h1

Banca Pública ja!!

febrer 5, 2009

aaaroto351

Si alguna cosa té de positiva aquesta majúscula Crisi és que ha deixat en evidència els mancances del nostre sistema econòmic i financer. Talment com si es tractés del famós conte danès de Christian Andersen, en que un Emperador es passeja despullat però tan sols un nen s’atreveix a dir-ho en veu alta, finalment podem comprovar com les apocalíptiques conseqüències del capitalisme global que alguns advertíem, s’han complert funestament. Que maco era mirar cap a una altre banda i titllar de comunistes casposos als que ens limitàvem a descriure objectivament la deriva del sistema.

I, no us ho perdeu, Zapatero amenaçant als banques. Ai que em pixo!De brometa, clar!! Al dia següent ja ha sortit Blanco a demanar disculpes, no fos cas que se’ns emprenyi el sr.Botin pobret, ell que aquest passat 2008 només ha tingut uns beneficis de 8.876 milions d’euros, un 9,4% més que en l’anterior exercici. I a sobre encara rebran ajudes públiques milionàries  de la nostre butxaca per tal que concedeixin crèdits a les PIMES i als treballadors, cosa que òbviament no faran, clar, no fos cas que s’incrementés una dècima la seva tasa de morositat.

Llegeixo per altre banda l’encartada proposta que IU ha presentat al Congrés: crear un Banc Públic. Veieu com es necessari que existeixi un partit així?

Jo crec que no només seria desitjable sinó que resulta del tot imprescindible!En primer lloc per alliberar al sistema polític i a la macroeconomia del xantatge permanent al que ens tenen sotmesos els quatre multimilionaris que decideixen si puja o baixa l’Euribor o quan es un bon moment per concedir crèdits i hipoteques: si l’estat disposes d’un macro-banc sotmès a control parlamentari (i per tant democràtic) hauria d’estar sempre al servei del interès públic enfonsant la competència d’aquells que busquessin tan sols ampliar els marges de benefici, i podria donar directament crédits a PIMES i ciutadans sense passar per cap intermediari usurer.

I, en segon lloc, ens serviria per esclarir i fer transparents les relacions tèrboles de la banca amb la política, especialment al que respecta al finançament dels partits polítics.

Clar que suposo que això deu contradir tots els Tractats, Reglaments, Directives i Recomanacions del Consell i de la Comissió de la nostre estimada UE, que en moments com aquest un es pregunta: Per a que cony ens ha servit tan mercat comú i tan Fons de Garantia??, Però en fi…

I es que… hola BON DIA! Tenim 3.300.000 aturats!! Una de dues, o seguim confiant cegament en que vindrà volant la ma invisible d’Adam Smith a equilibrar per art de màgia el mercat o comencem a aplicar una política  intervencionista i reguladora de veritat!!

.Es evident que per dirigir un banc privat no cal passar oposicions…

12 comentaris

 1. Home entre la desregulació i la col·lectivització, hi ha un entremig. Et recordo que la Unió Soviètica va fer fallida fa uns quants anys també…

  Que només existís UN banc públic (i res més) seria ineficient i segurament corrupte a més no poder (els dos grans partits es farien mútuament la vista grossa dels seus abusos amb tal d’assegurar-se l’alternança al poder!). El que cal és unes regles de funcionament i una vigilància, igual que existeix, per exemple, en quasi tots els àmbits de l’economia “real” (més que res perquè l’estat en treu profit gràcies als impostos i li interessa perseguir l’economia submergida).

  Si, per posar un exemple, el comerç del lluç o de la patata es comencés a desregular del tot i s’arribés a una xauxa com el que ha passat amb els bancs… la solució no seria abolir la propietat privada, sinó regular més. Altra cosa és que hi ha una total mancança d’organismes reguladors a nivell internacional que funcionin. Però això és “harina de otro costal”.

  Excepte els neocons il·luminats més o menys el que tots els economistes defenen és la coexistència d’un sector privat amb un sector públic. El sector banca no ha de ser una excepció.

  Ni la fallida de la URSS valida les tesis ultraliberalistes ni l’actual crisi valida les tesis col·lectivitzadores.

  A més en el sector bancari com he dit ja existeix un banc nacional, que és el banc d’espanya (+ el banc europeu pel que fa a les decisions sobre l’euro)!

  Altra cosa és que Trichet faci polítiques monetàries mogut més pels interessos econòmics de l’eix francoalemany+benelux, motor de l’euro, que no pas pels interessos econòmics d’una extravagant i fràgil economia del totxo i la platja anomenada Espanya.


 2. Jo no he dit en cap moment q vulgui nacionalitzar tota la banca (encara…), simplement q es crei un banc públic amb oficines i atenció al client, com qualsevol altre, peró amb control aprlamentari i funcionarial.


 3. Ens pensem des de fa unes dècades i perquè tot, als països Occidentals fins ara ens ha anat de conya, que vivim a un món molt segur. Està clar que no és així. L’economia és el que és i per molt que es superi aquesta crisi, amb el temps n’hi haurà una altra. I algú es pot imaginar què pot passar si un dia realment s’acaba el petroli? D’acord q fa anys que es diu i sembla ja més una llegenda urbana però pensem-hi. Si un ho pensa fredament el món és molt fragil, falla una cosa i falla tot.


 4. rafelEl fet de demanar que existeixi una banca pública, no significa col·lectivitzar l’existent. En molts altres sectors (aeri, telefonia, hidrocarburs, siderurgia, tabac …) han existit durant molts anys empreses públiques i privades fent-se la competència unes a altres, fins que ens va entrar a tots la febre privatitzadora. Bé, a tots no: als que manàven. No veig cap motiu per a que la banca hagi de ser diferent.

  I, si arqueòleg, per a ser banquer no fa falta passar cap opossició. Però sense opossicions el Sr. Botín va cobrar l’any 2007 (darreres dades disponibles) 3.910.000 euros. Però no és l’executiu més ben retribuit del seu banc: el senyor Alfredo Saénz va cobrar 9.604.000 euros i el senyor Francisco Luzón (aquest procedent de la banca pública: l’antic Banco Exterior de España) en va cobrar 5.620.000 euros. Això no inclou, és clar, les dietes i altres cobraments que hagin pogut fer per pertànyer al consell d’altres entitats diferents del Banco Santander. Aquestes dades son públiques i es poden consultar al Registre Mercantil.


 5. Ah! I la filla d’en Botín (sempre cal emparar la familia) va cobrar 3.517.000 euros. Una mica per arrodonir el que va cobrar son pare.


 6. Jo crec, amb Ferran, que demanar una banca pública no implica nacionalitzar les existents. És més: millor que no ho fem, que s’arreglin ells amb els seus desgavells. Crec que els diners que s’ha dedicat a reforçar el sistema bancari, etc, etc, etc… estarien molt millor emprats obrint un banc públic que fes la feina que la banca privada no fa, concedir crèdits. A més a més, en aquest pols amb el Govern, jo prohibiria les comissions bancàries, totes… De cop, els treiem el 70% dels beneficis.
  Salutacions!


 7. Els banquers i les grans empreses son de tot menys rucs, i fa molt de temps que tenen ben enganxats als polítics i de passada a tots nosaltres. El govern no fa altra cosa que vendre fum i parlar per no callar, No et facis il·lusions, que tot esta lligat i ben lligat.


 8. Claro que se necesita un partido como IU… pero sus luchas internas la han canibalizado… desgraciadamente


 9. Una vegada vaig llegir que el primer que fa un president del govern en alçar-se es mirar els titulars de la premsa econòmica per decidir l’1% que té de marge per a la seva política. Un banc públic seria un titella.
  A més, el socialisme no és control, ni colectivització. El mateix Marx deia que el socialisme s’assoliria amb l’abolició de la pobresa, el politecnisme i la possibilitat que treballar fos voluntari. Què pedant. D’això em serveix la uni…


 10. Per cert, que m’he descuidat de dir-ho, he respost al teu mem de l’altre dia.


 11. “la possibilitat que treballar fos voluntari.”
  Que?? Aixó no no m’ho crec! Es un idealisme metafísic sideral, no pega gens amb la obra de Marx en la que bàsicament afirma q la font del valor és el treball. Cita bibliogràfica d’obra i pg!!


 12. jjaja quina gràcia! iu espik inglish very uel!
  uf estic amb febre així que un debat apasionant sobre els bancs només serviria per posar-me el cap com un bombo…
  ara he de dir que no entenc el perquè de la teva confiança cega amb IU…
  que et sembla el partit trostkista de frança?
  ah!i respecte les nyonyo-pic les hem de fer un dels dos perquè no acostumem a tenir públic…Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: