h1

VALORACIÓ D’URGÈNCIA DE LA SENTÈNCIA DE L’ESTATUT

Juny 28, 2010

El Triomf de la Veritat de Hans Von Aachen

Finalment el Tribunal Constitucional ha dictat sentència sobre l’Estatut de Catalunya de 2006, complint escrupolosament les seves obligacions democràtiques de control legislatiu establertes a la Constitució Espanyola, aprovada amb el 61,4% del cens a Catalunya, un 24,9% més que al Estatut de Catalunya 2006, per cert.

La sentència arriba molt tard, amb un Tribunal deslegitimat per la caducitat del mandat de quatre dels seus membres i amb seriosos dubtes sobre les pressions polítiques que han enterbolit el procés, allargant-lo fins a la extenuació. I si, es cert que retallar una llei que ha estat refrenada en dos parlaments i en un plebiscit sempre es un plat de mal pair, però com deien els romans “dura lex, sed lex”.

Però deixem-nos de distreure pel paisatge dels voltants, que és que pretenen els nacionalistes d’ambdues bandes i centrem-nos en la sentència:

VALORACIÓ QUANTITATIVA: El Tribunal ha retallat 15 articles de 223, es a dir un 6% del total, molts menys dels que pretenia el PP. Ha estat, doncs, una victòria del sector progressista sobre el conservador i la millor sentència de les que es podien aprovar dins de l’actual marc legislatiu i constitucional. Els únics derrotats són aquells que volien una sentència abominable, els ultres de la sardana i el chotis respectivament, que ja treuen foc pels queixals, (llegiu els comentaris a Libertad Digital, aquí) doncs pretenien abocar-nos a  un conflicte entre sentimentalismes patriòtics tocant el terme “nació” del preàmbul, cosa que no s’ha fet.

VALORACIÓ QUALITATIVA: Els únics articles retallats son mers detalls insubstancials, anècdotes legislatives que en absolut modifiquen cap mena de relació administrativa, ni sentimental Espanya-Catalunya: Llei de caixes (uii com m’afecta!!), preferència del català en alguns usos a l’administració pública (l’únic punt mínimament discutible) i les competències exclusives del Síndic de Greuges, punt en el que estic absolutament d’acord en la retallada: com més control extern tinguin els funcionaris i els càrrecs polítics millor!

Es a dir: Espanya reconeix en si el gruix de l’Estatut: plurinacionalitat, federalisme i autogovern. Un triomf victoriós de l’entesa entre el Govern Zapatero i l’excel·lent tripartit, artífex màxim d’aquest històric text que posa punt i final per sempre més a les bizantines, estèrils i absurdes discussions nacionalistes entre les dues cavernes folklòriques patroterils entre aquells que no accepten la legitimitat de la Constitució o l’Estatut, quan els dos textos son la màxima expressió del mateix concepte: el marc de la democràcia, imprescindible per a que un sistema parlamentari funcioni.

Ja sé que superposar la objectivitat racional al sentimentalisme patriòtic és difícil en un cas com aquest, però proveu-ho! No es tan difícil. Jo vaig votar SI a l’Estatut i considero que el Tribunal ha respectat plenament el sentit del meu vot.

Òbviament durant els propers dies tots els partits d’esquerres catalans interpretaran el paper de la planyidera somicona, fent veure que no ens agrada una sentència pràcticament immaculada i objectivament immillorable. I és el que han de fer! O potser algú pensava que regalaríem el monopoli del catalanisme a la burgesia folclòrica convergent, desitjosa d’arribar al poder per tronar a facturar el 3% de les obres públiques a la seva faixa?

50 comentaris

 1. Em fa molta gràcia quan dius: “Espanya reconeix en si el gruix de l’Estatut”. No m’ho crec, aquest tribunal no representa a ningú, no en te res de democràtic i l’espectacle que han fet és patètic.

  Jo proposo que des de Catalunya es denunciïn tots els altres estatus, més que res per veure si algú se’n adona de lo estúpida que ha estat aquesta situació.

  Amb l’estatut ha quedat molt clara la utilitat de les votacions i el respecte que mereixen.


  • Puc discutir l’actual composició del TC, que si no està renovat es per baralles de noms entre PP i PSOE, però no que els acords parlamentaris no s’hagin de sotmetre a l’imperatiu judicial!

   Posam un exemple d’una democràcia al mon on les lleis no es puguin recórrer davant un Tribunal! Seria una dictadura de facto!


   • I com s’ho fan tots els països que no tenen TC? Estats Units, el Regne Unit o França no en tenen pas, de Tribunal Constitucional!

    Una cosa és que hi hagi una cort suprema i una altra un tribunal-policia de la constitució!


    • Als EUA tenen el Tribunal Suprem Federal i Estatal que fa exactament el mateix que aquí el TC , no se si recordes qui va anular els matrimonis homosexuals a California
     A Anglaterra la tronada Cambra dels Lords, de procedència aristocràtica… segueixo?


     • Precisament a Califòrnia la cort suprema va qüestionar la llei però va donar l’última paraula al poble de Califòrnia… que va votar contra el matrimoni gai.

      És el que caldria haver fet aquí, els recursos d’inconstitucionalitat s’haurien d’haver plantejat i resolt ABANS del referèndum.


   • “Això” que tenim és democràcia?, no ho hauria dit mai… Ah, si! ja ho recordo, és una democràcia monàrquica, no tinc paraules.


    • A veure, no barregem temes! Amb una sentència que hagués deixat impol·lut l’Estatut seguiríem sent una Monarquia!
     I hi haurà una República quan la majoria de ciutadans votin a partits republicans! Jo ja ho faig!!


     • Hi haurà república quan 3/4 del congrés voti reformar la constitució per abolir la monarquia, sorry glamboy!!! Un 74% d’escons favorables a la república no seria suficient gràcies a la teva estimadíssima Constitución Española.

      Apa, ja et pots fer palles pensant amb la infanta elena!


 2. La constitució “aprovada amb el 61,4% del cens a Catalunya”… del cens de 1978, que vol dir que quasi la meitat dels que la van votar estan morts! Per altra banda, més de la meitat del cens actual o no havia nascut o encara no tenia 18 anys! Vaja el 61% es redueix a un 20% si parlem de la gent que actualment té dret a vot, un 15% si incloem immigrants i un 10% si incloem menors d’edat. Apa, quina legitimitat, un 10%!

  Si la societat ha de ser una foto fixa del 1978, doncs que amb mi no hi comptin! Tota llei fins i tot una constitució per definició és provisional i reformable i, per suposat, criticable. Les lleis estan al servei dels ciutadans no al revés i si no ho estan, doncs els ciutadans les han de poder reformar.

  Per mi l’existència d’un TC no és legítima perquè no pot haver una tercera cambra que modifiqui el que han aprovat els representants del poble o el poble en referèndum (o totes dues coses a la vegada com en el cas de l’estatut).

  Que sí, que el TC ve regulat a la constitució del 78, que també regula barbaritats com la monarquia i la masclista llei sàlica, com la pena de mort en cas de guerra, com els privilegis i el poder de l’església catòlica sobre la resta de confessions i sobre els ciutadans ateus (espanya és aconfessional no pas laica), o com que l’exèrcit com a garant de l’unitat o el veto al federalisme o les dificultats extremes per reformar la pròpia constitució.

  Que hi hagi coses més urgents que reformar la constitució no treu que un dia o altre s’haurà de reformar… per la pròpia salut i supervivència de la democràcia!


  • En definitiva, la perversió del TC és que el poder judicial ha d’interpretar i aplicar la llei, però no reescriure-la perquè qui detenta el poder legislatiu són els parlaments! Prefereixo Montesquieu a Fraga Iribarne, que vols que et digui.


  • La Constitució va ser molt progressista pel moment en el que es va aprovar, redactada i aprovada per Miquel Roca de CIU, entre altres membres del PSUC i el PSOE, per exemple.

   I conté mecanismes per a la seva modificació, actualització i modernització: tan sols cal l’aprovació de els dues cambres dels 3/4 i un referèndum que ho avali! No es un dogma inamovible, pero tampoc es pot modificar per majoria simple, o cada Govern l’adaptaria al seu gust!!


   • Doncs quin chollo els que van poder votar el 1978… tenen el privilegi històric d’haver viscut un procés constituent quan segurament la majoria dels que vivim al 2010 mai en veurem cap altre.

    Jo penso que les constitucions s’haurien de revalidar en referèndum cada 25 anys i en cas que es votés en contra de mantenir-la tal qual, que una majoria qualificada (però no de 3/4 sinó de 2/3) introduís modificacions. Una majoria de 3/4 hauria de ser per una cosa més bèstia com promulgar una nova constitució però no per reformar-la!


    • Si, si, em sembla perfecte! Cap problema! Aquesta modificació a l’actual Constitució es podria aprovar en 3 mesos de feina legislativa.

     El problema no es la llei si no que els ciutadans voten partits polítics que no son partidaris de modificar-la. Les lleis no son sagrades! La democràcia si!


 3. Estic bastant d’acord amb tu, arqueòleg. De fet, inclús em fas reflexionar. És cert que no ha estat tan brutal la retallada com s’esperava, i que la tormenta política que se’ns ve a sobre serà per cagar-s’hi. El problema jo el veig en el fet que quatre llufes caducades sense cridibilitat prenguin la decissió de moure ni una coma de l’estatut democraticament escollit a Catalunya… Espero una resposta institucional sólida, no de ploraneres, sólida de debò.


  • Si he aconseguit fer pensar a una sola persona ja em dono per satisfet!


  • penso igual que Wuthering, a més que ja s’havia fet un estatut tirant més cap a munt sabent que hi hauria rebaixes, però una cosa que ha estat votada pels ciutadans i ha passat per parlament i congrés…fa rabia que uns tios que diuen ser la justicia i després no són parcials del tot, facin modificacions, per petites que siguin!


 4. et ben asseguro, que el Tribunal Suprem d’USA no té res a veure amb l’exemple que has posat. De totes maneres, la llei de caixes sí t’afecta,i la no preferència del català és una molt mala notícia. Per a tu és “l’únic punt mínimament discutible” perquè ets un friki que viu en un altre món


  • Una argumentació basada en insults calcifica el nivell inel·lectual i cultural de qui el fa, no de qui el rep.


   • No siguis tant dur amb tu mateix, home


 5. D’això se’n diu treballar-se un post. Ho has explicat més clar i millor que ningú. Et felicito, Arqueòleg! Una abraçada.


  • Es un consol saber que no soc la única persona a l’univers que pensa amb llibertat i objectivitat!


 6. Com a membre d’un partit que, segons tu, fa el “paper de la planyidera somicona” estic encantada amb aquesta sentència. Fet i pastat la trobo light i penso que, honestament, podien haver retallat més, fins i tot el podien retallar tot. Vaig votar que no a l’Estatut, perquè estic convençuda que no ens cal, el que ens cal és una Constitució. O sigui que si, estic perfectament decebuda, els membres del TC, malgrat que van ser triats amb molta cura, han fet molt malament la seva feina i s’han abaixat els pantalons miserablement. Tot i que veig que la població s’ho està prenent força bé, amb una mica de sort ens estalviem pasta gansa en campanyes els independentistes. Petonets 🙂

  Per cert, que a mi me la bufa tot el que diguin els espanyols, de somicar res, que a ca meu et ventaven un clatellot quan somicaves. 😉


  • Els membres progressistses del TC han batallat a capa i espasa 4 anys pels nostres drets, fins a salvar-ne el 95%! Només tinc llàgrimes als ulls i paraules d’agraïment per aquests herois patriòtics catalanistes


   • Benvolgut Arqueòleg, saps que no ens barallarem, però em costa comprendre com és que trobes tan risible la independència de Catalunya i tan natural la unitat d’Espanya. Tan legítimes són l’una com l’altra. I no em diguis allò de “ciutadà del món” que aleshores em faré un panxó de riure.


    • Ambdues coses son defendibles, però respectant la legalitat vigent i no saltan-se la justicia quan aquesta em toca una coma del meu programa polític, i montant un drama quan una sentència judicial no em doina la raó absoluta, sinó al 95%. Que no som un poble escollit superior a la justicia!!

     A veure Clídice: Si el PP volia retalalr 114 artícles i la Gene 0, el Tc en retalla 14… qui hauria d’estar content???


     • estimat jo defenso que han retallat poquet, però en realitat me la repampinfla, vaig votar que no, perquè no crec que necessitem cap estatut, ens cal una constitució pròpia. Ei! i no sóc gens nacionalista, que a mi això dels essencialismes em fa sortir l’al·lèrgia. 🙂


 7. Com sempre, amic Arquèoleg, el teu analisi és súper, és a dir, superficial i superflu (Avui tinc el dia dels jocs de paraules dolents).

  Aviam, el que estem debatint no és si es retallen un parell d’articles amb més o menys rellevància d’una llei, la qüestió de fons i la important és si una llei que ha estat aprovada pel poble de Catalunya pot ser derogada per un “tribunal” espanyol. Però no és una llei qualsevol, és una llei que expressa els termes sota els quals a Catalunya li interessa seguir formant part d’Espanya, i la retallada expressa com Espanya és qui decideix els termes d’aquesta relació, sense que l’opinió dels catalans importi gaire (qui son ells per decidir si Catalunya és una nació, això ho hauríem de decidir nosaltres, no?). Jo sincerament em replantejo quin sentit té seguir amb tot plegat.

  Clar que tu, com sempre, prioritzes les coses “importants” (com a bon sofista) sobre aquests debats “creats del no res per la “classe burgesa” que vol alienar els treballadors. Segur que ets dels típics que deixen totes les coses de banda enfront de les “importants”, i al final, no s’acaba fent res. Que no sigui tan important com les polítiques socials no treu que ho sigui en la seva mesura ni que no mereixi la nostra atenció.


  • Una llei que va ser votada en un 24% menys que la Constitució que va ser redactada per polítics nacionalistes com Miquel Roca, que van introduir la figura del TC. La voluntat del poble català es doncs, que es compleixi primer la Constitució i en segón temre l’Estaut.

   La sentència és perfecte i Maria Emilia Casas hauria de ser nomenada Pubilla Nacional de Catalunya


   • Que la constitució la votessin més persones no li dona més legitimitat, a més, com deia un més amunt, de la gent que la va votar no en queden gaires, que sembla que a vegades no escoltes.

    I sobre “la voluntat del poble català”, sembles la bruja Lola, ara tens poders i pots llegir el cervell a tothom? Em sembla que me’n refiaré millor de l’ultima enquesta del Periodico (Un mitja totalment nacionalista, està clar), on xifrava en un 47% la gent a favor de la independència.

    En fi, estic segur que reflexionaràs i ens veurem per la manifestació del dia 10, no em decepcionis, xD


 8. No saps del què parles. Vinga, com els nens petits, a copiar 50 vegades “no vomitaré el primer que em vingui a la boca sense haver-me documentat adequadament”. I per altra banda, mira, avui com a català ets una mica menys lliure que ahir i no entenc com algú pot justificar que algú altre limiti per poc que sigui la seva llibertat i encara menys que ho justifiquis per defensar partits o moviments determinats per molt honorables que puguin ser els seus posicionaments. És que no tens criteri propi? Això diu ben poc de l’ésser humà.


  • ajajaj si ja havia notat avui quan m’he despertat que era una mica menys lliure eh! Notava com uns grillets còsmics sobre meu!!
   Llibertat per saltar-se la justicia té un nom: delinquir.


 9. Ha parlat el Déu Arqueòleg Suprem que va de revolucionari a vegades i la caga d’altres. Quin és l’odi visceral que sents cap el teu país que sempre vomites com Jiménez Losantos?

  Sí, la democràcia és allò que dicten quatre vellets que no hi toquen gaire, sotmesos a ideologies i pressions diverses, que un dia són uns i un dia altres segons els capricis i les pressions dels polítics de torn, que s’estan quatre anys per deliberar (i que després no són els mateixos) etcètera… Quatre paios que no han estat triats (elegits) per cap poble són els que dicten les regles del joc democràtic

  Era d’esperar, com deies, tu que parlarien els partits i, com era d’esperar, els únics que estan d’acord amb tu són els del Partit Socialista espanyol (que no català), els de Ciutadans i els del PP, AIXÒ ET DEIXA BEN RETRACTAT. “Dios los cría y ellos se juntan” Coincidir sempre amb els fatxes et deu fer sentir molt feliç


  • Jo penso per mi mateix, gràcies! No necessito que cap partit polític ho faci per mi.
   El PP i Ciutadans han estat els grans derrotats al no retalalr-se més dels 100 articles que ells volien. Jimenez Losantos ha proclamat la mort d’Espanya i ha alertat d’una balcanització imminent, ells son els derrotats i ho saben.
   Els triomfadors son el poble de catalunya i el Tribunal Constitucional, el gran aliat de Catalunya que ha defensat a capa i espasa el nostre estatut fins a salvar-ne el 95%


 10. t’oblides de la part en que directament eliminen la possibilitat d’un poder judicial propi. cosa que, pots estar d’acord o no, però trobo que té prou importància.

  pel que fa als percentatges, no ens hem de quedar només amb els números… el 95% de la setmana porto una vida sana i saludable. Durant el 5% que resta, m’inflo a clentxes, pastilles i alcohol. per tant, puc estar content de la bona vida que porto, no?


  • No eliminen el poder judicial propi, retallen les competències duplicades amb el CGPJ, marcades a la Constitució com a exclusives. Quina mania en duplicar cárrecs inútils! Si un ja el trobo innnecessari, imagina’t dos!

   Si fas una vida absolutament saludable et pots permetre un excés insignificant un cop cada 20 dies!


   • doncs això. eliminen el poder judicial propi, paral·lel a l’estatal (dins del que es va escriure en el nou estatut). que la constitució deixa aquest punt bastant clar i que era una batalla perduda? cert, però no deixa d ser un dels punts forts, encara que utòpic, ja que crea un organ completament exclusiu de catalunya, el mateix que fa amb el “defensor del pueblo” i el síndic. però torno a repetir: s’hi pot estar d’acord o no, però no li has de treure importància.

    no estic parlant d’un excés insignificant (d’un porret a la setmana…) de la mateixa manera que no es poden mesurar els articles de l’estatut com a quantitat sinó individualment per la importancia que tenen.

    no utilitzis la dialèctica, sembles un polític més!


    • Si no utilitzo la dialèctica… com vols que faci un debat? A trets?? Home amb algún troll no m’importaria, peró encara no he desenvolupat la tecnologia que em permeti afussellar virtualment a comentaristes díscols, afortunadament!

     La dialèctica és la font del coneixement segons Sócrates, Plató, Heguel, Marx o Althusser!


     • si pero una mica patatera!!! obviant coses o explicant-les com t’interessen???

      la dialèctica també pot ser utilitzada i s’ha utilitzat per ser més que el que tens davan teu, no per arribar a un punt de coneixement beneficiós per a tots.


     • Per favor, citar Sócrates i Plató com a dialèctics és fer una anacronisme com una casa de pagès, per favor, no eres d’arqueòleg?


 11. QUI DEIA QUE AL PP LI AGRADAVA LA SENTÈNCIA???

  DENAES reclama una reforma constitucional para “restaurar” España
  La Fundación DENAES exigió este martes, tras conocerse el fallo del TC sobre el Estatuto catalán, una reforma constitucional para que el Estado recupere todas las “competencias esenciales” que ahora tienen las autonómicas con el objetivo de “restaurar” el “Estado nacional español”.


 12. tssss, que friki no és cap insult! n’hauríes d’estar orgullós de ser-ho. el que passa, és que a vegades se’t en va la bola i vols defendre conceptes i actituds incoherent.una mica el TODO POR LA PATRIA, aplicat a l’esquerra més radical


 13. Comparto la teva visió. La veritat que t’escriuria un comentari sobre el TC, però sincerament, estic esgotat. Tot això em sobrepassa. I em cansa tant el tema aquest…

  L’única cosa que cada cop veig més clara és que tant de remombori i tant de “mal rollo” no produeix cap cosa positiva i no soluciona cap problema. Perquè, realment, el problema real és que els polítics són tant incompetents com aquí com allà.

  Poso l’exemple de Rodalies RENFE (entro en un tema espinós perquè sé que l’arqueòleg és coneixedor del tema, o ho sospito jejeje)… Quants merders per aconseguir la gestió per part de la Generalitat? Quant de ploramica demanant al govern de l’Estat la seva gestió?
  Portem més de 6 mesos… 6… des de que li han traspassat la gestió de rodalies a la Generalitat. I porto més de 6 mesos veient que l’única cosa que han fet ha sigut canviar els cartells… la R per la C. I també canviar el colors d’alguns trens.
  I continuo tardant 1 hora i 30 minuts o més de Blanes a Bcn, i continuo havent de fer un trasbord de 45 minuts a Massanet per arribar a Girona. I les persones amb discapacitat a Blanes no poden agafar el tren perquè ni tan sevols amb l’entrada del nou rodalies dedicada per discapacitats arriba a l’andana (amb una simple plataforma de fusta que posin a l’estació ja estaria fet… però clar, és més important canviar el color dels trens…)

  Nens, ens estàn prenent el pèl d’una manera escandalosa. Cada dia que paso veig que la queixa i el ploramicairisme l’única cosa que fa és amagar els grans defectes i la gran incompetència d’aquesta classe política.
  Per cert… ja m’agradaria que tots els partits polítics que convoquen la manifestació (honorant, com no, el terme sagrat de nació… cosa que confirma que el nacionalisme és una religió) convoquessin una manifestació per estar amb un 20% d’atur i no per aquestes… En fi…


 14. quin mal d’ulls!!!! m’havia d’haver aturat a la primera paraula…comparto


  • És el que té escriure mentre estàs mantenint una conversa amb algú en castellà. Tot i així, si no t’agrada el que escric, ja saps que no cal que ho llegeixis… ni que fagis un comentari d’aquesta mena.


 15. Sembla que les primeres rates ja abandonen el vaixell…
  http://www.vilaweb.cat/noticia/3749425/romeva-proposa-catalunya-independent-europa-federal.html


 16. El “progressista” TC acaba d’admetre a tràmit el recurs del PP contra la llei de l’avortament… en el seu dia també va admetre a tràmit el recurs contra la llei de matrimonis homosexuals…

  Dic jo que si fos tan “progressista” d’entrada hauria rebutjat aquests recursos, no?


  • Veurem si suspèn cautelarment la norma o no. En tot cas valoraré la sentència un cop la conegui i en termes analítics i objectius, sense victimismes ploramiques.


 17. Mira que diu el teu -i meu- admirat Romeva:
  http://avui.elpunt.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/188980-rauel-romeva-defensa-una-catalunya-independent-federada-a-la-ue.html

  S’ha tornat independentista!!! 😆 juas juas


  • Alguna pega havia de tindre el pobre! Ja deia jo que un polític tan bó i guapo havia de tindre alguna pega, jeje


 18. […] bé, el mateix Tribunal Constitucional que ha dictat la sentència, suposadament tan injuriosa cap a Catalunya, dintre de poc s’haurà de pronunciar també sobre la llei de Matrimoni Homosexual. I aquí no […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: