h1

GUERRA CIVIL GAI: Mani vs. Pride

Juny 28, 2009

Catalunya, fent honor a la seva llarga tradició caïnita i fratricida, ha celebrat L’Orgull GLTB i els 40 anys de la Revolució Sexual de Stonewall amb dos actes paral·lels i aparentment irreconciliables. Aquest blog, com no podia ser d’una altre forma, ha acudit als dos i n’ha fet una crònica fotogràfica.

Tot i que Barcelona va ser pionera en les manifestacions gais, aquesta absurda enemistat interna, fruït de rivalitats personals entre liders històrics (Jordi Petit, Armand de Fluvià, Eugeni Rodriguez…), ha deslluït les celebracions històricament… fins aquest any!

Manifestació del Orgull

Convocada pels col·lectius gais més alternatius (FAGC i CGB) va tenir lloc dissabte a la tarda, aplegant unes 8.000 persones segons la organització. S’hi van apuntar ERC, ICV, EUiA i altres grupuscles extraparlamentaris com Maulets.

Amb una sola carrossa, audio pèssim, batucades i un amateurisme esplaiero, els típics líders històrics d’aquests col·lecttius van corejar les consignes de sempre i a la nit hi va haver una festa a la mateixa plaça amb poca afluència.

El millor va ser trobar a molts altres bloggers i comentaristes com Rafa, The Traumas, Pep, Atenes de Pericles, Topo, Martí i, com no, El Niño del Exorcista.

Ens vàren repartir un pamflet en el que s’afrimava que els assitents al Pride del dia següent eren egolatres narcicistes, capitalistes, espanyolites i que vetarien l’entrada a majors de 35, gordes, calves i guenyes.

.mani 1

Batucada

.mani 2

La úinca carrossa de la mani

.mani 3

Final de la Mani a Pça Sant Jaume

.gent

Freaks varis per a tots els gustos

PRIDE

Convocada pels col·lectius gais majoritaris, empreses (discoteques, pàgines web, saunes, restaurants...) , Ajuntament de Barcelona, Generalitat i tots els partits excepte el PP, va treure al carrer 500.000 35.000 persones en un espectacular acte mai vist a la ciutat, carroçes, música, actes polítics…

I sí! Hi havien majors de 35, gordes, calves i fins i tot iaies, nens petits i families senceres ( a Plaça Espanya fins i tot hi havien parcs infantils). De guenya no en vaig veure cap, però.

Serà tot lo capitalista que vulgueu, però per fí Barcelona, amb un govern d’esquerres, té un Orgull a l’alçada del de Madrid, on regna el PP.

.pride general

Carrosses de les emrpeses


.pride3

Associació de pares i mares de Gais i Lesbianes
.

pride3Els àngels de Gaydar.. slurrp!

pride2Final de festa multitudinari a Plaça Espanya

.pride1Els freaks son una constant omnipresent

En fi, que sembla que la cosa ha acabat com les Festes de Gràcia: un event oficial molt lluent i un d’alternatiu cutrillo, però radical i necessari.

Sens dubte jo prefereixo no escollir i fer doblet!! I fins aqí aquest especial!

27 comentaris

 1. Ahir no hi vaig ser, pq era fora de Barna. Avui sí, i m’ha semblat que havia tornat a Berlin, on l’alcalde (gai) Wowereit no es perd una sola de les lluïdes desfilades del CSD!

  No he acabat de pillar els motius d’aquesta divisió intermarika. Bé, sí: que els uns volen mantenir les essències del moviment gai i els altres obrir les portes a la part més comercial. El que no entenc és perquè s’han de fer la punyeta mútuament. Coi, com més serem, més riurem, no??
  De tota manera, em sembla genial que hi hagi moguda els dos dies del cap de setmana. Per visiblilitzar que no quedi!


 2. Sens dubte aquest any será una inflexió en la celebració del 28J a Barcelona però d’aquí a 500.000… Glamboy, veus bé? Jo diria 50.000. Continuem a anys llum de Madrid (en quant a orgull “oficial”).

  M’he emocionat molt quan han llegit el manifest d’avui quan parlaven de la necessitat de tractar el tema GLBT a les escoles i de donar suport als adolescents GLBT perquè puguin viure sense amenaces, insults ni armaris. Per un moment se m’ha posat la pell de gallina i he recordat el camp de conectració i de tortures on vaig estar internatl’escola durant la meva adolescència a finals dels 80 i principis dels 90.

  I sí, és cert, agradi o no l’orgull, com qualsevol event, si vol ser lluït ha de comptar amb empreses que l’esponsoritzin que al cap i a la fi el que volen és guanyar diners. Altra cosa és que després qui ha de prendre el timó del discurs són les associacions i els partits polítics. I que és molt sa que hi hagi un “orgull alternatiu” (la comparació amb les festes de gràcia l’has agafat de mi, eh?). En aquest aspecte el contrapès que fa el CGB i el FAGC és quelcom inexistent a Madrid on hi ha molt poca vida fora de la FELGT (a part dels freaks acomplexats de COLEGAS). Vaja, que al “bloque alternativo” de Madrid ja li agradaria tenir la força de l’orgull alternatiu de Barna. La cosa és com conviuran els dos orgulls els propers anys…

  Voleu dir que l’orgull “oficialista” acceptarà ser relegat al diumenge els propers anys vist l’èxit d’aquest any? Lamentablement el pique entre les principals associacions GLBT catalanes continuarà els propers anys…


 3. Completament d’acord amb el teu comentari Ferran! Jo tampoc entenc aquesta lluita pel purisme Queer!

  A continuació afegeixo comentaris a aquest post q m’han arribat via Facebook:

  Martí: JO SI QUE ESCULLO, ESCULLO UN ORGULL POLÍTICO-SOCIAL, SOLIDARI, LLIBERTARI I ANTICAPITALISTA I CONDEMNO EL VOMITIU ACTE PIJO RETROGRAD CONSERVADOR, CAPITALISTA I CLASSISTA QUE NO HA MOSTRAT MÉS QUE UNA BARCELONA PLENA DE SODOMITES REACCIONARIS QUE PEL SOL FET DE SER GAIS, LESBIANES, TRANS O BISEX CREUEN QUE TENEN DRET A NO PREOCUPAR-SE MÉS QUE DEL SEU CULET I DE TROBAR UNA POLLA ADINERADA QUE S’ELS FOLLI DINS LA SEVA BOMBOLLA DE LUXE ACOMODAT

  Rafa: 500.000? D’on has tret la xifra?

  Niño del exorcista: punto 1:el capitalismo gano hace tiempo.punto 2:el colectivo gay es un maravilloso grupo de consumo,que llena las arcas del estado,es decir la, entre comillas “normalizacion”no es solo fruto de la lucha sino de un interes economico claramente evidente..no estaria de mas valorar la calidad y no la cantidad de las personas, que gays fachas,burgueses y capitalistas tb hay unos cuantos muchos……losantossss ,me paso el dia losantossss y en la cope mientras tanto,no paran de intoxicarrrr lalalalala.


 4. Igual se m’ha anat un xic la ma amb la xifra, calculada a “ojo de buen cubero”… pero hi havia gent seguida desde Universitat a Espanya!! Sens dubte MAI hi havia hagut un acte GLTB tan gran a Catalunya!

  I si Rafa, et reconec el Copyright de la comparació amb les Festes de Gràcia!

  En el fons els dos actes tenien un esquema semblant, amb carrosses i pancartes i posaven la mateixa música: Molt criticar Alaska per estar a la COPE, però la devoció cap a les icones supera tota crítica política!!


 5. Llàstima que el PP no faci cavalcada pròpia, n’estic ben segur que haurien fet un bon paper amb no menys de 100.000 participants. Tots amb l’orgull gai de dretes!!.

  Fora conyes, estic amb “el niño del exorcista”, avui tot és consum i el moviment gai resulta molt interessant per a les empreses i els polítics (sembla que fins i tot pels maulets…).


 6. MAÑANA U OTRO DIA COMENTO,PERO EN ESPAÑA HUBO UNA GUERRA “SOCIAL”,LA PRIMERA Y CREO QUE UNICA, NO CIVIL,EMPECEMOS BIEN….


 7. PEL SOL FET DE SER GAIS, LESBIANES, TRANS O BISEX CREUEN QUE TENEN DRET A NO PREOCUPAR-SE MÉS QUE DEL SEU CULET I DE TROBAR UNA POLLA ADINERADA QUE S’ELS FOLLI DINS LA SEVA BOMBOLLA DE LUXE ACOMODAT

  jajajajaja

  Home és que les polles (i els conys) adinerats et poden solucionar més d’un problema… com deia Madonna: “cause we are living in a material world and i’m a material girl”. Visca els braguetazos!


 8. haha, mig milió. pero m’ha agradat el caire festiu, m’han agradat els frikis, les senyores que ballaven als balcons, la batucada, els calvos que he fotografiat (quin objectiu fas servir tu que fa aquestes fotos tan rares?), la carn de maxote exhibida, les plomes, les mamellotes de les trans. M’ho he passat be rebé.


 9. Viva la manifestació! Tengo muy claro, si pudiera elegir, a cuál de las dos habría ido.

  Aunque tengo que puntualizar que en la izquierda alternachichi hay también mucha egolatría -esto me ha hecho gracia-. No quiero quitarles razón en los planteamientos, ni mucho menos, pero sus filas están llenas de personas que no soportarían la vida sin ir por ahí sacándole el izquierdómetro a todo el mundo.

  Seguramente los del pride no son ególatras, ni capitalistas, ni españolistas, sólo son gente que ha crecido en un mundo muy raro (es decir, en el que vivimos todos) y que no llega plantearse ciertas cuestiones sobre la mercantilización del colectivo.

  Salud!


 10. AJAJAJJA
  heu de saber q se me n’ha anat la flapa moltissim amb la xifra de manifestants!!

  La organització l’ha xifrat en 35.000!
  http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=625190&idseccio_PK=1021&h=

  En fi… un que es deixa enlluernar per les plomes i la brillantina del glamour!

  I, el que no m’ha agradat gens de la noticia és el següent parraf:

  A lo largo de la tarde también ha habido un pequeño forcejeo entre un grupo de gays anticapitalistas que ayer celebraron una marcha por la liberación afectivo-sexual, y la organización del Pride Barcelona, al intentar quitar algunas pancartas que acompañaban a las carrozas.

  Una cosa es fer pamflets i una altre és boicotejar l’acte! Ni un homòfob en seria capaç! Sort q aquest incidnet va ser tan ultraminoritari q no s’en va adonar ningú!


 11. jo només volia puntualitzar, ja que vaig estar tot el divendres al matí amb membres de la comissió unitària 28 de juny, que dissabte era sortir al carrer per dir alguna cosa, q encara queda molt per reivindicar, de fet per això diuen que van canviar el nom d’orgull per alliberament…

  crec q eren dos conceptes molt diferents de marxa, un dels col·lectius que treballen des de fa mil, i els empresaris que van muntar una festa, tot pot coexistir, no?¿ ara, no és el mateix!


 12. D’entrada diré que no hi vaig anar a cap de les dues, però sóc partidari de la unificació de manifestacions. Crec que el moviment gai ha de ser aglutinador i evitar els estereotips i les simplificacions (que si aquells són pijos, que si aquests són autèntics…). Quanta més participació, més varietat de propostes (al cap i a la fi apart de les 8 carrosses i devia haver molta gent el diumenge que hi va anar de bona fe).


 13. Se me ha ocurrido un slogan pal año que viene….Donde estan ,no se ven,los punkarras de GLTB.Bueno esto lo digo a colacion del topico de siempre de la musiquita asociada a la mani que sigue teniendo a veces connotaciones de tribu urbana,que nunca entiendo:por mi chachi,pq soy asi de petarda pero me canse de oir al zorron de la Alaska hasta la saciedad y luego el Human del grupete este prorepublicano como si tal cosa.Me venia a referir que si,que la ideologia es un dato importante a la hora de escoger las canciones y que seria un paso sano hac


 14. SEGUIMOS QUE SE ME HA SALTAO…. un paso sano hacia la” normalizacion” social,asi,como los piques entre manis,es normal y logico,esto de “como todos somos gays vamos a marchar unidos bajo la misma bandera Raimbow hacia Oz contigo Roger vestido de Dorothy,pues como que no.El final de la homogeneizacion se ha de hacer constar.Yo que se, ,reconozco que como hetero veo las cosas de otra manera,yo es que jamas marcharia con alguien por el simple hecho de ser hetero.Simplente esto es lo que pasa y es natural y logico.Hay gente no le basta con la inclinacion sexual del otro y condena otras actitudes de tipo ideologico y hay gente que ya le basta con que el de al lao se meriende las pollas o los coños doblas como el y no le pide mas.Si una persona en su vida normal critica determinadas cosas no creo que le tenga que frenar el grado de dilatacion de esfinter del que las comete(hoy estoy de un garrulo expresivo por encima de lo habitual),pq eso no las hace menos grave,y si la gente del Psoe y sus acolitos,,ya le repatean normalmente,o las expresiones fenicias de algunos convocantes,esos dias no va a ser menos.Un gay es guay ,solo cuando es guay,sino no es guay aunque sea gay.(vengo repetid conmigo chicos a ritmo de hip-hop).Bueno eso,que me piro vampiro.Hasta luego glamourosa Dorothy….becouse becouse becouse becouse…..Satanicas noches.


 15. queremos maricones en la calle y en los balcones. L’any que ve la festa hauria de ser desde Francesc macía Fins al Forum, amb el forum llenito, claro. De musculitos y de reivindicativos, de camioneras y princesas, de osos y megadepilaos, de activas y pasivas. Spassiva hasta rusos vendrán. No hi cabrem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


 16. postdata:es la unica mani que a diferencia de otras que tambien voy como el dia de la dona o de papeles per a tothom se me pregunta que como voy sin ser gay ,cuando no se me pregunta si soy mujer o negro en las otras.La lucha de libertades no tiene raza color sexo ni opcion sexual entre otras cosas pq es de todos en este rejodido mundo.


 17. M’apunto a la proposta de sr shysh, la pila del greix, no hi ha res que em posi tant com les princeses osses “megadepilàs” i amb barretina!


 18. la manifestació de lokas la trobo super horrible y l’unic qe fa es crear esteriotips i fer pensar que els gays són una colla de gent que només tenen cul, polla i pectoral, la cara es igual a un “cuarto oscuro” no es veu. visca els tòpics!
  l’altre es tan pesada, cansina, aborrida i de l’edat dels nostres pares que tampoc hi aniria.

  Pero el dia que aquestes manifestacions no siguin necesaries, hi aniré


 19. Em sap greu que siguis tendenciós pro-PRIDE, allò subvencionat per l’erari públic i les arques privades dels “empresaris LGTB” i que tractis, alhora, amb menyspreu/condescendència els militants que fan feina des d’un compromís voluntari i sense ànim de lucre, que pleguen de recollir-ho tot a les mil, que -en fi- ténen una idea i una coherència.

  El PRIDE és el postmodernisme. No hi vaig assistir ni hi assistiré. És tan aliè a mi com el Partit Popular. Celebro que celebris el seu èxit… Qui esponsoritzava? Rom Brugal? J&B?

  Volen progressar en el camí ja encetat de convertir BCN en un circ-boitiga, acrític i prefabricat. En aquesta tasca, potser compten amb el suport dels empresaris LGTB (no em puc creure, encara, que hagin gosat anomenar-se així), però allà on beuen els empresaris, MAI DE LA VIDA hi beurem els mariques. MAI DE LA VIDA. Abans menjarem merda.

  Si el Madrid pepero tenia un “orgull” millor que el de BCN, pots imaginar-te de quin nivelll reivindicatiu parlem. Jo no estic orgullós de res. Tots som iguals. L’orgull és una fabulació. Jo crec en l’alliberament. No m’agraden les pallassades com el Pride, fetes al damunt de la feina de gent que s’ha deixat la pell, també durant tots aquells anys en què ser un marica no era tan guay, ni tan sols era un bon negoci…

  Osasuna!


 20. Si la idea és montar una festa, em sembla genial i no tinc absolutament res a dir. Si la jornada vol ser reivindicativa, no em sembla que sigui la manera més adequada. Per cert, perquè ‘àngels de Gaydar’? El Gaydar que conec no té gaire a veure…

  Salutacions!


 21. A lo largo de la tarde también ha habido un pequeño forcejeo entre un grupo de gays anticapitalistas que ayer celebraron una marcha por la liberación afectivo-sexual, y la organización del Pride Barcelona, al intentar quitar algunas pancartas que acompañaban a las carrozas.

  Una cosa es fer pamflets i una altre és boicotejar l’acte! Ni un homòfob en seria capaç! Sort q aquest incidnet va ser tan ultraminoritari q no s’en va adonar ningú!

  D’això, ara me n’entero… però ni m’extranya, ni ho he de disculpar, ni ho condemno. Al contrari, celebro que hi hagi qui tingui la coherència d’anar devant dels qui ténen la barra d’apropiar-se de l’Alliberament gai per a convertir-ho en “PRIDE”… aquells qui hores d’ara estan fent comptes, tant en màrqueting, tant en publicitat…

  A la merda el PRIDE i els empresaris LGTB!


 22. Tenc amics gais que em diuen que aquesta festa no els fa perquè dóna mala imatge dels homosexuals de cara als demés. Creuen que havent aconseguit ja que es reconeixi el matrimoni i les adopcions, encara que quedi un llarg recorregut per aconseguir altres coses, ja no s’hauria de celebrar. Per ells fer-la és com una forma d’encara voler autodiscriminar-se i de no voler normalitzar la situació dels gays dins la societat… No sé què en penses tu.

  Salutacions! 😉


 23. Arqueòleg! Totalment d’acord amb el que m’has escrit al meu blog sobre Jaume I. AL 100%! I així t’ho he contestat amb un comentari meu blog 😉


 24. […] glamboy69.wordpress.com podeu veure i llegir sobre la mani i la pride de la ma de l’arqueoleg glamuros. Com podreu […]


 25. Joer! Kina ll’astima estar fora: per un any k monten una celebraci’o com cal…

  Ptons!!


 26. La unió fa la força. Però veig que hi ha dos corrents que són un xic antagònics.

  En poques paraules: Hi ha homosexuals que volen una societat on es diferenciï ningú pel fet de amb qui t’ho facis al llit i que els agrada l’estereotip de “locas” i tios musculats que un cop l’any pugen dalt una carrossa orgullosos i satisfets d’ahver sortit de l’armari per tancar-se en un bar d’ambient.

  Hi ha feina per fer, és clar que sí, però això no vol dir que la reivindicació no hagi de ser poipular i festiva.

  Estic d’acord en que ja tocava un pride a Barcelona que fos prou digne per aparèixer en pantalles de més enllà de casa nostra. Madrid deu tenir la desfilada tan gran precisament perquè el PP al govern estimula més a fer-se més visible… i allà tot és més ostentós que a casa nostra.


 27. Bill Cosby i Michael Jackson vs Mohammad Alí i Els Panteres Negres.

  Si fas de pallasso o mico de fira esterotipat inofensiu i amable per a l’establishment et respecten (sobretot si hi ha peles), si lluites pel canvi de debò et persegueixen.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: