h1

40 anys de conspiranoies llunàtiques.

Juliol 20, 2009

conspiranoia

Tal dia com avui, fa 40 anys, la nau Apol•lo 11 aterrava a Mar de la Calma, al satèl•lit que orbita al nostre voltant des de temps immemorials, fet que originà la primera conspiranoia anticientífica dels nostres temps: segons apuntaven diversos grups de freaks il•luminats es tractava d’un muntatge televisiu per impressionar a la URSS i realment tot havia succeït dins un plató televisiu.

La conspiranoia és l’element més característic del postmodernisme, una ideologia que dubta del materialisme científic i de qualsevol veritat establerta a nivell social, posant de nou en boga l’idealisme platònic que creia que els sentits ens enganyaven i que hi havia una veritat més enllà.

Mentre que els científics estem obligats a demostrar qualsevol premissa amb proves reproduïbles i una metodologia estricta i coherent, els conspiranoics tan sols necessiten la ombra del menor dubte per edificar sobre ell la més barroca i surrealista de les teories. Els grupuscles d’ideologies extremistes i dogmàtiques (d’esquerra o dreta, tan es), en suposada possessió de la veritat absoluta, son el caldo de cultiu perfecte per al sorgiment d’aquests atemptats a la lògica empírica.

Darrere de qualsevol conspiranoia no poden faltar “ELLS”, els culpables de tot plegat. I qui son “ELLS”? Doncs depenen del cas pot ser la CIA, els alienígenes, la maçoneria, el comunisme internacional, els jueus, els historiadors, el President dels EUA o Carmen de Mairena, que sé jo!

A continuació veurem alguns dels exemples mes clàssics.

Conspiranoies de dretes

-L’11-M va ser preparat a Perpinyà per Zapatero, Carod Rovira i ETA per desallotjar al Pp de la Moncloa.

-L’Holocaust nazi mai va existir, és una patranya inventada pels historiadors del bàndol guanyador de la guerra.

-La guerra civil va començar l’any 1933 amb l’alçament a Asturies del PSOE i d’ERC a Catalunya, contra l’entrada de la CEDA al Govern central.

-El canvi climàtic és una mentida creada per Al Gore contra el capitalisme industrial.

Conspiranoies d’esquerres

-L’11-S va ser preparat a la Casa Blanca per Cheney i Bush, que en realitat son dos genis estrategs, per justificar les guerres d’Afganistan i Irak.

-Jonh F. Kennedy va ser assassinat per la CIA, que va abandonar la vigilància al president ja que aquest era massa d’esquerres per a “ELLS”.

-La policia secreta té uns radars amb ultrasons que els permet escoltar qualsevol conversa i uns satèl•lits caríssims amb els quals es dediquen dia i nit a espiar a les cases Okupes.

Conspiranoies anticientífiques

-El VIH no causa el SIDA. Aquesta teoria, anomenada “de la dissidència” va provocar milers de morts als països de Sud-àfrica on es va seguir, ja que la gent va deixar d’utilitzar preservatius.

-Els maies tenien pistes d’aterratge per a naus espacials extraterrestres, segurament els mateixos que varen ajudar als egipcis a fer les seves piràmides.

Conspiranoies musicals

-Elvis Presley viu amb Marilyn Monroe en una ïlla on, fa poc ha arribat Michael Jackson.

-Courtney Love  va assassinar al seu marit Kurt Cobain per cobrar l’herència. Com ja vaig explicar, aquesta bola es tractava d’un complot masclista.

29 comentaris

 1. Estic força d’acord amb molt del que dius, però una pregunta de florista a arqueòleg:

  Es possible que la Gran Piràmide fos construïda de la manera que ens expliquen i en uns 20 anys??. Sempre m’ha semblat molt sorprenent la capacitat dels egipcis (no busquis ovnis a la meva pregunta).

  Ah! i al assassinat de JFK tampoc hi veig l’aigua clara.


 2. Jaja tot molt bé excepte que fa 40 anys i no 50 de l’arribada de l’home a la lluna!


 3. No serà que tu ets un cospiranoic que diu que ja s’havia arribat a la lluna una dècada abans del 1969 però es va mantenir en secret?


 4. ajajaj no m’ho puc creure Rafa1 Se m’en ha anat la pinça per complert i se m’ha oblidat restar!!
  Es el q té estar 8h mirant fixament una màquina excavadora…


 5. a ver si nos enteramos ya de lo jfk que todavia no has leido nada del tema ,a ver si nos informamos,coño y mira que te lo he dicho veces…. y mirate la puta pelicula documental que simplemente es una reconstruccion de los hechos,que no todo es conspiranoia,lo reconocen hasta los mismos americanos,que al final vas a decir que todos los dictadores de centro y sudamerica no los pusieron los eeuu., lo de jfk lo sabe tol mundo menos tu,un cero es historia moderna anda te paso el enlace…que como siempre ni te la vas a mirar http://peliculasonlinegratis.blogspot.com/2008/09/jfk-caso-abierto.html …. y hijo lo del sistema carnivore y echelon sale hasta en la wikipedia, no es una leyenda urbana, http://es.wikipedia.org/wiki/Carnivore ,no confundas lo de la luna o de elvis con otras cosas ,pero tu a lo tuyo…. 6. Val, d’acord, arqueòleg: crear-se universos de conspiracions és molt fàcil, tant com utilitzar aquest argument per crear-se universos de no conspiracions. Segur que hi ha nombrosa literatura fantàstica al voltant de molts fets com els que cites i d’altres, però estic convençut que entre les versions oficials i la realitat hi ha, sovint, un llarg recorregut de mentides i mitges veritats. Només cal veure què passa amb la política diària, al nostre voltant: donde dije digo, digo Diego… i es queden tan amples! Si això passa a nivell “petit”, què no ha de coure’s en les altes esferes?

  No és conspiranoia, és la condició humana.


 7. A mi, encara ningú m’ha demostrat que la lluna no està feta de formatge!


 8. Zeitgeist es tambe un documental conspiranoide d’esquerres i la seva segona part (que no he vist) m’han dit que encara va a mes…

  Suposo que quan un no es vol arribar a creure el que veu pq s’escapa de la seva imaginació i llavors la fa correr cap a la paranoia. El que sempre m’ha donat un dubte és lo de les ombres a la lluna, és possible això? (i amb això no m’estic posant al mateix sac, és només un dubte)


 9. Bona tarda, fas servir la paraula postmodernisme com un comodin, saps el q vol dir relament?!
  El teu blog es profundament contradictori, tant et declares materialista com fas comentaris classistes i estigmatitzans sobre els paletes, segons tu uns garrulos.
  No és obligatori escriure dos post a la setmana sobre el q sigui per no perdre lectors, perds en qualitat.


 10. Si Roger, sé perfectament el que vol dir postmodernisme, he llegit Lacant, Focault o Hodder entre altres. No com tu que confons Rosseau amb Montesquieu (OH MY GOD!!) i no has sentit a aprlar de la teoria del bon salvatge! Igual qui hauries de repassar la seva qualitat de criticona professional ets tú, estimada. Un error garrafal en un comentari de 5 linies i a sobre vens a casa meva a donar-me lliçons! ajajajaj Ai que me meo toa!

  PD: I després d’estar 17 anys en un esplai, crec que sé bastant millor que tú on es reuneixen els kumbayas! Gràcies!!


 11. En quant a la mort de Kennedy: Si, un cas com aquest dona peu a molta imaginació, però tan sols us recordo que La “Comissió Warren” fomada per el cap de la Cort Suprema dels EuA va estar 10 mesos repassant fins a la darrera de els proves científiques i no va trobar res en clar.
  I si, Harvey Oswald havia estat agent de la CIA,fet que dona peu a més conspiranoia encara, peró SENSE PROVES CIENTÍFIQUES I DEMOSTRABLES TOT SON CONJECTURES, gràcies!

  Es com si jo volgues explicar la caiguda del Imepri Romà a aprtir d’un troç d’amfora!


 12. Home, veritat absoluta, la veritat es que no. Però gran desconfiança si. En un mon que la informació està manipulada, i només es publica el que interessa, des dels inicis de la premsa fins avui en dia, pues si, gran desconfiança.

  -L’11-S va ser preparat a la Casa Blanca per Cheney i Bush, que en realitat son dos genis estrategs, per justificar les guerres d’Afganistan i Irak.

  En realitat no va ser Cheney i Bush, si no la societat Skull and Bones, que tot i que queda clar que les guerres porten moltes morts innocents, la van iniciar, pensant en beneficis econòmics, com la industria del armament, la reconstrucció del país (com vam beneficiar-se de la reconstrucció de Europa, veure pla marshall) i sobretot el nou ordre geoestratègic, tot i que finalment van errar als càlculs.

  -Jonh F. Kennedy va ser assassinat per la CIA, que va abandonar la vigilància al president ja que aquest era massa d’esquerres per a “ELLS”.

  Quan s’aixecat la protecció de documents, passats els 30 anys, s’ha vist diverses maquinacions de la CIA i diferents manipulacions en estats sobirans. Està clar que si hagués passat això, els de la CIA no ho haguessin deixat fàcil per esbrinar-ho. Però tot apunta que per interessos de la CIA i els canvis que anava a fer el president, tot apunta a que molt probablement hauria sigut així.

  -La policia secreta té uns radars amb ultrasons que els permet escoltar qualsevol conversa i uns satèl•lits caríssims amb els quals es dediquen dia i nit a espiar a les cases Okupes.

  Només cal anar a la “tienda del espia”

  -Els maies tenien pistes d’aterratge per a naus espacials extraterrestres, segurament els mateixos que varen ajudar als egipcis a fer les seves piràmides.

  Com vam poder fer si no amb tanta exactitud, que amb errors de tall de mil·límetres les piràmides de egipte no haguessin tingut aquest passadissos tant perfectes!?

  -Courtney Love va assassinar al seu marit Kurt Cobain per cobrar l’herència. Com ja vaig explicar, aquesta bola es tractava d’un complot masclista.

  Pot ser no va apretar el gatell, però està clar que el va manipular, no el va recolzar en la seva depressió, es més el va pressionar per aconseguir més popularitat a costa de la seva salut, i ha sigut de lluny la viuda negra més beneficiada de tota la historia…

  Tot apunta això…


 13. Primer de tot llegeix sobre Rousseau en llocs q no sigui wikipedia. Per ex. http://www.espasa.com/Contrato-social_51_1337
  Sobre la separació de poders ha teoritzat Hamilton, Rousseau, John Locke i Montesquieu.
  Veig q no acceptes la crítica, molt b, endavant. Tens un ego gegant, ets un superinvestigador ultraculte molt incomprés, em dius criticona professional, quan és el q et dediques a fer tu al teu blog. I només acceptes els comentaris de oh roger! q inteligent tot el q dius, estic super d’acord.
  Endavant amb el pseuintelectualisme amb pseudocites cultes doncs. I si, ets un classista i un corporativista, defenses idees completament incompatibles entre elles. Si decideixes publicar-les hauries d’acceptar les crítiques…
  Apa doncs, una abraçada


 14. Ah!, doncs a mi Zeitgeist Addendum em sembla un documental molt interessant i amb moltes veritats. Tot va a gustos…


 15. Que l’home sigui bo per naturalesa no t res amb la separació de poders de la que parla Russeau, q és una forma de organitzar l’estat.”

  http://www.cibernous.com/autores/rousseau/teoria/biografia.html
  Com podem veure auí Rousseau maaai va parlar del bon salvatge eh!

  I encara segueixes insistient en el teu error!!!
  Es que és increïble!!
  Mira Roger, jo si accepto crítiques, però quan aquestes son educades, respectuoses i venen de persones amb un cert nivell intel·lectual, cosa que no és el teu cas!
  Acusar-me de cometre errors quan en tu en un comentari DE CINC LINIES has ficat la pota fins al fons i ets el primer en negar el teu error… en fi!

  Ho sento molt però que em diguessis que havia de tornar a La Coctelera i que havia de publicar menys m’ha sentit pitjor q si insultessis a ma mare. Ja vaig sofrir bullyng al institut, no vaig obrir un blog, en el que inverteixo llargues hores de feina que ningú em paga, perque em vinguessin a insultar, gràcies.
  I si no saps diferenciar entre una crítica contructiva i un insult, et demano que no entris mai més en aquest blog, gràcies! I quan aprenguis a argumentar sense escopir a la cara, tornes!


 16. Ok, accepto la censura intelectual, a partir d’ara, si deixo un comentari serà per elogiar-te.
  Jo no sé q tinc a veure amb el bullyng al teu institut, ni amb insults a la teva mare ni q ningú et pagui per escriure a un blog. Potser la meva incomprensió té origen en les meves mancançes intelectuals. Suposo q per tu sóc un equivalent als paletes q estigmatitzes amb accent andalús al teu blog.
  La meva intenció inicial no era q això arribés al terreny personal on ho has portat tu (amb mi o contra mi). Volia fer una crítica constructiva, d veritat. Per això una vegada més,

  una abraçada


 17. Una crítica constructiva????????
  COMOR?????????????

  “Potser era més encertat escriure a la coctelera, pk això és el q tu fas un poti poti ben sacsejat i sense sentit”

  “El teu blog es profundament contradictori”

  “No és obligatori escriure dos post a la setmana sobre el q sigui per no perdre lectors, perds en qualitat”

  “Tens un ego gegant”

  “Endavant amb el pseuintelectualisme amb pseudocites cultes”

  “ets un classista i un corporativista”

  AIXÓ ES PURA I SIMPLEMENT INSULTAR AQUÍ I A LA XINA POPULAR!! QUAN AL POST DE LES FOTOS DE BARCINO VAS ASSENYALAR ERRADES VAIG SER EL PRIMER EN RECTIFICAR-LES (I TU HO AVS RECONÈIXER, PER CERT)PERO QUE M’INSULTIN AL MEU BLOG NO EM DONA LA GANA!!

  I SI NO ETS CAPAÇ DE VEURE QUE ELS FRASES DE DALT SON INSULTS, ES QUE TENS UNA VISIÓ DEL DEBAT PRÒPIA D’UN CAMORRISTA O D’UN TERTULIÀ DE TELECINCO!

  I per cert els teus insults no son ni originals: mira aquest recull que vaig fer dels trolls habituals d’aquesta web i veruas com calquen els teus arguments! https://glamboy69.wordpress.com/2009/06/01/no-es-pot-fer-un-blog-a-gust-de-tothom/


 18. ok, una abraçada nanu


 19. Es que de veritat, aquells que no heu escrit mai un blog no us podeu imaginar la feinada que hi ha al darrere:

  – Aquesta foto la he editat jo a partir d’unas altres 5 imatges que he buscat, retallat i enganxat.

  – He buscat a 20 altres webs informació sobre conspiranoies.

  -He redactat un text que ocupa 2 pagines de word, corregint faltes i errors d’estil.

  -He editat el text amb la imatge, enllaços, tipus de lletra (cursiva etc..), tags i categories.

  -L’he penjat al facebock i he comentat a uns altres 15 blogs pq es passin pel meu.

  Total, uns 50 minuts de feina que ningú em paga ni m’agraiex! No demano elogis (que tampoc estaria de més un cop a la vida!), però que a sobre de tot el curro vingin a insultar-me, de veritat que em treu de polleguera!

  Sento haver perdut els papers, però si algun dia publiques quelcom sabras el que es!


 20. Es respira erotisme en aquestes trifulques… (ho havia de dir…) 😉

  Escolta… segur que no han existit, aquestes conspiracions??? ara si que m’has desmontat!!! jo sóc de las que creu que l’home va arribar a la lluna però que l’11 de setembre estava preparat, i lo dels maies i egípcis, i que tots els mossos de quadra tenen radars ultrasònics que pillen el que xerres quan ets dins el cotxe i els anomenes “cabrons”… així que no existeixen, aquests radars???

  Petons, Arqueoleg, a mi el teu blog m’encanta. Es nota la dedicació.


 21. Tens molta raó amb allò que dius, i a més fas un gran repàs per les teories més conegudes… jo em quede amb les dos que més gràcia em fan: la de les pistes d’aterratge per a extraterrestres del maies, i allò de l’illa on viu Elvis, Marilyn i on ara aplegarà Michael, jeje.

  Salutacions Arqueòleg! 🙂


 22. I per cert, paciència amb els trolls… ja saps el lema: Don’t feed the troll 😉


 23. Doncs si Toni, no hauria de rabaixar-me a aquestes discussions tan vulgars, però si alguna cosa vaig aprensre al institut es que si quan et donen una bufa calles et rebentaran la cara. La única solució es que davant la primera insinuació de conat d’agressió et rebelis!


 24. L’altre dia me’n van explicar una de molt bona. Els tres fets que han canviat la història d’Espanya: l’atemptat a Carrero Blanco, el 23-F i l’11-M. Tots tres urdits pels americans, amb la col·laboració dels serveis secrets i amb la complicitat marroquina o basca. La finalitat? No ho vaig acabar d’entendre, però hi ha allò de debilitar Espanya, control·lar l’islamisme al Nord d’Africa i atenciò que aquesta és bona, afeblir la integració europea!!!

  I és que en aquest món hi ha d’haver de tot…


 25. Jo crec que la gent ha vist massa pel·lis d’espionatge i aquestes coses hehe. Però reconec que molts cops en certs casos he pensat que és possible. Tot és possible al cap i a la fi, no?


 26. Fa quatre dècades, per no dir quatre dies, que la humanitat va arribar a la lluna… i pensar que fa tant de temps que molta part dels habitants d’aquest planeta viuen al nostre satèl·lit sense necessitat d’invertir-hi un cèntim!

  Les conspiracions i tot el que les nevolta, principalment interessos descarats e posen molt nerviós… però reconec que si ara diuen que això de la Lluna va ser un muntatge i apareix la prova irrefutable del seu making-off, donsc tampoc m’escandalitzaria…
  Mira, ara m’has fet pensar en un post pel meu blog, toca-li trons!


 27. EM temo que les conspiranoies d’esquerres estan massa ben ben fonamentades per a ser considerades conspiranoies.


 28. Molt bo, molt bo.

  M’ha agradat sobretot la manera en que l’has redactat.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: