h1

Referèndum Diagonal vs Referèndums independentistes

Mai 16, 2010

Tenen dret les ciutats i les nacions a fer el ridícul, demostrant gratuïtament davant la resta de l’univers fins a on arriba la seva manca de vergonya? Doncs a Catalunya es veu que ens encanta i no perdem ocasió per perpetrar una nova ofensa a la democràcia, pretenent-la substituir per una burda farsa manipulada, més semblant al sistema de nominacions de Gran Hermano que a unes eleccions de veritat.

Primer van ser un grup de folklòriques avorrides les que van posar de moda els pseudo-referèndums per tal de que exclusivament els nacionalistes més exaltats poguessin posar un paperet en una urna i posteriorment l’Ajuntament de Barcelona el que s’ha dedicat a despilfarrar diner públic per tal de saber si la Diagonal havia de ser un Bulevard o una Rambla… apassionant, no?

A començament dels anys 90’s la ciutat brasilera de Porto Alegre va posar de moda els “pressupostos participatius”, on la ciutadania decidia com s’invertien els recursos municipals en un procés  innovador, a base de debats i assemblees amb  ciutadans,  sindicats,  treballadors i  tècnics municipals: La experiència va resultar molt enriquidora i l’esquerra alternativa va pensar que aquesta era una via per renovar la democràcia; un bon exemple proper de com això ha funcionat correctament és l’Ajuntament de Rivasvaciamadrid (IU), com ja es va explicar en un altre post d’aquest blog.

Si la idea és bona perquè a Catalunya, doncs, els referèndums independentistes i el de la reforma de la Diagonal han fracassat tan estrepitosament, obtenint participacions molt per sota del 20%? Analitzem-ho!

1.- No era el moment: Us imagineu que en mig de l’enfonsament del Titànic algú es plantegés si les cortines del Saló havien de ser blaves o vermelles? Es evident que amb la que està caient a sobre la ciutadania té preocupacions infinitament més importants que l’essència de la pàtria catalana o la reforma de la Diagonal.

2.-No era la forma: Si els patriotes volien saber quanta gent compartia la seva ideologia etnicista… perquè no feien una recollida de firmes? S’haurien estalviant temps i el ridícul! El mateix per l’Hereu: calia muntar un sarau tan gran per una miserable reforma urbanística, amb un sistema de vot electrònic que fallava més que una escopeta de fira? No n’hi havia prou en convocar una assemblea de districte, o una reunió amb els representants de totes les entitats cíviques? Quina obsessió amb la urnitis, sembla que si no es penetra la ranura d’una caixa de vidre amb un troç de paper no hi ha democràcia!

3.-No era el tema: No tingueu por que mai ens preguntaran res sobre els temes econòmics veritablement transcendentals (retallades pressupostàries, impostos als rics, endarreriment de la jubilació, poder de la banca…), en això la nostre opinió pinta una puta merda, clar. Només ens venen a preguntar per bestieses folklòriques i detalls urbanístics superficials.

4.- La ciutadania no és idiota: Els indepes no volien fer un referèndum, volia que guanyés el SI a tota costa, per aixó van fer campanya per una sola opció, van convidar observadors internacionals exclusivament partidaris del nacionalisme secessionista i van controlar el recompte els mateixos interessats en la victòria de la opció afirmativa. Exactament el mateix ha fet l’Ajuntament de Barcelona: eclipsar deliberadament la opció “C”, la que negava a les altres dues, en tota la propaganda institucional, fent que aquesta es convertís en un vot de càstig a la classe política per la crisi econòmica i guanyant amb un 80% del vot emes.

5.- El cutrerio fa pena: Si el referèndum independentista semblava un apleg sardanista, amb festes majors rurals i ple de messies salva-pàtries ansiosos per treure el nas en qualsevol fotografia, el sistema de vot a Barcelona semblava dissenyat per un boicotejador professional, amb errors i caigudes constants del sistema, que deixaven a Somàlia com una democràcia avançada al nostre costat.

6.- La democràcia actual és un sistema parlamentari: Si estem pagant a un caríssim poder legislatiu perquè prengui les decisions i a tota una àmplia administració pública perquè les executi… cal que ens vinguin a preguntar la opinió per cada decisió que ells han de prendre??? No cobren per això? Doncs que facin la seva feina o que substitueixin el Parlament per un sistema assembleari o de referèndums setmanals. Els partidaris de la independència, poden expressar la seva opinió votant per algun dels centenars de grupuscles patrioterils que concorren a les eleccions i de ben segur que l’Ajuntament troba formules més adients, pràctiques i econòmiques per consultar a la societat civil sense causar una riota planetària, faria bé de mirar el projecte de Rivas o Porto Alegre!

Aixó si, em sembla perfecte que en ambdós llocs hagin deixat participar a inmigrants i nanos de 16/17 anys!

27 comentaris

 1. Jo més aviat diria: La ciutadania és (jo també) idiota, rematadament idiota, PERÒ NO TANT!!!

  Visca la lliçó que Barcelona a donat a aquests patètics manipuladors, n’estic orgullós de vosaltres.


 2. És que no es poden estar quiets i per desviar l’atenció d’altres temes fan pantomimes que en aquest cas no els ha funcionat!!!!


 3. Cada vegada estic mes convençut que el govern d’Espanya sigui del PP sigui de PSOE, són burros, burros, burros… Referèndum clar i amb les cartes de cap per amunt ja!!.

  Ja que sembla que l’estat de les autonomies no serveix, doncs la pregunta al referèndum ha de ser clara i concisa …

  A.- Separació d’Espanya i divisió de Catalunya percentual al vot

  B.- model d’estat com el francès. I s’ha acabat el bròquil.

  A la zona “A”.. frontera al canto, desmuntatge de totes les empreses espanyoles o que vulguin ser-ho d’aquests territoris, i reinstal.lació dintre d’Espanya o la Catalunya espanyola.
  Repatriació de tots els ciutadans que no vulguin formar part del nou estat. El mateix al contrari.
  Supressió de tota activitat comercial i no reconeixement del nou estat fins que no estigui reconegut per tots els organismes internacionals….

  A la zona B.- supressió de l’autonomia i totes les competències transferides, i que els nacionalistes
  Supressió de tots els partits nacionalistes de caire identitari, doncs ja tenen el seu estat per donar la tabarra ..

  Qui alguna cosa vol que alguna cosa arrisqui,el que no val es“el que ja tenim es nostre i ara volem més”. i demanar un referèndum d’aquestes característiques sense exposar gens ni mica, i en cas de sortir NO continuar amb els mateixos privilegis no es massa ètic.

  Amb una proposta del referèndum clara com la que he exposat i sabent tots el que s’estan jugant, de segur que gran part dels de CIU PNB es passarien ràpidament al PP i els de ERC al PSC-PSOE els quals deixarien de ser “ni chicha ni limoná”

  Altra cosa importantíssima seria que ens alliberaríem de tota aquesta xacra de apaniaguats dels Lopezs Tenas, Lopezs bofill, Silvias, Viçents, Sanchilins, victor alexandre, los Carrateros y laporteros etc etc. Junt amb tota la cumballeria i els ragtas de les borrikotabernes, doncs, cadascun tindrien el seu estadet i que se’ls muntessin allà per demostrar que el crecepels que ens estan venen es efectiu

  deixeu-se de tastaolletes i anem al grà. son com nens petits pero amb majoria d’edat,
  així que els hi donem el seu trosset de catalunya que l’hi pertoquin per els vots que tinguin i ja no tenen excuses por continuar aprofitant-se de la nacionalitat espanyola
  Ha escapar la boira al seu estat!!!
  I res de permís de residencia a españa, ressss …. Quina tranquil.litat pels catalans i bascos alliberar-nos de tota aquesta purruia humana, que ha banda de xuclar de l’estat no se’ls coneix altre ofici.

  Ah, i llibertat per tots el presos de ETA, i capa es seu estat, que els mantinguin ells.


  • Quina bogeria folclórica més divertida! Realment el nacionalisme és com un droga… fins ara jo pensava que aliendora… peró no! Era lisèrgica!


 4. visca la moderació…sigh


  • Lo de la ploma més ÀCIDA no va perqué m’agradin les llimones, precisament…


   • Deu ser perquè a tu també et deu agradar aquest rotllo lisèrgic.


   • mmmm si és que no em referia al teu post! ho deia per un comentari d’un altre.el que has escrit, em sembla perfecte…per una vegada!hahaha
    què hi farem,tenim punts de vista diferents 😉 pero m’agrada com exposes les teves opinions


 5. Les consultes independentistes i aquesta de la Diagonal són comparables però no en tots els termes que has dit.
  Almenys a la consulta de Lleida hi havia un sistema informàtic que impedia la duplicitat dels vots, cosa que s’ha demostrat que no s’ha pogut evitar a Barcelona (sacrificar seguretat en favor d’una participació… irrisòria, això si que és greu).

  Estic d’acord amb el símil del Titànic però crec que les consultes sobiranistes estan més a prop de ser una solució que no pas la de la Diagonal. És quelcom més transcendent i que pot dur a una nova realitat econòmica que no pas la reforma d’un carrer, per important que sigui.

  He de dir, pel que fa a la comparació entre el no i l’opció C de la Diagonal, però… en el cas del referèndum de Barcelona es tracta d’una opció disfressada amb propaganda institucional, amb el pou sense fons de diners que això suposa, mentre que la propaganda del si era de partits o associacions privades que, el gruix de la comunicació incitava a la participació(i sense parlar de que, el gruix de la comunicació incitava a la participació). Pot ser comparable, però la situació de les dues opcions en les dues consultes no s’assembla ni de bon tros.


 6. Coincideixo amb tu que el desgavell és històric. Si el primer dia l’alcalde diu que ha votat però després surt i admet que no ho va fer… ja va dir als ciutadans que això era una conya marinera. Que el líder de l’oposició perdi una tarda sencera per poder votar encara ho va fer més patètic i que a un tercer se li suplanti la identitat va acabar de desacreditar-ho tot.

  Amb una campanya desorbitadament cara i els potents mitjans de l’ajuntament, nomé ha votat el 12% del cens barceloní. Ningú es qüestiona la legitimitat del resultat qun amb el 20% sí que ho feien de les consultes sobiranistes fetes per voluntaris i amb un recursos molt limitats?

  No em semblen malament cap de les dues iniciatives, però la ciutadania sap destriar quan una cosa va de debó o són simples simulacres.


 7. Ei, arquòleg! Aquí m’has fallat! Per portar polèmica em pensava que et posaries a defensar a capa i espasa aquesta consulta que sí ha comptat amb el cens i tots l’ajuda de l’administració… 😀


 8. Com a mínim, Hereu donava a escollir dues opcions de canvi (A i B), a més de deixar-ho tot igual (opció C). Hi havia alternatives: Ja és alguna cosa.

  Però en el referèndum ful d’autodeterminació només ens deixen escollir entre “un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat en la Unió Europea” (i per què no “membre permanent del Consell de Seguretat de l’ONU”?, ja posats…) o quedar-nos com estem.

  És com si et convidessin a dinar i poguessis escollir entre un bistec molt fet amb patates o res, però sabent d’entrada que, tant si dius que sí, com si dius que no, com que tant te fa, no hi ha bistec.

  I d’això en diuen “dret a decidir”? Més aviat sembla un acudit soviètic!


  • I com a minim l’Ajuntament de BArcelona ha tingut la decència d’acceptar la realitat i els errorrs, provocant dimissions de 1r ordre, mentre que els indepes segueixen entossudits en fer més referèndums tot i que la participació és cada cop més escassa!


   • Au va! Aviam qui la diu més grossa, no? Això ho dieu perquè teniu enveja, que molt comunisme però aquí no mou un dit ni cristo, en canvi els independentistes voluntàriament ens aixequem i intentem canviar les coses, enlloc de comentar des de la vostra torre de marfil com de malament va el món i que perfectes son els vostres idealismes, que per a un materialista, té collons.


   • Que no són vinculants, són simbòliques, volen demostrar que per vies democràtiques no es pot preguntar al poble català si vol un autogovern total, la independència. Sense ni un euro dels diners públics, amb poquíssim mitjans i al marge dels media. En el cas de La Diagonal eta tot el contrari.

    Pallús, els teus anàlisis són ridículs, i tu també!

    Seguint amb això de refutar les teues parides de postmodern menjaflors amb el cap menjat: quin problema tens amb la cultura catalana? És l’autoodi o és que eres coreà? Si a sobre encara haurem de demanar perdó per expressar la nostra cultura i tradicions al nostre país, no fotem!

    Em repugneu els catalans cosmopolites que només odien la part del món on han nascut. I, és clar, res de nacionalisme, però a l’hora de votar nacionalisme espanyol del descarat – maquillat des de l’esquerra, clar (PSOE-PSC, IU).

    Res, dret d’autodeterminació pel Sàhara o per Palestina, però no per a Catalunya! Molen les descolonitzacions, però no la nostra!


 9. 4- Van venir els observadors que van voler, no perquè no se’ls demanés.

  3- Es va intentar que participessin persones de tots els pensaments, de fet em sembla que es van fer debats amb frikis de ciudadanos i tot. Una vegada més, l’ostracisme al que va ser condemnat va ser causat pels “partits” i la gent com tu que es queixa ara de que no se’ls va donar l’espai: És contradictori.

  2- Els cuartos per pagar les consultes, van sortir de les butxaques dels que les van muntar. Que què jo sàpiga ni un duro va sortir de la teva ni del govern.

  5- Les sardanes molen. Que passa, que hi ha cultures que molen (el teu “rollo glam”) i d’altres inferiors? Aviam si l’etnicista acabaràs sent tu.

  1- Tenint el compte la situació econòmica i els cuartos que ens costa estar en aquesta situació de nicontigonisintí, em sembla que preguntar per això seria una solució.

  Em sembla que els numeros no concorden amb el post, però soc un vago i es quedarà aixi. Coses de la vida.


 10. Pony ha dit:

  “en canvi els independentistes voluntàriament ens aixequem i intentem canviar les coses,”

  es pot saber quin model de societat proposeu que no sigui el que ja tenim?,,,, i encara no se arribeu!!

  de com os arriba els cuartos no puc donar detall doncs la Gene y els ajuntaments son massa generosos amb tota aquesta xacra de fundacions i entitats seudo-culturals que fan una pudoreta a feixisme que tomba, pero del que n’estic segur es que el maná a aquet mondet surt de les butxaques de tots els catalans ens agradi o no.


  • Doncs si no en pots donar detall calla abans de posar-te en evidència.

   I el model de societat a mi com a independentista me la porta fluixa, aquest, per a mi, és un debat que caldrà obrir una vegada ens haguem desempallegat d’aquest llastre econòmic que és Espanya. Per a mi, la independència es limita a una qüestió purament organitzativa, política i econòmica, sense entrar en res cultural.


   • “el model de societat a mi com a independentista me la porta fluixa,”

    Traducció al català: Soc un empresari explotador que em maturbo pensant en una catalunya neoliberal on poder fuetejar nens inmigrants de cinc anys a la meva fàbrica de pells d’animals en perill d’extinció.


    • Home, crec que barrejar la independència amb la concepció de societat que puguem tenir està fora de lloc. Un procés pura i neutralment polític, un mer tema de fronteres, no té perquè imposar ni un model de societat progresista o conservador, simplement no implica res, son coses diferents.

     De totes formes, entenc que quan manquen les idees per rebatre els arguments, només queden les bromes puerils i vanes.


     • Home, que no pugui donar detall èxplicits de com arriba els cèntims públics a les vostres cavernes (sense ideologia..?) no vol dir que tingui que callar, dons doncs jo no se si el pagament del Millet al colom va ser de 125.000 €/. com consta a la factura o de 70.000 con diu en Colomet, doncs tot el que es belluga per aquestes cloaques ho tapeu amb la senyera i mai es sabrà quin dels dos xoriços diu la veritat, doncs el que s’atreveixi a dir alguna cosa se l’hi qualifica de anticatalà i amb això ja teniu prou.

      Respecte que “te la bufa les ideologies”, amb això ja es pot deduir quina es la teva, poquet a poquet aneu ensenyant la poteta i es veu que d’esquerrans res de res, molt mes a prop del nacional socialisme que del nacionalisme democràtic per molt disfressats de progres que aneu


     • Llegin-te tan sols puc dir “Tu quoque, Brute”.

      Interpretes malament les meves paraules, jo he dit que com a independentista no vull saber res d’ideologies, doncs considero que la independència en si es una llei i prou, es una qüestió purament organitzativa. No té sentit de lligar-hi res d’ideologia. Aquest és un debat a fer a posteriori.

      Jo no defenso una Catalunya on es parli només català, ni cap mena de nacionalisme. Sembla que em pugueu llegir el cervell, ja sabeu que soc de dretes i nacionalista. Cada vegada veig que allò de la ploma àcida no ve pel gust o pel sarcasme.

      I em fa gràcia que citis el cas del Millet i CDC, quan CiU s’ha oposat a participar-hi.


 11. Arqueòleg, estic plenament d’acord amb tu, en tots i cadascú dels punts que has desenvolupat al teu post. Ara bé, m’ha ofès profundament quan has dit: “Aixó si, em sembla perfecte que en ambdós llocs hagin deixat participar a inmigrants i nanos de 16/17 anys!”
  Veuràs, jo en tinc 17 anys i que m’hagis ficat al sac del immigrants, ja de per sí, em rebenta, però que a més et refereixis als nois de 16/17 anys com a nanos em dol. Bé tenim el nostre dret a expressar-nos i a decidir aquelles coses que poden condicionar el nostre futur. Una altra cosa es que aquestes convocatòries siguin prou estúpides com perquè decidim exercir el nostre dret a vot. Sigui com sigui, em sembla que no està a l’alçada d’un arqueòleg glamurós recórrer a aquesta bossa del desastres i ficar-nos a immigrants i jovent al mateix sac.


 12. Brutus, ets imbècil. Bé, pitjor: estàs mentalment colonitzat.

  Qui es pregunta per quina nació roben els nombrosos corruptes existents arreu de la geografia espanyola? Ets pots contestar a tu mateix (i no, ningú vol amagar res ni amb la senyera ni amb l’estanquera, com a molt es va criticar lo d’exhibir als dos vells pressumptament corruptes com si fossin un trofeu de caça, tot volent explotar les relacions morboses expressades per espanyols de caverna i compartides pels colonitzats).

  Quina llàstima de país. Entre il·luminats mediocres com l’Arqueolèg carrincló i mediocres a seques com tu anem bé.


  • Ai Nelson, crec que se t’han posat malament el pantumaca i els carquinyolis! O potser és la barretina que t’estreny? Ves a fer un ball de bastons a veure si et baixa!

   Jo vull la Independència si, pero de la cosmopolita Barcelona i de la seva àrea metropolitana proletaria i revolucionària del reste de la Catalunya fosca,racista, intolerant, homòfoba, garrula, requeté, missaire, sardanista i caciquil, on les mateixes families que governaven al fanquisme ho fan per CIU-PxC.

   Vosaltres us podeu quedar amb AuschVIC, Sant Cugat i Llavaneras com a capital!

   Ai, el dia que hi hagi una llei electoral proporcional que no sobredimensioni les profunditats insondables del catetisme…

   PD: Sitges es queda a la Catalunya glamourosa, per si hi havia cap dubte!


   • I tu denuncies els anàlisis simplistes “blanc-i-negres”, més propis de la religió i el dogma que d’una posició crítica? Si són els teus!

    Òbviament, molts somieu amb un sistema en que només calgui fer campanya a l’Hospitalet per a deixar abandonat a tot el Pirineu i Prepirineu; per exemple. Així articularem el país, deixant que una petita i superpoblada part del mateix ho concentri tot, bipolaritzant encara més el Principat (que té el brutal desequilibri per l’immigració a l’AMB).

    Per cert, diria que és a l’inrevés: més garrulisme i contrarevolució que a l’AMB no en trobaràs a cap lloc de Catalunya, almenys amb la mateixa intensitat: vot ètnic (la revolució de votar al PSC fins a la fi dels temps, XD; de moment més de 30 anys acríticament apoltronats, amb una munió d’ex-franquistes, incompetents i col·locats a dit sense cap tipus de formació – Montilla, Corbacho…), lumpen a dojo (en un pots ho deies, sobre els obrers de la construcció crec recordar, mira que n’ets d’hipòcrita), carn de canó del capitalisme postmaterial de “Feina-El Pis Hipotecat al Santander-Sálvame i Futbol-Centre Comercial-Vacancetes/Cap de setmana!. I això per no parlar de l’espanyolisme i de la colonització cultural (¡llevo 40 años aquí y no hablo nada de catalán!, o la versió de no sentir-se’n orgullós però passant igual de la llengua i cultura del país que t’ha acollit).

    El teu esquema sublimat “món rural-reaccionari-conservador vs. urbà-revolucionari-progressista” no es sosté per enlloc.

    Els reaccionaris són els unionistes ultraespanyols que neguen el dret d’autodeterminació democràtic (es pot dir o sí o no, ves per on!), i tu erres posant-lo al bàndol rural imaginari del teu esquema de fireta.

    En fi, passo de deixar més comentaris per aquí, és com argumentar amb un talibà, monja o milenarista (o un nen de cinc anys). Ja t’ho faràs, el problema de cosmovisió esbiaixada no el tinc jo.


 13. És evident que pots analitzar la situació com et sembli, i de fet, quan més equivocat sigui el vostre anàlisi, millor per la nostra via sobirana. Ara bé, si comparem el referendum de la diagonal amb la consulta Barcelona Decideix, llavors cal comparar els resultats obtinguts per les opcions defensades per l’alcalde (la A i la B) amb els resultats obtinguts per les opcions defensades per la majoria dels organitzadors de les consultes. És a dir, l’alcalde defensava la opció A que va aconseguir un 11% de vot del 12,17 total. Un 1,32% de suport. La independència ha aconseguit un 20%. 15 VEGADES MÉS SUPORT!!

  Dit això. Si de veritat els unionistes us vau quedar a casa, llavors, si haguessiu participat s’hagués arribat a una participació del, què? 40%? 60%?

  Si sou tants com dius pensar, hauràs de convenir amb mi que quants més et pensis que sou, tant millor ha anat la consulta, no?

  La veritat saps quina és? T’ho dic jo. Un sí del 20% és molt alt, amb un any tenim un creixement del 100%. I si molta altra gent no ha anat a votar és perque estan en estat de xoc. Perque tota la vida han pensat que eren unionistes i ara es sorprenen a ells mateixos pensant que potser ja no ho són.

  Encara no ho han demostrant anant a votar, però temps al temps. Si no ja veuràs com quedarà l’Hereu en aquestes eleccions.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: