern Rebel i no un altre Sarajevo.
Veurem com acaba tot plegat!
Que et sembla aquesta visió sobre el tema?
http://kukarosello.wordpress.com/2011/03/22/una-visio-sobre-libia/
Jo tampoc ho tinc clar, la veritat.
Tampoc veig clar el final. Què passarà? Fins on arribaran les forces aliades? La mediació russa serà efectiva?
Té les hores comptades en Gaddafi?
Què passarà si d’aquí un mes Gaddafi encara resisteix?
No fa gaire vaig llegir un article on defien la guerra d’una manera molt interessant.
Guerra = Falta de Opressió
Pau=Opressió
Cuan un Regim Oprimeix y contola totalment una societat es viu un periode de Pau. Un Periode de Contol economic y militar absolut, on les petites revoltes son aixafades en tots els camps. Es la absencia d’aquest control el que fa esclatar la guerra; es a dir una epoca on el control economic, politic i militar es fracciona i/o xoca directent amb una altre regim.
Es posible entendre-ho, de mode que la Guerra Permanent i la Pau nomes la domestica y normalitza durant una estona en un cicle etern de crisis y pax romanes…
P-E-T-R-O-L-E-O.
És absolutament normal que no tinguem ni punyetera idea de què pensar sobre Líbia. En canvi, sí que tenim les claus, perquè hi convivim quotidianament, per pensar sobre el govern espanyola i, per extensió, sobre els altres socis de la UE i de l’OTAN. Aquesta mateixa gent deixa que els governs iemení i bahrainí massacrin manifestants que lluiten per la democràcia i la justícia. Aquesta mateixa gent va donar suport a Ben Alí i a Mubarak fins pocs dies abans de l’enderrocament. Aquesta mateixa gent va donar a Franco un suport ininterromput i gairebé incondicional des del 1953. Òbviament, pugnen pels seus interessos. I no són els nostres.
per una banda fer fora malparits del poder sempre està bé, per l’altre posar els malparits que tu t’agradin tampoc es massa bona idea.
Doncs jo també tinc molt dubtes. Per molt que mi esforço no aconsegueixo arribar a una conclusió clara. Una abraçada i fins aviat.
No te’ls acabaràs els posts sobre ciu aquests anys:
http://www.racocatala.cat/forums/fil/139592/rigau-veu-correcta-censura-als-directors-dinstitut
m’ha costat molt i he llegit mooltes coses i finalment crec que era necessària la intervenció. Ho argumento al meu bloc:
http://justsaywhatyouwant.wordpress.com/2011/03/24/perque-invertervenir-a-libia-i-les-limitacions-que-calen/
Jo tampoc no sé com prendre’m la intervenció contra Gaddafi, però em va fer gràcia aquesta tira d’en Toni, l’altre dia a “La Vanguardia”:
http://www.lavanguardia.es/opinion/humor/20110322/54130884063/
Si durant la G. Civil espanyola hi haguera intevingut la comunitat internacional, ens hauríem estalviat 40 anys de dictadura… Tots van ignorar les crides d’auxili de la República per q els interessava…