h1

FANGORIA: Absolutament… genial!

febrer 23, 2009

fd_prehome1

Seguint amb la meva dèria de fer posts després d’escoltar un disc per primera vegada, sense deixar-me influenciar per crítiques alienes, avui us destripo el nou treball d’un dels meus grups fetiche que més m’ha influenciat artística i creativament: FANGORIA.

La banda degana del pop nacional, 30 anys després de pujar per primer cop al escenari, es torna a sorprendre amb un nou treball musical que és un veritable còctel de tots els seus sons passats portats a la sublimació barroca.

Sembla talment com si després d’aguantar tantes crítiques pel baix nivell de l’autoproducció del Extraño Viaje, el seu darrer treball, aquest cop hagin posat tota la carn a la graella sota la direcció de Sigue Sigue Sputnik, amb cançons llargues, molt treballades amb tots els efectes sonors imaginables: cors vocals, ritmes bakales, balades gòtiques,guitarres punkroqures, infinitat d’efectes electrònics, teclats melancòlics…sembla talment com si Nacho i Alaska haguessin volgut fer d’aquest disc la seva obre culminant.

Tot i així cal dir que és un disc bastant fosc, amb lletres tenebroses, extremadament dramaqueeneres, molt en la línia del seu aclamadíssim “Una temporada en el infierno”, en el que les melodies no son tan accessibles com els anteriors treballs, es troben plens de girs i matisos que caldrà paladejar amb la calma i el temps. Realment serà complicat escollir els “singles”, ja que no trobo que sigui un disc gaire comercial i, tot i que es força ràpid i ballable, no crec que soni a gaires pistes precisament per la complexitat i foscor melòdica que l’envolta.

El disc s’obre amb un tema titulat “Las Walpurgis te van a llamar”, un veritable himne que combina perfectament el punk pop amb el petardeo techopopero que em recorda a la època final de Dinarma, perfectament quadraria entre “Mi novio és un zombie” i “Quiero ser Santa”. Ràpidament passa a bases més machacones technopoperes, algunes més bakales, altres més melòdiques, amb un barroquisme in crescendo i balades tenebroses (“Con los ángeles” o “Mi vida sin ti”).

Els meus temes favorits després d’una primera escolta son, sense cap mena de dubte “La pequeña edad de hielo” en la que es compara la fredor d’una relació morta amb el canvi climàtic i “Absolutamente”, un mega hit technopopero accreleradíssim amb una lletra brutal: “Quien pondrá una vela a San Sebastian para que nos perdone la frivolidad de havernos submergido de lleno en lo prohibido y rechazar cualquier señal de normalidad?”.

Sé que molts odien a Alaska pels seus cameos amb l’extrema dreta de Losantos, que els acusen de vendre’s al gran públic i recorden amb una avorrida nostàlgia la prescindible època dels Vulcanos o que acusen a la Vaqueriza de vampiritzar a la banda, però, després d’escoltar aquesta magna obra d’art jo els hi perdono tots els seus pecats.

PODEU PREESCOLTAR EL DISC AQUÍ

I finalment us deixo amb l’himne al consumisme salvatge i hedonista amb que han presentat l’àlbum!


18 comentaris

 1. Pròximes crítiques a la vista Pet Shop Boys i Depeche Mode!

  I beuno Rafa, tenint en compte que ets l’únic lector del blog a qui li interesa Fangoria, espero el teu coment!!


 2. iep, a mi també m’interessa Fangoria. Espero escoltar el disc sencer per donar la meva opinió. De moment i basant-me en el single et diré que els violins xirrien una mica i que els ballarins se’ls podrien haver estalviat.


 3. Llàstima de menjada de coco politica perquè a mi m’agrada. Vaig a escoltar-los (generalment coincidim musicalment)


 4. Fosc, és un disc fosc?, doncs a escoltar-lo que m’agrada molt la música fosca. Ara que per foscos tenim a la gran banda LOW…


 5. la veritat és que no dubto del seu talent creatiu i no tinc res en contra de l’espectacle o les lletres que ofereixen però sincerament, no suporto com canta


 6. ahhh dona’m temps… sí coincideixo amb tu que està molt ben produït… necessito escoltar el disc sencer. Això d’escoltar trossets de cançons és una mica així. D’entrada millor que el extraño viaje. Ara, això de les lletres en plan “manual d’autoajuda per a la marica mala” ja em comença a cansar una miqueta. La última cançó és una mica “temporada en el infierno”, no?

  Replicant el que has dit:

  Sé que molts odien a Alaska pels seus cameos amb l’extrema dreta de Losantos

  Doncs si només fos Losantos… pero és també la Schichtling, l’ex terrorista del grapo Pio Moa o César Vidal. Vaja, la plana major de l’homofòbia més recalcitrant. I és que la tia no només col·labora a la cope sinó que ho fa amb libertad digital! I la cínica ho fa per la pasta. Doncs mira, hi ha gent també interessada en la pasta i que també van de dives com Morrissey o Victoria Abril que com a mínim tenen una certa coherència política entre el que diuen i el que fan. Ho sento però d’un artista demano COHERÈNCIA.

  que els acusen de vendre’s al gran públic i recorden amb una avorrida nostàlgia la prescindible època dels Vulcanos

  Home si et semblen prescindibles “Sálvame”, “La disneylandia del amor” o “Dios odia a los cobardes” potser que pleguem! Dit això, el tema vulcanos va ser una etapa molt concreta i experimental i, sobretot, el que anyorem més els fans de la meva edat és temporada en el infierno i naturaleza muerta i, per descomptat el “fan fatal” de dinarama que és la llavor del que després va ser fangoria.

  o que acusen a la Vaqueriza de vampiritzar a la banda

  Sí, és la Yoko Ono hispana! Les nancys rubias i el rotllo travesti han estat una nefasta influència per fangoria. Quina classe tenien en les gires del 1999 al 2001, quan encara no feien servir travestis i Olvido encara no s’havia casat amb aquella mala pècora!

  però, després d’escoltar aquesta magna obra d’art jo els hi perdono tots els seus pecats.

  T’has oblidat dels pecats de l’altra reinona del grup que és Nacho Canut. En el seu honor he de dir que després de Morrissey, és un dels millors entrevistats del món musical. Les seves rèpliques no tenen pèrdua! Té una llengua viperina on les hagi.


 7. Ah i el tema de les walpurgis, perquè no l’han triat de single? Molt millor que “más es mas”


 8. Ajajaj veig que has picat l’ham de la meva provocació Rafa, no esperava menys!!

  Ha col·laborat amb algú altre de la Cope q no sigui Lossantos? Vols dir? Jo crec q son amigues i comparteixen la seva visió pel gust del capitalisme desenfrenat!

  ELs vulcanos tenen 3 cançons bones en 3 discs!! Son INAUDIBLES!! Coincideixo però, en que la triologia de CArlos Jean és brutal!

  En quan al directe de Fangoria: Jo els he vist en cada una d eels 3 darreres gires i, sincreament, la darrera la millor amb diferència absimal: molt millor só i un especatcle molt més divertit! Jo era superfan de Andy i Topacio!

  I en quant a la Vaqueriza… jo més que a Yoko Ono em recorda a Courtney Love, ja que té la seva banda paralela i tot…ves q l’Alaska no s’acabi suicidant! I, seriosament, jo crec que la seva tasca com a mànager del crup es admirable: convertir una banda underground en un fenòmen de masses e sun veritable miracle.

  Completament d’acord amb el paralelisme Canut-Morrissey!

  I per segón single “La pequeña edad de hielo” sense lloc a dubtes!


 9. Però vaquerizo ja era mànager a l’època del temporada en el infierno?


 10. interessant disc, que a la primera escolta no ha superat l’Arquitectura Efímera…però no pinta gens malament!

  a mi m’agraden a part de ‘la pequeña edad de hielo’ (quin gran inici amb el ritme i les cordes!)

  musicalment ‘cabezas disecadas’ també em mola molt.

  Absolutamente també molt bé, possible single?

  També veig com a possible single ‘las walpurgis’

  ‘Ensayo para una despedida’ també és de les bones, però a no ser que facin una remescla més comercial no l’arribo a veure com a single.

  Jo també estic esperant amb ganes el ‘YES’ dels PSB!!


 11. Comentari agresiu:

  A mi em sembla que el millor que ha fet Alaska en tota la seva “carrera” artítica, és la pixada de “Pepi, Lucy, Boom y otras chicas del montón”.


 12. Jaja, Ferran, llavors està agermanada amb l’oscaritzada Penélope i la seva mítica pixada sota un toro d’osbornea la peli “Jamón jamón”

  Per altra banda, dir-te que els fans quan parlem d'”Alaska” parlem bàsicament dels compositors que ha tingut darrera (pel que fa a la música, el difunt Carlos Berlanga i pel que fa a les lletres Nacho canut, bàsicament), tot i que per motius comercials sempre es presentaven sempre com Alaska y… Alaska no deixa de ser una intèrpret.

  Pel que fa a Fangoria, no deixa de ser un grup amb molts col·laboradors on l’única presència constant és Alaska i Nacho Canut com a lletrista i teclista (per exemple és molt important el paper del compositor Lucho Prosper i del productor Carlos Jean en la críticament aclamada “trilogia” que va fer fangoria entre 1999 i 2004).


 13. Ja has vist que el meu comentari era una pura provocació. Em declaro totalment insolvent (intel·lectualment insolvent) per a parlar de la música moderna. Hi ha coses que m’agraden, però en soc incapaç de retenir els noms d’autors e intérprets.


 14. Bueno…. después de unos días escuchando “Absolutamente” he de decir absolutamente convencido que es un disco que me está costando… eso sí… he ido encontrando algunas buenas canciones como “Cabezas disecadas”, la de las “Walpurgis” (muy Pegamoides… pero leí que fue un descarte de las Nancys¿?¿?), “La pequeña edad de hielo” y “Amanecer dorado”. Esto es como una ruptura amorosa me niego a creer que sea un mal disco pero aún me lo parece. Lo de la marquesona enjoyada lo mantengo. Les admiro que vendan tanto ahora pero a nivel creativo… hasta Arquitectura efimera. Ese disco está bien. Tiene dos joyas a mi parecer: “Miro la vida pasar” y “La diferencia entre la fe y la ciencia”. Creo que todo lo mejor de Fangoria ya está hecho. Ya no son modernos. Son unas marquesonas. A ellos los admiro pero… musicalmente este último disco podría ser de Bisbal, Soraya, Camela o cualquier artista de plástico.


 15. Puedo entender que su pose de camelarse a la derechona te parezca falaz, o que “El extraño viaje” lo vieras como un disco flojo, péro reconoce que “Absolutamente” està a la altura de cualquiera de la triologia Jean!
  PD: EP3 ha posat 4 estrelles al disc!


 16. El extraño viaje me parece mejor que éste. Por “El cementerio de mis sueños” o “Fantasmas” ya merece la pena comprarse el disco. Por más que lo escucho no veo en Absolutamente un “Electricistas” o un “No sé qué me das”. Creo que Absolutamente hubiera sido un disco genial de un grupo que empieza pero no de Fangoria -igual el problema es mío… que les he puesto el listón muy alto


 17. Pero si tiene “LA pequeña edad de hielo” que a mi me aprece de lo mejorcito des de la “Disneylandia del Amor”!!
  No es un disco de hits, es una obra global!


 18. […] l’electrònica. Quan encara no he acabat de digerir els excel•lents nous treballs de Fangoria i Morrissey, un grapat de nous àlbums han assaltat el meu MP3 amb voluntat de […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: