h1

Sectarisme Hippi

Abril 20, 2009

hare-krishna

Aquest passat cap de setmana es va celebrar al barceloní Parc de la Ciutadella la Fira de la Terra, la màxima concentració per metre quadrat de sectaris hippis.

Aquest grupuscle de gent ha canviat tota la metafísica espiritual del cristianisme per les filosofies orientals, precolombines i africanes, molt més bonrrollistes que la jerarquia catòlica, però amb la mateixa dosis d’idealisme dogmàtic que el Vaticà i que, per descomptat, comparteixen la mateixa finalitat: donar-li una patada a la ciència, el progrés i la raó.

Armat de paciència i amb la única finalitat de donar testimoni en aquest blog, vaig endinsar-me dins aquesta marea de colorins saturats i nyonyeria empalagosa que recobreixen aquesta successió de paradetes, on les diferents sectes proclamen els seus diferents camins per arribar al amor, trepitjant al seu pas qualsevol indici de sentit comú

Aquests son alguns petits exemples destriats al atzar:.

Tai Chi Chuan: un veritable poti-poti fet a base d’arts marcials, taoisme, supersticions xineses i una suposada “medicina” tradicional (per no dir directament “curanderia”), en la que els seus participants fan una sèrie de moviments a càmera lenta imitant un panda com abraça el sòl o un pardal quan alça la cua.

Shiatsu: Es tracta de fer un massatge amb el planell de les mans en uns punts màgics del cos en els que es concentra la nostre energia. El massatgista empra les puntes de les seves mans per detectar el problema de salut del sofert pacient i redistribuir la energia vital o “Chi” dintre del seu cos.

Reiki: El sumum del freakisme sectari!!Es tracta de curar malalties físiques o mentals passant la ma, sense establir contacte físic per sobre del cos de la persona! A la Fira vaig veure un iaio amb el braç alçat practicant aquesta bajanada i, per un moment, vaig creure que era un fatxa despistat interpretant el “Cara al Sól“!

Reflexoteràpia: Es una creença basada en que al peu i al nas tenim unes terminacions nervioses que ens connecten a la resta del cos i que fent unes simples pessigolletes a la punta del dit petit se’t curarà el mal de panxa!

Budisme: Una religió tan absurda com qualsevol altre, però com van vestits de colorins, doncs s’han fet amics dels hippies! El Creacionisme és dolentíssim, però la reencarnació de Buda en un peix casa perfectament amb Darwin, faltaria més! A la Fira vaig assistir en un discurs d’un Lama que va assegurar que els terratremols eren culpa de la falta d’amor a la terra (i jo que em pensava que eren conseqüència del moviment tectònic de plaques…).

Al costat d’això els milagres de Lourdes son una ciència exacta!

I resulta que el lema d’aquest any era la lluita contra el canvi climàtic, la qual cosa em sembla una problemàtica molt interessant i que comparteixo plenament però… com pensen aquests místics de la rasta plantar cara a l’augment de diòxid a l’atmosfera? Imitant l’abraçada d’un panda? Imposant les mans? Donant-se petons? Fent-se pessigolletes al dit petit? Tocant el jambé o el digeridoo?

I el pitjor de tot és que tinc amigues que havent estudiat carreres de ciències, com biologia o infermeria, son capaces de creure en aquests disbarats, sense que aixó els suposi cap contradicció esquizofrènica!!

PD: Dedicat amb tot el meu amor hippy a Alikontró!

28 comentaris

 1. Sàtira punyent la teva d’avui. I encertada. Segueix així!


 2. En primer lloc no classificaria de hippies a tots els individus que esmentes, ja que el moviment hippie es una corrent ideològica i una forma de vida que, tot i ser relacionable amb el que dius, no té perquè estar present; tota aquesta gent el que intenten es guanyar diners amb iniciativa; d’una forma original…

  En segon lloc, estic dacord en que molts cops aquests mètodes curatius atempten contra la lògica i la ciència, però és innegable (i des d’un punt de vista científic) que un benestar mental porta a un millor estat físic, i en quant a la reflexoteràpia esta demostrada, i es que és veritat que tenim terminacions nervioses als perus; el basa en el mateix principi que l’acupultura.


 3. feia temps que no entrava al teu blog, arqueòleg, per deixadesa en general, no per res referent als teus continguts! Pero amb aquesta entrada m’has tocat la fibra pere-punyetes i com que jo també vaig donar-hi una volta, dons mira, he decidit comentar-ho. Perdona per la poca cura gramatical i lèxica però el text ha sortit bastant de cop, tot i que una mica a batzegades!

  Pel que fa al gust a les filosofies orientals, en part, tens raó: s’ha mort (matat) un rei (cristianisme) per posar-ne un altre que és igual o pitjor, simplement no es queixa del que fem però tampoc regna… et dona la llibertat de ser un malparit individualista però, això si, vas amb la bandera del bon rotllo per davant!

  Ara bé, el que dius de la filosofia horiental, hi ha gent que realment hi creu i la practica. No entraré a debatre si és curanderia o que, pero tendeixo a pensar que no hem de saber explicar-ho tot. Així que ves a saber, jo no t’ho puc rebatre.

  Pel que fa a part del públic assistent… vaig començar el viatje per les paradetes amb certa curiositat, admirant alguns dels productes exposats. Però poc a poc van anar apareixent personatges, esmentats unes línies amunt, que em van anar treient les ganes de ser allà. És molt fàcil aixecar una bandera quan tothom et mira, però si no l’aguantes, quan ja no hi ha ningú aquesta cau pel seu propi pes. “La hipocresia del guayisme” !!! sóc hippie xk és guay, sóc anti-sistema-consumisme xk és guay, monto paredetes de joies (molts cops de qualitat deficient…) xk és guay, i les venc a joves que CONSUMEIXEN per poder-me pagar els “ciegos” i les farres, sempre i quan no em sobrin calers dels dines que em passen els papes pel lloguer del pis…

  La llàstima és que sembla que vivim immersos en una societat en la que prevalen les apariències més enllà dels autèntics continguts, valors, etc. I això passa en tots els nivells, no només el hippie.

  PD: jo de gran vull ser hippie


 4. Trobo que ho banalitzes tot molt … hi ha coses que tenen el seu sentit. T’ho dic de bones eh xD, però si ho fas només per donar testimoni hauries de tenir primer una visió objectiva i després exposar la teva opinió, sinó diguem que més que sàtira és demagògia.


 5. Roger-> Gracies!!

  Lluc-> Afortunadament hi han hippies que empren la ciència i la raó per lluitar contra les desigualtats socials i la destrucció mediambiental. Son precisament els pallassos sectaris els que destrueixen la feina dels altres, rediculitzant a tot el moviment i els seus nobles objectius!

  Blanco Nuclear-> Gràcies per la teva aportació que subscric plenament! Jo SI puc rebatre qualsevol coneixement que no es basi en una experimentació hipotètico deductiva! Per aixó es va inventar la experimentació empírica!!

  Assur-> He buscat més informació sobre aquests rituals sectaris al “Journal of Science” i al “Nature“, però curiosament no hi havia cap entrada!


 6. Perquè et fa tanta ràbia, que algú cregui que es reencarnarà en, posem per cas, un búfal americà?


 7. Es que jo em dedico a estudiar l’origen de la humanitat des d’un punt de vista científic, saps ferran?
  I quan portes 10 anys, com jo, treballant per qe la gent entengui com va crear-se la vida, la societat i la cultura humana, no et fa gaire gràcia que un il·luminat et vingui a dir que tot s’origina gràcies al amor i la reencarnació de Shiba!


 8. Jo el que no puc suportar és el bonrotllisme d’aquestes filosofies, bé, més aviat el bonrotllisme hipòcrita de molts dels seus acòlits!


 9. És a dir, arqueòleg, que tu treballes per demostrar que la vida s’origina i es desenvolupa a través d’uns canals determinats… i ells també. Vaja, que us feu la competència, no? Ara entenc perquè t’ho agafes tan a pit. Als qui no ens dediquem ni a una cosa ni a l’altra, podem quedar-nos amb el que ens agradi de les dues versions; és el que faig jo 🙂

  Salut.


 10. La difrència Ferran, és que el que faig jo ES CIENCIA!!! I ells s’ho inventen!!

  Tu creus que Adam i Eva i Darwin son dues teories comparebles? Dues veritats relatives igualment vàlides? Si es aix, felicitats,í ja pots penjar un poster de Sarah Palin a la teva habitació i demanar el carnet del Partit Republicà!


 11. mescles creències religioses amb tècniques experimentades durant milenis q certament aporten un bé a l’individu. Hi ha coses q la nostra ciència no pot expressar amb fidelitat… en tal situació no queda més remei q’emprar conceptes com el Chi, chakras o com es digui tot això.
  el coneixement científic es basa en el raonament i la llògica, sovint estudiant els errors per resoldre’ls i evolucionar/millorar. la natura conté el coneixement basat en la prova i error (survival of the fitest, a lo Darwin), aquest mètode de ‘millora’, no pas el més eficient (pro intuitiu, inherent a la realitat, q no entén de raciocinis per entendre el món si no q és el món en sí), és compartit per aquestes formes tradicionals q’anomenes curanderia i/o sectarisme, q poden tenir errors diversos pro q hey, algunes quantes coses tb poden encertar… vale q fa de mal dir on la caguen i on van bé… pro això no és prou motiu per ser tan contundent i radical… àcid…

  alhora tb desprecies la necessitat humana de creure quelcom, bé, no la teva necessitat, ‘científica’, si no l’aliena… i si bé estic d’acord q les religions no aporten res de bo, la humanitat actual, q’evoluciona, requereix aquest tipus de muletes psicològiques… i d’una manera o atre, les requerirà sempre… i aquí la clau és la psicologia humana…

  la ciència és humil i oberta al descobriment i la tolerancia, evitant prejudicis i assumpcions, conscient de les seves limitacions i ignorància. crear màgia i deus quan no se sap q hi ha darrera les coses no és el més encertat, però assumir q no hi ha res darrera les coses pq el nostre coneixement científic no hi arriba tampoc em sembla bona idea… i consti q sòc ateu completament pro ciència.

  blah blah blah… en fi… paro ja, q’em podria allargar i extendre per les idees q només he esboscat…

  salut!!! :p


 12. Potser ets una mica dur amb les “teràpies alternatives”, tot i que estic força d’acord amb el que dius. La ciència, el progrés i la raó no crec que vagin gaire de la ma, ni que siguin valors únics. Deixem que la gent gaudeixi com vulgui, i si el reiki els fa feliços, doncs endavant am el reiki.


 13. Menos en la reflexologia podal y la de la mano que si que en algunos casos son eficaces,y se usan entre otras cosas en medicina deportiva y no tiene nada de secta,son como puede ser la osteopatia o la quiropraxis(vamos a mi me quitaron un problema acojonante de estomago) yo como tu,(bueno no se tu,yo si) me cago en todos estos malditos vendeparaisos,hablando de almas,auras,vibraciones,energia,puntos energeticos y no se han cogido en su puta vida un jodido libro de fisica,de quimica,de biologia ni de medicina.Estoy muy harto de oir necios hablar de fisica cuantica sin sonrojarse e incorporar esta a sus discursos sin saber nada de la fisica elemental que nos enseñaban en el colegio.preguntales a estos que es un Cuanto y conseguiras que se queden mudos sin saber que decir.Voy a narrar un caso propio.Antaño indirectamente conoci al propietario de las tiendas Namaste,muy conocidas en este mundillo,bueno conoci a su hijastra,y me conto que dicho personaje era jamonero,si,…jamonero!,trabajaba en una empresa de jamones que quebro y se dio a la fuga de la ley con el dinero de la empresa y se fue al monte,donde conocio a su mujer que llevaba la tienda Namaste.Aqui lo tienes ahora al señor en la actualidad dando masajes tantricos,que me explique alguien que coño es, a no te digo cuanto la hora a personas incautas.A mi como cientifico me da igual la extravagancia de los metodos,sino su eficacia,Lo que me aterra es que algo aparentemente gracioso ,pueda derivar en que una persona confiada con un cancer por ejemplo se ponga en manos de estos mercachifles que le asegure que le va a curar,se pase años con un tratamiento ineficaz y un cancer quizas salvable se desarrolle tanto en el tiempo que ya sea terminal.Lo que haga cada uno con su forma de pensar me da igual,pero no me mola que se juegue con la ignorancia de la gente.Como me asombra que gente con una aparente cultura y estudios defendiendo cosas de estas.A ver la Ciencia tradicional,no tiene ningun problema en aceptar cosas nuevas…NINGUNO…pero es que hay cosas que no se pueden coger por ningun lado y no se puede hablar de algo sin demostrarlo.En cuanto a reencarnaciones,vidas pasadas y demas aqui entramos en el terreno de las creencias donde ni yo,ni la ciencia se mete pq no es su campo y estas creencias juegan con el”como no puedes demostrar que no exista…,existe”,base de la falsa argumentacion sofista.Hay que creer menos y leer mas.Esto simplemente es una busqueda del famoso sentido de la vida,aunque el fallo es pensar que la vida tenga algun sentido.La vida es y ya esta.Cuando la luz de la ciencia y las ideologia se apagan surge la oscuridad de las supersticiones.A ver cuando darwinianamente evolucionamos de una vez.Me jode que se juegue con el dinero,la buena fe,las inseguridades o los bajones morales temporales de la gente.Que el cosmos os proteja hermanos jaja.Satanicas noches.


 14. posdata: aRQUEOLEG tu podrias decirme o augurar si le queda mucho tiempo a todas estas pseudociencias?,no se …con una de tus TIRADAS de TAROT por ejemplo.Gracias.


 15. Totes aquestes filosofies orientalistes es centren en dimensions del jo (del individu) ignorant la dimensió social de l’humanitat. És com si un entomóleg fes un tractat sobre la conducta d’una formiga, ignorant el formiguer.
  No dic que no hi hagi components psico-somàtics en les enfermetats i tampoc nego que (segurament) siguin més importants del que pensem; però sense mètode per a poder-ne avaluar el seu abast, no deixen de ser “supercherias”.


 16. Glamboy, el materialisme no és cool, get over it! Per ser modern has d’aparentar cert grau d'”espiritualitat”, ser una persona mística i tal… És la merda de postmodernisme en què vivim!


 17. Feia temps que no reia tant!!! Una gran entrada, una dissecció perfectament científica d’un eclèctic conjunt d’ocurrències bonrollistes i ignorants. Ho sento, no puc amb els hippies.

  Salutacions!


 18. vale, vale d’acord que hi ha molts col·lectius “hippies” com tu dius que no és basen en res comprovat empíricament, però a diferencia d’altres col·lectius (per mi molt més criticables) aquests no fan mal a ningú amb les seves pràctiques. És més, crec que a tots ens fa falta en aquesta societat tan estudiada matemàticament, empessa pel progrès incansable, l’avanç de les tecnologies, l’acceleració del dia a dia, l’stres, etc, etc una petita dosi de bonrollisme i calma. I una altra cosa; en aquest moment tu dius “demostrat científicament” i vamos fas callar a tothom com si el fet de ser “ciència” ja ho epxliques tot i s’autoreafirmes tot sol. I la ciència també és dinàmica, i la gràcia està en poder rebatre-la i veure que coses que s’havien donat per certes com a veritats científiques absolutes, ja no es compleixen. Jo que sóc molt més de lletres que de ciències, em fa una mica de ràbia que tot s’hagi de demostrar al mílimetre sense lloc per la interpretació i la subjectivitat.


 19. en este video podras apreciar a Madam Curie que es la que canta y observo por detras a Newton,Pascal,Stephen Hawking,y si,creo… que por el fondo esta mmm Einstein http://www.youtube.com/watch?v=N9oq_IskRIg


 20. Algún any hi havia passat per allà, i realment és tot un espectacle, en especial els nous hippies.
  El que més em sorprén de tot és el fet que gent es pugui creure que es pot curar una persona només passant les mans per sobre del cos. Potser sóc massa escèptic, però no m’ho crec i em costa que la gent també s’ho puguin creure.


 21. la sanadora de los eruptos….buen provecho guapa http://www.youtube.com/watch?v=Hgwm9qzMSZ0&feature=related


 22. El sectarisme hippy… tots son dogmatismes, que t’esperaves? Trobar-te un coneixement vàlid?
  En aquest sentit, i en contra del que penso, prefereixo la ciència com a model de coneixement que unes pseudo-ciencies que es basen en la metafísica i el pensament pseudo-filosofic (pq llavors el crisitianisme és tambe filosofia) per fonamentar.

  Tot i aixó, la teoria de que els àtoms s’uneixen a partir de forces positives i negatives no dista gaire del que es pensa en l’hinuduisme.


 23. Ups! Iniciada, de prospecció arqueològica, no n’hi ha cap. Tot i que sí que n’hi caldria… 🙂


 24. Primer de tot demano disculpes als lectors d’aquest post per la meva ortografia, soc dislèxic i convisc amb això com puc.

  HO sento, però aquesta intervenció teva d’odi contre les sectes “hippies” està basada en el desconeixement, com li diuen això quan ho apliquem als extrangers….? XENOFOBIA. la mala eduacció la passarè per alt, però si alguna cosa solen tenir els “hippies” és respecte, de moment en això tan passat la mà per la cara.

  Mo et concider-ho un xenòfoc, però ves amb conte estudiar una carrera no et fa posseidor de la veritat, ni d’una autoritat moral que et permeti definir els altres com a Freaks, la reflexioterapia per exemple està concidera coma discilpina medica i s’estudia com a tal a frança.

  Les discipline médiques oriental ancestrals estan basades en l’observació, l’assaig, la proba i l’error, presisament perquè son ancestrals han observat el cos des de fa molt de temps, en contraposició això quan medicaments han esta retirat del mercat perquè s’ha demostrat la seva nossivitat en els últims 30 anys?

  Crer que seria important reflexionar sobre si escrivim per mirar de donar arguments als altres (especialemtn els que no pensen com tu) de que hi ha altres formes de viure, de sanr-se inclús, o per fer-te el gallet xulegant de que només coneixes allò que el món occidental concidera “ciéncia.” saps que és el xovinisme? parlem del sectarisme catedràtic? jo vaig anar a una reuniò de la meva facultat i allì no hi havia colorins, només negra i blanc, tansols faltaven les perruques.

  el teu blog m’agrad molt. ens mantindrem en contacte.


 25. A pa i aigua amb aquests passerells!!


 26. Totalment d’acord a fa temps que ho volia anomenar la fira de les sectes. De fet m’estava pensant si anar a la propera edició a vendre’m com a guia espiritual però deixant que cada persona escollís l’explicació sectària que volés en algun altre stand.

  Fent una bejenada d’aquestes no t’hi fiques directament amb ningú, però queda bastant evidenciat.


 27. KJHKJH


 28. Abans de res una salutació per a tots.
  He llegit amb atenció els comentaris anteriors i comparteixo molts dels punts de vista, però no tots.
  En primer lloc crec que la bona educació és necessaria i sobre tot el respecte pels altres, estiguin o no equivocats.
  Molt sovint penso en la vida, en quin sentit té, d’on venim… i la veritat és que fins el dia d’avui encara no tinc una resposta concreta (ni crec que cap persona la tingui).
  Jo crec en la ciència, però també està demostrat que la ciència algunes vegades s’ha equivocat i que encara ens queda molt per apendre i descobrir.
  Coses que abans semblaven de ciència ficció avui dia les fem anar de meravella, l’únic que feia falta era temps i coneixements.
  (Cuantes barbaritats s’han fet en nom de la ciència).
  Crec que amb el temps cada vegada tindrem menys misteris, mentrestant…
  Realment podem arribar a pensar i a assegurar que tot el que existeix és fruit de la casualitat?. L’univers, el cervell humà, etc…
  Quan miro un llibre d’anatomia humana quedo fascinat de la perfecció de la unió de tants àtoms que s’uneixen per formar cèl·lules les quals es van ajuntant per formar òrgans els quals tots tenen una funció conjunta per mantenir la vida d’un cos…Tot està perfectament construit i tot té un perquè.
  Llavors la vida que és el resultat de tot això també ha de tenir una resposta.
  Tot això seria possible sense uns planols de construcció (ADN)?.
  D’on surt l’ADN?.
  Sembla totalment normal que les espècies s’adaptin i que els més preparats es reprodueixin, que puguin tenir canvis a la seva anatomia, encara que desconec fins a quin punt i fins on es pot demostrar científicament aquests extrems i si hi ha cap eslavó que encara no estigui demostrat.
  Tinc entés que les teories ho son fins que surt una variant que no es compleix i llavors els científics intenten explicar els fets en questió amb una altra teoria, ja que no sempre és possible demostrar científicament al 100% uns fets.
  Seguint aquest raonament hi ha moltes coses que actualment no es poden demostrar ni negar i possiblement únicament el temps ens doni una resposta, mestrestant respecte…
  També estic d’acord en que hi ha molta gent que s’aprofita de la ignorància o de la situació d’altres persones per fer l’agost enganyant de mala manera a les seves víctimes.
  També hi ha molts hipòcrites que per modes “mireu que xulo que soc” es vesteixen d’una manera determinada per cridar l’atenció, però hi ha tants!!! (la llista seria interminable).
  Però no podem negar que també hi ha molta gent que hi creu diferent que nosaltres i que viuen diferent que nosaltres, persones que realment tenen unes conviccions (encertades o no)i això els hi permet viure la seva vida com ells creuen millor.
  Res més únicament dir que tot és molt més complicat del que sembla i que tots estem si fa no fa igual de perduts.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: