h1

NO al Senat!!

gener 17, 2009

img_1951

No us heu preguntat mai quin sentit té mantenir, en ple s. XXI una cosa tan obsoleta com el sistema polític bicameral? No? Doncs tranquils perquè jo si i ara mateix us en faig 5 cèntims!

La nostre Constitució ens diu que el Senat existeix perquè…

1.- Està dintre de la tradició política espanyola

Doncs no! En tot cas està dintre de la tradició del liberalisme conservador i caciquil!

La Constitució de Cadis de 1812 era unicameral; el primer lloc on apareix la figura del Senat és al Estatut Reial de 1834, una espècie de constitució light feta als primers anys de la regència de Maria Cristina per calmar a carlins i moderats, i és una cambra formada per aristòcrates amb la única finalitat de limitar el poder de la cambra depositaria del sufragi popular: el Congrés.

La resta de constitucions espanyoles redactades al s. XIX (1834, 1845, 1869 i 1876) en règims polítics caciquils burgesos mantenen aquesta institució en mans de senadors vitalicis designats a dit pel Rei com a instrument de control legislatiu sobre el Congrés per part de la Corona. La única que pretén convertir-lo en una cambra territorial és la constitució de 1873, durant l’efímer període de la I República.

Un cop al s.XX veiem com durant l’únic període històric de veritable sobirania popular i democràcia abans de l’actual, la II República, òbviament estableix un sistema monocameral, eliminant aquesta antidemocràtica i obsoleta institució.

Amb quina tradició ens vol enllaçar, doncs, l’actual Constitució espanyola? Amb la Restauració d’Alfons XII???

2.- Es una cambra de “segona lectura” de les lleis aprovades pel Congrés

I per que li cal a una llei una “segona lectura”??? Per corregir les faltes d’ortografia? Quina bestiesa! No es el Congrés suficientment democràtic i representatiu de la sobirania popular?
I a sobre, per postres, qualsevol modificació o esmena legislativa introduïda en el Senat, pot ser rebutjada en una tercera lectura pel Congrés! Es a dir, que en el fons la única funció real que té es marejar la perdiu i allargar el procés d’aprovació d’una llei!

3.- Es una cambra de representació territorial.

Mentida! Es una cambra formada per grups parlamentaris d’estricta obediència al seu respectiu partit polític: es dir, un “Congrés bis”. La única cosa que el diferencia és que el procés d’elecció dels senadors és menys democràtic (tot i les llistes obertes), ja que una part dels senadors es designada a dit pels parlaments autonòmics i la resta per una llei d’Hont elevada a l’enèsima potència, on la província de Barcelona i la de Lleida tenen el mateix pes polític.

I com ja us vaig dir, el sistema d’elecció dels senadors amb aquell full-llençol enorme, es un embolic que cap elector entén i l’únic que serveix es perquè aquells que, com jo, hem treballat d’interventors electorals a les eleccions generals acabem els recomptes a les 2 del matí.

I, si això fos poc, la brometa ens surt per un ull de la cara! Un senador cobra 2.918,67 euros/mes, amb un plus de 811e pels de Madrid i 1.700e per la resta; el President del Senat 11.197 i la resta de membres de la mesa i portaveus uns 2.800! Total, per no fer res més que rellegir les lleis que fa el Congrés!

15 comentaris

 1. Doncs si! Avui em tocava estudiar l’evolució política de l’Espanya del s.XIX, la Constitució i el sistema parlamentari espanyol!!


 2. és tant denigrant com l’existència de la cambra dels Lords al Regne Unit. Derruïm-lo ja!


 3. Esacte!! Es el mateix concepte que la Cambra dels Lords: un control polític per part d’aristòcrates sobre la sobirania popular. I actualment ni aixó… no és més que un congrés bis!

  Ja posats podriem crear vint congresos bis per re-re-re-re-llegir cada llei, no fos cas que hi hagués un detall incostitucional, afegint i treient cada cop 4000 esmenes, allargant el procés legislatiu fins l’infinit!


 4. Afegint un poc de superficialitat…. http://www.youtube.com/watch?v=12C0nz-naKg&eurl=http://circoiberia.wordpress.com/


 5. […] ¡No al senado! [CAT]glamboy69.wordpress.com/2009/01/17/no-al-senat/ por erbauer hace pocos segundos […]


 6. Com mes coses sé de la politica espanyola, menys ganes tinc d’anar a votar i participar en aquesta dictadura del carca-liberalisme (anava a posar neo, pero seria un error)

  No se pq es te la mania de dir que sempre s’ha fet així quan no és cert, i més en qüestions de governabilitat.

  El senat és un exemple més de com i quines persones van portar a terme la transcicio.


 7. Si tots els vots per el congrés contessin igual i al senat no hi fossin representats exactament els mateixos partits en proporció semblant, encara es podria defensar, però realment és una pèrdua de temps. I és allò que un no hi havia pensat mai. Interessant reflexió.


 8. El senat és un anacronisme injustificable. Ni tant sols la tradició el pot justificar, com molt bé expliques.
  No crec que es pugui comparar amb la Cambra dels Lords anglesa perquè aquesta no te atribucions específiques i els seus membres no cobren ni un duro. Però el Regne Unit és un país molt estrany en aquestes coses i allí si que és cert que tot funciona per la tradició. Ja sabeu que no tenen constitució escrita.
  Ah! I en l’elecció de senadors, no s’aplica la Llei d’Hondt. Simplement surten escollits els quatre individus de cada circumpscripció que han obtingut més vots. La llei d’Hondt, tan criticada pels partits minoritaris, no és la responsable de la seva infrarepresentació. El que produeis aquesta infrarepresentació és l’assignació provincial d’escons, en la que províncies com Soria o Teruel estan molt sobrerepresentades i que, al tenir només tres o quatre diputats, és impossible que els partits minoritaris n’aconsegueixin mai cap.


 9. Seguint el fil, fora el senat, dimissió en ple del Parlament de Catalunya (de que serveix en que decideixen?) potser així se li donarien poders reals.

  Potser caldria fer-li una renovació a tot el sistema democràtic, que ja som al segle XXI.


 10. I el Senat dels EUA?


 11. El Senat dels EUA no té res a veure, ja que gràcies al sistema de “checks & balances” té unes funcions legislatives i de control del poder executiu molt fortes, podent vetar iniciatives legislatives.


 12. però si tu mateix ho has dit! el senat existeix perquè més gent pugui xupar del bote!


 13. Si jo no tinc res en contra del funcionariat, al contrari: vull formar-ne part!
  Del q estic en contra es que es dediquin a no fer res!!


 14. Jo sí crec que un sistema bicameral és millor que un unicameral. Això sí, cal reformar el senat perquè sigui una veritble càmera territorial i no una càmera política light més.

  També és cert que a Espanya cal encara molta cultura democràtica per votar un partit pel senat, un altre a les generals i un altre a les municipals… Aquí sembla que simpatitzar per un partit és un estigma permament.

  Salutacions cordials!


 15. […] https://glamboy69.wordpress.com/2009/01/17/no-al-senat/ […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: