h1

FUTBOL: El darrer reducte de la homofòbia.

Juny 21, 2009

2312762229_fcfd21cee1

El futbol, a part de ser una màquina d’alienació massiva i el tentacle més violent del capitalisme, on un sol jugador cobra 10.531 vegades el sou mínim interprofessional, és un transmissor perfecte dels valors del patriarcat i, com no, el darrer refugi a occident de la cara més agressiva de la homofòbia.

No us estranya que, tot i els insistents rumors (alguns molt fonamentats) sobre la possible homosexualitat de coneguts entrenadors i jugadors, mai cap personalitat del entorn futboler hagi sortit del armari? Doncs bé, a Itàlia fa poc un xapero va declarar que tenia com a clients habituals a 30 jugadors de 1a divisió, 12 dels quals eren grans figures internacionals, els quals, òbviament, tenen dona i fills. En aquesta selva de hooligans violents, cal mantenir les aparences.

El mateix entrenador del València, Unai Emeri, va afirmar que aquesta situació d’ultramasclisme i d’extrema armarització a la Espanya del s.XXI començava a ser preocupant. En la mateixa línia es va expressar en una entrevista al The Times Joseph Blatter, president de la FIFA.

sexy+football+gayMentre estant, però, a Itàlia l’entrenador del Milan, Moggi, deia que simplement al futbol no hi ha gais perquè aquest esport és per homes i que ell estava completament en contra de que un homosexual pogués estar en el mateix vestuari que els heteros. Aquesta opinió d’intolerància homòfoba va rebre el suport del futbolista del Juventus Nicola Legrottaglie, que va afirmar que la homosexualitat era un pecat i una moda, així com del jugador milanès Kaka que es va escandalitzar al aparèixer recentment la seva foto a un top de nois atractius a la revista G Magazine, amenaçant a la revista gai amb els tribunals.

Això per no parlar, òbviament, de la ideologia d’extrema intolerància que es respira dns l’entorn dels hooligans, es diguin aquests Bojos Nois, Brigadas Blanquizules o Ultrasur. Jo mateix ho vaig comprovar en unes festes de Gràcia quan vaig assistir a un concert d’un grup d’Ska on el 90% del públic eren skins seguidors del Barça i varen començar crits repugnants i homofòbs contra un jugador que havia marxat al Madrid. Per alguns moments vaig témer per la meva integritat física.

No es estrany, doncs, que aquells gais i lesbianes que vulguin jugar a futbolSin título-1 amb llibertat i sense aguantar els udols dels neanderthals, s’hagin organitzat en associacions pròpies, com Panteres Grogues, i organitzin uns Eurogames, lluny de hooligans i del malrollisme als vestuaris que hem viscut tots aquells gais que estàvem fora del armari al institut.

Jo no dic, òbviament, que tots els seguidors d’aquest esport siguin homòfobs, però si que els assenyalo com a còmplices del silenci davant aquesta intolerable situació.

21 comentaris

 1. Estic d’acord amb tu, Roger…no obstant penso que et falta veure un fenòmen curiós relacionat amb el que expliques. El món del futbol és un reducte homòfob absolut. Fins aqui d’acord. Però al mateix temps en el si del món del futbol, sobretot en la celebració dels gols, es permeten, paradoxalment, tocaments i proximitats físiques molt més pròpies de l’univers homosexual que de l’univers heterosexual. Jo diria que el món del futbol és precisament el paradigma de les màscares de la masculinitat que en la mesura en que rebutjen, accepten i en la mesura en que amaguen, mostren.

  Sobre els Eurogames…ja n’hem parlat en moltes ocasions…el món lgtbq és un constructe heterosexual que respòn als interessos heterosexuals i als seus esquemes de sociabilització. Els gais que fins ara he conegut són nois que voldrien ser heteros però no poden i en la mesura en que no poden però volen, accepten i reclamen els esquemes socials i afectius heterosexuals creient equivocadament que poden ser aplicables en l’univers homosexual, bisexual o transexual. Per no mencionar que les realitats com els Eurogames no són més que la versió rosa, patètica, luxosa, burgesa i clasista del guetto de Varsovia.


 2. Lo que tú digas pero cada vez que marcan un gol o se cambian…. ya se están dando besitos y tocando el culo…. por no recordar el momento Michel


 3. Comparar els Eurogames amb el Guetto de Varsovia!!! Apa, vinga!!
  Deu meu Martí, estas com una cabra!!
  Encara recordo amb certa perplexitat la teva esperpéntica idea que els gais hauriem de tindre un govern propi amb els seus ministeris paralels… aixó no es un ghetto oi??
  Però tu d’on treus aquestes ocurrences??

  Els gais que fins ara he conegut“… Martí, aixó no t’ha fet reflexionar un xic?? Igual el 99,9999% de gais tenim un xic de raó, no? vaja, dic jo!


 4. Doncs jo estic totalment d’acord amb en Martí. A meś, si cal una realitat homosexual que no sigui a imitació de l’heterosexual, copiant-ne els campionats però allunyant-los, sense cap canvi real que no tingui a veure amb la participació.

  A més el problema del futbol no crec que sigui d’una homofòbia inherent, sinó que és més aviat una cosa de més ampli espectre, d’aborregament col·lectiu. Els seguidors de futbol són, per norma general, gent susceptible de ser manipulada (i, si per aquí n’hi ha algún, sabrà no deixar-se manipular i no atacar-me per això), la qual cosa implica poc esperit crític i una pobra capacitat d’obrir-se al món. Això és així i ho seguirà sent sempre que les carregues més fortes dels mossos tinguin lloc sempre quuan es guanya el triplet. Així doncs, no només trobem problemes d’homofòbia, sinó de poca cultura o, directament, ignorància; quan no de socialització pobre o molt primària.

  Au, ja he fet el comentari nazi d’avui. En tenia ganes :-).


 5. A mi el que em sembla un escàndol al segle XXI és que si dins unes grades hi ha un comentari/pancarta xenòfob o d’índole semblant, això és condemnat de manera immediata pels clubs: fins i tot s’han arribat a suspendre partits per incidents d’aquest tipus. Ara bé, s’exerceix una hostilitat extrema quan no violència en els entorns del futbol contra gais, lesbianes i transsexuals i no passa res! Mai cap club s’ha dignat a condemnar no només els insults sinó les pallisses, amenaces de mort, etc. contra gais, lesbianes i transsexuals que es fan a les grades dels camps de futbol i als entorns on hi han partits… Tinc la sort que no m’agrada el futbol, però anar al futbol amb el meu marit i fer-li un petó ja sigui al camp nou o al de l’espanyol és fer perillar la nostra integritat física! Per no parlar de com ho tenen les trans, encara més magre!

  I el colmo del cinisme és que quan un grup de gais, lesbianes i transsexuals a qui els agrada el futbol fan una penya pròpia per tal de poder anar a veure el futbol amb unes mínimes condicions de seguretat i tranquilitat i per tal que no perilli la seva integritat física, se’ls acusa de gueto. Els mateixos que criden a les grades “maricon” de forma vehement, agressiva i hostil i que no dubtarien a escridassar i xiular a una parella de nois que s’atrevissin a fer-se un petó en unes grades o en una celebració futbolera, els acusen de gueto si els GLBT volen fer una penya pròpia, quan és per desgràcia l’única manera que tenen d’anar al futbol sense armaris amb unes mínimes garanties de seguretat!!! Al damunt d’homòfobs, cínics i hipòcrites!

  Per altra banda a mí sí que em consten episodis de violència homòfoba i trànsfoba i amenaces de mort per part dels boixos nois i les brigades blanquiblaves en dies de partit, contra parelles de nois o noies amb qui s’han creuat pel carrer i els clubs mai s’han molestat a condemnar-la!!! I lo pitjor de tot és la indiferència absoluta dels socis i dels clubs!!!! Heu vist mai algun manifest de repulsa a la homofòbia en el futbol? Doncs mira, jo vull tenir llibertat de moviments a l’hora de mostrar afecte amb la meva parella pel carrer sense haver de patir per si aquell dia hi ha partit i estic massa a prop d’uns aficionats drogats o borratxos!

  No vull ser demagògic, però què cal, que hi hagi morts perquè els clubs es dignin a condemnar oficialment l’homofòbia en el futbol?

  I és curiós que llocs a priori hostils com l’exèrcit o la guàrdia civil siguin en realitat molt més tolerants amb gais, lesbianes i transsexuals que les grades d’un camp de futbol!!!
  Avui dia a Espanya pots ser militar i guàrdia civil i homosexual (no sense una fortíssima hostilitat i agressivitat de l’entorn), però el fet és que comencen a sortir de l’armari. Això sí, jugador de futbol… cap ni un: zero absolut, tots a l’armari!

  I no oblidem la vergonya pel Barça de fer fora a Archibald als anys 80 per la seva homosexualitat i d’enviar a Guardiola els anys 90 a l’estranger per acallar els persistents rumors (falsos) sobre la seva homosexualitat quan si no hi haguessin hagut aquests rumors el més segur és que Guardiola hagués jugat unes temporades més amb el Barça.

  Avui en dia encara la millor manera de fer mal a un jugador és treure rumors sobre la seva homosexualitat, cosa que ens diu que en realitat l’homosexualitat no està tan acceptada com es vol fer veure. O és que faria tant de mal qualsevol altre rumor d’una altra índole sobre un futbolista?

  En definitiva, jo agraeixo el futbol que ens mostri la veritable cara homòfoba i cavernícola de gran part de la societat, aquella que quan l’entrevisten diu que “és molt tolerant” i que “té molts amics gais”. Gràcies al futbol sé que encara queda molt per avançar. Per començar i com ha dit molt bé el glamboy els crits dels aficionats (i, sobretot, el silenci còmplice de la resta) són més que reveladors.

  En definitiva, si haguessim de jutjar per les reaccions de les aficions dels equips de futbol espanyol en qualsevol partit o celebració, concloiríem que l’homofòbia no genera rebuig, sinó en el millor dels casos indiferència i, en el pitjor, adhesió entusiasta, i que, si hi ha gent favorable a la diversitat sexoafectiva i disposada a no callar-se davant un insult homòfob o una agressió homòfoba… aquesta gent pel que es veu no deu anar als estadis o celebracions futboleres!


 6. Sobre els eurogames, més que gueto, són un negoci capitalista… igual que les olimpíades, més que una celebració esportiva o una confraternització dels pobles, són un negoci capitalista…

  A mi em sembla perfecte que existeixin els eurogames (igual que els jocs olímpics dels bombers). Ara bé, el que em repateja és que els eurogames pretenguin representar-me en tant que gai quan són un negoci privat que només es representa a sí mateix. De la mateixa manera, em repateja que la selecció espanyola o les plataformes proseleccions catalanes o el barça pretenguin representar-me quan no són més que negocis privats amb ànim de lucre!


 7. El futbol i l’esport professional en general. En el futbol és on es fa més evident, aquest no-outing preocupant, perquè és l’esport de masses per excel·lència. Però, de fet, amagar l’homosexualitat és general en l’esport professional.

  Com tu apuntes, Roger, en la societat deu estar massa incorporat un xip segons el qual fer esport és cosa d’homes o de dones… però no de gais. El comentari és punyent, però al cap i a la fi, per a molts els gais encara som una espècie entre un gènere i l’altre.

  Queda molta pedagogia per fer. Molta.


 8. Que podem esperar de en Kaka, un futbolista ultra catòlic que arriba a celebrar gols mostrant una samarreta amb un:”I BELONG TO JESUS”. També porta un braçalet amb un:”Que faria Deu en el meu lloc?”. I a les botes hi porta “Deu és fidel”.

  Mes que un futbolista és un home-anunci del cristianisme, proposo als seus rivals futbolístics que portin samarretes amb creus invertides i arcs de Sant Martí, a veure qui guanya.


 9. @ madebymiki, lo de “creus invertides” va amb segones? ;-))


 10. una coseta… que estava jo pensant.. que…. els nois metrosexuals que s’arreglen molt per estar guapos i tal…. és una semblança amb les noies, no???
  Òstiaaaaaaa!!!! CristianoRonaldo és gaaaai!! CristianoRonaldo és gaaaai!! Jaajaj! (no és maricona! Segur! És gai, deu tindre yate a part dels 354 cotxes que ja te!! XD)
  Besets a tothom!


 11. Jo vaig compartir vestuari amb un noi que no havia sortit de l’armari ( però tots ho sabíem) i alguns la veritat que li feien passar males estones. No és només al futbol o al basket, és a tot el món de l’esport i la societat per extenció.
  Al post hi falta una miqueta d’actualitat per això eh! Kaka no és del milan i Moggi fa anys que ja no entrena. Crec que Cannavaro fa poc va fer unes declaracions fastigoses en aquest sentit. A Anglaterra hi ha hagut casos de jugador que han declarat publicament ser gays.


 12. Oriol, reconec que efectivament he fet un recull de noticies dels darrers 3 anys i com no tinc ni zorra de futbol no podia saber si estava actualitzat o no! En quant al jugador que ha sortit del armari a Anglaterra… alguna dada més???


 13. Primer de tot d’acord en el que dius respecte al futbol, a més crec qe et quedes curt, la llista d’aberracions futboleres van més enllà de l’homofobia incloent misoginia, racisme, fanatisme religiós, etc…

  Ara, t’he de cridar a l’ordre ( 🙂 ) Sisplau, respecta el dret a la presunció d’innocència dels neanderthals, pobrets ells que van desaparèixer davant l’avanç implacable dels sapiens, a més d’acabar sent el sopar en més d’una ocasió.


 14. És curiós que això no passi en tots els esports en el mateix grau. Suposo que a la boxa deu ser pitjor, però a d’altres esports és irrellevant. Perquè el futbol té aquestes connotacions?
  En definitiva, el que vull dir, és que no sé quina importància poden tenir les preferències sexuals dels esportistes si l’espectacle és de qulitat. Jo no en sóc aficionat, però soc aficionat a altres coses, i el que menys m’importa, és el que fa o deixa de fer en la seva vida privada el senyor o senyora que em fa passar una bona estona de goig.


 15. Jo crec que l’homofòbia del món del futbol és extrapolable a tots els esports d’equip. El que passa és que el futbol és el que més projecció mediàtica i social té.

  I sobre que no importa la intimitat o vida privada dels jugadors… ehem, digue-li tu això al David Beckham que s’ha forrat venent la seva intimitat en revistes del cor!


 16. No crec que sigui igual a tots els esports d’equip, rafel. Al basquet o al waterpolo, hi ha coneguts jugadors “desarmaritzats” i ningú posa el crit al cel.


 17. Ostres Ferran doncs sí que estàs enterat, jo de veritat que no conec cap desarmaritzat/da en cap esport d’equip (de màxima competició s’entèn, no amateurs ni terceres regionals). En canvi en esports individuals sí que et sé dir uns quants noms de jugadores de tenis, saltadors de trampolí, etc. Això sí, el waterpolo (i el rugby, i la lluita grecoromana) sempre l’he vist com un esport molt gai!

  En tot cas hi ha dos temes, un és l’homofòbia de l’esport en sí (jugadors, entrenadors, directius dels equips) i una altra la dels seguidors i l'”ambient” que envolta l’esport (les grades, els “hinches”). I que el futbol destaca per les dues coses.


 18. Hem de crear una ciutat en un lloc desabitat de la terra i anomenar-la HETEROFòBIA, anar-hi tots a viure i així oblidar-nos d’una punyetera vegada d’agresions, fastigosos, sectes mil.lenàries i gent aburrida, algú s’anima?


 19. a algú li sembla estupid lo de marxar tots plegats?? doncs no oblideu que si els gays continuem existint, es per que durant 2000 anys no han aconseguit encara exterminar-nos, per això ens odien tant…


 20. Roger, aquest no és l’últim reducte. Crec


 21. Ho sento, s’ha enviat sense voler.
  no és l’últim hi ha més: els toros, bueno, és com súper tabú.
  I als puestos de major responsabilitat.
  I segur que hi ha més.
  Tots saben que homosexuals hi ha a tots els puestos i estaments, cultures i països. Però el rol del mascle alfa està tan clar al futbol que és molt difícil que aquesta barrera es trenqui. Són homes seguits pels homes que els veuen com herois, herois que no poden ser gays perquè no. Llavors no serien machos alfa.
  El dia que surti el primer futbolista gay, un d’aquest dels grans, tot hi canviarà. però també penso que per això hi queda molt. desgraciadament.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: