h1

La Inspiració es la Televisió

Març 9, 2010

La meva amiga Aitana va guanyar la meva Porra dels Oscars i, com a premi, m’ha proposat el títol del post d’avui: una frase del genial Andy Warhol, mític artista pel qual compartim devoció, i que m’ha servit per reflexionar sobre el passat i el futur d’aquest mitjà de comunicació, coincidint amb l’apagada analògica.

Encara recordo perfectament les llargues hores que em passava, en la meva adolescència de marica grunge inadaptat, assegut davant la pantalla del televisor veient un excel·lent programa musical del Canal 33, Sputnik TV, esperant algun dels clips dels meus grups favorits d’aleshores (Hole, No Doubt, Dover, Marilyn Manson o Nirvana), per tal de gravar-los en una cinta VHS.

Jo no ho sabia, peró aquell programa estava educant de forma inconscient el meu coneixement musical i m’estava socialitzant dins la cultura Pop, donant-me uns referents iconogràfics reconeixibles de forma global. Òbviament em creia molt revolucionari i transgressor per escoltar estils presumptuosament anti-sistema, ignorant que tot el moviment grunge havia estat catapultat a la fama per una cadena televisiva, anomenada MTV

Atresorava aquelles cintes de VHS com un valuós tresor incapaç de preveure que, en un futur immediat, quelcom anomenat You Tube convertiria en andròmina obsoleta aquella col·lecció d’imatges musicals. La cultura pop global substituïda per un bufet lliure d’infinites combinacions adient a cada individu de forma aïllada.

Avui es el darrer dia en que la televisió analògica ens fa companyia. I jo em pregunto si no fora convenient aplicar una apagada definitiva a tota la televisió en general. De que ens serveix ja?

Aquella màquina d’alienació massiva, avui ja no espanta ningú. La informació es difon ara en forma horitzontal, circulant veloçment per les xarxes socials i tots creiem més en la noticia que ha penjat el nostre amic a Facebook, que no en un titular explicat per Matias Prats. Si fins i tot ja veiem les series en streaming!

Ens trobem doncs en una fase de transició, amb un peu sobre la anacrònica pantalla del televisor i un altre sobre el futur d’Internet: dos mons que poc a poc es van separant entre ells i en algun moment haurem de fer el salt abandonant aquest pesat llast que ens lliga a un Segle XX mort i enterrat, per abordar la plenitud de la postmodernitat individual, on la cultura i la ideologia siguin un collage fets a mida de cada un.

Sens dubte Internet encara no vol perpetrar aquest edípic crim de matar al seu pare, peró quan més trigui a fer-ho, pitjor per les nostres butxaques: les televisions públiques generen un dèficit galopant inassumible en temps de crisi. I si la Generalitat confiava cegament en TV3 com a eina màgica per la normalització lingüística, més val que vagi pensant en alternatives més adients al nostre temps.

LLEGEIX TAMBÉ: “Internet vs Televisió” , “Es necesària la televisió pública?” i “Si jo fos director de TVE…”

16 comentaris

  1. Espero que la televisió visqui molts i molts anys, crec que potser així internet aguantarà lliure.

    La televisió pràcticament ha mort per a molta gent, jo mateix en faig un ús absolutament residual, i crec que aquest és el futur que li espera.


  2. Bon dia a tots, jo crec que la tele no morirà tan ràpidament. Només cal pensar la gran quantitat de gent, de mitjana edat cap amunt, que no controla el tema d’internet. Jo sóc de mitjana edat, i la veritat és que encara que treballe tots els dies amb ordinadors, prefereix veure la tele gitat còmodament al sofà i no assegut a una cadira del meu estudi veient una pantalla d’ordinador. És cert que internet t’obri moltes possibilitats de recollir els fragments del passat més recent, però encara no ha superat la tele en comoditat i immediatesa. Engegar l’aparell i ja està, i no haver de cercar res i no estar tan pendent si cau la línia o no. Potser siga perquè jo encara estic ancorat en molts aspectes a les darreries del segle XX, però com jo hi trobem molta gent.


  3. Merd …a! i jo encara no he avisat a l’antenista! mon pare em matarà! que ell d’això d’Internet no en té ni idea ^^


  4. molt bé arqueòleg!!! a més, crec q compartíem la necessitat de guardar totes les imatges en cintes VHS pq aquella programació no és perdés en la memòria i mira ara! ja no cal connectar el vídeo a Internet pots trobar allò i molt més, coses que ni sabies que existien, covers, directes,… per parlar de la música. Tot i q jo també crec q la tv aguantarà, s’especialitzarà i tot això però de moment encara hi ha moltes generacions q no dominen internet, q ha passat amb els continguts?? jo em considerava teleadicte i ara sóc capaç d’apagar la tv a la nit i anar a llegir! 🙂


  5. Jo fa quatre dies que tinc la TDT i estic flipant: canals que no entren, més de 10 segons per a canviar de canal (i n’hi ha 39, sis minuts i mig per a mirar la graella) i els canals fatxes com INTERNECONOMÍA.


    • Al meu televisor misteriosament no s’agafa Intereconomia! Per mi que l’ajuntament socialista ha fet quelcom per bloquejar-la!

      I és una llàstima, ja que crec que treuria mil idees per posts! Sempre podré veure’n fragments a Internet (com no), al APM o al Wyoming!


  6. Potser la meva opinió no és imparcial perquè jo treballo en el mitjà, però crec que a la televisió li passarà amb Internet el mateix que li va succeir a la ràdio quan es va produir el boom de la tele, és a dir, que conviuran pacíficament, adaptant-se continguts i mitjans als nous temps. Tampoc el cinema va acabar amb el teatre, ni els suports de mùsica enregistrada amb les actuacions en directe. Hi ha recorregut per a tots.


  7. Encara vui la majoria de gent s’informa pel televisor. Quan va arribar la tele, molts van augurar el final de la ràdio. I ha sabut trobar el seu espai. Amb la televisió passarà el amteix.
    Sobre el futur del català a la xarxa, no hem de patir. És la vuitena llengua amb més presència, pel que en aquest àmbit es mostra més rica i viva que enlloc.


  8. La tele només la faig servir els divendres a la nit per posar-me al dia de quina més la última que han fet la Esteban o la Pantoja Panoja. Per tota la resta, internet. Bueno, i per veure l’APM 😉


    • ahhh que tenia el meu glamourós nick de guerra posat, quina vergonya 😮


  9. Com que encara aneu amb tv analògica? Aquesta vegada els de pobles hem avançat als de ciutat, ja que fa temps que tenim el plaer de tenir entre nosaltres emisores tant interessants com intereconomia. Per aquesta i altres semblant ja m’està bé que s’acabi la televisió com està ara, però em sembla que anem a una cosa diferent que pugui conviure amb internet, amb cada un del seu espai i públic.


  10. Jo crec que la televisió si bé té un gran component d’escòria hi han programes destacadíssims en diversos àmbits: APM, Redes o alguns documentals que realment aporten coneixement als espectadors.

    If video didn’t killed the radio star, Internet won’t kill TV.

    Al cap i a la fi, al poder li interessa atrinxerar-se bé al seu bastió més poderós.


  11. Aquest cop estic d’acord amb tú, la televisió “hauria” de tenir els dies comptats, però la faran subsistir durant un temps, els PC/portàtils i els mòbils i derivats cumpliran totes les funcions millor.

    Et proposo un tema per desarollar:
    L’èxit de la serie LOST (perdidos) a escala mundial, o HOUSE…(tots 2 en un format suposadament en decadència)


  12. La tdt no ha suposat cap millora substancial en el panorama televisiu en quant a continguts. L’única millora és el medi físic, per les seves possibilitats de comunicació. Tot i així, les televisions públiques hauran d’evolucionar fins a convertir-se en simples portals amb cartellera.


  13. Possiblement no sigui objectiu, però la televisió no morirà mai. És evident que TV3 hauria de fer servir el millor català del món, però tothom comet errades, en totes les feines. Per entrar a treballar-hi cal fer unes oposicions i, evidentment,es fan proves de català, orals i escrites. A més, hi ha un servei de lingüistes que ho ha de corregir tot. I, sobre els contiguts, TV3 crec que és capdavantera. Avui, un programa com ‘Els Matins’ ha estat cinc hores parlant amb alcaldes i ciutadans de les comarques gironines indignats per la falta de llum. S’ha informat del temps, de les carreteres, de tot una miqueta. I t’asseguro, Arqueòleg, que la societat ho agraeix en forma d’audiència. Criticar TV3, i ara no ho dic per tu, està de moda, però és líder d’audiència a Catalunya des de fa mesos, per davant de Tele 5 i TVE, i jo me n’alegro molt. Una abraçada i fins aviat. Bon post i bones reflexions.


    • Jo no he dit pas que TV3 tingui mal català!! Simplement que cal buscar mitjans més actuals!

      Seria horrible que fessin servir un vocabulari ultraculte incomprensible!



Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: