h1

TÒPICS GAIS *Gai Super Compromés vs Marica Mala*

gener 24, 2009

Avui aquest blog acull un esperat cameo: la confrontació entre els punts de vista de dos amics meus un Gai Super Compromés i una Marica Mala que es dedicaran a destripar els tòpics gais com si de dues gates en zel es tractessin! Que comenci la lluita!!

4460771_891656

Establiments per a gais, associacions gais, pàgines web per a gais… no sou molt tancats? La normalització no passa per barrejar-vos amb el comú dels mortals? Us agradi o no el món és en un 90% hetero.
GSC-> Bé, crec que aquest és un tema de discussió etern. El quid de la qüestió és que ningú diu que ser d’una tribu urbana o tenir unes aficions determinades sigui ser un gueto. Ningú té cap mena de recel perquè hi hagi un bar de heavies o penyes futbolístiques, i sí per que hi hagi un bar de gais, la qual cosa vol dir que encara hi ha una mica d’homofòbia encoberta. Considero que l’ambient és una opció més com una altra que, a més, no està tancada als heteros gayfriendly i que suposo que continuarà tenint molta clientela fins que no passi res perquè dos nois o dues noies vagin agafats de la mà o es facin petons pel carrer en qualsevol barri de l’extrarradi o en qualsevol petit poble de la nostra geografia.

MM-> Siguem clars: nosaltres tenim més estil, glamour, posem millor música i sobretot ballem millor que la xusma vulgar hetero. Tu has vist mai un hetero ballant Beyonce? Noi oi? Ni ho veuràs! Son genèticament incapaços! Es evident que no ens podem barrejar en un mateix local! Si ells volen vindre a admirar-nos, sempre tindran la porta oberta!

I què me’n dius de la promiscuitat? No hi ha molta superficialitat a l'”ambient”? Les parelles gais són molt inestables…
GSC-> Un altre topicàs. Jo mateix porto 12 anys amb la meva parella. El sexe és una part de la vida de les persones i bé, suposo que els gais, pel fet d’haver estat històricament obligats a viure al marge de la societat han desenvolupat un tipus de relacions més lliures pel que fa al sexe. Diguem que van fer de la necessitat virtut. Però això no és ni millor ni pitjor, és diferent. A més, crec que això de l’actitud amb el sexe té més a veure amb el sexe masculí o femení que amb l’orientació sexual. Per alguna cosa les lesbianes tenen fama de que a la segona cita se’n volen anar a viure plegades! Tòpics a part, crec que si mirem a la gent jove d’avui dia, no hi ha pràcticament cap diferència entre la vida sexual d’un noi gai o la d’un noi heterosexual de la mateixa edat, cosa que és un símptoma de progressiva normalització del fet homosexual.


MM-> Imagina per un moment que vas a una biblioteca amb un servei de préstec senzill, eficaç i ràpid. Que preferiries, rellegir mil cops el mateix volum, o anar variant? Nosaltres ens hem deslliurat de les institucions creades pel patriarcat heterosexista per transmetre la propietat, com son el matrimoni i la monogàmia i hem descobert una nova dimensió de plaer infinit basat amb la varietat, l’accessibilitat i la immediatesa sexual.

Em sembla molt bé que hi hagi gais i lesbianes, però és necessari treure tanta ploma?
GSC-> Quin mal fa la gent amb ploma? No peguen ni insulten a ningú o si ho fan no té res a veure amb la ploma que tenen! Penso que la ploma és un dret. Ara bé, de la mateixa manera que és un dret, no és cap obligació i hi ha moltíssims gais i lesbianes que no se’ls hi nota i són tan gais o tan lesbianes com els que “se’ls hi nota”. Tots podem i hem de conviure.


MM->
Al que tu anomenes ploma jo li dic “glamour” i és un superpoder secret que posseïm els gais i que ens permet augmentar fins a límits insospitats la nostre sensibilitat  en totes les seves vessants, adoptant un rol de clara superioritat davant la vulgaritat. Aquest poder, a més ens permet comunicar-nos amb les Dives però, com a contrapartida, al tenir una capacitat sensorial potenciada, tendim a interpretar de forma exageradíssima cada un dels nostres gestos o sentiments, per efímers que siguin.

En el tema del sexe, encara que molts ho negueu, jo crec que sempre hi ha un que fa més d’home i un altre de dona… No parleu sempre d’actiu-passiu?

GSC->Mira, tants caps, tants barrets. A més, la sexualitat és una cosa molt rica així que perquè limitar-se a un rol? Amb això hi ha molts tabús i prejudicis. Ser home o dona o tenir una orientació sexual concreta no determina les pràctiques sexuals que t’agraden ni els rols que pots adoptar. Cal una segona revolució sexual i desprendre’s de moltes cotilles! Això sí, facis el que facis, que sigui sexe segur!

MM-> No te res a veure!! Jo sempre que m’he enrollat amb un hetero o amb un noi en aparença molt masculí ell ha acabat fent de passiu! Aprofito també, per fer proselitisme del preservatiu i de la prova del vih!

És cert que ho teniu més fàcil per lligar?
GSC->Ja m’agradaria! Jo crec que és al contrari, que al ser una minoria t’has de buscar més la vida! A més, la facilitat per lligar depèn del caràcter de la persona, no de la orientació sexual.

MM-> Doncs si, per que negar-ho, es facilíssim! Com ja he dit abans, al no ser esclaus de les institucions i complexes heterosexistes, hem deslligat conceptes tan absolutament antagònics com amor i sexe, practicant aquest darrer com un esport físic!

De vegades no sou una mica intolerants? Sempre acuseu d’homòfob a qui dissenteix amb vosaltres! De vegades teniu la pell massa fina!
GSC->El que passa és que la major part de la homofòbia quotidiana queda com dissimulada i ens passa desapercebuda. Homofòbia no és només una banda de skin-heads que van a apallissar homosexuals. L’homofòbia ens afecta a tots, per començar als mateixos gais i lesbianes en forma d’autorebuig i autocensura! Crec que es frivolitza massa sobre un tema tan greu. Per altra banda avui dia és obvi que hi ha una homofòbia activa i activista des de sectors vinculats al conservadurisme i a la jerarquia eclesial.

MM-> Em nego a respondre aquesta pregunta al ser clarament homòfoba!!!

Ens recomanaries alguna peli o llibre de temàtica GLBT?
GSC-> I tant, per començar si no l’heu vista, la pel•lícula “Maurice” basada en un llibre d’E.M. Forster (el llibre també és excel•lent). La novel•la “El lenguaje perdido de las grúas“, de David Leavitt, és un altre clàssic. Sobre homosexualitat i adolescència, us recomanaria “Beautiful thing“. I per a qui vulgui ficar-se en temes més teòrics i conceptuals, “Reflexiones sobre la cuestión gay“, de Didier Eribon, que ve a ser a l’homosexualitat el que és el “Segon sexe” de Simone de Beauvoir als estudis sobre la condició femenina. Per a pares despistats, un gran clàssic, escrit amb un estil planer amb participació de l’Associació de Pares i Mares de Gais i Lesbianes, és “Entender a los que entienden” de Joanaina Escalas. No he vist encara la peli de “Mi nombre es Harvey Milk“, però pinta molt bé!

MM-> Tots els directors de cine i escriptors amb una mica de criteri son homosexuals declarats o encoberts, per tant TOTES les obres d ela literatura universal i de la història del cine, en realitat tenen una trama oculta GLTB! TOTES!!! Si no sou capaços de trobar-la es que encara no heu desenvolupat suficientment el vostres superpoders glamourosos!

n536788165_1063182_6738

29 comentaris

 1. Establiments per a gais, associacions gais, pàgines web per a gais… no sou molt tancats? La normalització no passa per barrejar-vos amb el comú dels mortals? Us agradi o no el món és en un 90% hetero.

  Els heteros diuen que construim guettos, és cert…però la pregunta és…ells fan alguna cosa realment útil per a evitar que això passi? Fan alguna cosa per tal d’aconseguir que els guettos no siguin necessaris?

  què me’n dius de la promiscuitat? No hi ha molta superficialitat a l’”ambient”? Les parelles gais són molt inestables…

  Topicazo…parla amb qualsevol hetero adolescent o postadolescent (també anomenat universitari)..ells es tiren una mitja de 30 ties l’any i després diuen que som nosaltres els promiscus…amaguen darrere el terme promiscuitat el que no és més que alliberament sexual.

  Em sembla molt bé que hi hagi gais i lesbianes, però és necessari treure tanta ploma?

  Ploma –> és el nom que reben les noves formes de masculinitat. Heterosexualitat, home, varó, masculí…termes que sempre s’inclouen en el mateix discurs…però cal que un home sigui necessariament masculí? Existeix una relació real, biològica entre rabo-home-masculí-hetero? o és tot una creació cultural i social? El cos és natural o és un artifici cultural? El problema dels heteros és que no en tenen prou amb creure’s homes..han de demostrar constantment que ho són, que són machos..és una sobreactuació estressant i artificial. El problema ve quan els gais critiquem a altres gais que han sabut alliberar-se del model de masculinitat heterosexual i heterosexista.

  En el tema del sexe, encara que molts ho negueu, jo crec que sempre hi ha un que fa més d’home i un altre de dona… No parleu sempre d’actiu-passiu?

  Un altre tòpic…actiu-passiu, rol d’home-rol de dona..és que els heteros no entenen que nosaltres no ho som? No poden entendre que hi ha una visió i una vivencia de la sexualitat al marge dels seus esquemes? Ni som heteros ni ho volem ser. Som una altra cosa, ni millor ni pitjor, simplement…diferent.

  És cert que ho teniu més fàcil per lligar?

  Jo crec que no, al contrari, és més complicat perque entren més factors en joc.

  De vegades no sou una mica intolerants? Sempre acuseu d’homòfob a qui dissenteix amb vosaltres! De vegades teniu la pell massa fina!

  No tenim la pell massa fina, és que la homofobia no ha desaparegut perque no hi ha hagut veritable normalització, només hi ha hagut una comercialització de la realitat lgtbq, només ens han convertit en una marca comercial altament rentable amb la complicitat de molts maricas que viuen molt bé a costa de posar a la venta el que fan al llit. La homofobia avui s’ha de rascar més, és més subtil, però no ha desaparegut, només ha canviat de forma.

  Ens recomanaries alguna peli o llibre de temàtica GLBT?

  Una peli…Clandestinos

  Un llibre…los años olvidados


 2. M’ha encantat l’entrada!! Però sols em quede amb això: “GSC->El que passa és que la major part de la homofòbia quotidiana queda com dissimulada i ens passa desapercebuda”. Molt cert!


 3. Jaja la veritat és que tant el gai super compromès com la marica mala han exagerat una mica les seves opinions… per cert GSC sóc jo 😉 i és obvi que MM no pot ser una altra persona que…

  Per cert, la primera idea que havia tingut jo en idear aquest post era fer un consultori de preguntes obertes perquè el 57% que representen els lectors heterosexuals d’aquest blog preguntessin el que volguessin sobre l’homosexualitat. Però al final vam pensar que millor fer-ho com FAQ. No cal dir que s’accepten noves preguntes i més respostes com ha fet en Martí.


 4. Aquesta entrada és un fidel reflex de moltes converses que he tingut amb molta gent.


 5. Aquí un universitari hetero que no es tira 30 ties l’any ni de conya… Topicazos?
  Està bé que tothom tingui els locals que més els agraden, però un tipus de música realment s’associa a una orientació sexual?
  A més… en els locals hi estic d’acord, al cap i a la fi, són un punt de trobada de gent que té uns interessos comuns, però per exemple. Les associacions, per desgràcia encara calen. Però per exemple, calen competicions esportives per a gays i lesbianes? En certs aspectes, crec que el comportament és força de guetto, ara, que també cal veure que som els heteros els culpables d’aquesta tendència.

  Ei… i amb el tema del glamour… parlem-ne, potser jo considero ser elegant i sensible una cosa força diferent.


 6. Tema eurogames –> Per mi no representen “els GLBT” sinó que són uns GLBT que s’han juntat per fer uns jocs, que és una cosa diferent. Quin problema hi ha? Jo ni hi vaig participar, ni hi vaig anar i no sento que em representin. Però tampoc tinc res en contra de qui els vulgui organitzar allà ells. M’és igual si usen la etiqueta “gai” que si usen la etiqueta “jove” o la etiqueta “barcelona”. NOvament insisteixo: perquè tothom critica els eurogames (que per altra banda, estaven oberts a tothom que vulgués participar amb independència de la seva orientació sexual) i ningú critica els jocs olímpics dels bombers o dels policies?

  Música –> Una cosa és que molts locals gais siguin clònics i posin la mateixa música de dubtosa qualitat (això és més culpa dels empresaris nocturns que de la clientela). Una altra cosa és que sí que hi ha certes “afinitats gais”. Jo era fan d’Alaska i Madonna des de nen, molt abans de ser conscient que allò era una cosa “gai” o que fossin “dives gais”. Vaig començar a anar per l’ambient a mitjans dels 90, en una època en què tant Alaska com Madonna estaven “de capa caída” (Fangoria estaven amb els “vulcanos”, no venien ni un disc i estaven sense discogràfica, Madonna va passar a vendes ridícules amb l’Erotica i el bedtime stories) i em va sorprendre molt (i positivament) sentir el “Disneylandia del amor”, el “Vogue” o l'”Erotica” a certes discoteques d’ambient.

  Per altra banda, en el món “indie” també hi ha nes certes afinitats de gustos entre els indies gais, sense voler generalitzar: Morrissey-Smiths, Magnetic Fields, Hidden Cameras, Austrohúngaro, Pet Shop Boys…

  I hi ha gèneres musicals que en el seu origen ja tenien la imprompta gai, com la música disco, el hi’nrg, el house… Artistes 100% heterosexuals com New Order o Depeche Mode han reconegut que tenen un nombre desproporcionat de compradors de discos gais, i ells encantats de la vida.

  Crec que una cosa que ha passat és que la subcultura gai de les grans ciutats s’ha basat molt en el clubbing i, per tant, ser gai i escoltar molta música ha anat molt associat com a mínim des dels anys 70. Per exemple, no es pot fer una història de la música electrònica sense tenir en compte el “factor gai” i això ho han reconegut pioners heterosexuals del gènere com Vince Clarke.


 7. Heu de saber que per fi he acomplert un dels meus somnis més humits: la capçalera del blog a partir d’avui és el terra de la Lógia Negre de Twin Peaks!!

  Yeah!! I’m a freak!!


 8. El fet que hi hagin locals, associacions, webs, etc per a gais, no podria estar provocat també pel fet de que els gais responen al perfil dinky (double income, no kids) i, per tant, tenen un poder adquisitiu superior a la mitjana?


 9. Crec que el motiu és un altre, Ferran.

  Per començar avui dia la gent heterosexual comença a tenir fills als 35 i en tenen 1 o 2!

  El tema de les webs és obvi: són de contactes!

  Associacions: són un lloc alternatiu per conèixer gent als circuits comercials i agradi o no, molts gais hi hem hagut de treure el cap si volíem conèixer més gent com nosaltres en un ambient que no fos el discotequer o de saunes i més en l’època en què no existia internet! Parlo sobretot dels anys 90, que jo ja em començo a fer carcamal. A més l’associacionisme GLBT en els 90 estava en el seu punt àlgid si més no a Barcelona. Realment era una cosa que “bullia”, jo estava ficat en varis grups i el tema associacionisme em va permetre conéixer gent superinteressant de contextos socials completament aliens al meu! Professors d’universitat, capellans contestataris que beneien unions gais en privat, funcionaris de presons, gent que no tenia ni el graduat escolar… estudiants de totes les matèries imaginàries i treballadors de tots els sectors (agrícola inclòs) tots units sota un mateix sostre!

  A més la consciència que hi havia amb el tema de la SIDA feia que molta gent es passés per les associacions només per informar-se de com fer sexe segur (els mítics tallers de sexe segur de la coordinadora gai lesbiana) o per fer-se la prova del VIH (te la feien i encara te la fan a STOP SIDA).

  Avui dia la cosa de l’associacionisme està molt de “capa caída”. No sóc jo qui per analitzar si encara hi ha motius per l’associacionisme o no ja que estic força desvinculat del món associatiu des de farà uns 4 anys (i no, no va tenir res a veure amb el tema de ZP, va ser per motius laborals i personals), jo crec que sí que queda molt per fer i l’associacionisme seguiria sent necessari en el més gaifriendly dels mons.

  Locals: Seguint el mateix raonament, en el més gayfriendly dels mons, gais i lesbianes seguim sent una minoria i per tant, bé hem de tenir llocs de trobada per conèixer gent com tu o lligar!

  El tema dinki s’exagera molt!!! Jo sóc mileurista i t’asseguro que doble sou mileurista amb no kids no dóna per molt al preu que està avui la vida!


 10. Per no parlar del baby boom lèsbic que està havent en els darrers anys i del qual se’n parla molt poc (quan als mitjans es parla d’adopció només es pensa en homes! toma masclisme! la majoria d’adopcions homosexuals són per part de les parelles femenines de la mare biològica!).

  Canviant una mica de tema, jo m’esperava una mica més de debat polèmic estil “salsa rosa” o “la noria”. Quina decepció! Els navegants d’aquesta web són massa progres i massa civilitzats! :p


 11. Bé, jo voldria fer un parell de preguntes:
  Per vosaltres que us agraden el homes que en penseu de les dones. Sou maxistes? Ho dic perquè tinc un amic gai que ho és bastant.

  També em va confessar que quan surt amb un tio per primer cop per fer-se valorar intenta allargar el sexe varies cites. Imitant les dones (no sé quines dones… potser les dels anys 60) Això ho feu d’imitar les dones?


 12. Resposta compromesa:

  Definitivament SÍ: el masclisme per desgràcia no té a veure amb l’orientació sexual. Ara bé una cosa és ser homosexual a seques que només vol dir tenir uns gustos i l’altra homosexual conscienciat. No conec cap noi homosexual conscienciat que sigui masclista i conec molts nois homosexuals no conscienciats que són moooolt masclistes.

  Resposta frívola:

  Imitar les dones? Al revés, les dones ens imiteu a nosaltres! Ara totes voleu tenir sexe la primera cita!


 13. Jajajajaja… i perquè no?
  Quan tenim una primera cita a una certa edat és perquè realment ens interessa aquesta persona.
  Perquè no tenir sexe en la primera cita, si tots dos ho volen? Però clar encara hi ha homes que valoren aquestes coses…
  Jo personalment penso que es una manera molt agradable de finalitzar una bona primera cita…
  Sí, Rafel, amb això ja us hem igualat! I ara vosaltres voleu comportar-vos com les vostres mares…?
  Intercanvi de papers? Ho valoreu que la parella es faci l’estreta?


 14. Això de fer-se l’estreta ha de ser mutu! Llavors t’asseguro que l’explosió és brutal.

  No se si és pel tema cultural que la nostra cultura separa sexe i amor que jo, si he tingut sexe la primera nit no em podia enamorar i vicever-sa, si m’enamorava, volia retrassar el moment del sexe per fer-ho més emocionant!

  Ara bé, segur que en glamboy et dóna una visió completament oposada al meu nyonyerisme! Pensa que jo sóc un gai molt “conservador”, porto 12 anys “conservant” la mateixa parella!


 15. sí sí, hi haurà molts tòpics homosexuals, però deu ni do els que en teniu dels heteros eh? jaja
  suposo que des dins es veu diferent, però segueixo sense entendre perquè fora de les qüestions més sexuals o que porten a activitats sexuals (on hi incloc bars, discoteques, etc) s’han de fer per separar les mateixes activitats de gais i no gais, vease; circ, jocs, botigues, etc…si ja sé que està força sobat el tema, només és una opinió


 16. He de reconeixer q tinc bastants tòpics sobre els heteros!
  Peró es q tot el contacte que he tingut recentment amb aquest inhòspit món ha estat… els paletes de els obres!!


 17. dona lídia, tu ens veus a mi o a glamboy anant per exemple a una botiga d’aquestes del gaixample, si som mileuristes, ens deixaríem mig sou!!! Nosaltres comprem al mercadillo barrejant-nos amb el comú dels mortals! En aquest sentit el glamur el portem per dins, amb el nostre bon gust a l’hora de combinar la roba 😉

  Què ha passat? Crec que es fàcil de resumir:

  Als anys 90 es considerava que gay era l’homosexual conscienciat. O sigui gay (conscienciat) versus homosexual.

  Actualment gay és un prototip de consumidor d’alt estànding, per tant hi ha gays (els que tenen el piset al gaixample) i vulgars mariques (la resta d’homosexuals del món, on suposo que ens incloem tots els lectors homosexuals d’aquest blog!).

  En aquest sentit el suposat target gai mai va adreçat a un homosexual mileurista! O sigui que pel que fa als que escrivim i llegim aquest blog, et contestaria que ni circs, ni jocs, ni botigues!

  L’únic comerç que li veig sentit una especializació gai en el comerç són les llibreries de temàtica gai. A BCN n’hi ha dues i cap d’elles al famós gaixample, sinó que les dues estan a Ciutat Vella.


 18. M’he rigut molt! encara que m’han semblat ambdues opcions una mica exagerades i teatralitzades, però ha estat divertit!

  Salutacions!


 19. Si em permeteu, opinaré sobre cadascuna de les preguntes-respostes.

  Sobre els locals d’ambient.


 20. Skorbuto, t’has quedat a mitges o se t’ha esborrat el missatge! Llàstima.


 21. Res, que no hi ha manera de posar el comentari, ja miraré d’enviar-vos-el


 22. Efectivament va quedar tallat, i el que vaig escriure a continuació no va sortir, així que el repeteixo, separat en bocins.

  Sobre els locals d’ambient. Amb el ben entès que com a primer pas és vàlid considero que haurien de tendir a desaparèixer, la contrapartida seria que tots poguéssim anar a tot arreu sense pensar si és d’ambient. És com el tema de les platges nudistes, lo normal seria que si algú es vol banyar en pilota picada ho pogués fer.


 23. Promiscuïtat: Característica natural del ser humà.

  Respecte la ploma. Si entenem per ploma l’amanerament, personalment no em molesta (en conec heteros amanerats). Altra cosa és fer de “loca”, personalment l’identifico amb el “jo sóc molt mascle”. Pwer que quedi clar, Boris Izaguirre, a Crònicas em disgustava, quan el vaig veure en una entrevista demostrant una gran cultura, elegància, i un tarannà dialogant em va captivar.


 24. Lo dels papers home/dona, tot i que conec algun cas on el binomi manolo/maruja era evident també he de dir que en conec que no. Per a gustos colors.

  Lo de lligar, que us he de dir! he arribat a estar rodejat de dones i no menjar-me res, no crec que vagi amb la tendència sexual.

  Sobre la pell fina, entenc que quan algú està rebent sempre garrotades acaba saltant a la més mínima, de totes maneres penso que amb el temps, amb més comprensió i respecte entre tots, haurien de desaparèixer les sortides de to.


 25. sobre cinema i literatura. Perdona’m MM però t’equivoques, dir que tots els artistes són homosexuals és tan homòfob com xenòfob és dir que tots els negres juguen bé al basquet. Que n’hi han, n’hi han hagut i n’hi hauran, segur, però tots no. de fet conec algun gai que te molt més de garrulo que d’intel·lectual.

  Respecte al glamour, ho sento, sempre m’ha semblat un intent va de diferenciar entre fer el pallasso dient que fas el pallaso i fer el pallaso dient que tens glamour. Respecte a lo de ballar, aplicar la clausula anterior, que la Beyoncé està molt bona però el que es diu ballar no és que et deixi palplantat i com a cantant la seva major virtut és la seva productora, no ens enganyem.


 26. Respecte a la roba o l’estil a l’hora de vestir sols diré una cosa jo vaig rebre una bronca per portar colors “parxis” (degut al sistema primera camisa, primer pantaló, primers mitjons.) sis mesos més tard era glamourós, xic i no sé quantes bajanades més portar els maleïts colors. Personalment n’estic orgullós d’ostentar el record de velocitat a l’hora de comprar roba i sabates.


 27. L’he aconseguit! He posat tot el comentari!:)


 28. ajajajaj
  Gràcies pel comentari Skorbuto!!

  Tot i que opinem al contrari en tot! ajaja Epsecialment amb la comparació entre glamour i fer el pallaso!!!

  En fi, ets hetero, tampoc et puc demanar més.. muahahah!!


 29. Skorbuto, molt d’acord amb els teus comentaris!

  Això del glamour i els suposats superpoders gais no veus que és irònic???Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: