
Sindicalisme, vagues i conciència de classe avui
Setembre 13, 2010Arran de la convocatòria d’una Vaga General el proper Dimecres 29 de Setembre els mitjans de comunicació de la dreta, sicaris del capital com sempre i mesells palanganers de la patronal com mai, han iniciat una brutal campanya de demonització del nostre precari i dèbil moviment sindical, en el seu enèsim intent de dinamitar el que queda de l’Estat del Benestar, instaurant en el seu lloc un sistema d’esclavisme neoliberal.
Des de les diferents cavernes mediàtiques s’ha acusat a CCOO i UGT de “pallassos”, “agents burocràtics”, ” reaccionaris”, “paràsits subvencionats”, “anomalies” o “vils canalles esperpèntics”, entre altres vomitius improperis. I com no el PP s’ha apuntat ben ràpid a la crema de bruixes: Esperanza Aguirre ha anunciat que es pensa carregar a 2.000 sindicalistes de l’Administració de la Comunitat de Madrid, mitjançant un suposat pla d’austeritat i, per si fos poc Cristobal Montoro (PP) ha afirmat que les vagues son decimonòniques i que s’haurien d’eradicar, acabant així amb el Dret a Vaga, reconegut a l’Article nº28 de la Constitució Espanyola, així com a la Carta Comunitària dels Drets Socials Fonamentals dels Treballadors. Sort que l’aturada és contra un Govern socialista!!
La dreta es podria estalviar tot el seu odi anti-proletari. Poden estar ben tranquils que el sindicalisme del segle XXI és una ombra del que havia estat durant el segle XX. La consciència de classe s’ha anat minvant gràcies a la deslocalització del sector industrial al Tercer Món, la fi del model “fordià” de producció en cadena, la protecció social pública i, sobretot, l’augment de poder adquisitiu i de nivell de vida dels treballadors, desenvolupant així una societat postmoderna formada per “consumidors” individuals i aïllats, que no es veuen a si mateixos com part del sistema productiu.
A més d’això, segons va el prestigiós historiador marxista Eric Hobsbawm, la classe obrera del segle XXI es diferència de la del segle XX en que han aparegut diversos factors negatius que debiliten la seva capacitat d’organització política i sindical:
– La xenofòbia, o “socialisme dels ximples“: la protecció del treball d’un mateix davant possibles competidors estrangers., en comptes de fer-ho contra la patronal Com més dèbil és el moviment obrer, més fort resulta el racisme.
–La temporalitat del treball: moltes feines es fan tan sols en una època de l’any (hostaleria, verema…) la qual cosa impossibilita una organització estable.
–La meritocràcia educativa: avui dia per accedir a un bon lloc de treball resulta imprescindible un bon títol, pel qual el sistema administratiu ens ensenya a competir contra els nostres iguals des de ben petits a l’escola, creant així individualisme i enveja, en comptes de cooperació. A més, la classe intel·lectual és vista per les persones amb menys recursos com membres de la èl·lit, aniquilant la unió de treballadors i pensadors que havia caracteritzat el socialisme del segle XX.
Jo segueixo creient que el sindicalisme, la negociació col·lectiva i la vaga son els únics instruments eficaços i vàlids amb que comptem els treballadors davant el capital. Així m’ho ha demostrat la meva experiència laboral: quan vaig començar a treballar d’arqueòleg cobrava 711 euros (estant llicenciat!!) i fins que no vam aprovar el conveni col·lectiu, gràcies a CCOO, la meva nòmina no va poder esdevenir mileurista.
Desgraciadament aquesta visió es absolutament minoritària i la immensa majoria de proletaris intentaran acudir als seus llocs de treball el proper dia 29 de Setembre que, en un paradoxal acte de supina estupidesa, per por de no cobrar un dia de sou seran capaços de sacrificar la seva jubilació, acomiadament just, nòmina i conveni.
Però com no podem deixar que la massa d’esquirols aborregats decideixin portar-nos de cap a l’abisme, demano a totes les organitzacions obreres que queden que no reparin en mitjans, ni en cap mena de perjudici ètic, per tal d’impedir físicament l’assistència laboral a aquells quintacolumnistes col·laboracionistes que, amb el seu covard egoisme, encara estaríem treballant 65h setmanals des dels vuit anys fins als 80. La finalitat està plenament justificada: en el boicot total als mitjans de transport públics i principals carreteres estarà l’èxit de la nostre lluita.
Apa aquí! Jo no dubto de la legitimitat i necessitat de la vaga (en faria més d’una i l’hagués fet abans, però), del que dubto és de l’autoritat moral dels sindicats, que s’han convertit en una organització que tapa els forats de la teulada de la barraca en comptes d’explicar al treballador com fer-se una casa. Suposo que entens la meva paradoxa: la vaga és necessària, però que els sindicats de pandereta del país diguin quan fer-la no em sembla el més adequat.
I qui ho ha de dir? Els sindicats son els representants dels treballadors, qui vols que decideixi el dia de la vaga… la patronal?
No ho tinc gaire clar, aquests sindicats no em motiven gens. El teu post està molt ben argumentat, però no tinc gens clar que una vaga d’un dia serveixi de res, potser creuria més en altres mètodes de pressió tipus resistència pacífica o boicot a l’estat.
Les vagues em semblen poc útils i antiquades.
Les vagues en si, avui dia, estic amb tu, són antiquades. Perquè si pares de produir, a la teva empresa se la bufa, i si li toques massa la moral, doncs se’n va a un altre país on explotar la gent d’allà i cap problema.
Als únics que els hi pot servir és als funcionaris. La resta, com no facin vagues japoneses… res de res.
Estic d’acord amb l’anàlisi, però discrepo en el fet de defensar CCOO i UGT com a garants dels drets dels treballadors… Ja he vist més de 2 vegades tant en un com en l’altre sindicat una utilització directa com a “sindicat groc” enfront a els “perills” d’altres organitzacions sindicals, posant com a candidats a persones escollides per la direcció etc…
No es pot demanar a la patronal que sigui benèvola, la seva feina és el màxim benefici possible… Però si hi ha una diferència entre la nostra situació i la dels treballadors francesos és que tenen uns sindicats menys propensos a cedir a canvi d’un ascens o una mariscadeta… i això, a nivell de drets, es nota…
De tota manera me n’alegro de la vostra bona experiència com a arqueòlegs en aquest sentit…
Resistència pacífica?? Això em sona a quedar-se assentat al sofà veient com els nostres drets es subhasten en un mercat d’esclaus!
Vols que t’expliqui que han fet els sindicats al llarg de la història pels drets obrers? I que s’ha aconseguit no fent res???
La cosa no és no fer res, la cosa és plantejar-se si els mètodes per protestar encara són vigents o no. O almenys això crec que provava de dir el Miki.
Jo personalment com ja he dit crec que no, però això no vol dir que no cregui necessari protestar. Només és que veig que sol ser molt més útil sortir als mitjans, crear plataformes de protesta i fer manifestacions que no pas fer una vaga. Perquè la vaga en si no molesta a ningú. Bé, si que molesta, en general molesta a qui menys culpa en té (com avui la de FGC).
Que no molesta a ningú??? Tu saps quin volum de pèrdues per la patronal i en Govern representa un dia de no-producció??
Vols dir que és tant per a les grans empreses? Potser tinc una vvisio esbiaixada, però em dóna la sensació que a les multinacionals un dia de vaga a Espanya és com una picada de mosquit. Molesta, però no mata. És a dir, que per un dia, ells tan feliços, i si se’n fan massa, sempre poden anar movent les fàbriques/serveis cap a una altra banda on es queixin menys.
crec que les vagues cada cop tenen menys repercussió i utilitat. De què han servit les últimes vagues del Pla Bolonya universitari o per la millora del sistema educatiu?? Els ECTS funcionen més que mai, la LEC continua endavant i el nou calendari educatiu es va aprovar sense consultar amb tots els organismes, entre d’altres errades.
I mentre nosaltres ens queixem, els polítics i les administracions riuen i es freguen les mans pensant en tots els sous que s’estalvien de pagar.
Per cert, el Dret a vaga fa temps que no existeix. Si secundo un dia de vaga em resten 100 euros del meu sou. Jo no cobro 100 euros al dia, ja m’agradaria. Per tant, considero aquesta retallada com un càstig per acudir-hi. La vaga avui en dia no és un dret és una possibilitat que té el proletariat però que comporta un escarment econòmic.
La darrera vaga general va aconseguir retirar 10 de 12 punts del “decretazo” i la fulminant dimissió del ministre de Treball!
No podria estar més d acord amb tú. Parem el país el 29S.
Aquest cop tenim punts de vista diferents. Jo he sigut delegat sindical de CCOO de 2002 a 2005 a Comerç i autoserveis de Barcelona. Puc dir que conec com funciona un sindicat, i avui segueixo sent membre de Trade-CCOO (sindicat de treballadors autònoms). A la vaga general de 2002 contra el ‘decretazo’ els sindicats van recollir un suport enorme entre els més joves. Aquest suport, 8 anys després, l’han dilapidat. L’ambient, avui, no és de vaga general, la percepció (i així ho reflexen les enquestes) és que els sindicats han caigut en el corporativisme que em dol enormement reconeixer.
Aviat escriuré un post sobre el tema i espero les teves opinions. La meva és ben sencilla: els sindicats s’han d’actualitzar, sense oblidar qui són.
A mi em fa la impressió que els sindicats s’han centrat en defensar els insiders del mercat laboral (gent amb contracte fix de 40 a 65 anys) i s’han despreocupat absolutament dels joves i els temporals.
El diferencial entre temporalitat de menors de 35 i de majors de 35 o el diferencial entre atur de menors de 35 i de majors de 35 és brutal i no té comparació amb la situació de cap altre país desenvolupat. I no només és el diferencial entre la situació laboral dels joves i dels més grans, són les xifres absolutes: 90% de temporalitat juvenil, 40$ d’atur juvenil.
Per no parlar d’altres temes com la desprotecció dels treballadors subcontractats. Evidentment que la culpa és dels empresaris i de l’administració, però la inacció dels sindicats en aquests temes tindrà una cosa a veure.
Per aquí vaig jo. Al post que estic preparant aprofundiré en casos que conec a empreses del sector de l’alimentació que, encara que ja no és el meu, en mantinc contacte.
La impressió que tinc és que els sindicats han tolerat els contractes precaris pels joves fins que, de cop, han vist amenaçats els contractes de 45 dies per any. Per això, a mi la vaga em costa molt de creure-me-la. Vaja, es que no crec que se la creguin ni ells.
Es que la sindicació es nula entre els joves! Els actes sindicals d’UGT-CCOO son pura gerontocràcia, la qual cosa encara em fa més por! Quan tota aquesta gent es jubili…estat del benestar bye bye hasta otro ratito!
Arqueòleg: causa o conseqüència? En tot cas sigui quina sigui l’edat mitjana, el sexe o país d’origen dels afiliats tenen el deure de defendre els drets de tots els treballadors del país.
M’estàs dient que com que la majoria són homes, majors de 40 i tenen el dret de despreocupar-se de les dones treballadores, dels joves treballadors i dels immigrants treballadors?
Si CCOO i UGT són sexistes, edatistes i racistes s’ha de denunciar. La permissivitat amb que han contemplat com durant els darrers 15 anys com la temporalitat i l’atur s’instal·laven entre els joves, les dones i els immigrants els fa còmplices, crec. Fins el 2008-2009 no han mogut un dit perquè fins abans de la crisi la xacra de l’atur i la temporalitat només afectava a dones, immigrants i joves i ells eren homes madurs heterosexuals de nacionalitat espanyola ben integrats al sistema…
En tot cas, puc dir que en el meu sector, no puc més que desfer-me en elogis al paper de CCOO en la redacció del Conveni de l’Arqueologia. Quan recordo quan cobrava 4 euros/hora per fer de guia en un Museu públic un Diumenge al migdia… la senyora de fer feines, analfabeta funcional, em triplicava el sou!!!
No estic del tot d’acord amb els Sindicats que maneguen el cotarro, no el de la vaga, vull dir el cotarro general.
Fins que no han vist les orelles al llop li han permès de tot al govern.
Crec que molts dels líders sindicals estan instaurats en l’establishment i des d’allà la vida es veu diferent.
Quin tòpic! Els sindicats han estat negociant amb el Govern i la patronal fins al darrer moment en el que a Zapatero va a la UE se li gira el cervell i torna convertit en Margaret Tatcher. Fins al dia abans tot anava rodat!!
http://www.periodistadigital.com/politica/autonomias/2009/11/03/un-lider-de-ugt-cena-en-el-bulli-a-300-euros-el-cubierto.shtml
Yo es que paso de subvencionar a pijos y burgueses.
Y tu?
Menudo argumento más falaz, populista demagògico y própio de las hienas cavernárias que pasean su odio fascista en tertúlias de Intereconomia.
¿Que coño importará en que restaurante cene cada uno?? Ir a la Huelga es gratis y allá cada cual con su vida privada!
La huelga representa muchas cosas, entre ellas un apoyo implicito a los sindicatos.
Unos sindicatos que no se puede negar que han cometido demasiados errores, los sindicatos necesitan ser reformados y necesitan que haya una limpieza en ellos.
Lo triste.. es que lo que he dicho es solo un grano de arena en la playa…si alguien quisiera poner noticias.. seria horrible.
por otra parte veo que sigues sin responderme a mi pregunta
¿pasas de subvencionar a pijos y burgueses?
espero que esta respondas a mi pregunta.. o si no me vere obligado a pensar que SI.
Por cierto a mi no me da igual EN QUE SE GASTA EL DINERO DE NUESTROS impuest.. y menos si el dinero de nuestros impuestos va para pagar cenas de pijos, burgueses y chupasubvenciones.
si a ti te da igual, solo puede decir que trabajar para que otros disfruten de caprichos que solo se ganado han chupando impuestos es de GILIPOLLAS
ENtiendo las subvenciones, pero cuando une ve esas cosas, sabe perfectamente que las subvenciones han ido demasiado lejos
. y que debe haber tijeras y reformas en estas instituciones corruptas llenas de marisqueros y cruceritos.
Claaaro! Los sindicalistas son vagos y millonarios! No como la patronal, pobrtecita, que vive retozando en la misèria y comiendo pan duro, verdad?
Que pena que yo haya estado en un sindicato y sepa lo que és, porqué si fuera marciano e imbécil, igual te llego a creer!
vaya la falacia de la “falsa dicotomia”
quien ha hablado aqui de patronal,acaso he dicho que la patronal me parezca probrecita PUES NO.. solo digo que los sindicatos estan corruptos y a las pruebas me remito, y tranquilo yo tambien he estado en un sindicato.
por eso les critico.
Por cierto sigues sin contestarte que te parece gastarse el dinero del contribuyente en cruceros de lujo y cenas lujosas…
Me voy a temer que eres de los que les gusta subvencionar lujos de pijos mientras hay tanto necesitado. lo cual es muy horrible.
Amb aquest tema sempre he pensat que una vaga d’estudiants no fa res i per tant son inutils. En canvi una vaga general, si és fes com ha de ser, és a dir total, pot fer molt de mal al pais.
Crec que la millor manera pq la gent faci vaga és paralitzan (a part dels transports) els mitjans de telecomunicació, si no hi ha TV ni internet… que farem aquell dia??!!! Ja no podré escarxofar-me al sofà i em veure obligat a anar a manifestar-me!!
TV3 ha decidit anar a la vaga. Avui, a la pregunta del dia, del programa del Cuní, la gent que trucava estava molt dividida. Demà sabrem números globals, però avui estava al cinquanta per cent. Jo crec que hi ma motius suficients per fer vaga, respectant qui no la faci. Això dels piquets informatius (?) a mi em fa molta gràcia. Tots som prou grans per decidir sense que ens pressionin. Una abraçada, ARQUEÒLEG.
“el Dret a Vaga, reconegut a l’Article nº28 de la Constitució Espanyola, així com a la Carta Comunitària dels Drets Socials Fonamentals dels Treballadors.”
La vaga és un dret, no una obligació.
“no reparin en cap mena de perjudici ètic, per tal d’impedir físicament l’assistència laboral. La finalitat està plenament justificada: en el boicot total als mitjans de transport públics i principals carreteres estarà l’èxit de la nostre lluita.”
Això és una dictadura, estàs obligant a algú a fer una cosa per la força, exercint un poder que ningú t’ha atorgat, limitant el desenvolupament i pensament personal i, el que és més important, contradint-te a tu mateix amb la idea de llibertat i intelecte, no estàs utilitzant res més que la burda força física en comptes de la paraula, la dialèctica i la raó.
La llibertat individual acaba quan comencen els drets laborals de tota la societat. Pel caprici, o covardia, d’un que vol guanyar un dia de feina, no es podem sacrificar els drets socials de tots. Si la llei només afectés als esquirols, no tindria cap problema en deixar-los anar a treballar… el problema es que si la llei s’aprova ens afectarà a la col·lectivitat proletària! I la vaga tan sols es guanyarà si es massiva.
Que és més important el dret individual a anar a treballar UN DIA o el dret col·lectiu de tenir un sou digne i una jubilació TOTA LA VIDA?
Això dependrà de cada un, però no està entre els drets de la vaga ni de les persones que formen els piquets el d’impedir que aquell que vulgui (pels motius que sigui: convicció, desafecció, necessitat de calers o ganes de tocar les pilotes) vagi a treballar. En aquest sentit trobo que s’hauria d’actuar més decididament contra els piquets.
altre cop estàs caient en el mateix error. qui decideix on acaba la llibertat individual? Estàs a un pas de la censura. qui decideix què és perjudicial (i per tant censurable) i què és molest (i per tant ja no tant justificable la censura).
Però bé, no sé, suposo que això forma part de la teva conversió al radicalisme extrem i, sobretot, la incomprensió de realitats diferents a la teva. Però bé deu ser l’edat.
ICV i CCOO radicalisme extrem?? Quan ho expliqui als meus amics okupes i de la CNT…
PD: els sindicats son els representants legals i democràtics de la classe treballadora, segons el marc legal actual i son ells qui convoquen la vaga i organitzen piquets, no jo… Diós me libre!
Es com quan la policia et coharta la teva llibertat individual d’anar a 200 km/h pa així ho han decidit els representants legals democràticament, els hagis votat o no.
Aquesta és la diferència entre l’Anarquia i l’Estat democràtic!
Pd: Si, la adolescéncia me ha convertido en punki!
Companys, companyes…. ho tingueu clar o no, aquesta contrareforma implica el retrocés d’anys de lluita, sang i suor de gent que si que creu en quelcom més que el diner!
El 29 de setembre, VAGA GENERAL!
gràcies pel suport! Jo sol contra tots els neoliberals estava desbordat!
Que no et donin la raó no implica que siguin neoliberals. Jo no ho sóc gens, o potser és que no ho he descobert encara? He de començar a escoltar més esRadio?
ajajaj dubto que la trobis al dial català, per sort!!
Peró no em negarás que en aquest post, on he comés el greu delicte de donar suport al moviment obrer, m’heu acrivillat viu!!
Després no us queixeu quan privatitzin l’educació i la sanitat eh… total jo ja he acabat els estudis, no tinc fills i no em poso malalt, a mi plin!
Home, jo de moment per sort tinc una assegurança mèdica privada per tema familiar (treball d’un dels pares). Així que aquest punt també podria dir a mi plin XD.
Si t’han acrivillat (o t’hem) jo crec que és més per la radicalització de la postura i perquè sembla que aquesta vaga no compta amb un suport massa gran.
Ah! I esRadio sempre es pot veure pels matins per la TV a Veo.