h1

Les altres pestes

Abril 30, 2009

_gripe-porcina

La malària (paludisme) causa cada any més d’un milió de morts, sobretot en els països d’Àfrica subsahariana, i 500 milions de persones s’infecten amb el paràsit anualment. Avui dia, existeixen diverses eines eficaces per a lluitar contra la malaltia: proves de diagnòstic ràpid i teràpies combinades amb artemisinina (TCA). No obstant això, només una petita proporció dels malalts tenen accés al diagnòstic i el tractament que necessiten.

A Kenya una epidèmia de còlera ha colpejat des de març diverses províncies, afectant a la comunitat i especialment a diverses presons on les dolentes condicions d’higiene han facilitat la propagació de la malaltia. El Ministeri de Salut va declarar oficialment l’alerta el passat 16 de març.

A Angola: remet el segon brot de còlera a Lubango, on en els darrers tres mesos i mig s’han documentat 3.626 casos de còlera i 94 morts, segons les dades recollides el 28 de gener. Aquest segon brot de còlera ha estat especialment virulent.

Des de principis d’any, més de 1.900 persones han mort a causa de la meningitis en l’àrea de l’Àfrica subsahariana coneguda com el “cinturó de la meningitis”. Només a Nigèria, Níger i Txad, s’han registrat més de 56.000 casos. La meningitis meningocócica és una infecció bacteriana de la membrana del cervell molt contagiosa i potencialment mortal. El bacteri es transmet de persona a persona quan un individu infectat tus o esternuda. De mitjana, la meningitis mata a la meitat dels infectats si no reben tractament, i a una de cada 10 persones tractades.

Kala atzar és el nom comú amb el qual es coneix un tipus de leishmaniasis, una infecció parasitaria transmesa per la mosca de sorra.. La majoria de casos es donen a Centreamèrica, Suramérica, Orient Mig, Àfrica i el sud d’Àsia, entre persones que viuen en condicions d’insalubritat extrema. Afecta cada any a 2 milions de persones de les quals en moren 60.000.

ONUSIDA va fer públiques el passat desembre unes dades segons les quals el VIH/SIDA ja afecta a gairebé 40 milions de persones en tot el món, sobretot a l’Africa Subsahariana, que alberga el 60 per cent dels casos. Les dones i les nenes representen el col•lectiu més vulnerable a causa de diversos factors, com certes tradicions culturals, l’accés limitat a serveis de salut sexual i reproductiva, la violència sexual o la pobresa, que obliga a moltes dones a exercir la prostitució. Només el set per cent dels seropositius registrats en el món subdesenvolupat tenen accés als medicaments antirretrovirals.

En tots aquests països les multinacionals farmacèutiques s’estan lucrant a base de vendre medicaments a preus altíssims molt per sobre del seu cost real i que, òbviament, molt pocs es poden permetre.

Totes les dades d’aquest post s’han obtingut a traves de la web de Metges Sense Fronteres i ONUSIDA.

15 comentaris

 1. Lamentable, certament només quan esquitxa als països poderosos es pren seriosament. De pandèmies sempre n’hi ha hagut. Per això vaig lloar el govern sud-africà quan es va rebel·lar contra les companyies farmacèutiques i va començar a fabricar genèrics anti-sida saltant-se les patents.


 2. No vaser precisament gràcies al govern Sudaficà!
  El seu anterior president Thabo Mbeki és un negacionista molt perillós que nega la relació VIH-SIDA.

  Per si no fos poc,l’actual cap de govern Jacob Zuma va ser acusat de violació d’una dona seropositiva i va afirmar que es va dutxar després de violarla per no contraure el VIH!!

  El cas que expliques va ser una ressolució judicial davant la demanda imposada contra les farmaceutiques GlaxoSmithKline (GSK) y Boehringer Ingelheim (BI) per part de Metges Sense Fronteres i Treatment Action Campaign (TAC)


 3. Fa dos dies parlaven de la grip aviar. Semblava que tots ens haviem de morir d’això i un bon dia ja no es va parlar més del tema. Us heu adonat que des que es xerra de la grip porcina ningú diu res de la crisi, quan fins fa una setmana semblava que tots ens enfonsariem a la misèria? Aquí ho deix. Al final Orwell i Bradbury tendran raó…


 4. Si aquesta grip mata a un europeu (si ho fa, és que ja estava dèbil d’una altra malaltia) serà tema monotemàtic als mitjans de comuniciació durant setmanes (més encara!), documentals, expecials informatius…

  En canvi, les desenes de morts en accidents de transit no són notícia. Les hem assumit com a “normals”. El mateix passa amb els milers de morts a causa del tabac…

  T’imagines que la grip fes una desena part dels morts pel tabac o el trànsit? Seria la tercera guerra mundial contra els virus…

  Hi ha morts de primera (Occident) i morts que no existeixen (3r Món)… És trist, però és així… Fins que a Àfrica no hi trobin petroli, la sevasituació no deixerà de ser un breu a la pàgina d’internacional.

  Aquest virus matarà un parell de centenars de persones i s’enfonsa el món, les serps maten a l’any milers de persones a l’Índia i ja s’ho faran…

  Els mercat de valors de les vides humanes…


 5. Aquest post teu és una prova notable que no cal buscar la polèmica per aconseguir cridar l’atenció 🙂
  I és una prova evident que vivim en un món descompensat, en una societat (perque, finalment, de societat només n’hi ha una) malalta, i no precisament per culpa de cap virus.

  Salut (mai més ben dit).


 6. tens tota la raó…quan les coses afecten als païssos desenvolupats alarma general, però quan ens cau lluny de casa ni ganes de saber que està passant…


 7. ahora no se, hace unos 10 años eran 10000 muertos al año que hacia mas o menos casi 3 millones,claro que el Patarroyo no habia inventao la vacuna semieficaz pero la unica.Por cierto habia gente que aprovechaba los envios precintados de la vacuna para el trafico de cocaina, hay que ver como se las ingenian algunos.por cierto Patarroyo cuando cedio gratuitamente la vacuna a la humanidad despues de primero inyectarsela el,luego a su esposa y luego a sus hijos,voluntariamente, declaro:”si hubiese sabido lo que iban a hacer y como iba a gestionar mi descubrimiento la onu jamas se le hubiera entregado a este organismo”,la verdad es que su gesto altruista encontro bastantes barreras comerciales y de gente que queria aprovecharse.varios años tuvo que pasar hasta ponerse en camino,eso significa ,cuantos…20000.30000 o mas personas muertas,…ahi lo dejo….


 8. EL ANONIMO SOY YO,QUE SE ME HABIA OLVIDADO PONER EL NOMBRE JAJAJA


 9. Hi ha persones de primera i persones “prescindibles”, que no importa a ningú si pateixen fam, sida o moren a grapats. Molt encertada la reflexió sobre les farmacèutiques, el que fan es un crim contra l’humanitat amb la complicitat dels estats.

  Respecte a la grip al primer món, avui ja he vist una persona tapant-se la boca al metro amb una bufanda, no tinc paraules…


 10. Les estadístiques són aclaparadores. I, a més, hi ha una qüestió de la que la major part de la gent (inclosos els caps pensants i amb responsabilitats polítiques) no es donen compte: Aquestes desigualtats en els recursos esmerçats per a tractar problemes estan a la base de les crisi cícliques que pateix el capitalisme (i de l’actual sense cap mena de dubte).
  La distribució més homogènia dels recursos té efectes anticíclics demostrats. Però sembla que no volem aprendre i quan caiem en la més profunda de les crisi, només pensem en que SEAT construiexi el Q3 (“cutres”, vaya nombrecito!) i li donem una pila de recursos públics a l’empresa per a que mantingui les desigualtats socials.
  ABOMINABLE!!!


 11. Roger, que no son ametllers, que son cirerers!!!
  Per cert la feina be…currant com un japo. Ja t’explicare. Del post me’n recordo…pero paciencia


 12. Quan ens adonarem que el món ja no es pot compartimentar com abans? Que això de pretendre tenir un nivell de vida cada vegada més alt a aquesta banda de la ratlla mentre a l’altra banda viuen a l’infern, simplement, no és sostenible? En lloc de refugiar-nos darrere la muralla -o darrere un tapaboques-, el que hauríem de fer és mobilitzar els nostres recursos i la nostra intel·ligència per a resoldre els problemes pensant de debò a escala global.

  PS: Roger, t’he deixat una resposta, i també una pregunta, en el meu blog.


 13. BUeno pues menos decir cifras.. y mas hacer algo, actualmente hay muchas ongs, que puedan ayudar, el problema es que muchas ong son solo malvadas organizacioens destinadas a pillar subvenciones, y que con el paso del tiempo te acabas enterando de que la mitad estan corruptas,y claro.. no te vas poner a ver los balances de todas las ongs , aparte de que no todo el mundo tiene conocimientos de contabilidad,
  Una solucion sencilla, para poder hacer algo mas que poner cifras en un blog, dar dinero a ong catolicas, que tiene una estructura asistencial, que permita ayudar mas que otras pequeñas ongs, aparte de que en general (siempre hay excepciones) suelen estar bastante limpias..
  Asi que ya sabeis a rellenar la casilla de hacienda.


 14. Molt bon post!

  Les malalties del tercer món no donen dinersi les farmacèutiques primen el balanç de resultats i els beneficis als parquets de les places financeres a l’erradicació dels mans de mitja humanitat.

  Trist, però així va el món.
  Potser el canvi climàtic, a més de fer pujar el nivell del mar, també desplaçarà a latituds més altes i benestants malalties subtropicals… i aleshores sí que la inversió per combatre-les serà seriosa, perquè el primer món se les podrà permetre… però ja serà massa tard per a milions de persones que l’únic mal que han fet ha estat viure per sota d’una línia de PIB traçada a molts quilòmetres de casa.


 15. […] temps a una grip que en segons diuen amb uns dies de llit i amb retrovirals es supera, quan al món hi ha moltes altres malalties molt més mortals i urgents que no tenen cabuda als […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: