h1

La neteja ètnica contra el poble gitano: 1749-2010

Agost 30, 2010

.

“El gitano es lo más elemental, lo más profundo, lo más aristocrático de mi país, lo más representativo de su modo y el que guarda el ascua, la sangre y el alfabeto de la verdad andaluza universal”

Federico García Lorca

Nicolás Sarkozy ha iniciat una embogida cursa a la reelecció a la presidència de la República a base de dinamitar la convivència multicultural que tant ha caracteritzat el nostre país veí, a base d’engegar un procés de neteja ètnica, destruint més de 150 campaments de gitanos i expulsant del país a uns 9.000 ciutadans a Romania. Una decisió durament criticada per l’esquerra francesa, la ONU i la Comissió Europea.

Sens dubte la crisi econòmica i l’augment de l’atur és el cocktail ideal per al sorgiment de la xenofòbia, com ja sabia Hitler que va passar del 3 al 30% de vot entre 1928 i 1930. La solució ideal per descarregar la frustració social contra els graons més dèbils de la societat, deslliurant-ne als veritables culpables de tota responsabilitat. Una advertència del que podria succeir aquí si la dreta torna al poder, esperonada per grupuscles ultres, com Anglada, per exemple.

Els gitanos arrosseguen un llarg historial de discriminació cultural, precisament el  30 d’agost es commemora l’efemèride d’un dels dies més tristos per a la persecució contra la ètnia romaní. Tal dia com avui de 1749, fa 261 anys, el Rei d’Espanya Ferran VI va encarregar al seu Ministre, El Marqués de la Ensenada, que iniciés en secret els plans per una neteja ètnica total dels gitanos a espanyols, el que es coneixeria com “La Gran Redada”.

Els diferents Capitans Generals de l’exèrcit espanyol reben un sobre tancat amb unes instruccions ben clares: els homes serien obligats a fer treballs forçats per la Marina, mentre que els dones i els nens serien enviats a treballar a les fàbriques o directament a la presó. Es van detindre entre 9.000 i 12.000 persones, especialment a Sevilla, la zona més poblada per aquest poble nòmada, on l’exèrcit va haver de rodejar la ciutat, assassinant a diversos fugitius.  Els presoners es varen tancar amuntegats en condicions inhumanes i encadenats en grillets, mentre diversos notables i ciutadans il·lustres sevillans imploraven misericòrdia al monarca, cosa que no passaria fins 14 anys més tard, ja sota el govern de Carles III.

Posteriorment els polítics del moment es van adonar que bàsicament havien arrestat gitanos que treballaven honradament de ma d’obra al camp, mentre que els pocs delinqüents havien quedat en llibertat.

Vaja!! Doncs sembla que no ha canviat res des de fa dos segles i mig! Sarkozy aplica les mateixes solucions violentes, radicals i despòtiques que els monarques de l’Espanya absolutista, que tan inútils es van demostrar al seu moment. No hem aprés res? La França il·lustrada no s’ha adonat per un instant que la força bruta és inútil i que Romania és un país que forma part de la UE, amb el que, per tant, hi ha llibertat de circulació de persones?

No seria més lògic i sensat invertir en educadors socials, en plans específics de treball i habitatges  socials, com s’ha fet en els darrers anys al nostre estat, amb relatiu èxit? El problema dels gitanos, com molt encertadament assenyalava el passat dissabte en un article a El País l’economista i  activista polític Georges Soros, NO es cultural, sinó econòmic! No existeix cap mena de incapacitat ètnica que impedeixi la integració social, si no la seva manca estructural d’educació el que els impossibilita accedir a treballs dignes i els impulsa a malviure dels furts i la droga.

Per més inri, Sarkozy és un cognom Hongarès i la seva primera dona, Cécilia Ciganer, és d’ascendència gitana!!

16 comentaris

 1. Tenim un nou Hitler molt, MASSA, a prop.


 2. Ja hi som, que fàcil que ha estat trobar els culpables de la crisi, els gitanos. Podrien haver estat qualsevol altre minoria però els hi ha tocat a ells.

  Aviat veurem com s’exporta aquest model de fer política a casa nostra, no trigarem massa a patir-ho.


 3. Com sempre tu i jo sincronitzats, perque avui volia fer un article sobre aquest tema, però l’aparco fins demà. Avui pots llegir-te un que es diu ‘La Bombolla discogràfica’.

  A vegades oblidem el motiu pel qual Sarko està a la presidència-reialme de França: va adoptar el discurs patrioteru de Le Pen. Això incloïa la seva demagògia i el discurs habitual de la puresa de raça, però amb sacarina i llet de soja. L’expulsió de gitanos romanesos és un fet més que demostra que els europeus som un poble de vells conservadors espantats. Itàlia ja ho va fer abans i a Alemanya es parla dels perills de la ‘islamització’ de la República Federal.

  A Catalunya, amb l’adveniment del Papa de Roma al novembre que anuncia, com a 1982, 23 anys de nacional-sardanisme a Catalunya, ens trobarem al govern a l’admirador número 1 de Sarko: Artur Mas.

  ¿He de recordar les vegades que ha insistit que ell és el Sarkozy català? Els moviments xenòfobs entren als partits demòcrates com si fos el més normal. Allò que diu PxC apareix assumit tal qual a CiU i el PP, però dissimulada amb perfum d’identitat nacional. Parlem, doncs, dels ajuntaments que denuncien inmigrants il·legals i que ara es declaren ‘moralment exclosos’ de la Constitució per culpa de l’estatut. Ajuntaments com el de Vic fa molts anys que estàn moralment exclós de moltes coses per fer el que fan.

  Temps al temps, que el que el que alguns fan com que critiquen a França aviat ho posaran en pràctica a Catalunya, això sí: en nom de la identitat nacional.


 4. Queda clar que als polítics no els interessa arreglar la situació, en aquest cas, econòmica d’un país, sinó crear arguments en la gent per a seguir mantenint-se al poder. I la gent, en comptes de veure-ho, se deixen conduir. Cortines de fum com aquestes n’hi ha moltes ara mateix i no cal anar a França per trobar-les.


 5. Sempre és més fàcil fer una neteja ètnica que contractar educadors socials i invertir en habitatges socials. “Contractar”, “invertir” són verbs que Sarkozy va omplir de Tippex als diccionaris francesos ja fa temps.


 6. és Hitlerià! sembla mentida que puguin passar coses d’aquestes al sg. XXI… però el fort no és que Sarkozy ho faci sinó que hi ha molta part de la societat que està super contenta que es faci aquesta neteja! (segur que si fas una enquesta no es veuria del tot reflexat perquè és politicament incorrecte dir-ho però molta gent està encantada de “netejar” el país u.u )

  Pel que diu el PereJP, el 2003 CiU oferia ajuta a la natalitat perquè Catalunya no es “desnaturalitzi” però ara el seu discurs envers la immigració és molt més suau…per què serà? 😎


 7. Em sembla que Sarkozy, abans de fer segons què, hauria de donar un cop d’ull al seu propi arbre genealògic…, i treure’n conclusions.


 8. El problema del treball social és que és una disciplina on costa molt arribar a trobar mètodes eficaços d’integració. Bé, potser no costa tant però si estem parlant de que un bon mètode pot trigar deu anys a aplicar-se de manera generalitzada i adaptat a cada persona i circumstància amb garanties, això per algú amb problemes ja és massa temps. En deu anys, el gitano que necessités de l’acció d’un treballador social pot haver passat per la pressó i pot no voler saber-ne res ja, de qualsevol cosa que faci olor a la maquinària de l’estat. I això per no parlar de que ja s’haurà guanyat l’odi de bona part del seu entorn no gitano.

  La problemàtica és d’allò més complicada i deu haver ben pocs casos d’èxit a tan gran escala. Igualment, el gran culpable, com molt bé apuntes és Sarkozy, que ha preferit tirar pel dret, pel vot fàcil, abans que per quelcom fer inversions a llarg termini.

  Per cert, si posar als gitanos tots dins el mateix sac és dolent, perquè no deixeu de fer-ho amb els nacionalistes? N’hi han de ben dolents, però en som uns quants que cada cop ens toca més els trons aquesta generalització.


 9. […] This post was mentioned on Twitter by Arqueòleg Glamurós, Arqueòleg Glamurós. Arqueòleg Glamurós said: La neteja ètnica contra el poble gitano: 1749-2010: http://wp.me/paaYl-1sM […]


 10. Hola, sóc un troll.


  • Doncs per ser un troll no fiques gaire maranya ni m’insultes gaire!!
   Vinga no siguis tímid!!


 11. Això de la integració social, l’educació, etc. en alguns casos em sona a fanfarria. I si el presumpte “desintegrat” no vol integrar-se? Tan beneficis te la integració que hem d’exigir que tothom ho estigui?
  Quan jo era menut, un bon mombre de gitanos vivien a la seva (i sense fer cap mal, només diferent) perquè s’havien fet amb un negoci que els anava prou bé: feien flors de paper i les venien de forma ambulant, sobre tot pels cementiris. Però clar, ara això resulta impossible: cal estar donat d’alta d’autònoms, portar un llibre de factures, liquidar el IVA cada trimestre i fer la declaració de renda…
  El progrés s’emporta per davant les formes més primitives de vida. A paissos grans com els Estats Units, aquestes minories tenen els seus territoris (des de indis fins a amish); en un pais com el nostre potser també es podrien trobar formules.
  Estar integrat no significa ser més bo!!!!


 12. En situacions on perillen els vots, la majoria de polítics deixen de banda tot allò que tingui a veure mínimament amb la ideologia del partit i un pensament coherent per tal de tirar per la via fàcil, aquella que ben jugada pot reportar un gran nombre de vots de forma immediata: el populisme. Ho estem veient per tota Europa, i ara que s’apropen les eleccions a la Generalitat, ho veurem encara més a Catalunya.

  Pel que fa als gitanos, son el recurs fàcil, el comodí que sempre està present per a ser perseguit més enllà d’altres odis més o menys passatgers. Així, tothom parla dels magrebins, subsaharians i sudamericans a tota Espanya a l’actualitat, dels turcs a Alemanya ara (o dels espanyols en el seu dia), dels andalusos a Catalunya fins no fa gaire… pero d’alguna manera o d’altra, en tots els odis xenòfobs i persecucions, sempre s’hi acaba afegint als gitanos.


 13. A veure, potser la política de Romania i països limítrofs amb aquesta minoria tant durant el comunisme com després de la caiguda del mur tindrà a veure alguna cosa amb el tema de l’actual diàspora romaní. Ho dic perquè és molt fàcil dir que França és racista quan es veu desbordada per atendre tanta població flotant però és molt políticament incorrecte dir que les dictadures comunistes feien una brutal política d’apart-heid i promovien el racisme institucional amb aquesta minoria i que aquesta política ha continuat amb les suposades democràcies liberals que governen aquests països (fins i tot als països més progressites i respectuosos amb els drets civils de l’antic bloc oriental com la rep. txeca o hongria, els gitanos moltes vegades viuen en barris apart-heid). Precisament per això han fugit com mosques i s’han instal·lat en massa a l’europa occidental.

  Per altra banda una deportació d’un immigrant il·legal recent al seu país d’origen no és una neteja ètnica et posis com et posis, podrà ser una restricció a la immigració i al lliure moviment de persones, podrà ser discutible, podrà semblar justa o injusta, o fins i tot de dubtosa legalitat, però el que et desqualifica d’entrada és fer servir expressions exagerades a l’estil llei de Godwin.

  Per altra banda, la situació dels gitanos de nacionalitat francesa és un exemple d’èxit d’integració, si més no comparada amb la situació de la majoria de gitanos de nacionalitat espanyola…


 14. No en sabia res de l’episodi de “la Gran Redada”. En buscaré més informació.

  Pel que fa a França, tot i ser molt preocupant, el més perillós és que l’exemple s’estengui per Europa. Hi ha exemples en molts països europeus de partits que estan esperant que salti una espurna per prendre-hi part activa.

  Ara, aviat, tindrem eleccions en aquí i ja veureu com sentirem més d’una veu al respecte.

  Hi ha,com dius, un problema de subsistència important darrera determinats fenòmens migratoris.

  A Barcelona hi ha barris en els quals els gitanos en són part important i estan tant arrelats a la vida quotidiana del barri com qualsevol altre persona.

  És evident que la justicia ha d’actuar quan calgui, ara bé, amb el principi de que ho faci amb tothom per igual.


 15. “Per més inri, Sarkozy és un cognom Hongarès i la seva primera dona, Cécilia Ciganer, és d’ascendència gitana!!”

  I? … Hitler era descendent de jueus i Mason era descendent de negres. L’odi furibund a la diferència sempre neix en aquells que estan “tacats” per la mateixa.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: