h1

Història Ficció: Que hauria passat si Catalunya hagues dirigit la colonització d’Amèrica?

gener 14, 2009

Avui, en un exercici de ciència-ficció i continuant en la línia de posts iniciada arran de la meva immersió en el temari opositor, veurem com un  insignificant detall de la història podia haver canviat absolutament el devenir de la Humanitat!

00vaticano-copia

Que hauria passat a la Edat Moderna del nostre estat si el procés de conquesta i colonització del continent americà, en comptes d’estar comandat i dirigit per la Corona de Castella ho hagués fet la d’Aragó?

-Els conqueridors haurien tingut noms com Serrallonga, en comptes de Pizarro o Cortés.

-El català seria una llegua amb 250 milions de parlants. Òbviament no dubto que el nostre imperialisme cultural no hauria diferit gaire del castellà en aquest aspecte!

-El flux del comerç de la plata no s’hauria invertit en les guerres contra la Lliga Esmarcalda (prínceps Luterans Alemanys), ni contra la independència de Flandes. L’esperit català garrepa del “peix al cove” i del federalisme  pactista hauria atorgat una gran autonomia als Paisos Baixos i a Alemanya, estalviant l’enorme despesa d’aquest car conflicte. La guerra dels 30 anys no succeeix mai, ni tampoc el Tractat dels Pirineus, per tant la Catalunya Nord continua sent catalana.

-La riquesa de la metròpoli catalana fa que durant el s. XVI en surti l’or per les orelles, convertint-nos en uns grans mecenes del Humanisme i el Renaixement. Barcelona i València eclipsen a Itàlia artísticament i els autors del Cuatroccento i el Cincueccento migren tots cap aquí, al estar més ben pagats i gaurdir d’una millor formació.

– Aquesta gran civilització i cultura fa que Felip II, que trasllada la cort a Barcelona, s’il•lustri d’idees humanistes i trenqui amb el Vaticà, creant una església nacional pròpia, amb la Santa Seu a Montserrat, de dimensions gegantines i pintada per Miquel Àngel. Les seves bases teològiques es centren en un culte desmesurat a la Moreneta, reconeguda com a veritable filla de Deu. Dintre de l’eucaristia es substitueix la hòstia sagrada pel pa amb tomàquet. La Corona d’Aragó s’estalvia també el cost de participar a la Croada contra l’Imperi otomà. La Inquisició despareix sobtadament.

-Al s. XVI, el “valido” del Rei Felip IV, Pau Claris, proclama la “Unitat d’Armes” (unió tributaria, per obtenir més recursos per als inmensos palaus barrocs catalans) amb la resta de territoris del Regne, cosa que provoca la revolta de Castella, liderada pel Compte-Duc d’Olivares, que intenta proclamar la independència castellana aliant-se amb els borbons francesos, sent fortament represaliat. Aquest fet es recordarà al Himne Nacional de Castella “Los segadores”.

– La Guerra de Successió es guanyada per Carles d’Austria, que  obviament compta amb molts més recursos econòmics, i governarà com Carles III. L’aliança de Castella i Navarra amb Felip de Borbó serà pagada amb el Decret de Nova Planta, amb el qual el català passa a ser l’únic idioma oficial de la Península, s’eliminen totes les corts i institucions forals fora de la Generalitat, que gaudirà d’àmplies competències legislatives a tot el territòri, i es passa a practicar una política de Despotisme il•lustrat amb un centralisme total a Barcelona.

I ja no entro a la Història contemporània!

20 comentaris

 1. xDDDDDDDDDDDDDDD
  el pa am tomàquet i los segadores.
  brutal.


 2. Bravo!!!!!!!

  Bravo!!!!!

  I despues dius que soc una folclorika, certament si america fos catalana jo seria Nacionalista…

  Moreneta de la serra!!!


 3. Un amic meu està escrivint un llibre al respecte i a més a més sorprendria molt que Colón haguès sigut català??


 4. Per cert, opos d’història de secundària??


 5. Hahahaha. Molt bò!!
  Només hi ha una cosa que no quadra: els artistes italians del Cuatroccento no haurien arribat a temps per a emigrar a Catalunya. Els del Cinqueccento, si.


 6. Si, obviament son opos de 2aria d’Història!!

  I tens raó Ferran: Obviament els artistes del Cuatroccento no arrivarien a temps a veure l’esplendor catalana que, obviament, començaria a partir de 1492, quan aquest moviment ja s’estava acabant! Ara ho rectifico!!

  Aps!! I penseu que parlarien en català personatges com Hugo Chavez, Fidel Castro, Evo Morales, Rafael Correa, Garcia Marquez, Che Guevara, Rigoberta Menchú, el Subcomandante Marcos…


 7. Ostres, has de fer una continuació!!! Ja m’estic imaginant el llibertador Simó Pujol promovent la independència de les colònies americanes metròpoli, per no parlar de la guerra de cuba amb Estats Units (després de la pèrdua de la qual el nacionalisme castellà es va fer fort, amb el document de les “bases de Valladolid” promogut per Prado de la Ribera) o del catanglish parlat a l’estat nordamericà de Nou Ripoll!

  Umm.. i als anys 30 m’imagino un feixisme a la catalana…

  Per cert… si no hi ha guerra dels 30 anys (ni pau de Werstfàlia) com seria l’equilibri de forces europeu? Què tal les relacions amb França i Gran Bretanya? Què tal si Còrsega fos una possessió de l’Espanya catalana i Napoleó fos català?

  We want to know!


 8. JUAZ! Molt bo! No oblidis una explotació econòmica racional d’Amèrica, exportacions creixents… que crearia una base burgesa molt sòlida i molt ben estructurada, de manera que la Revolució Francesa podria ocòrrer primer a Catalunya i els països americans, en independitzar-se, tindrien ja unes estructures socials i econòmiques i uns recursos naturals que farien que un Mèxic fill de catalans fos l’actual primera potència mundial!

  Salutacions!


 9. Per cert, Rafel, encara que mai no ho fou efectivament, Còrsega fou enfeudada pel papat als reis d’Aragó… així que ja ha estat catalana, heheheh.

  Salutacions!


 10. Lo bonic seria veure quin idioma parlaríem, ja que el català s’hauria convertit en llengua dominant i com a tal mig mon el parlaria. Imaginat el cinema… seria curiós.


 11. Me’n oblidava, ja que estem en terreny de política-ficció, jo tinc una obsessió, a veure que et sembla:

  -Ens “venem” a França ben baratets.
  -Passem a ser l’Extremadura de França.
  -I tenim de pas una capital amb classe.
  -Ah! i un himne amb lletra i cara i ulls.

  Qui ho signa?


 12. Clar que si Felip II ha traslladat la cort a Barcelona, Madrid seria un pueblucho. La capital de Castella seria Valladolid, Toledo o Sevilla. I suposo que a Montserrat hi hauria els mausoleus dels àustries! O el tindrien a Poblet?

  La rivalitat BCN-Madrid passaria a ser BCN-València!

  Per cert, una pàgina friki-friki d’història ficció la teniu a:

  http://www.bethisad.com/

  Fins i tot tenen una wiki pròpia:

  http://ib.frath.net/w/Main_Page


 13. Colòmbia s’anomenaria Serrallònguia? JUAS


 14. Jo crec que les antigues colònies catalanes d’Amèrica serien més semblants a les actuals excolònies de l’Imperi Britànic. Unes més al rollo Nova Zelanda, Austràlia, EUA i altres més “ètniques”, tipus Índia, Hong Kong, Sudàfrica… Encaixa amb la tradició pactista i de donar àmplia autonomia.


 15. No m’agrada fer comentaris que aportin poca cosa al tema però… You’re a fucking genius, man!


 16. jajaja m’ha encantat lo del pa amb tomàquet!
  així que sempre és el mateix pèrò canviant el nom no? segur que nosaltres ho haguessim fet millor…jajaja


 17. buff ara que ho veig el tema d el’islam va donar molt de si eh? no he llegit els comentaris ni contestacions i pot ser que hagi sortit el tema, però, no dius res de les dones? em refereixo a la posició social que els hi toca…


 18. Excel·lent esboç, però tot i que en línies generals no te’n surts massa del guió, hi han alguns aspectes que no acaben de quadrar.

  És segur que hi hauria un despotisme il·lustrat, el que no veig tan segur és que hi hagués un decret de nova planta, aquest fet va ser bastant anòmal fins i tot a l’època, altra cosa és que com a escarment s’apliqués un impost-multa brutal.

  Respecte a la religió nacional, fora que l’has descrit molt divertit, penso que segurament s’hauria bassat en revifar certa heretgia que va ser perseguida temps abans, els càtars, que van tenir més influència que no pas explica la història al nostre país.

  Respecte a les colònies, jo apuntaria més a una associació pel “bé comú” que no pas per un procés secessionista armat, a la fí El regne de Castella va ser centralista des d’un bon principi mentre la corona Aragó tenia un caire federalista molt més pronunciat, fins i tot en el cas del regne de València on no va sobreviure quasi ningú es va recrear com a regne independent del principat de Catalunya integrat a la corona D’Aragó, amb les seves lleis pròpies.


 19. Feia temps que no entrava per aqui i m’has deixat de pedra. Molt interessant i subscric el comentari d’en rafa, una segona part no estaria malament amb un Francesc Franc al capdavant d’un exercit ultrafeixista català que acabaria participant a la segona guerra mundial, ja que els catalans som garrepes pero tambe volem estar a tot arreu mostrant la nostra magnífica cultura…

  Per cert, aquest blog deu haver fet les delícies dels teus lectors nacionalistes… aviam quan ens deleiteixes a la resta… jajaja


 20. I ser els de capital que es fan els sords quan els de la comunitat de madrid (que seria país de madrid) demanen la independència? No gracies!Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: