h1

OBAMA: 100 dies de Revolució.

Abril 26, 2009

__marxleninoma

En política és considera de bona educació esperar un marge de 100 dies abans de fer una valoració d’un govern quan aquest es nou i acaba d’entrar.

I com jo soc una persona molt educada, mesurada, cabdal i gens demagògica ni provocadora, he esperat aquest marge de temps a realitzar una valoració del Govern d’Obama; a diferència dels seus grans enemics confessos, la extrema dreta religiosa i racista, així com l’obsolet antiamericanisme patològic que, tancant els ulls a la evidència, es neguen a veure els fets tangibles, reals i materials que estan transformant als EUA en el far de l’esquerra mundial del primer món. Qui ens ho havia de dir fa un any, eh?

Així doncs m’he submergit a les hemeroteques digitals per tal de fer un brevíssim recull dels 25 fets que proven de forma científica, indubtable i objectiva que Obama està suposant, per als nordamericans, un canvi tan profund i un gir copernicà tan real com el que comportà l’aparicció de la filosofia de Marx o la irrupció política de  Lenin:

– Tancar la presó il•legal de Guantànamo.

– Iniciar el procés de replegament militar al Irak.

– Obrir la porta a jutjar els tortures de la era Bush, enfrontant-se amb el nucli dur de la CIA i bona part del seu propi partit. També ha desclassificat fotografies i documents sobre aquests abusos.

– Oferir un nou inici amb les relacions amb Cuba i aixecar parcialment l’embargament, permetent major nombre de visites i entrada de divises a la illa, sense que el regim castrista hagi fet cap gest d’obertura democràtica.

– Apropar-se a la Revolució Bolivariana de Veneçuela i el seu gran líder Hugo Chavez, fent que aquest torni enviar un ambaixador a Washington. Aquest fet li ha causat una allau de crítiques per part de la dreta al seu país.

– Posicionar-se davant de la ONU a favor de la despenalització universal de la homosexualitat i el reconeixement global dels drets GLTB.

– Forçar la dimissió del president de la General Motors, Rick Wagoner, en un acte d’intervencionisme econòmic sense precedents a la història americana i que va causar l’admiració del mateix Michael Moore. També va donar un ultimàtum a Crhysler, per modificar els seves polítiques laborals.

– Iniciar una reforma del obsolet sistema sanitari americà per donar cobertura universal a les persones amb menys recursos.

– Participar en un acte de la “Aliança de Civilitzacions”, abandonant així la política republicana visceralment islamofòbica.

– Reconciliar-se amb Europa, refent l’eix atlàntic, recomponent les relacions amb el govern espanyol i abandonant així l’unilateralisme.

– Iniciar una nova “new deal” socialdemòcrata per tal de salvar l’economia americana i els llocs de treball, aconseguint que la borsa comenci a agafar aire.

– Prohibir que els directius de les empreses privades, que hagin rebut fons públics, pugin tenir uns sous desorbitats. De fet ha amenaçat amb acomiadar a aquells que no presentin els comptes de en que s’han gastat els diners.

– Pagar de la seva butxaca les reformes de la Casa Blanca i no amb diner públic com havien fet, fins ara, tots els presidents.

– Fer un discurs molt crític amb la indústria de les targetes de crèdit pels seus alts interessos cap a la classe treballadora.

– Obrir el procés de Pau a pròxim orient, exigint al president Israelià la creació d’un estat de Palestina, convidant a Egipte, Israel i la Autoritat Nacional Palestina a una conferència de Pau. El seu distanciament amb Netanyahu es tal, que alguns líders demòcrates parlen directament d’enfrontament obert amb Israel.

– Demanar al seu Gabinet de Govern que retalli 100 milions la despesa en alts càrrecs de l’administració.

– Pressionar al Congrés per que aprovi lleis a favor de les energies renovables i contra el canvi climàtic.

– El seu assessor econòmic està treballant en buscar la forma d’impedir la creació de bombolles econòmiques.

– Deixar clar a Bolivia que ell mai donaria suport a un procés d’intervenció política a Sudamèrica contra governs d’esquerres.

– Obrir una reforma per tal de donar papers a tots els immigrants il•legals que ja es troben als EUA.

– Prometre davant els líders de la UE, reunits a Praga, un mon sense armament nuclear, proposant a Russia una nova fase de desarmament i fent un mea culpa d’Hiroshima per primer cop des de 1945.

– Apropar la seva política als ciutadans, participant en un xat de preguntes obertes, actualitzant el seu blog, web, facebook, twenti etc…

– Crear un fòrum internacional de els grans potències econòmiques sobre el canvi climàtic.

– Aprovar la investigació científica amb cèl•lules mare i el finançament d’ONG que proposin el preservatiu com a via per aturar el VIH.

– Enfrontar-se obertament al Vaticà, proposant com a embaixadora a la Santa Seu a la progressista Caroline Kennedy.

Si aixó ha fet en 100 dies, que podrà fer en 4 anys?

__winter16

PD: Si algún lector pensa que m’he xalat, ha de saber que els meves tesis sobre la Revolució Obama son plenament compartides pel diari més important de El País.

PPD: Imatge gentilesa de Ferran

socalists_spreading_the_wealth_postcard-p239593014031513931qibm_400

26 comentaris

 1. Subscric el teu punt de vista fil per randa. De tots els aspectes que menciones, un dels més esgarrifosos és, al meu entendre, la manca de cobertura mèdica per als americans. Em sembla inaudit que la “súperpotència” hagi abandonat milions de ciutadans que no tenen prou recursos. Que Obama s’hi hagi posat (esperonat per Clinton, que tenia aquesta com la mesura estrella del seu programa) és una bona notícia pels ianquis.

  Dubto, però, que ni tan sols Obama gosi enfrontar-se al totpoderós lobby de les armes. Restringir-ne la compra i ús, més o menys com es fa a Europa, seria “la” revolució!


 2. “Subscric el teu punt de vista fil per randa”

  Un lector que pensa com jo!! Gràcies! Ho necessitava!!


 3. […] OBAMA: 100 dies de Revolució. […]


 4. Crec que considerar a l’Obama un líder de l’esquerra mundial és anar una mica lluny. No és pas un home molt d’esquerres, sobretot si ha arribat a president dels EUA. Al meu parer l’únic que està fent és redireccionar i recalibrar les polítiques de l’era Bush i de tants altres inpensadors neoliberals; tornar el riu a la seva llera, d’on no se n’hauria d’haver escapat.
  Un cop acabi aquesta tasca, si és que l’acaba amb els anys de mandat que li pertoquen, ja en parlarem de si és d’esquerres o no.


 5. Crec que considerar a l’Obama un líder de l’esquerra mundial és anar una mica lluny.

  Coneixes cap lider de la socialdemocràcia europea que no es posi a ell mateix com a paral·lel d’Obama?
  Be de la socialdemocràcia i de qualsevol altre corrent política!! Tothom vol ser l’Obama català, espanyol, galleg o hospitalenc!!


 6. a dia d’avui obama continua sent el líder de la dreta i el liberalisme mundials.

  Obama no té la culpa de l’obamania i la malinterpretació que es fa del seu discurs de dreta radical segons els estandards politicoeconòmics de l’europa occidental!

  Si Obama és d’esquerres llavors Angela Merkel de la conservadora CDU és una maoista ultraradical!


 7. I Mariano Rajoy hereu de Che Guevara i Esperanza Aguirre trotskista!


 8. ajajjaja Molt bó!

  De veritat Rafa que no m’ho invento! Joe Biden va estar a la trobada de liders progressistes mundials, i en va ser la gran estrella, Michel Moore va expressar la seva sopresa en positiu per l’intervencionisme d’Obama a general Motors, Hugo Chavez l’ha anomenat amic i Raúl CAstro ha dit que està diposat a aprlar amb ell dle que sigui!!

  Per altre banda: la dreta americana, la de debó, està que trina!! Veuen en ell una amenaça socialista, un esbojarrat que s’està aliant amb els enemics de la patria…

  L’esquerra americana NO té res a veure amb l’europea!! Son paràmetres ideològics diferents que provenen de tradicions polítiques molt distants!

  I Esperanza Aguirre va anar al Congrés Republicà!!

  Amb la Història a la ma: quin altre president mundial ha fet tant en tan poc temps??


 9. No soc fan d’Obama simplement perquè el que proposa no és realista i no ho aconseguirà mai… especialment “Obrir una reforma per tal de donar papers a tots els immigrants il•legals que ja es troben als EUA.” NO WAY IN THE USA!!


 10. “no ho aconseguirà mai… ”

  Aixó, el temps ens ho dirà! Però si no s’ho proposa segur que no hi arriba!


 11. De fet, m’he precipitat quan he dit “fil per randa”, em sap greu; estava una mica sobat i el cervell m’anava al ralentí. M’explico…

  estic d’acord amb els punts que menciones, que són importants tots ells (d’importàncies dispars, diria, però importants). Però com altres comentaristes, l’àurea d’esquerrenositat que sovint es vol conferir a Obama… pos va a ser que ni de conya. Als EUA els d’esquerres encara són vistos com europeus freakis, que potser fan gràcia en una reunió d’amics però prou.

  Tot i això, estaria d’acord a dir que Obama és el president dels EUA que ha estat més a l’esquerra… des d’abans de la 2 Guerra Mundial.

  Ara sí, m’he quedat tranquil 🙂
  Bona setmana!


 12. Queda clar que l’Obama ha estat un cas únic, podriem dir que de moment el seu lema podria ser “fets i paraules”, no com altres polítics…


 13. La teoria és bonica però la pràctica ja és una altre cosa … tan de bo tinguèssim un govern revisionista aqui també …


 14. Jo no el consideraria d’esquerres a l’Obama: A favor de la venta lliure d’armes, en contra del dret del matrimoni a les persones del mateix sexe (i en contra l’adopció -és clar-), porta les filles a una escola privada…

  A Europa l’Obama seria de centre-dreta… Però sí que és veritat que en Bush i el partit Republicà americà estan moooolt més a la dreta d’ell i, és clar, es troba a la seva esquerra. En resum, si EUA fos un cotxe pilotat pel Bush que circulava pel carril de l’extrema dreta/dreta, ara, l’Obama ha fet un gir a l’esquerra per anar al carril de la dreta/centre-dreta.

  És normal que tots els líders de l’esquerra d’Asia, Europa i Sud-Amèrica el valorin positivament: perquè s’allunya de les polítiques del seu predecessor, tot i que no fa cap revolució comunista -ni de bon tros-.

  Prohibir les tortures no és d’esquerres, és de sentit comú. Aprovar aquests mètodes no és de dretes, és de jutjat penal.

  Tots volen ser l’Obama europeu, català, espanyol, gallec o hospitalenc no per les seves polítiques socials o econòmiques sinó pel seu èxit electoral i mediàtic. Fins i tot la Camacho (PPC) ha sortit amb fotos de l’Obama al darrera “robant” la seva imatge per a veure si se li encomana el seu èxit, cosa que afortunadament no crec que passi.


 15. No et faré cap crítica. Fas la mateixa valoració que la gent de l’orbita del PSOE. No la comparteixo ni la compartiré. I la equiparació amb Marx i Lenin…en fi…suposo que tot són punts de vista.


 16. si,pronto para entrar en el pais te preguntaran….ha pertenecido usted alguna vez o pertenece al partido popular?……jaja.yanquis go home.


 17. Tant de bo se’n surtin, cal un bon cop de timó a la situació del món, i que la primera potència canviï la seva escala de prioritats (no m’atreveixo a dir “de valors”) és molt sintomàtic.
  Ara bé. a mi això de lloar la xarxa ferroviària espanyola em fa por… i em temo que l’Obama sigui el ZP nord americà… un bluf que ens durà encara més frustració.

  Esperem que no!


 18. Si, si, molt maco, però jo he exposat 25 fets objectius que encara ningú ha rebatut!!

  Contra les meves evidències empíriques la única cosa que m’heu argumentat és que segons la vostre opinió subjectiva no és així!

  L’únic que aporta dades al debat és l’Higini i no son del tot exactes: noe stà a favor d’aprovar a nivell federal el matrimoni, però si que ha vetat la possibilitat de reformar la Constitució per impedir-ho, cosa que, a la pràctica ha significat que molts estats si ho estan aprovant!

  I hola? A algú no li sembla una veritable revolució socialista que hi hagi sanitat pública??? Jo diria que als que s’en beneficiin si eh…


 19. Jo diria que la major part de les mesures que tu dius que ha prés (alguna seria discutible: com la de jutjar els torturadors, que només vol jutjar els qui van donar cobertura legal a la tortura, o el procés de pau palestino-israelià) no són ni de dretes ni d’esquerres: són simplement de sentit comú!
  Per exemple: Retirar-se d’Irak (després de l’estrepitós fracàs de l’intervenció) o canviar el marc de relacions amb Cuba (després de 50 anys sense aconseguir res de res) són coses que calia fer per pura lògica. I així moltes altres.
  M’ha fet gràcia el poster del encapçalament. És molt semblant al que feien servir els maoistes els anys 70’s (Marx, Engels, Lenin, Stalin, Mao). A Stalin ja el van començar a retirar en els 80’s i, Mao, suposo que es va caure per si sol. Compte que no et passi el mateix amb Obama!


 20. Per cert… mira’t el muntatge que se li ha acudit a algú Marx Engels Lenin Stalin Mao Obama


 21. M’encanta!! Gràcies Ferran!! L’afegeixo de post data!
  Tot i que tinc la lleugera sospita que la imatge preten ser una crítica epr part dels republicans, més que un elogi marxista…


 22. Lleugera sospita? Si la imatge és de manufactura americana, no en tinguis cap dubte.

  Home, jo espero que n’Obama no tingui els tints autoritaris d’en Mao ni n’Stalin ni comenci a construir gulags per deportar republicans… No m’agrada gaire aquest muntatge.

  Una abraçada. Per cert, vols dir que no t’il·lusionis en excès amb l’Obama aquest? 😀


 23. jaja doncs si! jo penso que t’has xalat. Mira que comparar Marx amb Obama no sé si és delicte però alguna cosa xunga segur!


 24. El poster (sense l’Obama, clar) era el que feien servir els maoistes els anys 70’s (PTE, ORT i altres partits com aquests). Ho juro! Jo l’havia vist moltes vegades.
  El muntatge és clarament conservador: la ironia del “repartir riquesa” només pot sortir d’una ment neoconservadora.
  I la patinada de dir “des de 1917” (quan Marx i Engels feia anys que criaven malves) també només pot sortir d’una ment idiota!


 25. “Sanitat pública”? No corris tant, arqueòleg! De moment, els plans són que els NENS (only kids) de famílies megapobres arribin a tenir accés a la sanitat pública! Pel com tu ho planteges, sembla que TOTHOM hi tingui dret, i això no és cert.

  Salut (mai més ben dit).


 26. […] under Uncategorized and tagged: BARACK OBAMA, queerty Some days ago I read in a Catalan blog ( https://glamboy69.wordpress.com/2009/04/26/obama-100-dies-de-revolucio/ ) a summary of the awesome things that BARACK OBAMA has done this first 100 years. And they are […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: