h1

BURIED:Bon cinema dins d’una caixa

Octubre 3, 2010

Una caixa de fusta, un telèfon mòbil, dues llanternes, un encenedor i un sol actor. Aquest és tot el material que és necessita per fer una pel·licula brillant en la seva originalitat,tenaç en la seva interpretació i desoladora en el seu argument. Sincerament, no recordava haver trobat una joia cm aquesta des de “La Cinta Blanca” a començaments d’any.

No, encara no ha començat el Festival de Cinema de Sitges, però aquest film podria perfectament haver arrasat  amb el palmarès  de l’imminent certamen de fantasia i terror. “Buried” es basa en una idea simple, però molt ben desenvolupada:  un home es desperta lligat i tancat dins un taüt enterrat sota terra. I millor que no en sapigueu rés més, doncs com més verges de spoilers  assistiu al cinema, millor.

El film es va rodar en 17 dies a Barcelona, encara que aquesta dada resulta del tot irrellevant, doncs diguéssim que molts molts paisatges no es veurien.  I d’allí a Sundance, la Meca del cinema independent americà, on va arrasar fins al punt que les entrades per la sessió es revenien a 150 euros.

El seu director, el galleg Rodrigo Cortés, ja m’havia captivat amb la seva desconeguda òpera prima “El Concursante”, que va passar injustament amb més pena que glòria per les pantalles. De nou torna a atacar brutalment les injustícies i les desigualtats del capitalisme i la guerra, però no de front, com faria un previsible realisme social argentí, sinó dissimuladament, quan ja et té captivat i mig ofegat en la tensió asfixiant de claustrofòbia i foscor... PAM! Et clava una punyalada per l’esquena. I fins aquí puc llegir.

Menció a part mereix la interpretació d’un desconegut actor, Ryan Reynolds, artífex de l’èxit en crear aquesta trepidant atmosfera d’impotència i desesperació que s’ens contagia con si fóssim nosaltres mateixos els que ens trobem tancats dins aquella caixa.

En una època en que el cinema sembla haver-se oblidat de la originalitat i la transgressió, més enllà del buit confeti de colorins que representa la onada de 3D post-Avatar, Buried és un flotador al que agafar-se en aquest desolador oceà  de vulgaritat, guions previsibles, pallassades teenagers i nyonyeria barata  made in Julia Roberts, en que s’ha convertit la cartellera a les darreres setmanes.

Sens dubte el perfecte aperitiu de cara a Sitges!

17 comentaris

  1. Coincideixes amb el “crític de cine”, la peli pinta molt be, però no la veuré, si ja em va angoixar i semblar claustrofòbica “The Road”, aquesta ni t’explico…

    Tot i així em sembla original i molt valenta.

    Cap a Sitges de nou!!!!


    • D’acord amb en Madebtmiki. Em sembla massa engoixant per veure-la…


      • Doncs us perdreu un bon film! De veritat que val la pena i no no ho passareu malament, a menys que sigueu unes nyonyes impresionables!


  2. Ei, estem d’acord!! Això vol dir que la pel·li s’ho val!! Si et passes pel blog veuràs la meva crítica, semblant en valoració a la teva.
    És possible que ens trobem per Sitges. Hi aniré el dia 10 per veure unes quantes pel·lícules. Em mola la capçalera del blog; gràcies a “Aficionats als senders” tinc un pòster del festival penjat a la paret.


  3. Carlos Boyero al teu costat no es ningú!!


  4. Deu ser de claustrofòbia total! Quin iuiu!!!!


  5. ni cuita en ratafia la vaig a veure! amb la claustrofòbia que pateixo! agh! 😀


  6. Me l’apunto! Realment ha de ser quelcom d’allò més interessant, semblant al plantejament de Última llamada o a La cabina, d’Antonio Mercero.
    Quentin Tarantino va dirigir un episodi doble de CSI Las Vegas on un dels agents era segrestat i enterrat dins un taut i, a part d’un moment estelar de la sèrie, va significar la reivindicació de l’actor que interpretava el segrestat, en George Eads, ja que sens dubte ha de ser tot un repte recrear quelcom tan extrem.


    • Gràcies per la contextualització! Volia buscar paral·lels però no sabia per on començar!


  7. Un interesante artículo sobre la película en http://agitaciondesdelaperiferia.blogspot.com/2010/10/mantengase-la-espera.html


  8. Pel que acabes de dir en el teu post, i el que he llegit en el de Crític de Cine sobre la mateixa pel•lícula, a la primera oportunitat la veuré.

    M’estimo molt les iniciatives de fer cinema amb pressupostos baixos i guions originals.

    Espero m’agradin les sorpreses del guió que anuncies.


  9. Home, Ryan Reynolds desconegut actor… doncs no.


  10. Saps què? Ser enterrat viu és el meu més gran malson. I segur que és una pel·lícula impressionant, però no l’aniré a veure. Potser algun dia, amb molts trankilmazin al cos, pero al cine no. Des de luegu.


  11. Hola, Arqueòleg. Encara hi estic pensant perquè no en tinc una opinió clara. Espero parlar-ne al blog aviat. Algunes reflexions en calent. És bona perquè l’hora i mitja em va passar en un obrir i tancar d’ulls. La posada en escena és sensacional. La il·luminació d’Oscar. Fins aquí tot bé. Una de les pelis destacades de l’any, sens dubte.

    Ja no tinc tan clar l’argument. Si et dic la veritat jo, que pateixo per quasi tot, i evito anar a veure pelis de por, no em vaig angoixar massa. Hi ha massa tocs d’humor negre que fan que no t’acabis de creure la història. Trucades inversemblants, el tema de la serp, defensa dels segrestadors… Massa acudits per un tema tan bèstia. O ho hem de pendre tot com una faula sobre la clastrofòbia i la imbecilitat de les persones que ens manen?

    sALUT!


  12. Francament, no em veig amb ànims de veure-la, però moltes gràcies per una ressenya tan interessant!


  13. Mirad, mirad… lo que hemos encontrado escarbando en el guión. Un saludo



Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: