h1

Visca el MAL! Visca el CAPITAL!

febrer 5, 2010

Atur descontrolat, nou crack a la Borsa, el PP disparat a les enquestes, l’economia en recessió profunda, el Govern plantejant esbojarrades mesures neoliberals… s’apropa l’Apocalipsi? Analitzem-ho!

No a tothom li van malament les coses: ahir el Banc de Santander anunciava el seu segon millor resultat de la seva història: 8.943 milions d’euros, benefici que segurament ha aconseguit gràcies a les altes quotes que cobren als seus clients, tant a les targetes de crèdit com de dèbit: uns 6.800 milions, que suposen el 56% de totes les quotes cobrades al estat. La resta de plusvàlues cal buscar-les a la compra de deute que va realitzar l’Estat amb els nostres impostos.

Emilio Botín ha celebrat aquestes xifres afirmant que la reforma de les pensions i la jubilació als 67 es necessària; no ha especificat, peró, si es referia a una pensió com la de Francisco Gonzalez, president del BBVA, que cobrarà  80.000.000 euros.

Es evident doncs que, tot i les oscil·lacions als índex bursàtils, les classes explotadores, propietàries dels mitjans de producció, han deixat enrere qualsevol ombra de recessió mentre que nosaltres, els proletaris, els que tan sols tenim la força de treball, hem de carregar en exclusiva amb la pesada roca de la crisi. Qui havia dit que Marx estava obsolet?

La dada macroeconòmica més preocupant és, sense cap lloc a dubte, es la del atur que ja supera les quatre milions al nostre estat. Per que? Quines son les causes estructurals? Analitzem-ho en detall!

L’atur per edats: Espanya té l’atur juvenil més alt de tot Europa, un 42,9%, cinc vegades més que Holanda. Segons el diari nord-americà The New York Times la clau d’això és que a la darrera dècada molts joves han deixat l’escola de forma prematura per ingressar al món de la construcció, on tenien un sou elevat, i ara es troben que no tenen cap preparació per fer rés més.

L’atur per zones geogràfiques: Les males dades del atur no es relacionen directament amb el partit que governa a cada Comunitat Autònoma, creix l’atur a Catalunya i Andalusia, peró també a Madrid i València. El Partit Popular no representa, doncs, cap alternativa a la crisi. L’únic lloc on es creen llocs de treball és a les Balears.

L’atur per sexes: Tot i que els homes son, per poques dècimes, els més afectats s’ha donat un canvi de tendència molt important en aquests darrers mesos i es destrueix el doble de llocs de treball femení que masculí, fet derivat de que s’ha tocat fons a l’atur a la construcció i s’ha disparat al sector serveis.

I que fem? Ja coneixem les propostes de la Patronal i de la dreta, sortides de la sacrosanta ortodòxia neoliberal, plantejades a les facultats d’Econòmiques com a dogmes inapel·lables: acomiadament lliure, reducció dels salaris, baixades d’impostos al capital etc.

Peró hi ha alguna proposta d’esquerres? De Celestino Corbacho no n’espero res, aquest home la única idea que ha tingut en tota la seva vida ha estat apunyalar per l’esquena al anterior alcalde hospitalenc per posar-s’hi ell. Així doncs no tinc més remei que ser jo qui llenci algunes suggerències per una reforma del marc laboral que s’està negociant:

-> Abolició de les hores extra: a les obres públiques impulsades pel Ministeri de Foment i la Conselleria d’Obres Públiques tots els obrers fan una jornada de 14 hores diàries de dilluns a dissabte, es a dir, ocupen dos llocs de treball. Si tothom fes un horari normal, tindria feina el doble de gent!

-> Reducció subvencionada per l’estat de la jornada laboral: Els treballadors emprarien el temps que guanyarien en formació per diversificar les seves aptituds. Aquesta mesura es va dur a terme amb molt d’èxit a Almanya, que ara mateix té un 9% d’atur, menys d’un terç que el nostre. PD: Bé, segons escolto a les noticies sembla que els trets van per aquí… a veure que passa!

-> Pre-jubilacions incentivades: Just al contrari del que proposa el Govern! A més gent jubilada, més aturats joves ocupant els seu lloc, que cotitzen a la Seguretat Social amb la que es paguen eles jubilacions d’avui i de demà.

I sobretot BANCA PÚBLICA JA!!!

En fi, sort que en mig d’aquesta orgia de malastrugança el CIS dona a IU-ICV el millor índex des de fa una dècada. Qui havia dit que Marx estava obsolet?

PD: Madebymiki també parla d’aquest mateix tema! Take a look

36 comentaris

 1. Siguem participatius, mes idees:

  I que tal una llei de salaris màxims?, si hi ha regulat un salari mínim perquè no un de màxim.

  Alleugeriment de càrrecs de confiança, eliminació de ministeris poc útils.

  Reducció de jornada obligada a canvi de contractar mes gent.

  Control de la banca i els seus beneficis, exigència de retorn dels diners abocats als bancs i caixes.

  Apa, que passi el següent…

  Merci pel link!


  • Molt bones propostes Miki! Les subscric plenament!!
   Es evident que hi han molts altres camins que els que marca el neoliberalisme de manual! Adam Smith FUCK U!


   • Bé, potser si s’apliqués un bon sistema fiscal progressiu i es perseguís l’evasió de capitals no caldria

    A vegades se us oblida que els impostos sorgeixen de les plusvàlues. Si no hi ha plusvàlues l’estat no té ingressos.

    El que cal és sistemes fiscals progressius i combatre l’evasió de capitals. Assegurat això, quant més guanyi la gnet millor, més ingressos en impostos per ser utilitzats per als més desfavorits!

    El problema no és que hi hagi rics, el problema és que hi hagi pobres!


 2. BANCA PÚBLICA JAAAAA!!!!


 3. Com és que ningú ha fet encara la brometa del cognom “Botín“?


 4. Sobre el tema del Santander, és una prova vivent (una més) que la crisi bancària NO portarà a repensar les nostres estructures econòmiques i polítiques. Qui pugui seguir lucrant-se a canvi del patiment d’altres, ho continuarà fent. Un “sou màxim” em semblaria d’allò més pertinent. El capitalisme és una xacra per a gairebé tots, fins i tot per als pringats que el defensen a capa i espasa, com si pretendre repensar-lo fos cosa de quatre exaltats.


 5. -> Abolició de les hores extra: a les obres públiques impulsades pel Ministeri de Foment i la Conselleria d’Obres Públiques tots els obrers fan una jornada de 14 hores diàries de dilluns a dissabte, es a dir, ocupen dos llocs de treball. Si tothom fes un horari normal, tindria feina el doble de gent!

  Amb l’actual legislatiu l’hora extra és per definició més cara que l’hora normal, amb el que per a un empresari surt més barat contratar dues persones per fer una jornada de 60 hores que no pas a una persona pagant-li 20 hores extres (per altra banda el màxim legal d’hores extres tenia entès que era el 20% de la jornada). Una altra cosa és que a molts llocs et paguin en B… però no només les hores extres!

  Per altra banda, si reduïm la jornada… no passarà que la gent buscarà un segon treball en negre amb el qual els sous aniran a la baixa i l’atur seguirà a l’alça?

  El que cal fer d’entrada és lluitar contra l’economia submergida i el frau en les contractacions (falsos contractes temporals, etc.). Després una vegada s’apliqui la llei actual, plentagem-nos les reformes necessàries!

  ____

  Per altra banda sobre el que dius de la jubilació, a veure el govern paga un subsidi tant a jubilats com a aturats… l’únic que els aturats no cobren el subsidi per sempre i eventualment la majoria s’acabaran reenganxant a l’economia productiva. En aquest sentit sí és millor afavorir la recol·locació d’aturats sobre que la gent treballi fins els 67.

  Ara bé, el tema de la jubilació no s’ha plantejat com a lluita contra l’atur sinó com a manera de garantir la viabilitat del sistema de pensions. La piràmide de població a espanya és la que és i té la forma que té (un as de piques): http://www.burbuja.info/inmobiliaria/burbuja-inmobiliaria/110993-analisis-de-la-piramide-de-poblacion-de-espana-las-generaciones.html

  Com podem veure hi ha una sobrerepesentació dels que estem entre 25 i 50 anys (que a més s’ha intensificat per la immigració). I com que no s’espera cap gran repunt de la natalitat (sols influeix una mica la població immigrada), doncs o la gent comença a treballar als 16 (cosa que tampoc és vviable perquè necessitem professionals amb cicles superiors de FP o carreres universitàries) o s’haurà d’allargar la jubilació o complementar-ho amb plans de pensions privats. No hi ha més. Repeteixo, la piràmide de població és la que és i sobre aquí s’han de fer les polítiques més justes i equitatives possibles… però que siguin realistes! Espanya segurament té la pitjor piràmide de població del món per garantir un sistema de pensions.


  • Algú ha pensat que aquesta famosa “piràmide” a la que fa referència en Rafel, és senzillament insostenible.

   No es pot créixer de manera exponencial i infinita, per tant no es possible complir allò de avui pago i demà rebré el meu subsidi.

   Resumint, el tracte és una estafa per a nosaltres i una espècie d’impost encobert pel govern.


  • Rafa, no estic parlant de que un dia t’hagis de quedar una hora més… es que a les OBRES PUBLIQUES catalanes es fan jornades dobles (sé del que parlo, believe me!)… imagina’t que passa a les obres privades!!

   Completamnet d’acord en lluitar contra la economia submergida, hi afegiria també la corrupció i l’especulació!

   En quant a la demografia: molt be aquest ´´es la priamide AVUI, com saps tu quins moviments migratoris, económics, natalistes hi hauran d’aquí a 50 anys que es quan se suposa que es col·lapsaran les pensions? Jo que soc tarotista encara, pero el Corbacho no el veig jo amb la bola..

   I que jo sàpiga les pensions es paguen amb la seguretat social, per tant l’únic que cal per garantir pensions es augmentar la població activa laboral!


 6. El problema d’Espanya és que tenim un mercat de treball dual:

  – Uns treballadors amb bons contractes i acceptables condicions força ben defensats pels sindicats. La majoria són homes entre 40 i 65 anys i representen la meitat del mercat de treball.

  – L’altra meitat (dones, joves, immigrants), amb unes condicions precàries (contractes temporals i per tant a la pràctica acomiadament lliure, menors ingressos, subcontrates…). Els grans sindicats s’obliden d’aquest sector.

  El que cal és establir un únic sistema laboral i acabar amb aquesta dualitat que en el fons amaga discriminacions generacionals, de gènere i d’origen.

  Més que prejubilar a la gent que té bons contractes i contractar nous precaris, el que caldria és deixar la jubilació com estava i unificar les condicions dels treballadors… i sí, és impopular però perquè els joves puguin tenir contractes estables, les mares joves puguin tenir fills sense por a perdre la feina i els immigrants es puguin arrelar de veritat (perquè la clau de tota integració és la integració econòmica)… doncs igual sí cal “empitjorar” una mica les condicions laborals més bones, acaparades bàsicament per homes nadius de 45 a 65 anys.

  Per altra banda caldria establir un sistema d’incentius (i desincentius) que impulsés tant a empresaris com treballadors a prendre decisions econòmiques més racionals i beneficioses per l’economia general a llarg termini. Sense això una reforma laboral no serveix de res.


  • Estic bastant d’acord amb el que dis Rafa!!

   La teva proposta de racionalitzar l’economia es diu INTERVENCIONISME, cosa que jo subscrc plenament com a marxista, peró explica-li tú a un estudiant d’econòmiques, brokers o funcionaris del BAnc d’Espanya o de la UE que tenen una cultura de la Teoria Econòmica que comença i acaba en la ortodòxia d’Adam Smith!


 7. Certament, Marx mai estarà obsolet mentre continuem funcionant amb un sistema de “corrupció legal”.


 8. No entenc com gent com tu, encara confia en IU-ICV. El PCE després del PSOE és el partit que més ha traït als treballadors d’aquest país. I desde un bon principi: Acceptació de la bandera monarquica i l’himne. Però sobretot amb els pactes de la Moncloa el 1977, on s’aprovava l’acomiadament lliure, amb el vistiplau de CCOO, UGT i el PCE!! L’únic sindicat que si va oposar va ser la CNT i ho va acabar pagant molt car. L’únic que fotia una mica de canya tot i no compartir els seus ideals, era l’Anguita, el Llamazares ha fet una política de seguidisme i suport crític al PSOE i ara amb el Cayo Lara s’ha tornat a la línia del PCE, crítica amb el govern.

  A IU marxistes n’hi han però ICV de partit marxista no en té res, a tot estirar socialdemòcrata. Tampoc em posaré a criticar el trist paper del Saura com a conseller d’interior perquè crec que molta gent ja n’és conscient. Que augmenti IU és normal, quan el país està en crisi, doncs la gent més esquerranista que havia votat el PSOE (molts d’ells perquè no guanyés el PP), doncs voten a IU. Però em temo que qui guanyarà les eleccions serà el PP.

  Per cert, Bakunin, tampoc ha mort jejeje.

  http://unaminoriaradical.wordpress.com/


  • Si, el PCE va fer concesions ideològiques per tal d’evitar una nova guerra civil i que es pogués arribar a la democràcia en pau. I???? Que havia de fer? Tirar-se a la muntanya amb el GRAPO, amb els militars a punt de sortir dels quatells en quan van saber que el PCE es legalitzava?

   MARXISME ES PREGMATISME I REALISME
   LES UTOPIES PER ELS RELIGIOSOS, METAFÍSISC I IDEALISTES!!
   EL MATERIALSIME ES LA ANTÍTESI AL IDEALISME UTÓPIC!!

   (o aixó es el que jo crec en la meva modesta opinió)

   Ja vaig explicar en un altre post perqué considero ue l’anarquisme, com tota metafísica idealista, és una ideologia de dretes: https://glamboy69.wordpress.com/2008/07/31/es-lanarquisme-una-ideologia-de-dretes-llibreria-llibertaria-vs-me/

   ICV simplement ha incorporat al discurs marxista l’ecologisme,el pacifisme i el discurs de gènere! I bé, en tot cas, com és l’unic partit d’esquerres a Catalunya, no hi ha altre alternativa, que hi farem!


   • els anarquistes som de dretes, el cap de la policia del kubotán, és l’única opció d’esquerres. la guerra és la pau i la teva paraula, Arqueòleg, és provocadorament sagrada.

    aquell qui, d’un cop de puny, va treure a la llum pública l’ús il·legal (malgrat que recolzat pel Porc de Joan Saura) per part dels Mossos del punxó kubotán, l’amistat del qual és motiu d’orgull lluminós per a mi, està a punt d’entrar a presó, tres anys, i d’haver de fer front a una multa de milers d’euros.

    si tot això no hagués passat mai i ell, a qui estimo, no hagués d’entrar a presó, jo opinaria el mateix sobre l’aparell d’ICV… aquells ex-comunistes (la meva opinió la repeteixo més abaix), però el fet que donessin cobertura política als agents fora de la llei, a les agressions impunes, als mètodes que van implantar sobre el control de les manis, etc… fa que em sembli GROTESC qualificar ICV d’única opció d’esquerres. és grotesc, INSULTANT, FALS, i INCOMPRENSIBLE, a banda de ser un comentari tendenciós.

    el meu amic es podrirà tres anys a la presó, s’endeutarà per pagar uns diners que hauria d’aprofitar la seva filla, per exemple. i ningú farà res. és un anarquista, per tant, UN LUMPEN DE DRETES.

    el mosso a qui van trobar un arma il·legal amb la qual reprimia l’exercici d’un dret polític bàsic, segueix a la seva feina EN LES MATEIXES CONDICIONS, aquí no ha passat res, donat que, EPRIMINT AQUELLS QUI EN TEORIA SERVEIX, ELL DEFENSAVA L’ORDRE PÚBLIC.

    els anarquistes considerem arguments com el teu, ARQUEÒLEG, un insult inmerescut, cosa que et dic sense mala sang (o amb la justa) amb motiu de la nostra amistat.
    _______________________________________
    allò que jo vaig opinar, fa dies, sobre ICV:_______________
    ets molt comprensiu, amb aquests ICV. quant a mi, dubto si podrien presumir més com a verds, aquesta colla, o com a gent capaç d’iniciativa. presumir de feina feta, efectiva i coherent, vull dir: presumir de socialdemòcrates, és el mínim que haurien d’estar en condicions de fer.

    però ells ja no són comunistes -malgrat seguir essent ‘astupeeendus’-: se’n van curar, d’aquest mal, ells, com qui es reposa d’un refredat o una grip A. devien considerar que no podien morir com
    -suposo que també en opinió d’ells, moderns que són com qui més- va morir la Història… havien d’evolucionar quan tocava fer-ho, ells -sempre ells-, en interès de la Classe Obrera, o com ells en diguin ara, si encara creuen que aquesta Classe existeix (empíricament)…

    (potser simplement creuen, ses senyories d’ICV, Il·lustríssims i Magnífics Srs., reverends pares, que actualment n’hi ha prou de parlar, en rigor, de Classe Mitjana. i que la policia també és de Classe Mitjana. i que és catalana. i democràtica. i que no tortura.)

    un Suresnes el té qualsevol i, en cas de la Inma, qualsevulla.

    per cert, aquest pensar (“quan només es presenta un partit d’esquerres a les eleccions no hi ha opció possible”), en conciència, que un ja va fer allò que bonament podia fer, votant els ex-comunistes, deu desmobilitzar -dic jo- a més d’un marxista despistat, em plantejo, que altrament perdria el temps denunciant les desigualtats o fins i tot combatent-les.

    cert és, cal dir, que sóc de l’opinió que ICV col·labora a mantenir l’ordre social injust que impera: mai he vist cap ecosocialista parlant de superar (destruir és massa fort, per a ells) el Capitalisme (primer haurien de superar la seva afecció a l’exercici del poder). i entenent, tota l’estona, que parlo dels qui governen el partit.

    certament, amb aquestes opinions meves no m’extranya que més d’un cop que, jo que sóc un radical, les expressava pacíficament mitjançant el dret de manifestació, les opinions, aquesta gent hagi hagut de prendre la decisió de retallar-me’l temporalment, aquest dret ‘demodé’, a cops de bastó. sí, ells, els ecosocialistes. els qui governen el partit.

    ICV fa un trist servei a la democràcia.


 9. Amb crisi o sense, sempre s’enriqueixen els mateixos. Hi ha molts drames amb tot això que està passant, no ho pos en dubte, però crec que hi ha casos de gent que la crisi se l’ha cercada tota soleta. Gent que va passar d’estudiar quan podia per enriquir-se fàcilment i ara veuen que no saben per on tirar. Gent que s’hipotecava amb teles plasma que no necessitaven o cotxes cars quan podien comprar-ne d’altres més barats. Jo sé de gent que s’hipotecava amb una rentadora. I s’ha demostrat que hi havia famílies que entre electrodom`stics i altres coses, havien gastat el sou de dos anys. En fi. En quant a les Balears, la cosa està malament però és cert que vora altres comunitats no ens queixam.


 10. Arqueòleg,

  No has detallat cap causa estructural, has fet una enumeració d’alguns dels problemes actuals i per tant si equivoques el punt de partida les conclusions i solucions per força són errònies. Les causes estructurals són aquelles que van més enllà de la conjuntura de crisi en la que ens trobem, i aquestes són les de baixa productivitat històrica que es va traduint en una pèrdua permanent de competitivitat. Quan les coses van bé i hi ha diners anem fent i si hi ha molts diners anem creant bombolles. Aquest fenomen de l’economia espanyola no és nou, com els que reclamen tirar de Marx i acaben sempre oblidats en un petit racó de la història.


  • No, millor tirem d’Adam Smith i esperem aseguts que vingui una ma invisible a arreglar-ho tot ella soleta!


   • Funciona millor, simplement. Però al que em referia en el comentari és que no pots recomanar un tractament si t’equivoques en el diagnòstic.


 11. Santiago Niño Becerra fa classes d’economía a la UB, o almenys en feia l’any passat. A les facultats d’economia s’estudia més a Marx que a Filosofia, igual que en les de sociologia s¡estudia més a Habermass… a vegades els prejudicis et tapen l’objectivitat.

  He estat pensant una solució innovadora: Fer desaparèixer la classe treballadora mitjantçant un fals anunci de feina segura en un paradis per a tots i totes, i que en realitat fos la illa de Perdidos, de la qual no poguessim sortir ni morts.

  (Retorn momentani a la xarxa)


 12. L’anarquisme de dretes? L’anarquisme a l’estat espanyol és l’únic que va portar a terme una revolució, col·lectivitzant les terres i les fàbriques. No deixant-les en mans dels buròcrates estatals sinó dels propis treballadors, i això no va ser una utopia. Llàstima que després els amics stalinistes del govern Negrin i el PCE, ordenarant al General Líster acabar amb aquestes col·lectivitzacions, ja que el primer era guanya la guerra. Curiosament els anarquistes havien d’anar el front mal armats ja que s’havia de vigilar que no es produís una revolució a la reraguarda. La CNT va ser la que més vides va perdre al front i la que més va patir la repressió franquista, perquè després tinguin els collons de dir que per culpa d’ells es va perdre la guerra.

  I això de dir-se d’esquerres queda molt bonic, però la veritat és que el PSOE per exemple va ser qui va legalitzar les ETT’S a aquest país. Els partits comunistes no han parat de traïr a la classe treballadora i així estant… El PSUC amb la caiguda de la URSS va haver de canviar de look ja que la falç i el martell ja no quedava gaire bé, i així va passar a ser un partit ecosocialista, feminista, antisexista i tot el que podien arreplagar. Els comunistes o s’ha passat al camp de la socialdemocràcia com ICV o continuen creient que poden reconstruïr el mur de Berlín com els del PCPE, per últim hi han els trotskistes i les seves mil escisions.

  F.A.I!

  xD


 13. Per cert, això de la bandera i la monarquia encara es pot comprendre, però baixar-se tant els pantalons com va fer el PCE, UGT i CCOO acceptant l’acomiadament lliure, ja no. A més el franquisme ja estava acabat, sabien que s’havien de fer demòcrates ja que ja no tenien el suport de la població. Sinó mira els “grans resultats” de Fuerza Nueva amb Blas Piñar. El que va haver-hi aquí és un pacte de silenci, Carrillo també tenia moltes coses per amagar. Almenys nosaltres no som tan hipòcrites com ells per dir que defensem aquesta democràcia burgesa.


 14. redistribució justa, és la clau… el 30% (classe més alta) paga uns impostos irrisoris, comparat amb Europa… el 70% (classes populars) paguem com a condemnats, per a uns serveis públics de merda i per a ser els primers, com amb la reforma del tema pensions, a pagar l’ànec, que se sol dir…

  redistribució! si algú em pot convèncer de la conveniència de que l’Estat existeixi, en la seva forma burgesa actual, amb crisi o sense, és per mitjà d’aquest argument.

  redistribució justa, amb un augment proporcional de la càrrega impositiva sobre les rendes superiors.

  ja que ningú els demana que retornin allò que van arramblar durant 40 anys de franquisme (que no va ser moc de gall d’indi, precisament), almenys que ara col·laborin a la creació, com diria un lliberal de merda, d’una societat de ciutadans lliures i iguals…

  el sarcasme m’està glaçant els somriures…

  osasuna!


  • si pecisament aixó es el q dic jo… i IU!! L’anarquisme vol acabar amb l’estat (pq imperi la llei de la selva) no emprar-lo per redistribuir la riquesa!!
   M’alegro q tornis a comentar! Del cas kurbotan no opino per falta de coenixement sobre l’assumpte


   • cap anarquista et dirà que la destrucció de l’Estat (capitalista burgès, garant de l’ordre jeràrquic i classista de la societat) hagi d’implicar viure a la llei de la selva…

    molts comunistes, i gent d’altres ideologies, fan córrer -interessats o no- la idea FALSA que l’anarquisme defensa teòricament el kaos, el no-ordre.

    l’anarquisme, sembla mentida que ho hagi d’aclarir, defensa un ordre social horitzontal, no jeràrquic, cosa que no implica que l’acció política hagi de ser descoordinada, caòtica ni estar a mercè d’individualismes nietzchians…

    la clau està en què aquell col·lectiu, si no li diues “estat” li pots dir “assemblea” que dirigeixi la societat, durant i després de la superació de les classes socials, disposi de la legitimitat REAL, NO ESTÈTICA I SIMPLEMENT ELECTORAL, que li atorguin persones instruides i lliures, pobles instruïts i lliures.

    repeteixo que és un INSULT que qualifiquis d’ideologia de dretes l’anarquisme, quan és el corrent socialista que més insisteix en l’educació i en el lliure desenvolupament del caràcter propi de cada individu. cosa que, a part que dubto que tu puguis veure amb mals ulls, no són precisament dos factors que defineixin cap ideologia de dretes.

    però tu, això, ja ho saps.


    • i parlo pels anarquistes d’avui, perquè si parlo dels que van donar la vida literalment a trets pels carrers i carrerons de l’Estat Ajpañol, durant els anys durs del franquisme (en vida de Franco)… aleshores ja no tindria paraules…


    • I com expliques que un anarquista declarat com Ron PAul es presentés a les primaries del PArtit Republica dels EUA (si, si, el de Bush!!) i obtingués un 12% de suport???

     Les bases republicanes estaven encantades en destruïr l’estat… per posar-hi al seu lloc un Wall Street enorrrme!


     • no entens de quin anarquisme parlo?

      no conec les intrigues de passadís del partit de Bush, em sembla, però, que és un partit bastant allunyat del comunisme llibertari, no?

      aquest imbècil que cites és definitori d’una corrent política històrica, socialista, mobilitzadora, al llarg de les dècades, de milions de persones?


     • Hi han molts ultraliberals que es posen l’etiqueta d’anarquistes o llibertaris. Xavier Sala Martin també diu que és llibertari i hi han els anarcocapitalistes que defensen la propietat privada i unes forces de seguretat privatitzades. L’anarquisme és ordre sense coacció per això dóna tanta importància a l’educació i la cultura com a eines d’emancipació de la humanitat.

      No crec que siguis tan tanoca per creure que aquesta gentussa és llibertària. El que passa és que t’agrada provocar i fer posts i comentaris incendiaris (amb això coincidim, jeje). Això és com si jo digués que la ideologia marxista és igual a la feixista ja que l’estat en els dos casos tenia un gran pes, no hi havia llibertat d’expressió i i havia un fort culte a la personalitat. Seria demagògia barata.


 15. Los errores del determinismo demográfico: el caso de las pensiones. Vicenç Navarro.
  http://www.vnavarro.org/?p=3887

  Este artículo cuestiona el determinismo demográfico que argumenta que la transición demográfica hace inviable el sistema público de pensiones. El artículo señala que tal argumento ignora los cambios que han ocurrido y continuaran ocurriendo en la fuerza laboral, en la masa salarial, en la productividad laboral, y en la creación de riqueza que permitirán un aumento considerable de los ingresos al estado. El artículo señala que la viabilidad de las pensiones no es un tema demográfico, o económico sino político.


 16. Cada cop que veig les enquestes electorals (i als dretans emprenyats amb ZP perquè ell és l’únic responsable de tots els mals) em pregunto el mateix: ¿Com pot ser que ningú se n’adoni que els qui ens han dut a aquesta situació, els qui van inflar la bombolla immobiliària, van ser els dos governs Aznar? ¿Perquè no són capaços de veure que el model econòmic era insostenible i completament basat en l’especulació? Definitivament, la gent no aprendrà mai…


  • pq resulta que el que vol la gent es una altre bombolla per tornar-se a hipotecar!!


   • Això sumat al fet que a Espanya hi ha una mena de lleialtat absoluta als partits per sobre de les idees (de vegades, d’altres les idees son tan fortes que els partits es posicionen clarament). Si no, no s’explica que el que fa uns anys era meravellós i el PP en presumia (la forta economia espanyola sostinguda per subvencions de la UE per ser economia feble i per la bombolla), ara és un desastre… per culpa de ZP es clar (analitzar la situació? Per a què?).

    Hi ha coses que em superen.


 17. No sóc economista, però intento aplicar el sentit comú a la vida… i de moment no m’ha anat malament.

  Qualsevol cosa que es faci arriba tard i serà un pegat. El Govern espanyol està acollonit. No vol un desmadre social mentre presideixi una Europa que cada cop s’allunya més d’Espanya.

  res del que pugui fer el govern servirà de res si abans no es parla clar a la societat i se li diu que realment la festa s’ha acabat i que toca pencar. Canvi de xip: productivitat. Horaris europeus… temps de treball real i no presencial. Promocionar els qui ho valen…
  El meu sentit comú ja m’ho diu que demano massa… ho sé. 😦


 18. jo segueixo sentint insultats els anarquistes, però ja no espero excuses/explicacions…

  és el to general del bloc.

  doncs res, a cuidar-se


 19. Mientras los bancos privados, dan beneficios e incluso contratan a gente,

  Las cajas que son fundaciones y que en su mayoria estan controladas por las comunidades autonominas,necesitan ayudas y que los trabajadores para que les sacamos las castañas del fuego.

  Ya se ha visto lo caja castilla la mancha como la invertencion de los politicos es mala,

  Asi que menos entidades financieras controladas por politicos o entidades publicas como la caixa que promete despidos y mas privadas como el banco santader que dan trabajo.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: