h1

La Crisi i la Cultura

Novembre 15, 2008

5865248-md

L’arqueologia a Catalunya està en coma assistit, esperant a veure si li apliquen l’eutanàsia o ja es suïcida ella soleta i molt em temo que això tan sols és la punta del iceberg de tot el mon cultural.

El veritable problema de base és que la immensa massa garrula que pobla els carrers dels nostres pobles i ciutats inverteix tot el seu salari exclusivament en gasolina i ciment, modelant així un sistema productiu basat en un monocultiu de construcció i indústria automobilística,  condemnant a la cultura a sobreviure exclusivament de les subvencions del estat.

I si dels polítics hem de dependre anem bé: Com saben que quasi ningú els deixarà de votar per gestionar patèticament els ministeris, conselleries o regidories de Cultura, hi envien als personatges més grisos, ineptes i cutres a gestionar-les (vegeu Caterina Mieres  -PSC, Tresserres -ERC  o Muñoz Molina –PSOE) Mira que jo pensava que seria difícil fer-ho pitjor que el PP i CIU eh! Els dos únics polítics que m’han donat alguna espurna d’esperança, han estat ràpidament suprimits del seu càrrec: els socialistes Carmen Calvo i Ferran Mascarell

La realitat es que les administracions públiques, amb la Generalitat al capdavant, ha anat deixant en mans del lliure mercat aspectes tan importants com el patrimoni arqueològic, l’art, el teatre o els museus: camps que han vist perplexos com els seus serveis s’anaven privatitzant progressivament. Sabíeu que l’arqueologia a Catalunya està en mans de les empreses privades en un 97-98% quan als anys 80 aquest percentatge no arribava al 20%? I clar, quan el mercat ha caigut en picat s’ha endut per davant tot el que ha trobat, amb la cultura en primer terme.

Ja m’agradaria a mi viure en una utopia capitalista on els museus, les biblioteques, els festivals de música i cinema es mantinguessin sense necessitat de subvencions i al abast de tothom. De fet, a mi m’omple molt més com a persona deixar els meus estalvis en veure una exposició d’art surrealista o en disfrutar a Vive la Fête en directe que en pagar una hipoteca o 10 litres de gasolina; però em sembla que si quatre maricultes hem d’aguantar tota la economia anem llestos!

PD: La fotografia es titula “Workshop of art and culture” i és del fotògraf Charalampos Mavrommatis

20 comentaris

 1. Glamboy, no creus que si el sistema educatiu (públic i privat) fos potent, al nivell de, per exemple, els països escandinaus, llavors la cultura podria viure exclusivament de la llei del mercat?

  Vull dir, si s’inverteix en educació, llavors la gent quan sigui adulta es deixarà pasta en consum cultural. Vaja, que d’on no n’hi ha, no raja.

  També és un tema de prestigi, no? Lamentablement vivim en una societat on prima més el semblar que el ser. Això es pot veure en qualsevol discoteca gai o hetero un dissabte per la nit. I això, lamentablement, no ho pot canviar ni el millor sistema educatiu.

  Ara bé, l’arqueologia jo ho veig un tema un pèl diferent, entra en el tema del patrimoni cultural i per tant, és el propi interès dels estats invertir en conservar-lo i difondre’l (imagina’t si al vaticà haguessin de viure sense la pasta que cobren a l’entrada dels museus vaticans!). A Espanya la situació és patètica, encara ens deixem prendre restes arqueològiques per pirates que després fan l’agost, com ha passat a la costa andalusa!

  Deixar-se prendre restes arqueològiques és com deixar-se prendre petroli! Així ens va!


 2. Esacte Rafa, el problema de base és l’educació, cert!Però realment no tinc ni idea de que s’ha de fer pq l’educació funcioni d’una vegada!

  I si, coincideixo al 100% amb la teva opinió seobre les aparences i al mon gai és una bestiesa la quantitat de gent que es preocupa esencialment de la seva roba i el seu físic quan son incapaços d’articular una frase amb subjecte, predicat i verb.

  I lo de els restes arqueològiques… si jo em poses a parlar del expoli ia destrucció massiva de jaciments a Espanya en tindria per fer un blog temàtic!!


 3. verb és què un?

  Es ca ia no manracordu dascriure be..

  Soc larensia de la ESO…

  Bromes a part, poble incult poble manipulable. Els politics estan la mar de contents amb les reformes educatives que han dut a terme. Qui es plantejara un democracia no-liberal si no sabran ni que vol dir liberal?


 4. A aquest pas un grup de gent haurem de fer com la trilogia de la fundació d’Isaac Asimov i anar-nos a algun lloc on conservar la cultura i el coneixement de la humanitat per evitar que es perdi.


 5. L’únic refugi possible és la xarxa.


 6. Tot i que donaria per un profund anàlisi separat del tema que aqui es discuteix: JO SOC UN DEFENSOR DE LA ESO.

  Em sembla una llei molt bona i progresista que ha tret de carrer a una gran quantitat de quinquis entre els 14 i 16, oferint una educació més igualitaria a tota la societat i em sembla molt millor que la EGB.

  La ESO no es la culpable, tampoc dic que sigui la rehostia, però les causes son molt més profundes com per agafar un cap de turc tan a la lleugera!


 7. El sistema educatiu no pot deixar d’incorporar els mites i valors generals del sistema social. I quan la nostra societat ha entrat en el consumisme sense fre, en l’hedonisme de lo immediat, ¿qui podrà fer-li entendre a un nano que pot ser més estimulant entendre un quadre o una música, que entrar a una botiga per a comprar-te el darrer model de D&G o l’última versió de la video consola?
  El problema no està sols en l’ensenyament. El conjunt social està fent tot el possible per a fer realitat les paraules d’Unamuno: Lejos de nosotros la funesta menia de pensar.


 8. Estic amb tu Ferran amb això que dius de l’hedonisme de lo immediat. Jo a la meva manera intento evitar-lo inflant-me de tot el coneixement del que sóc possible


 9. Fes el post i ens posem a discutir sobre aixo. La ESO esta be en el sentit que ho dius roger, pero no amb el nivell que s’imparteix. Culpa d’aixo tambe es per la crisis cultural, una persona que estudia una carrera d’humanitats o de ciencies pures, li es molt dificil trobar una feina adequada a allo estudiat.
  Molts dels problemes de la educacio son causa d’uns estudiants que van fer el CAP per poder treballar en quelcom i que, per desgracia de les generacions que han estat amb ells, no en tenen ni idea d’ensenyar (aqui incloc a una profe de filsofia i una de castella del meu institut).


 10. Estem apanyats.


 11. La foto és curiosa.


 12. Jo tampoc estic disposada a invertir tota la meva vida en una hipoteca, però per desgràcia és una de les poques opcions que planteja aquesta societat per sortir de casa dels pares: podem formar part de la societat o marxar!


 13. “Sabíeu que l’arqueologia a Catalunya està en mans de les empreses privades en un 97-98% quan als anys 80 aquest percentatge no arribava al 20%?”

  No ho sabia i es una vergonya inmensa, això si som una superpotència i fem el papallona amb els del G20.

  Jo no soc un defernsor de la ESO, ara semblaré de dretes, però calen mes valors, capacitat de sacrifici . Qui vol que cada dia siguem mes incults?, cal que tot es redueixi a aspectes purament econòmics?.


 14. Vaja això ha derivat en una sublínia de debat ESO sí-ESO no. Jo crec que: educació obligatòria fins els 16 sí, ara bé dels 14 als 16 es podrien fer subitineraris diferenciats (això sí que fossin “reversibles” i permetessin tots ells anar tant a la FP com al batxillerat).

  De fet països com alemanya tenen subtitineraris des dels 12 anys i ningú s’estira dels pèls.

  Per què és tant políticament incorrecte plantejar això aquí? Sempre i quan la tria d’un o altre itinerari fos voluntària, no veig el problema. Veig absurd obligar a tothom a fer el mateix fins els 16. O sigui que obligar a estudiar sí, obligar a estudiar el mateix a tothom, no.

  Bé, ni sóc ministre ni em faran cas, però per proposar que no quedi.


 15. Prometo rebuscar els meus apunts de “Formació pedagògica” del CAP, rellegir-me el text de la ESO i futurament fer un post sobre el tema!!


 16. Jaja tens el cap, ets defensor de la ESO… cada cop veig més clara la teva sortida si el món de l’arqueologia et tanca les portes…


 17. Doncs si no s’haguessin de fer opos ni 2 anys d’espera en llistes, ja estava allí! La veritat es q no m’importaria currar de profe una temporada!


 18. Si et poses a currar de profe aplena dedicació, no guanyaràs prou per a ansiolítics!


 19. Arribo tard en el debat, però repassant i posant-me el dia del blog, no puc deixar d’opinar d’un tema que, en principi, hi treballo.

  El món cultural com molt bé heu dit està en crisi i sota mínims. L’educació hi he molt a veure, però com es vol anar bé en una societat en què es posen els mínims recursos possibles en l’educació?

  L’eso en teoria està bé, sempre que s’hi aboquin els recursos econòmics i de personals adequats, cosa que no ha passat ni passa. Per tant, l’eso és un fracàs!

  El cap és una merda, el vaig fer i no vaig aprendre res, només vaig latargar, falsificar la firma de la meva amiga i discutir amb una psicòloga que deia que no existia l’educació no formal!

  Del camp de les humanitats és veritat que molts acabem sent profes, però hi ha alguna altra sortida que ens permeti treballar mínimament del que hem estudiat?

  I per acabar, llistes? dos anys? ja m’és agradat a mi, jo hi vaig estar apuntat 5 anys abans de començar a primària, i ara des de que vaig acabar el juny a l’atur (parèntesis de monitor estienc), perquè des d’inici de curs, la Generalitat no té calers, i què fa? doncs retallar despeses de personal, i el millor departament per fer-ho és el d’Educació, perquè després diguin que l’educació va malament! per tant no cobreix baixes curtes de profes i nosaltres n0ha esperant, potser algun dia tornarem a treballar en una escola…

  Perdona per la parrafada però m’ha servit per desfogar-me una mica de la merda de vida que tinc, no fer res durant 3 mesos ja no té gràcia. Espero que les teves vacances forçades siguin més curtes que les meves. I si no saps que fer i vols quedar, avisa d’aquesta manera el llevar-me tindré un objectiu a fer durant el dia.


 20. […] ocasions, contra els nostres eterns arxienemics: expoliadors, els despietats constructors, la despreocupada administració, el món de la obra, el sistema educatiu o els horribles films de Hollywood i les seves […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: