h1

Pot Josep Anglada entrar al Parlament de Catalunya?

Octubre 25, 2010

Ja està aquiiii….

Aquest dissabte, el lider del feixisme islamofòbic català, Josep Anglada, va abandonar el seu cubil a les profunditats barretinaires d‘Ausch-VIC, el seu feu electoral, per tal d’escampar el seu verinós odi xenòfob al meu barri, en ple Cinturó Roig. I clar, com jo soc una persona que encara no ha aprés a quedar-se de braços creuats, no vaig tenir més remei que passar el matí arrencant alguns dels centenars de cartells que contaminaven les parets dels carrers hospitalencs.

Posteriorment em vaig dirigir a una concentració que, sota el lema “Fora Feixisme de l’Hospitalet” aplegava a diverses ONG, entitats i partits (ICV-EUiA i ERC) on es va llegir el “Manifest de l’Acollidora” en contra de la intolerància xenòfoba. I ja per la tarda no vaig resistir la temptació de passejar-me, agafat de la ma del meu xicot of course, just per davant de la porta de l’acte. Protegits per unes 10 furgones dels mossos i suportant els crits d’un centenar de joves antifeixistes, alguns d’ells ex-nanos meus d’esplai, desfilaven cap a l’interior un seguit de skin heads i vells que semblaven sorgits d’una màquina del temps. Segons he vist al pamflet populista E-Noticies, l’auditori estava a rebentar i fins i tot hi havia gent de peu.

Sense cap lloc a dubte és la major ofensiva electoral d’un partit neonazi a Catalunya des de la Transició. I la pregunta és: poden entrar al parlament? Davant aixó hem de tindre en compte algunes dades preocupants:

– A les darreres eleccions municipals es va fer una enquesta electoral a Vic on PxC no obtenia representació. Doncs bé,  finalment van aconseguir 2.847 vots, el 18,53%, i 4 regidors esdevenint la 2a força política viguetana. Això vol dir que tot el seu vot és ocult i que les enquestes no ens serveixen per preveure el sue impacte real.

-L’augment estadístic del vot a la ciutat de Vic va passar del 7,48% al 18,53% entre 2003 i 2007, es a dir creixen a un ritme del 25% anual, dins aquesta mostra.

– Per obtenir representació a Catalunya cal superar el 3% de vot emès en una província. Donat el Nº de diputats que es trien a cada territori, al província de Barcelona és la que resulta electoralment més rentable (a Lleida cal més d’un 5% per aconseguir un dels pocs diputats que s’hi escullen). Si obtens representació a Barcelona entres directament amb 3 diputats (com li va passar a Ciutadans)

Amb aquestes dades i veient el resultat a les darreres municipals he calculat que amb una participació del 45,6% tindrien alguna probabilitat d’entrar al parlament (un 15-20%), que aniria incrementant, com més alta fos l’abstenció a Barcelona. Amb una assistència a les urnes similar a la de els eleccions europees (37%), estaísticament la seva entrada estaria pràcticament assegurada.

I us preguntareu… perquè?? Doncs molt senzill! He recuperat els apunts d’una assignatura on vàrem analitzar els factors de l’ascensió de Hitler al poder entre 1929 i 1933 i es donen quasi totes les mateixes circumstàncies socials, econòmiques i polítiques que en aquell moment:

1.- Una crisi econòmica amb l’esquerra al poder: Amb la crisi de 1929 a Alemanya governaven es socialistes (SPD) dins la República de Weimar, un període de gran progressisme polític i artístic, que va posar a la defensiva al mon rural i conservador.

2.-Un sentiment ultranacionalsita ferit i humiliat: els alemanys nazis es sentien traïts per que els socialistes havien proclamar la República i acceptat el tractat de Versalles, de la mateixa forma que els independentistes, molts d’ells de Vic, es senten humiliats per les retallades del Estatut. Els nacionalistes es veuen constantment com una comunitat tradicional amenaçada pels canvis, en aquest cas persones d’altres cultures; és el caldo de cultiu ideal!

3.- Un context social propici a la indiferència davant l’odi xenòfob: Igual que a Alemanya es va començar tolerant petites agressions a jueus i es va acabar amb forns crematoris, a Catalunya l’ajuntament de Vic (CIU+PSC+ERC) va aprovar l’expulsió dels immigrants de l’educació i la sanitat pública i el PP ha atiat l’odi contra els gitanos a Badalona.  A això cal sumar els articles de Pilar Rahola a La Vanguardia, per exemple, on es crea constantment una injustificada alarma davant un suposat integrisme islàmic imaginari que tan sols ella és capaç de percebre.

4.- Desconfiança envers la democràcia parlamentària: El 1933 la política alemanya estava completament desprestigiada per  la incapacitat per resoldre una inflació econòmica que feia valdre un ou a 5.000.000 de marcs. A Catalunya, cal sumar el desprestigi parlamentari pels casos de corrupció protagonitzats per CIU, PP, PSC i Laporta.

5.- Factors psicològics: Quan algú pateix una frustració per estar a l’atur de forma indefinida, té una tendència patològica a buscar culpables per sota seu, per tal de sentir-se superior a algú. Per tant canalitzen el seu odi cap als elements inferiors de la societat (immigrants), en comptes de fer-ho contra els més poderosos, que en son els veritables culpables. L’analfabetisme funcional de bona part de la societat catalana, fa propici que cali millor un discurs xenòfob que no una explicació sobre macroeconomia.

El 28N….Els deixarem passar?

PD:Heu de saber que a l’enquesta anònima realitzada al portal digital independentista de dretes E-NOTICIES, PXC és el partit més votat

37 comentaris

 1. Collons, arqueòleg, tot el sentit que podia tenir el teu post l’has engegat a fer punyetes en el punt 2; és delirant! Els socialdemòcrates es van sentir tan humiliats com la resta d’alemanys i, a més, bona part del país va alliberar els socialdemòcrates de les responabilitats derivades del paper que va jugar Alemanya en la 1a. GM. Els cancellers post Versalles van ser, precisament i majoritàriament, polítics de l’SPD!

  En qualsevol cas, fer una sopa amb el Tractat de Versalles, l’Estatut retallat, l’Alemanya de Weimar, el Vic del segle XXI… és un poti-poti d’impossible digestió!


  • Alguns alemanys! EN tot cas Hitler SEMPRE va acusar al SPD de ser l’artífex de la revolució que va fer caure al Kaiser, proclamant la República de Weimar i fent perdre la IGM.

   Si el nacionalisme català no té res a veure amb Anglada, com t’expliques que la ciutat on va obtenir millors resultats la campanya de referèndums independentistes sigui el feu d’Anglada? Quina casualitat no? Hi han un 18% de feixistes a Vic? O es que son votants de CIU, que han derivat a l’extrema dreta pq veuen la nació catalana amenaçada pel Islam?


   • Redéus, no vulguis arreglar el punt 2 convertint Hitler en portaveu parlamentari, ara!! Cony, Hitler assenyalava tot el que estigués a la seva esquerra, és a dir, a tothom excepte el propi NSDAP!! Des de quan el que digués Hitler té cap valor històric?? Sort tens d’escriure això en català i no tenir lectors alemanys, que sino…

    Pel que fa al teu segon paràgraf, no n’he fet cap referència a això que dius! Jo “només” he dit que la barreja de conceptes i circumstàncies que conté el punt 2 és completament injustificable. Amb la resta, com he començat dient, hi puc estar més o menys d’acord.


    • Home dic jo que per analitzar el sorgiment del nazisme, s’haurà d’analitzar el que deia Hitler no?

     A mi a història del nazisme em van fer llegir Mein Kamlft de dalt a baix!!

     Es absolutament impossible, des del meu punt de vista, entendre el nazisme, sense saber quins eren els seus punts de vista! Vaja, dic jo…


     • No ens estem entenent, arqueóleg, no ens estem entenent. Obviament cal conèixer el pensament de Hitler; però una cosa és conèixer-lo i una altra donar-li valor històric, que és el que fas tu. Hitler no va ser un reputat cronista de l’època!


 2. M’ha agradat el post, em sembla que la analogia que fas és força correcta. Si a Anglada el maltractava el seu pare, era adorat per la mare, te complexes pel seu aspecte físic i folla poc, l’hem cagada del tot.

  Tot i així, si la democràcia serveix per que el poble sigui representat, Anglada te força gent a la que representar… evidentment pot entrar al Parlament.


 3. Bon post Arqueòleg!

  Com diu en Miki, l’Anglada té un públic potencial certament gran, falta per veure si li faran cas o deixaran de banda els cants de sirena populistes de PxC, però opcions en tenen. Ara, tampoc crec que haguem de començar a fer saltar totes les alarmes, temps al temps.


  • Ja en parlarem el 29 de Novembre de si era exagerat o no alertar a la població!
   Jo espero que els meus càlculs estadístics siguin errònis, però de ben segur que si la participació baixa més d’un 15% respecte 2006 Anglada entra, fijo!


 4. Arrencant cartells, ja ho veig, coartant la llibertat d’expressió: Això sí que és feixisme!


  • Espero que mai un skin head, fent ús de la seva llibertat d’expressió, no et fumi una puntada de peu amb una bota de ferro en mig de la cara quan surts tranquil·lament de la biblioteca. Igual ja no li trobes tanta gràcia al teu estimat neonazisme…
   Ho dic pq a mi em va passar, per si no era prou explícit.


   • Uhm, t’has picat…Les meves habilitats de troll sembla que van millorant…

    Pots estar segur que no faré broma amb això que et va passar, que d’altra banda ja ho sabia i òbviament lamento, però si no vols comentaris trolls al teu bloc, millor deixa de fer-ne tu primer, que les teves conyetes del Aus-vich i tal també em toquen els collonets. Que l’home de palla està molt gastat ja. I si no, si no vols pols, no vagis a l’era…


 5. Això pot acabar sent el Parlament dels frikis. Fins i tot es presenta la Carmen de Mairena. Salut, arqueòleg!


 6. Per mi, no patiu. He jurat sobre un àlbum de fotos de Bettie Page que mai no votaré una candidatura on hi hagi l’Anglada, ni el Laporta, ni el Carretero, es presentin junts o separats.

  El problema és que jo només tinc un vot i no puc evitar que altres els votin.

  De debò que PxC té vots ocults?

  Confiem que entre els votants habituals del PSC i ICV, i fins i tot ERC, hi hagi també força vots ocults que puguin contrarestar les candidatures xenòfobes i demagògiques i les arraconi per sota del 3%. (Jo mateix, sóc un vot ocult del PSC).

  I sobretot, que els que votarien ocultament les candidatures de l’extripartit no s’abstinguin. Ja ho sabeu: “Si tu no hi vas ells vénen.”


 7. L’anàlisi és bo, però no diria que l’Anglada canalitzi les frustracions dels independentistes, bàsicament perquè es passeja també per actes de l’extrema dreta espanyola (http://www.youtube.com/watch?v=8pltxIZ-2bI t’ho recomano). Són més aviat una espècie de regionalistes com CiU, sense una posició definida, en la qual hi han independentistes (a CiU, Felip Puig) o gent que concep Catalunya integrada a l’estat espanyol (com Duran i Lleida).

  PxC és filla de la projecció de culpar algú pel fet d’estar a l’atur o en males condicions econòmiques més que de l’independentisme (poc) i del nacionalisme (segurament més, però un percentatge poc significatiu). De totes maneres, jo no oblidaria que l’Anglada va estar a Fuerza Nueva i que tot i que parla un castellà que fot pena, a ell Catalunya li deu portar bastant fluixa.


  • A l’enquesta del portal digital independentista de dretes E-Noticies, PxC és el partit més votat! COm t’ho expliques?

   http://eleccions2010.e-noticies.cat/resultats


   • E-brutícies, de dretes i indepe?

    Deixa les drogues. Són un pamflet grogós, i prou. Encara és hora que hi vegi res pro-indepe en aquell cau de merda (que s’hagi nodrit de la divisió i ridícul de l’independentisme són figues d’un altre paner).

    Profunditats barretinaires d’Aus-vic?

    Et recordo que el franquista declarat de l’Anglada només treu representació a les municipals (Anglada independentista????? WTF!!! això és com dir que Rajoy és independentista gallec, o que el bipartit basc és una aventura secessionista!! ets un analfabet polític de la realitat catalana!)

    El Tractat de Versalles amb la Retallada de l’Estatut?

    Sense comentaris. Sabràs molta història però per a desgràcia teua les analogies racionals no s’ensenyen a les facultats. És com comparar l’afer de Perejil amb la Segona Guerra Mundial. No hi ha per on agafar-ho.

    L’independentisme amb el nazisme?

    Ui sí, ja veus com l’Anglada es passeja per la Catalunya “profunda” per caçar un vot nacional-socialista català en cerca d’un genocidi en massa d’immigrants i castellanoparlants… ah, espera, que la seua campanya es centra als barris perifèrics espanyols de l’AMB, camps de proves del postmodernisme entre les noves generacions i de l’esmorteïment de la classe treballadora: allà és on la teva estimada classe obrera, malauradament i igual que a molts països d’Europa, es passa en massa de la lleugera socialdemocràcia als partits xenòfobs. Allà on el PP més xenòfob treu els millors resultats de Catalunya i l’odi a l’immigrant tot i que anonimitzat per la gran ciutat, és més coent. El que es trobava al lloc més baix de l’estructura de classes menyspreant el que ocupa el seu antic lloc, en definitiva.

    Resum de la indignació i incredulitat inicials envers un post tan vomitiu com aquest: tens grans problemes d’auto-odi, concepcions idealistes de la realitat i prejudicis arrelats al moll de l’os, i tant que vas de tolerant. Les teues anades d’olla, barreja de tot lo anterior, són èpiques; si fos tu tindria vergonya d’exposar “idees” tan poc consistents, ¿properes? a la mentida i a la manipulació més ‘salsarosera’, sense cap rigor i que volen provocar però que es queden en el rubor estètic, a manca d’arguments o raonaments intel·lectuals d’alta volada.

    Anem bé si aquest estil suposa ser el de l’objectivitat i l’anàlisi rigorós!


    • Ja sabia jo que a mida que s’acostessin les eleccions CIU-Anglada obririen la caverna dels trolls nacionalcatòlics i carlins-trabucaires els donarien via lliure, sense mordaça.

     En fi, com a mínim em donen audiència! Per cert: a quan paga Más el comentari troll en aquest blog? Més que res per saber si estic a l’alça o a la baixa…


     • A més de la frivolitat amb que et prens les crítiques, podries tractar de contradir, si és que pots. Suposo que arriba un punt que la gloriosa autoimatge de tu mateix s’esquerda i ja només queda fer broma amb tot allò dels trolls i tal. M’encanta que algú et doni de la teva pròpia medicina…


     • Puc respondre i rebatre arguments empírics, racionals i desenvolupats amb coherència.

      Exabruptes idealistes i pallasades fruït d’una opinió política antitètica a la meva, irrespectuosa amb la pluralitat i basada en perjudicis ultranacionalistes racials no mereixen cap esforç per part de la meva glamurosa atenció, a menys que la meva voluntad així ho desitgi, que no és el cas en aquest precís instant.


     • Com ja vaig dir…

      Catòlic? Convergent?

      Sóc ateu i apòstata, socialista i republicà. Estàs perdonat, no passa res.

      Senzillament, no hi ha “fets” a rebatir, pots comparar el que vulguis però el que sobra és la retòrica pobra i inconsistent, quasi digna de Tele5. De fet si passo de tant en tant per aquest lloc és per astorar-me de com, amb la vergonya d’altri que desprèn la majoria de coses que dius (sense trellat ni objectivitat en el tracte de la informació històrica tot acaba en pura estètica que no pot provocar degut a no tenir substància, a no estar apuntalat en res que no siguin retorçaments de prejudicis i idealismes) pensant i creient-te un gran analista.

      És, realment, la polla. A vegades penso que no entens el que llegeixes, no és conya, amb el nombre de faltes i incoherència lèxica (llengua es pensament) és ben possible.

      Però bé, fes, fes, si m’encanta riure, és saníssim! Per llegir (i discutir) anàlisi política hi ha altres llocs.

      PS. A Guissona, poble de Lleida, hi ha més d’un 50% d’immigrants, la localitat de l’Estat on (en percentatge) n’hi ha més, degut a l’empresa càrnica homònima. PXC: 14 vots a les municipals, i el PP sense grup municipal propi. La descendència creix en català i no hi ha greus conflictes de convivència, fins i tot hi ha una nova festa local compartida amb la immigració subsahariana (la millor integrada, de llarg) on tot el poble hi participa.

      Badalona i altres zones del cinturó vermell amb forta immigració: odi ètnic i tensions.

      Conclusió: pensa una mica abans de treure’t els prejudicis del cap, en massa temes la cagues i molt.

      Salut!


     • Exabruptes idealistes? opinió irrespetuosa? No és això el que defenses amb la teva “acidesa”? No és això hipocresia?


 8. Quina por em fa això!! Ja trigaves a fer un post sobre la seva visita a la nostra ciutat. Bon anàlisis de la situació, aviam si prenem consciència perquè això no passi.


 9. Molt bon article arqueòleg !
  Tota la veritat !

  jordicrisol
  http://www.jordicrisol.com


 10. Mairena, Ciutadans, Montserrat Nebrera, Anglada, Laporta… visca la democràcia!


 11. El PP està calcant el discurs de PxC la qual cosa treurà vots als darrers. Ara bé, els vots d’extrema dreta estan tant a Catalunya com a la resta d’Espanya (no hi veig diferències, francament). Altra cosa és que el PP reculli o no aquests vots i que li surtin competidors per la dreta tipus España 2000 o PxC. Però fins ara el PP està recollint tot aquest vot, insisteixo.


  • El PP (i UPN i similars) a tot Espanya i el PP i CiU a Catalunya volia dir.


 12. Ho sento, però tampoc no m’acaba d’agradar l’article. La intenció és molt bona però em sembla que t’hauries de captenir una mica.

  No m’ha agradat gens el joc d’ Aus-Vic amb Auschwitz (és una bona idea), però encara que no sigui vigatà m’ha ofès. Em sembla que a la capital d’Osona hi ha votants de les altres forces polítiques. Per tant, també són responsables de donar suport a Anglada? Crec que es mereixen respecte tant les persones de Vic com totes les víctimes d’Auschwitz.

  Tampoc m’agrada que fiquis en el mateix sac nacionalisme, independentisme i feixisme.

  M’ha sobtat que que t’hagis deixat d’esmentar IC-V. Evidentment, encara no està esquitxada per cap cas de corrupció, però sí d’inoperància política per part dels departaments que ha dirigit.

  Ara, m’ha agradat el paral·lelisme dels dos contextos històrics i que evidenciïs que cal reformar el sistema de representació política.

  Sóc un decebut polític que aspira a la independència. Ara, ni em sento –ni ho vull– representat per tots els esmentats i els que has omès.


  • Vic es culpable d’haver aprovat amb es vots de PxC, ERC, CIU, PP i PSC una moció per intentar expulsar als immigrants de la sanitat i la educació pública (tan sols ICV s’hi va oposar) . És a partir d’aquest precís instant quan l’odi feixista s’escampa fora de la ciutat, Anglada agafa embranzida i comença a sortir a tots els mitjans de comunicació.

   Governant es poden cometre errors humans, però mai prostituir els principis ideològics venent-se al feixisme.


   • Tornem a oblidar (deliberadament) a les CUP…¬¬


   • Demagog! Abans informa’t, en CAP moment es volia expulsar a ningú dels serveis públics (faltaria més!), sinó negar l’empadronament als immigrants il·legals, que és ben diferent (i en tot cas el dret a l’atenció sanitària és inalienable).

    De fet a la majoria de països europeus avançats (Espanya no n’és un d’ells, clar) funciona així: els sistemes d’Estat del bennestar són força fixos, costa d’entrar-hi però un cop hi ets l’Estat té una cobertura sòlida en tots els aspectes. Prefereixo un sistema regulat d’excel·lència que no una barra lliure sense requisits d’accés, perquè llavors es desvirtua el pacte social de rerefons: entre diferents generacions, classes socials (redistribució), etc.

    Prefereixo que al seu país es puguin guanyar un futur a que hagin de veure’s forçat a marxar-ne. Fent el que proposes no solucionem problemes, només n’afegim.


   • Curiós! Com expliques el tripartit que governa l’Ajuntament d’on visc: Iniciativa amb ERC i CiU?

    No em convenç aquest argument per acusar la gent de Vic de feixista. M’imagino ara mateix que estic empedronat a Vic i que voto en blanc en totes les eleccions. I evidentment estic en contra de l’acord a què van arribar el govern municipal. Ara, cal recordar que també era una mesura de pressió per denunciar el finançament dels ens locals. Així doncs, em prenc com un insult el teu article,no?


    • En tot cas em referia a Vic com a ens municipal administratiu, no com a lloc físic o demogràfic.


 13. Espero sincerament que no. De totes maneres recolliran vot ocult i vot provinent d’alguna de les raons que exposes o d’una combinació d’elles.

  De totes maneres no crec que el “seu electorat potencial” doni per tant….Espero.

  Molt bon post.


 14. jjejej!! veig ke has aixecat polseguera amb el teu post. Es un bon anàlisi encar ke jo en faria algunes matitzacions.
  D’altra banda et dirè ke si a la Pilar li treus la part prosionista te molta raó en un anàlisi amb perspectiva de gènere podriem dir ke el fanatisme islamista està utilitzant la religió fent ke es confongui amb cultura i utilitzen les dones com a punta de llança. El mateix podem dir del fanatisme catòlic del Carajillo Party de la conferencia episcopal.


 15. esto defensores de los islamistas homofobos…. que daños os han hecho los homosexuales…


 16. […] – La ultradreta feixista de Josep Anglada (PxC) entra amb força al Parlament de Catalunya, formant grup parlamentari de 9 diputats, com JA US VAIG ADVERTIR. […]


 17. […] les passades eleccions autonòmiques la candidatura d’ultradreta Plataforma x Catalunya, com ja us vaig advertir, va ser la gran sorpresa i a Hospitalet, amb una participació del 55,57% va aconseguir 3.796 vots […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: