h1

Es necessària una televisió pública?

Novembre 24, 2008

5384965-md

He de dir que com a professional de la cultura, jo estic encantat amb la inversió pública en qualsevol àmbit artístic i, els mitjans audiovisuals, òbviament, en son un magnífic exemple; el petit detall és la desproporció desbocada entre la quantitat de recursos invertits per mantenir la llarga llista de canals i ràdios pagats pels nostres impostos (TV1, TV2, TV3, C33, 3/24, RNE1, RNE2, RNE3, BTV, Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, canals locals…) i qualsevol altre sector de la cultura com les arts escèniques o plàstiques, el Patrimoni arqueològic, la museografia…

Realment els canals públics ofereixen un servei de qualitat diferenciat de la oferta existent dins el mercat privat audiovisual? En el cas de TV2, C33, iCat o RNE3 és evident que sí: son exponents de productes molt elitistes i marginals, però alhora necessaris, que no resistirien una ferotge competitivitat basada en la dictadura dels audímetres. Però la resta… És el futbol o “Mira quien baila”  un producte d’interès públic?

En el cas de TV3 sempre s’ha justificat la seva astronòmica despesa amb l’excusa de que és una eina molt útil a l’hora de normalitzar la llengua catalana, i això és una veritat com un temple, però cada dia més em dona la sensació que aquest canal ha caigut en una gris burocratització que ha realentit la seva capacitat d’adaptar-se a la societat actual.

No us dona la sensació que tots els continguts de la televisió catalana no es basen més que en una eterna repetició de els mateixes fórmules, que en els 90’s van tenir la seva gràcia? Per quina temporada van ja “El Cor de la Ciutat” o “Ventdelplà”? Això per no parlar de la desconnexió total amb el públic infantil i pre-adolescent que, a diferència de la meva generació, prefereix mil cops Internet al Club Super3. No és estrany, doncs, que l’audiència de TV3 sigui cada més un xic inferior, mentre que la incontrolable despesa  pública no deixa d’augmentar.

Dintre de poc entrarem a la era de la televisió digital i, de ben segur, que les emissions per Internet no trigaran a substituir als canals convencionals. Seguiran tenint sentit els mitjans públics? No seria millor emprar els mateixos recursos en millorar l’educació, aconseguint així la normalització del català i que, amb un nivell cultural superior, els documentals siguin competitius per ells mateixos?

PD: La fotografia es titulaPortable television. The streets of Trinidad, Cuba” i és obra de Claire Gray

17 comentaris

 1. No en tinc cap dubte, NO ES NECESSÀRIA. Això no vol dir que no sigui útil, però cada dia em sembla pes prescindible, encarcarada i cara. Potser es una utopia però si la televisió publica no fos deficitària i sigues menys manipulada pels polítics tot aniria millor. Visca Internet Lliure!!!


 2. Doncs preparem-nos per l’apagada digital, perquè la nova tele gratuïta serà com l’apoteosi de la teletienda. Només hi haurà tele de qualitat via subscripció o pagament. Així que tothom a internet (de fet, ja està passant en els últims 5 anys).

  Pel que fa als “mira quien baila” o els “ventdelplà”, suposo que són necessaris per finançar els programes de la 2 o del c33…


 3. Rafa: cada minut de Ventdelpla val com 40 documentals, aixó per no parlar, per exemple, de les conexions via-satelit en directe que van a milió per minut, euro amunt, euro avall…

  I el que més em cabreja es que el Govern es plantegi fer pagar un euro per recepta, cobrar el menú dels hospitals o les consultes mèdiques… i no hagin pensat en cap moment reduïr la despesa televisiva: el panem et circenses és intocable!


 4. Jo crec amb la televisió pública, és evident que hi ha coses q no funcionen i q han d’anar canviant, si sentim comentaris sobre com viuen els funcionaris de TVE, és per flipar!!!! ara, crec q hi ha continguts i maneres de fer que ara mateix només tenen cabuda a la pública, a la privada potser durarien un pilot. Hi ha despeses com les connexions en directe q per mi són justificades, així com la informació des de la pública, crec q qualitativament és diferent de la privada. Els nous formats de TV3 tb són una aposta per una televisió diferent… les teles s’han d’adaptar als nous temps, però un mitjà com aquest jo crec q s’ha de defensar. On veus tu els teus programes preferits, les nits electorals???? Tv3 ha aconsseguit fer uns programes electorals, entretinguts, molt didàctics i interessants.


 5. La2, el 33 i els informatiud de tv3 son l’unic que mantindria… El 3/24 quants diners costa i quanta gent el veu? Pretenen ser la CNN i amb aixo anem patint les conseqüencies en els altres ambits.

  L’has clavat al dir el panem et circenses és intocable.


 6. En tot cas estem d’acord en què en la era d’internet s’han de destinar menys diners a la tv pública i fer-ho bàsicament en programes d’informació.


 7. menys tele pública i més subvencions al cinema nacional!
  Estem morts, necessitem els diners de Ventdelplà per fer festivals de categoría!
  El teatre català està mort!
  És boníssim, però no hi ha diners!
  I sense diners no hi ha públic!
  Necessitem acabar amb El Cor de la Ciutat i engegar productores competents!
  Exportar!
  FORA LA TELEVISIÓ PÚBLICA


 8. la veritat és que no m’havia plantejat mai eliminar la tele pública perquè crec que és un mitjà molt útil i perquè, en teoria, els continguts han de ser superiors qualitativament a una de privada. Si no és així, de fet no té cap sentit


 9. QUÈÈÈÈÈÈ FORT!


 10. La veritat és que el populisme mal entés de les privades ha arrosegat a les públiques a fer productes de molt baixa qualitat i sense cap objectiu social aparent. En aquestes condicions, no sembla tenir gaire sentit continuar mantenint-les.
  L’aparició d’alguna cadena nova com “La Sexta”, que ha vingut a demostrar que es poden fer programes d’interés a baix cost (i la resta es compra) podria modificar una mica la situació, però tampoc en tinc massa confiança perquè el nivell d’embrutiment del públic ja és tal, que no se si estarem a temps de rectificar.


 11. 100% d’acord amb en Ferran.


 12. Ferran, sigues que sí, la llavor del mal va començar amb les “mama chicho”.


 13. Una altra? No, nooo!!! Sobren les que hi ha. Quantes valen la pena? Valdria més tenir un canal que valgués la pena que no tants i que no se’n salvi ni un (bé potser algún si, però no passen dels dits d’una mà).


 14. Discrepo en part.
  És a dir, més teles no, però TV3 crec que és necessària. Si els meus cosins s’interessen per la política!

  És a dir, d’acord que TV3 fa alguns programes dolentots, com aquest d’emprenedors, però n’hi ha molts d’interessants.

  I pel que fa a la ràdio, jo no sé que faria sense Catalunya Ràdio. És moolt bona, amb el FUTBOL, amb l’humor sobretot, amb l’actualitat.

  Bé, més no, però aquestes dos que no me les treguin que m’emprenyo =D


 15. roger!! que serà la 1a vegada que t’escrigui… i no perquè el tema sigui la tele…
  la veritat és que a casa meva veiem poc la tele i jo la que menys i si en veiem només en veiem de pública… crec que moltes vegades ens ha donat moments familiars i els meus pares l’aprofiten molt perquè veuen els informatius ja que no compren el diari a diari.
  és veritat però que moltes vegades la qualitat deixa per desitjar i s’hauria de replantejar i que com en tot que sigui públic hi ha dèficit, però d’aquí a que s’hagi d’eliminar em sembla massa…


 16. hi there!
  I made with photoshop glitter myspace pictures.
  take a look at them:
  http://tinyurl.com/62x3b5
  Thanks for your website 🙂 xxoxo


 17. […] TAMBÉ: “Internet vs Televisió“ , “Es necesària la televisió pública?” i “Si jo fos director de […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: