h1

Ruta per la Barcino Romana!

Abril 13, 2009

Us preguntareu que ha estat de la meva vida en aquests dies en que no he actualitzat el blog, oi? Doncs bé la resposta és ben senzilla: he fet un viatge de 2.000 anys en el passat per visitar les runes romanes encara visibles d’una ciutat avui anomenada Barcelona, però que en el seu dia portava el topònim de “Colonia Agusta Faventia Paterna Barcino”.

Segur que ara el dubte que us assalta és quina màquina del temps he emprat per fer aquest estrany viatge. No us hi escarrasseu, és més senzill que la física quàntica! Tan sols m’ha calgut la vista i els meus coneixements arqueològics per anar descobrint darrere cada cantonada del barri gòtic una nova pista de com vivien senyors i esclaus a les seves domus fa, tan sols, dos mil•lennis.

barcino

Per començar ens plantem en un bon lloc cèntric:La Plaça Catedral, on encara resta en peus parts d’un aqüeducte reconstruït que canalitzava aigua a la colònia al s.I i que avui forma part de la paret del temple cristià.

aqueducte

Seguint la pista dels aqüeductes de la ciutat hem anat a parar al carrer Duran i Bas on, entre les pedres de la paret d’un edifici encara en us, observem esmaperduts com s’amaguen, ben camuflades, les arcades  d’aquesta singular construcció hídrica hidràulica.

columnes

Però deixem-nos de tanta aigua i submergim-nos de ple en el món sagrat amb les majestoses columnes Temple d’Agust, que s’alcen imponents en un pati de veïns d’un Centre Excursionista darrera la Plaça Sant Jaume, on estava situat el Fòrum a l’antiguitat… en el fons no ha canviat tant la cosa no? El centre polític del poder segueix situat exactament al mateix lloc!

vilamadrid

I ja que estem místiques, que tal si donem un cop d’ull al cementiri de la Plaça Vila de Madrid? Aquí arrenglerats veiem els coloristes sarcòfags que contenen celosos les urnes senyorials un cop incinerats, ja que, cal recordar-ho, la inhumació no entrarà en vigor fins al cristianisme.

muralla

Però clar que una vila romana no es res sense la seva respectiva muralla! Les originals, que daten de la fundació colonial, han desaparegut pràcticament sota l’asfalt urbà, però les del s.III encara se’ns mostren ben visibles en alguns racons del casc antic, com aquest, a pocs metres de la Catedral, on veiem parts d’una de les torres emmurallades.

porta

Els fragments de muralla visibles son molt nombrosos, però jo em quedo amb aquesta porta que, camuflada al Carrer de la Palla Regomir, acomiada aquest  diacrònic viatge, sense que abans us recomani de tot cor realitzar pel vostre peu aquesta ruta, acabant el recorregut amb d’una obligada visita a les excel•lentment museïtzades runes del Museu d’Història de la Ciutat, aprofitant que els diumenges a la tarda ara es gratuït!

PD: Text, imatges i retocs made by me, que soc un motivat de la vida! Gràcies F.M. per acompanyar-me i evitar que el meu nefast sentit de la orientació em fes acabar a Cuenca!

31 comentaris

  1. Osti, quina ruta més ben parida! Ho dic de debò; he descobert tot de coses de la meva ciutat, que no coneixia ni de conya! En prenc nota per quan pugui fer-hi un rulo. Danke!


  2. Òndia! M’hauria agradat acompanyar-t’hi i aprofitar-me dels teus coneixements! jejeje Genials els muntatges!


  3. Quina casualitat! Aquest cap de setmana també he estat fent una “màquina del temps” per anar 2000 anys enrere en el temps! jajaja De debò! A veure si puc i la penjo el bloc aquesta setmana! jejeje


  4. Ta bien rewena la teva ruta. Encara flipo de tant com vaig flipar quan fa uns pocs anys vaig descobrir les columnes del Temple d’August allà amagades. Són tota una sorpresa. I m’has descobert els arcs de l’aqüeducte de Duran i Bas. Sempre els havia vist però ni pensar-hi que podien ser això. Gràcies i felicitats per les fotos. T’han quedat ben parides.


  5. Ave arqueòleg!

    Et saluda un habitant de la Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco,

    maca, la ruta, però nosaltres tenim 4 pedres més que ‘vatrus’ :-p (chincha revincha)

    p.d: les coloraines són super mones xD


  6. No em diguis que un Arqueòleg com tu (i, a més Glamurós) és el primer cop que fa aquest recorregut! I can’t believe!
    Per cert, la porta del praetoria del decumanus maximus (l’última foto), no està al carrer Regomir?
    A mi em va dir un professor d’història que, dintre del centre cultural del Pati Llimona (al costat mateix de la porta de marres) encara es poden veure restes de la primera muralla del segle I. I, efectivament, es poden veure dues formes de construcció molt diferentes: la més antiga és argamasa, mentre la més “nova” està feta amb carreus. No puc assegurar res, només reprodueixo el que em van dir.


  7. Ah! I les fotos i els retocs: excel·lents!! Ja m’agradaria a mi tenir tanta traça.


  8. La foto de una de les entrades LATERALS, de la muralla de Barcino és al carrer Regomir, no de la Palla…. Et tires massa floretes no? Pto


  9. I una altra cosa, l’arc de l’aqueducte de la plaça de la catedral és una reconstrucció, no és l’original. Barcino tenia dos aqueductes, el del carrer Duran i Bas no és el mateix que el de la plaça de la catedral, ho pots veure pk tenen orientacions diferents. Construcció hídrica? No volies dir HIDRAULICA? Viatge diacrònic? Si et concentres en un periode concret… no seria monocrónic?

    “Tan sols m’ha calgut la vista i els meus coneixements arqueològics per anar descobrint darrere cada cantonada del barri gòtic una nova pista de com vivien els patricis i esclaus a les seves domus fa, tan sols, dos mil•lennis.”

    Sort dels coneixements! Els patricis són un grup social que només existia a la ciutat de Roma, a Barcino, al principi hi havia diferéncia entre ciutadans romans i no romans i esclaus. Domus, en arqueologia s’aplica a un tipus concret de casa de persona adinerada, no com a sinònim de casa!

    L’altre dia et queixaves del periodista q inventava i fantesejava….

    Pto


  10. M’ha encantat el post!!! i de motivat res, així és com realment es veuen els vestigis que la humanitat deixa segle rere segle!! 😀


  11. Ha estat molt be aquet viatge per la Barcino romana! Moltes gracies!

    Salutacions!


  12. Jo tampoc m’empasso que mai hagis fet aquest viatge essent un arqueòleg… (en casa de herrero…) ni tampoc trigat tants dies a fer aquestes quatre fotos… (molt ben retocades i didàctiques, tot s’ha de dir).
    Et manca la torre circular de la Baixada de Viladecols on la pedra està rosegada per la sal de les ones que llepaven la muralla, o el tetris-palimpsest de ramon berenguer, una autèntica lliço d’aqruitectura a Via Laietana, o l’arribada dels dos aqüeductes a la casa de l’ardiaca, l’antic “castellum aquae” i on encara es conserva part del paviment original…
    Aquesta vegada aprovem l’examen, però la propera ruta haurà de ser més currada. Sinó, hauràs de tornar al setembre.
    :p


  13. Wooo! Ja sabia jo que aquest post seria un esquer per a puristes de la història romana!! M’he centrat en la fotografia, el processat d’imatge i ‘ha faltat bibliografia, ho reconec!!
    Ja he rectificat l’error del nom del carrer, les errades gramaticals, i les imperdonables relliscades amb els patricis i els aqueductes (Mea culpa!! Aixó ho sabia perfectament)

    Obviament havia fet la ruta mil cops però mai amb càmara de fotos!
    I si falten mil coses, es evident! Era una selecció!!

    Es una llàstima que hagi acabat setmana santa i no em pugi anar a fuetejar una estona en una processó per purgar les meves ficades de pota! Soc de prehistòria profunda que hi farem!

    Com podeu veure no s’em cauen els anells per reconèixer errors! Perqué després m’acusin d’egòlatra!

    PD: Si, es un viatge diacrònic ja que el present i fa 2000 anys no son un mateix moment! A Barcino HI HAVIEN DOMUS que les he vist al MHCB, con estos ojitos que Dios me ha dao!


  14. Salut sinyor arqueòloeg

    Sóc un estudiant d’història de l’art i he arribat aqui per casualitat. Tens un blog bastant interessant tot i que veig que et van fotent canya, que ja està bé 😀 És una llàstima aquells sarcòfags a la intempèrie, acabaran tots erosionats ( si no ho estàn ja )


  15. Si t’interessa l’arqueologia romana, has d’anar a Roma ja i deixar-te de ciutats provincianes de tercera com Barcino (fa 2000 anys, s’entèn)!


  16. Tens tota la raó Rafa!El que passa es q quan visito una ciutat vull veure tots els museus i runes! I em fa por anar a Roma o Egipte per quedar-me completament saturat i aconseguir q els meu/s acompanyant/s m’odiin, com quan el meu pare va decidir portar-me al British amb 19 anys i va acabar suplicant canviar de sala quan jo portava 3 hores analitzant una escultura del periode ptolomeic!!


  17. ep roger, em trc el barret, no esperava q acceptessis les crítiques, així q m’empasso les puntualitzacions a la teva resposta.

    felicitats, d veritat, humilitat per davant d tot


  18. Molt interessant, ha valgut la pena esperar el post. Això del aqüeducte devia ser el primer transvasament, com ho llegeixin els d’iniciativa ens colen un gol…


  19. Gràcies per les pistes per conèixer mes aquesta ciutat!!!! Ja que de tot el que expliques nomès coneixia les tombes que veia des de les finestres de l’Ateneu.


  20. Ahhhh!!! quin horror deu ser anar a un museu amb tu!!!
    Jo en canvi sóc molt bon acompanyant, només m’entretinc amb els quadres de nus masculins!


  21. Acabo de descobrir una ciutat nova!


  22. Aquestes visites culturals són les que més m’agraden ja que ens apropen al nostre passat i per tal ens ajuda a entendre el poble que varem ser i que som ara 🙂


  23. Ei arqueoleg!
    Un petit tast fotogràfic de la Barcino prou ben parit. Això dels retocs de les imatges es genial! A part del curro ajuda a veure on està allò que descrius (com l’aqüeducte del carrer duran i bas, mai m’hi hauria fixat)

    Que vagit tot molt be!


  24. Molt bé per les nostres arrels!


  25. M’has fet saltar les llàgrimes Roger, quins records quan em dedicava a la fotografia per la meva estimada Ciutat Vella! Concretament el temple d’August era el meu temple Zen particular on anava a pensar en silenci quan la vida em putejava.


  26. creec kk no sta malament pero kkkk o fagin mes sencills pk els nens o puguin entendre millor


  27. Gracies per les fotos, avui he intentat fer la ruta i: l’aqüeducte està dins una zona en obres hi havien un grans fustots que el tapaven (cap respecte pel patrimoni, serveix per recolzar-hi tot alló que no saben on posar); la porta del carrer regomir amb bastides i plàstics (només hem pogut veure la part interior a través del vidre; el centre excursionista tancat!!! Gran decepció per tots els alumnes que no sé que deuen persar de la Barcelona romana


    • WoooW!! En serio una classe amb alumnes ha fet la ruta romana a partir del meu post!!

      M’estan a punt de caure les llàgrimes! Quina emoció! El meu blog serveix per quelcom!!


  28. “L’aqüaducte” de la Plaça Nova no és tal, sino una reconstrucció falsa feta al 1958. Si busques fotos antigues de l’indret anteriors a aquell any veuràs que no hi ha cap rastre del suposat aqüeducte.



Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: