h1

“Agora” i el fanatisme cristià avui.

Octubre 19, 2009

Burn them all!!

No tinc cap mena de dubte: si els manifestants cristianofeixistes que aquest cap de setmana han desfilat pels carrers de Madrid en contra del dret del avortament haguessin tingut davant la Biblioteca d’Alexandria l’haurien tornat a destruir, tal com ja varen fer al s.IVdC.

Ho heu endevinat! He anat a veure “Àgora” el darrer film d’Amenabar, una pel·lícula que ens fa de lupa sobre el més gran error de la Història Universal: l’adopció del cristianisme com a religió oficial del Imperi Romà.

Si els Emperadors Constantí i Licini no haguessin signat l’any 313 dC l’Edicte de Milà, deixant als lleons del circ fer la seva noble labor, ens hauríem estalviat mil anys de foscor i obscurantisme medieval, on la superstició i la metafísica varen suplir el menor rastre de ciència i progrés, inventant la homofòbia i agreujant el masclisme.

Tot l’esforç de la filosofia grecorromana per arribar a plantejar les bases per un proto-empirisme deductiu va ser engolit per el fanatisme i la infal·libilitat dels dogmes de fe, oblidant els progressos en química, astronomia, física, geometria o, perquè no, escultura: us heu parat mai a comparar la perfecció del cànon praxitel·lià amb les aberrants mesures d’una Verge romànica?

Aquells deu segles que separen Constantí del Renaixement, son els mateixos que porta d’endarreriment la societat occidental per tal de vèncer el pensament idealista i metafísic, la veritable àncora per al progrés social i científic.

La fúria i l’odi del fanatisme sempre han estat superiors als arguments de la raó i és per això que no podem baixar la guàrdia ni un instant, no fos cas que un dia d’aquests ens trobem les nostres biblioteques i museus en flames!

41 comentaris

 1. Bon dia Arqueòleg. Fa poques setmanes que sóc lector habitual del teu blog, i fins ara m’havia semblat un exemple d’esperit crític. Però en aquesta ocasió crec que simplifiques i exageres. T’ho diu un ateu d’esquerres. No tots els manifestants de Madrid són cristianofeixistes (si fos relament així, seria per posar-se a tremolar). I tampoc el cristianisme ha tingut, ni té, l’exclusiva de la superstició i la crueldat. Jo no crec que les coses haguéssin estat molt diferents si el cristianisme s’hagués quedat en una anècdota de l’Història. Qualsevol religió hauria jugat el mateix paper a occident, a orient, a l’hemisferi nord i a l’austral: sempre un instrument del poder. No calen exemples, prou coneguts, tant del passat com de la més recent actualitat.


  • En primer lloc gràcies per comentar!
   Totes les religions, efectivament, son instruments del poder, no dic el contrari! I cada societat ha de lluitar contra la seva per alliberar-se’n!
   En una societat que ha passat el Renaixement, la il·lustració i l’aparicció de totes les filosofies atees, segueixi encara adulant a la ignorància em sembla horrible!


  • No estic gaire d’acord amb tu: els grecs i els romans (abans de Constantí) també tenien una religió, politeísta, però religió a la fi i a la cap. El problema han estat les religions monoteístes que prediquen “absoluts” impossibles. Potser si haguèssim continuat amb el politeísme ens haguerem estalviat la intolerància i l’absolutisme ideològic.


 2. Tot això és molt bonic. Però si, a més, fos cert, no caldria mentir a la pel·lícula ni falsificar documents històrics.


  • Un comentari així requereix de matisos i arguments! Et convido feahcientment a que ens detallis quins aspectes del film estan falsificats per tal que ho poguem contratar i debatre!


   • Arqueòleg, ho he fet ja al meu blog, però està en castellà. No crec que valgui la pena fer una traducció, ni tampoc repetir continguts aquí.


  • Home no he vist la peli però el propi Amenabar reconeix que va modificar la mort d’Hipatia. Segons la wikipedia aquesta és la “dolça” mort que li van procurar els seus assassins fanàtics cristians:

   Empezó entonces a correr entre los cristianos de Alejandría el rumor de que la causante de la discordia entre Cirilo y Orestes era la influyente Hipatia, amiga y consejera de su ex alumno y, presumiblemente, opuesta a los abusos del poder religioso. En plena Cuaresma, un grupo de fanáticos, dirigidos por un lector de nombre Pedro se abalanzó sobre la filósofa mientras regresaba en carruaje a su casa, la golpearon y la arrastraron por toda la ciudad hasta llegar al Cesáreo, magno templo edificado por Augusto tras su victoria sobre Marco Antonio y convertido en catedral de Alejandría. Allí, tras desnudarla, la golpearon con tejas hasta descuartizarla, y sus restos fueron paseados en triunfo por la ciudad hasta llegar a un lugar denominado el Cinareo (por su nombre, se supone que un crematorio), donde los incineraron.[8] Debía tener unos 60 años en el momento de su muerte


   • Doncs la única diferència que trobo amb el film és el detall romàntic que Amenabar s’inventa, però que després fa quadrar amb la cruenta i fanàtica mort i que, Raquel Welz no té (ni aparenta) 60 anys ni de cooonya!


    • Vaig penxar fa uns dies un post amb enllaços a les fonts originals i coetànies que es conserven sobre Hipatia: Sinesi de Cirene, els Suda, Joan de Nikiu i Sócrates Escolàstic. D’elles es despren que la mort d’Hipatia va ser molt cruel, però els detalls de les diferents fonts son prou diferents l’uns dels altres.
     En el que sí coincideiexen és en dir que era una dona d’edat avançada quan la van matar.


 3. Fa gràcia que els més grans falsificadors de la història s’estripin les vestidures per una pel·lícula. Per una vegada que no són les víctimes en el cinema i se’ns demostren com el que també han estat: botxins. La humanitat no crec pas que hagués anat gaire millor sense el cristianisme, ni pitjor, hauria estat, senzillament diferent. O ves a saber! però no està de més veure’ls a l’altra banda de la palestra, ni que sigui un cop de tan en tan.


 4. Durant el medieval no només va haver-hi obscurentisme. Recordo que durant aquella època va aparèixer l’alquímia, que va ser la mare de la química, tot i que van ser perseguits i executats a partir de la santa inquisició…
  Si el cristianisme hagués passat sense més pel món (com qualsevol secta) no sé com hauria anat tot, però seria un bon joc… per part meva agraïria que no hagués crescut la metafísica cristiana, m’estalviaria estudiar a Plotino i Santo Tomás i com destrossen el pensament aristotèlic.


  • Error!! L’Alquimia, tal com evidencia l’arrel lèxica del mot, és d’origen islàmic!!


   • Gràcies per l’apreciació, però tot i aixi estava present pels carrers medievals.


 5. La no-presencia del cristianisme no crec que hagués canviat tant la història de les calamitats dels darrers dos milenis. La civilització grecoromana tenia molts enemics potencials no només el cristianisme i a més, tenia molts defectes, si bé era la més avançada: igualment hagués calgut un segle XVIII i un seguit de revolucions liberals. Simplement, segurament s’hagués arribat força abans a l’estadi actual.

  A més… podem donar-li la volta a la truita… ¿el cristianisme es va “pervertir” en rebre la influència del despotisme i la burocràcia de l’imperi romà -de fet el vaticà i tota l’estructura de l’església catòlica és el darrer reducte que queda de l’imperi romà, com crec que deia Nietzsche-? o bé, com apunta en glamboy, la civilització grecoromana es va fer “dolenta” en rebre la influencia cristiana? Jo crec que totes dues afirmacions tenen part de raó! És una mica com l’ou i la gallina.

  La cosa és saber aprofitar el millor de cada civilització, fins i tot la cristiana (que en el que no té de jueu és un 99% civilització hel·lenística, nogensmenys els evangelis van ser escrits originalment en grec i el cristianisme va tenir la seva primera expansió i va començar a tenir cos doctrinal en territoris de cultura grega!).

  Jo sempre he trobat el cristianisme una religió més “light” i fins i tot “il·lustrada” que el judaisme i l’islam tot i compartir arrels. Per entendren’s: la idea d’un déu misericordiós, la mateixa idea d’un déu de dimensió humana que s’encarna en home (bé això no se sap si bé del mite grec de prometeu o de l’egipci d’horus), el mandat d’amor universal “estimeu-vos els uns als altres”, la importància de la dimensió femenina en la figura de Maria i SOBRETOT la importància de la representació física en escultura i pintura… tot i això separa el cristianisme de les arrels semítiques compartides amb judaisme i islam… i la influència grega és ben clara en tots aquests trets “distintius” del cristianisme front les altres religions del llibre.

  I una altra cosa que s’oblida és que quan es parla de les arrels de la cultura occidental només es parla de tradició grecoromana i cristianisme i s’obliden altres grans influències. D’entrada hi ha totes les altres cultures que existien a l’antiguitat, per altra tot el contacte amb l’orient islàmic o no, etc. Però anant més a les arrels purament de l’europa occidental: sense les cultures paganes, no existiria la idea de l’amor romàntic -el mite de tristany i isolda, que es configura com una idea d’amor estrictament occidental i radicalment diferent de l’eros grec i de l’agape cristià i que arriba fins a romeu i julieta i les pelis nyonyes i no tan nyonyes de Hollywood- ni existiria la novel·la com l’entenem avui dia -la novel·la europea NEIX de la matèria de Bretanya-; per altra banda la influència de la cultura germànica arriba fins al common law, etc, etc…)

  Però sobretot dels sobretots s’oblida que som fills de la revolució científica dels segles XVI-XVII i de les revolucions liberals dels segles XVIII i XIX que ens han allunyat definitivament de l’idealisme caspós de déu, alà, jesucrist, buda i el monstre dels espaguetis!


  • Gràcies pel coment tan currat!! Trobava a faltar els teus celebrats atacs de maricultisme!!


  • Només un parell de detallets: aquest fantàstic Déu misericordiós no el trobes enlloc de l’Antic Testament, que és un “peasso cafre que no te cueng” i respecte a la qüestió mariana, és força tardana en l’Església, per no parlar que és una forma força castradora de veure la meitat de l’espècie humana. (ara no dono dades perquè em fa repal anar-les a buscar :P)


   • Clídice precisament el meu argument és que la influència grega va “humanitzar” el cristianisme. Front al déu dèspota de l’antic testament, el déu cristià és (una mica) més “comprensiu”. També varia molt la interpretació que se’n faci dels textos i a poc que facis una lectura atenta veuràs que el nou testament és un text terriblement contradictori i poc coherent, com tots i cadascun dels textos de les grans religions (al NT també surt de tant en tant el déu dèspota i jesucrist tant aviat proposa posar l’altra galta com exterminar l’enemic… )

    Lo de Maria evidentment que no és una cosa ni protofeminista ni igualitària ni res que se li assembli (són conceptes totalment diferents, la idea actual del feminisme i la dona com a ciutadana subjecte de drets és molt posterior), simplement el cristianisme continua sent patriarcal però és una versió patriarcal més “light” que el duríssim patriarcat de les altres dues religions del llibre: a cap jueu ni a cap musulmà se’ls acudiria adreçar oracions a una dona, i els catòlics sí, fins i tot de manera obsessiva (a diferència dels protestants) i superant sovint el culte marià al de déu pare i fill en intensitat i nombre d’hores dedicades, amb les autoritats eclesials fent la vista grossa.

    Per altra banda fixa’t que a més a catalunya la verge no és tan coneguda per ser “verge” com per ser “mare de déu” (a catalunya per cada “verge” et trobes 50 “mares de déu”!). Cosa que reforça la idea aquesta de semi-deïtat. Si fins i tot els trolls feixistes invoquen a la moreneta!!!

    Per no parlar de què totes les verges són la mateixa en teoria però a la pràctica són diferents: si vols això li has de demanar a la verge X però si vols allò a la verge Y; si has nascut a tal lloc ets debot de la verge X però si has nascut més enllà de la verge Y… per altra banda, el culte als sants mereixeria un capítol a part…

    Sempre he trobat la religió cristiana molt més entretinguda que les altres del llibre on vas a parar! Fins i tot des d’una posició atea puc disfrutar d’aquest festí d’àngels, querubins, arcàngels, colomets, sants i santes, aparicions, miracles… i, sobretot, el toc zombie de ressucitar morts (Llàtzer, Jesucrist… amb el detall “gore” de l’incrèdul Tomàs que el toca perquè no es creu que hagi ressucitat). En definitiva, detalls tots ells dignes de qualsevol pel·lícula de terror de serie B! Per no parlar de la interrelació amb la temàtica BDSM: mortificacions, cilicis… I tota la temàtica de la “puta arrepentida” entorn Maria Magdalena…

    Sóc ateu però sóc objectiu: estèticament el cristianisme en la seva variant catòlica és superior a totes les altres religions! O bé, potser no ho sigui però se’ns dubte la influència estètica és i serà inesborrable pels segles dels segles!


    • Home Rafel, si t’ho mires rotllo pel·li de sèrie B no et discutiré més, passo al microones a fer-nos unes crispetes i ens pillem un antic testament i a xalar cosa mala. Tu poses les birres 😉


   • Bé, diguem que en el tema de les dones, les grecs o els romans tampoc eren gaire superiors en la forma de veure a la meitat de la especie. I això, sent prudent.


    • és que aquí, Ferran, potser hauríem de començar a rumiar-nos que el patriarcat el porten els minoïcs que baixen de les estepes cap el mediterrani. Els grecs antics que es van carregar civilitzacions més pretèrites com la micènica i, automàticament, les femelles van passar de deesses a bruixes o monstres, rotllo Circe, Pasifae, Medusa … Ara, cal reconèixer que les religions “de llibre” en són uns digníssims perpetuadors 😦


     • ho he posat justament al revés, van ser els micènics que van acabar amb la civilització minoïca, del rei Minos, el del Minotaure. El fred m’ha congelat l’única neurona que em quedava activa, sorry


 6. I si ho deixem en un post contra tots els fanatismes religiosos?, jo crec que aniriem millor. Respecte a la mani madrilenya, segur que hi havia de tot menys gent tolerant. Ho sento, però no m’empasso el rotllo de la transversalitat d’aquesta manifestació, per a mi son “els de sempre dient lo de sempre”.


  • Ejem ejem… mani madrilenya? Tots els madrilenys estàn en contra de l’abortament?… doncs crec que van haver un parell de busos que van sortir de blanes, i precisament no eren madrilenys… perdona que em fiqui, però crec que hem de començar a separar d’una vegada el que es fa o fan a Madrid, i els que fan els madrilenys que no és el mateix (a madrileny també és la movida d’on va sortir Almodóvar que clar, per la regla de tres també és antiabortista).

   Exceptuant aquest apunt, també penso que els que van anar a la manifestació són tolerants únicament amb sí mateixos. Són els que creuen que al donar-li drets a altres persones que no pensen com ells, els hi estan treient drets a ells… en fi… com tú dius “els de sempre dient lo de sempre”.


   • Dos autobusos de Blanes?? ajajaj Ja veig que la teva ciutat només et dona disgutos!

    I jo crec que els madrilenys progressites es farien un bon favor a si mateixos sortint al carrer i a les urnes, que sembla que aquesta ciutat sigui Esperanza Aguirre i de ben segur no és així!


   • Parlo de mani madrilenya per sumar-la a totes les que s’han muntat allà amb el suport de la COPE i el PP. Això no significa que els madrilenys siguin tots iguals ni res per l’estil.
    Has de reconèixer que aquestes manis a Madrid sempre funcionen, això si amb peregrinacions de l’extraradi.


    • Clar que funcionen… i si es fes una manifestació global sobre altra cosa també funcionaria si els autobusus són gratuïts o de baix cost… simplement es fan les “manis” per que a l’hora de reunir a gent de part de tota espanya és el millor lloc geogràficament parlant, a més de les facilitats de transport gràcies a AVE’s, autovies i etc…
     Com quan es fa una mani a nivell de Catalunya el millor lloc és Barcelona perquè hom pot arribar més o menys fàcilment.

     I sí, hi ha molts aguirristes i gallardonistes, i “el pezoe és una casa de putas” que cada cop més fa que els progressites d’allà ni tinguin ganes d’anar a votar, o es transformin en gallardonistes.

     I IU… exceptuant Rivas, que cada cop més sembla el llogaret d’Astèrix, totes les altres agrupacions no acaben d’arribar a la comunitat, sobretot gràcies a la poca “unitat”.
     I després està la pressió mediàtica orquestrat des del barri Salamanca, i el poc bé que es ven el programa de ZP i etc etc…

     Però crec que això no només passa a Madrid, aquí a Catalunya tenim tres quarts del mateix, barrejat amb el tema nacionalista. No heu mirat les últimes enquestes (que mai m’acabo de creure) que dona la majoria absoluta a CiU i PP?… o a CiU a soles?

     I sí… un parell de busos nen… Blanes quin gran país… demanaré “asilo político” a algún país europeu (que no sigui Itàlia clar).


 7. Respecte la “mani”: heu vist el paio aquest que es dedica a comptar (literalment) manifestants a través de fotografies cenitals digitals?
  Segons ell, el màxim nombre de manifestants que podia haver-hi era uns 63.000! El recompte li dona 55.000 però com que accepta un error màxim d’un 15%…
  Jo sempre havia pensat que el nombre de manifestants estaria entre la xifra més alta i la més baixa de les que faciliten els organitzadors, la policia, l’ajuntament, la comunitat, els partits, etc… Però resulta que no! Que tothom infla!!!!!


 8. Bá, la “serie B” i el gore molen, però també es cert que poques obres d’art al món em poden emocionar tant com l’interior de la Sainte Chapelle de París, el políptic de la catedral de Gant o qualsevol representació de l’anunciació (entre les meves predilectes, les de Simone Martini, Fra Angelico i Lorenzo Lotto). I crec que qualsevol ateu amb un mínim sentit estètic estarà d’acord amb mi! Si la pintura gòtica és la mare del còmic contemporani!


  • Aquí li has donat al clau!! Jo soc un fan morbós de la pintura barroca, especialment de les representacions de San Sebastià i de Crist a la Creu
   On estigui un Greco, un Zurbaran, un Velazquez…


 9. Avui sí que t’has superat 🙂 Et replico, com sempre ben cordialment.

  En primer lloc entenc que l’idealisme i la metafísica estan a la base de la flosofia grega que és d’on partim.

  En segon lloc les ucronies no me les crec, simplement perquè sabem poc del present com per deduir el que hauria passat en el passat si…

  En tercer lloc, no crec que calgui ser ni feixista ni fanàtic ni tan sols catòlic o cristià per qüestionar l’avortament i l’estupidesa d’una nova llei purament electoralista.

  I finalment, les nostres biblioteques potser no estan en flames però si que hi estan els nostres cervells, perquè no ens aturem ni un moment a reflexionar el que diem i repetim com lloros els missatges dels media de la nostra corda.


 10. Home per demanar EMPRESONAR les dones que aborten sí que s’ha de ser cristofeixista.

  Que estiguis d’acord amb despenalitzar una cosa no vol dir que estiguis a favor d’aquesta cosa. Jo estic contra el consum de drogues, però no de penalitzar-lo. Amb l’avortament personalment hi estic en contra però no sóc qui per posar a la presó cap dona per avortar, per tant crec que l’estat ha no ha d’interferir i ha de permetre (que no promoure) que s’avorti i la salut pública ha d’atendre a les dones que avorten (i treballar per prevenir embarassos no desitjats). La llei de terminis és la millor opció i la tenen països amb taxes d’avortament més baixes que el nostre.

  Disminuir els avortaments? Sí. Com? No empresonant, no penalitzant. Sinó amb polítiques socials de maternitat responsable i salut reproductiva. La llei de plaços que tant criticaven els manifestants és precisament un dels camins per disminuir els avortaments.

  A Estats Units ho tenen clar: als partidaris de lleis de plaços els anomenen prochoice, no “prodeath”. Aquí a Espanya sembla que si no estàs amb el rouco ets un genocida de fetus.


  • En definitiva, les lleis han de legislar sobre el món tal com és (en el món tal com és un porcentatge d’embarassades aborten estigui o no penalitzat) no com el món tal com ens agradaria que fos. Una dona que aborta no és un perill públic com ho és un violador o un assassí, a la presó no hi pinta res. En tot cas el que necessita aquesta dona és poder avortar en condicions.

   El govern de madrid del PP ofereix sales de punció als hroinòmans, ho fa per promoure la droga? No. Ja que hi ha gent que es droga, que com a mínim ho faci amb garanties sanitàries. Això no treu fer polítiques de desintoxicació pels drogoaddictes i de prevenció per la població en risc de caure en la droga. Però en tot cas a ningú se li acudiria dir que Esperanza Aguirre promou la droga. I organitzar manifestacions dient “Esperanza Aguirre assassina per promoure sales de punció” (per si no us heu adonat, la droga mata). A algú li sona el concepte de “mal menor”?

   Que la taxa d’avortaments és d’escàndol? Sí. Però la solució és promoure la maternitat i paternitat responsable i planificada. El codi penal NO és la solució als avortaments.


   • Has tocat el tema clau. Tota aquesta gent que es manifesta contra l’avortament, s’omplen a boca de grans paraules: VIDA, ADN, FETUS, etc. però en cap moment diuen quina pena proposen per a les dones (i els metges) que avortin.
    Que parlin clar: 6 mesos o 12 anys i un dia?
    El dia que ho posin de manifest, es quedaran sense clientela.


 11. En definitiva, les lleis han de legislar sobre el món tal com és (en el món tal com és un porcentatge d’embarassades aborten estigui o no penalitzat) no com el món tal com ens agradaria que fos. Una dona que aborta no és un perill públic com ho és un violador o un assassí, a la presó no hi pinta res. En tot cas el que necessita aquesta dona és poder avortar en condicions.

  El govern de madrid del PP ofereix sales de punció als hroinòmans, ho fa per promoure la droga? No. Ja que hi ha gent que es droga, que com a mínim ho faci amb garanties sanitàries. Això no treu fer polítiques de desintoxicació pels drogoaddictes i de prevenció per la població en risc de caure en la droga. Però en tot cas a ningú se li acudiria dir que Esperanza Aguirre promou la droga.

  Que la taxa d’avortaments és d’escàndol? Sí. Però la solució és promoure la maternitat i paternitat responsable i planificada. El codi penal NO és la solució als avortaments.


  • Completament d’acord!

   No sé pq però WordPress t’havia censurat el coment! I’m zorry!


 12. No saps com vaig patir en veure cremar-se la biblioteca… Tant com “En el nom de la rosa”! Hauria entrat a salvar pergamins i els llibres d’Aristòtil! 😦


 13. Ai, que seria del món ara si tot allò no haguera passat? De primeres, crec que de la manifestació de l’altre dia ‘naranjas de la China’…


 14. No hi ha res pitjor que el fanatisme que tanca l’amplada de mires i condemna la vista a una única mirada i priva el cervell de pensaments positius.

  Creure’s en la possessió de la veritat absoluta és sinònim a que l’estàs cagant. I si la caga un sol, és el seu problema, però quan la caga gran part de la societat, a noslatres en tocarà el rebre per no haver abraçat la llum…

  Fa fàstic i por alhora… El millor antídot és seguir fent vida normal, seguint escrivint i llegint-nos.


 15. wah! jo també vaig anar a veure àgora (de fet tinc pendent actualitzar el bloc amb algunes critiques de cine) i vaig flipar amb els cristians…que talibans mare de déu…


 16. La pilikula del tistiritero esta toha inventada, e mui fantasiosa. Entrar a la wiskipedia, komefetos

  http://es.wikipedia.org/wiki/Biblioteca_de_Alejandr%C3%ADa


  • El tistiritero no miente. Wiskipedia es ultrakatolika. Comer fetos es un derecho, yo los pongo al martini, como aceitunicas.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: