h1

L’Esglesia del Espageti Volador arriba a Espanya.

Mai 30, 2008

I BELIVE IN YOU FSM!!

Fa molt i molt de temps, al meu anterior blog, ja us vaig confessar que jo soc seguidor d’una religió un xic estrambòtica però que ràpidament s’està expandint pel mon: el Pastafarisme, o Esglesia del Espagueti Volador (FSM en anglès).

FSM IN XMAS!Aquesta religió, que és la única i veritable, va sorgir las Estats Units com a resposta a la onada d’integrisme cristià que guiats, com no, per la filosofia ultradretana del relativisme, van posar en dubte la Teoria de l’Evolució de els Espècies de Charles Darwin i van demanar que s’ensenyés en igualtat de condicions el Creacionisme (que l’origen de l’espècie humana és un pla de Deu, tal com exposa la Biblia).

A arrel d’això els pastafaris van desenvolupar aqusta nova creença basada en una paròdia irònica del cristianisme: El món i l’home han estat creats per un plat d’espaguetis a la bolonyesa (Flying Spaguetti Monster) i demanen que la seva ideologia, que té la mateixa base científica que el cristianisme, s’ensenyi també a totes les escoles.

Com a bons religiosos son relativistes i creuen que la ciència ens enganya i que en realitat cada cop que un científic fa un experiment, el resultat es manipulat per els espaguetis divins del FSM, i plantegen també la hipòtesi que el calentament global sigui un producte de la dismunució de pirates i corsaris al món, cosa que ha enfurismat de sobremanera al FSM. Els seus 8 manaments, que en realitat son suggerències, recomanen lluitar contra la pobresa, les guerres, les discriminacions de tot tipus, practicar la llibertat sexual, utilitzar el preservatiu i no creure en cap dogma de fè.

I'm a believer!I finalment ha arribat al nostre país el pastafarisme! Aquí podeu veure la seva web. I perqué Espanya? Doncs perqué al nostre estat tenim un Concordat milionari amb el Vaticà, una emisora religiosa que vomita odi fanàtic les 24 h del dia, l’assignatura de religió católica s’imparteix en escoles públiques dins del horari escolar… I així doncs, perqué no també el FSM?  Fins i tot han presentat al Minsteri d’Educació una proposta de currículum i de progama per a l’assignaura de pastafarisme que podeu llegir aquí.

Llarga vida al Flying Spaguetti Monster! Crec que és la iniciativa amb més sentit del humor que he vist mai en defensa de la ciència davant un mòn on l’amenaçant auge del fanatisme religiós i les filosofies postmodernes estan posant en un serios perill el progrés racional i social que haviem aconseguit després d’ardues batalles contra els obscurantismes medievals que fins fa poc encara dominaven els designis polítics a casa nostre. 

 

27 comentaris

 1. sé que estàs fent roger…
  tu blog perdió los trolls
  un minut de silenci per ells.


 2. Pues me parece muy injusto!!
  Yo quero ser polémico!!!
  Potser hauria d’entrar al Foro de la Familia i deixar missatges provocadors?? mmm…


 3. Nietzsche va dir Déu ha mort, però els filòsofs van obviar el que venia després: i l’ha matat l’FSM…!
  Llarga vida a l’Esglèsia Pastafariana i a la Veritat Absoluta!


 4. Ja, ja, ja…
  Hola Arqueoleg/Glamboy:))
  Pero… ¿no habíamos quedado que procedíamos de la patata…??? Que hasta los de La Trinca, antes de pasarse al OT y al Crónicasmarcianas le dedicaron una canción al asunto, allá por los 80’…

  Y lo peor es que luego me enteré de que realmente existía una especie de corriente religiosa… que daba “pistas” para refutar lo de que, sí, comerse una patata era poco menos que comerse a un ancestro…
  Y ahora… ¿con qué cara miro yo un plato de spaguetti carbonara, mon deiu (nunca mejor dicho)?

  Genial el “cuadro” del dedo del fideo…;)
  Besos:))


 5. Oh! germà en la fe! Com m’és de grat llegir aquestes les teves paraules!

  Estenguem la paraula del nostre senyor el MEV per tota la pell de brau!

  Ramen!


 6. Hostres molt bo!! I així també s’evita el canivalisme simbòlic que practica l’església catòlica.


 7. Tens una fixació amb el relativisme. El terme només s’utilitza en l’àmbit de la ética, jo no l’he sentit mai en el de la Filosofia de la Ciència. El propi Feyerabend, que seria el croat defensor de la coexistència de diverses teories científiques, utilitza normalment el terme anarquisme.
  A mi em fa l’efecte que el relativisme s’oposa al absolutisme étic, en el sentit de no acceptar que existeixen proposicions morals de caràcter absolut (diguel-s’hi imperatiu categòric o taules de la llei, és el mateix).
  En l’ambit científic, la majoria de la gent està d’acord en afirmar que disposem de teories que expliquen el mon (o una parcel.la del mon) i treballem amb elles perque son fructíferes, mentre no n’apareixi un altre que sigui més explicativa. Però aixó no és relativisme, aixó és el fruit de la nostra experiència: Galileu va superar Aristotil, Newton va superar Galileu, Einstein va superar Newton, i ja veurem …


 8. Per favor Ferran! El terme relativisme s’utilitza en MOOOOLTS més camps que no la ètica, que precisament és el que menys m’interessa: de debò no has sentit a parlar sobre les teories relativstes que a partir de l’observació de les partícules subatòmiques posen en dubte la física de newton? El princpi d’incertesa de Heisenberg, et diu quelcom? Ni del relativisme cultural a l’antropologia social? Ni del relativisme històric que posa en dubte l’existència de holocaust o els crims del franquisme? O les influències dins la psicologia lacantiana? Inclús a l’economia neoliberal s’empra per desacreditar a la economia política i passar a l’economia de consum en comptes de la de producció!!!
  Hola, bon dia!! A tu la paraula postmodernisme et diu algo? Perque es la teoria filosòfica oficial de la dreta americana des de Regan (que ja fa uns anyets)…

  Si tot va bé, en principi hi hauria d’haver en en aquest blog un debat en profunditat sobre el tema amb Conjuntbuit, que precisament és un defensor del relativisme (de fet aquest post està pensat per provocar-lo a veure si reacciona i fa el cameo d’una p*ta vegada!)


 9. Si us plau, Arqueòleg, no em facis com els postmoderns francesos que comencen a barreixar xurres amb merines, sense entendre-les, per a justificar idioteses sense sentit.
  Sobre les partícules subatómiques: el model standard de la matèria està perfectament establert i acceptat per la comunitat científica. Un altra qüestió és que s’estigui treballant en models alternatius com el de les supercordes que, per la seva complexitat matemàtica, encara no estan resolts. I, efectivament, la física newtoniana és insuficient perque només contempla la força gravitatòria, quan ara sabem que son quatre les forces que interactuen en la matèria, les altres tres son la débil, la forta i la electromagnética que Newton ni sabia ni podia coneixer.
  El principi d’indeterminació de Heisenberg és un principi de la mecànica quàntica i, al inrevés del que diuen alguns filósofs, no afirma que no poguem conèixer el món, si no que només afirma que, amb la tecnologia actual, no podem conéixer simultàniament el moment i la possició d’una partícula, perque el simple fet d’observar-la fa que es modifiqui.
  Jo no conec cap teoria económica, ni neolliberal, ni neoclàssica que reivindiqui el relativisme. Un altra qüestió és que uns economistes es fixin més en les teories microeconómiques que en les macroeconómiques, o que els seus prejuicis els portin a donar per fet el que no ho és tant com es pensen.
  En les arees de l’antropologia, la història y la psicologia no puc entrar-hi perque les desconec.


 10. Ferran, et presento als auotrs prinipals de l’economia relativista postmoderna: Negri, Hart i Lazzarato.
  Et deixo amb una cita d’un dels seus llibres pq et facis una idea…

  “La economía política ignora “el valor-afecto”. Y debemos definirlo a partir de una aparente paradoja que querríamos expresar como sigue: el valor de la fuerza de trabajo es tanto más determinante para la producción cuanto más ineficaz se hace la medida del valor; cuanto más calla la economía política sobre el valor de la fuerza de trabajo, más se extiende e interviene la fuerza de trabajo en el terreno global, biopolítico. En esta dinámica paradójica, el trabajo deviene afecto, o más aún, el trabajo encuentra su valor en el afecto, si éste se define como “potencia de actuar”. La paradoja puede ser por tanto retomada en estos términos: cuanto más pierde la teoría del valor su referencia al sujeto (la medida era esta referencia, en tanto que base de la mediación y del mando), más reside el valor en el afecto, en el trabajo vivo que se autonomiza de la relación de capital, y expresa, por todos los poros del cuerpo -singular o colectivo-, su potencia de autovalorización” (Negri, 2000: 90).

  En quant al postmodernisme a la física subatòmica i el principi d’indeterminació de Heisenberg, que tu has explica perfectament, és el ferro roent al que s’agafen tots els relaivistes potmoderns per negar el materialisme: segons ells si la part més petita de la matèria no segueix el reacionalisme empíric de Newton, singifica que la matèria està formada de kaos i per tant la ciènca ens engaya, vaja quasi com la ironia que exemplifica el Pastafarisme!!

  A veure si quan hi hagi el combat fiosòfic podem aprofundir en aquest apassionant tema!


 11. Tens un problema. Una corrent que no defensa res en concret no pot ser de dretes ni d’esquerres.

  L’evolucionisme te un unic problema i no es diu creacionisme, es diu “eslabon perdido”… et sona?? suposo que ja ho haureu arreglat amb les vostres técniques racionals de progres cientific que ens ha portat a un problema serios amb la naturalesa.

  Has oblidat parlar de la teoria de les supercordes, que es un intent de demostrar racionalment, a partir de Newton i Einstein, que es del tot possibla una multi-realitat (unes 11 o aixi) que es donen a la vegada.

  Els americans que diguin el que vulguin, diria que son els menys indicats per parlar de relativisme quan el seu pensament esta impregnat de la dogma religiosa.

  Finalment dir que jo no em considero relativista. Jo soc i no soc quelcom.


 12. Ferran i glamboy, quin nivell que teniu! M’espanteu.

  Crec que hi ha una confusió amb el terme “relativisme”. Glamboy, quan el papa Benet XVI diu que està contra la dictadura del relativisme és que està en contra del relativisme ètic. De fet tots els grups ultraconservadors coincideixen en atacar el relativisme ètic. La moral conservadora és iusnaturalista (pressuposa l’existència d’una “llei natural”, una justícia divina i un concepte absolut i invariable del bé i el mal), la moral progressista és iuspositivista i, en aquest sentit, èticament relativista (el que està bé i el que està malament, el que és just o injust canvia en l’espai i en el temps i és subjecte a moltes contingències).

  Altra cosa és el tema del postmodernisme, en el que tens bàsicament raó. Però tot i així hi ha un postmodernisme neoliberal i un altre postmodernisme molt d’esquerres, quasi-anarquista. Tot el moviment altermundialista és força postmodernista.


 13. Per exemple, la teoria queer, la deconstrucció, Derrida, Foucault.. són postmoderns i no els veig jo molt neocons precisament…


 14. CONJUNTBIUT->”Jo soc i no soc quelcom”
  Ets… Parmènides?? Aaagghh!
  “Esgraó perdut” sorry? Soc arqueòleg prehistoriador, especialista en paleolític i et puc assegurar que n la linia evolutiva humana no s’ens ha perdut cap esgraó!
  I bueno em reservo na argumentació de pqerqué l’idealisme és de dretes i el materialisme d’esquerres (jo creia q aixó era una obvietat) de cara al combat!
  No emcanso de repetir: WEHRE IS THE CAMEO???

  Rafa-> M’has pillat! Si, hi han coses del postmodernisme, petits detalls que si son d’esquerres, com els que cites! Però son precisament els que menys entren en contradicció amb la ciència, ni la neguen, simplement palntegen aspectes com la Teoria de Genere que empiricament no es podries formular ja que careixen de base material.


 15. Arqueòleg, els exemples del Rafel parlen més aviat del llenguatge, ja sigui per la seva naturalesa caòtica (Derrida) o pel seu us en el poder (Foucault), no es queden només amb les qüestions de génere. També tens a Baudrillard que diu que vivim constatment en una representació (que passa per un filtre) ficticia de la realitat.

  No crec que aquest pensadors neguin els coneixements cientifics que tenim avui en dia, simplement reflexen la idea de que tenim la tendencia de voler explicar-ho/saber-ho tot i que potser molts cop establim conceptes o idees (dogmes cientifics?) que no son del tot correctes.

  Per exemple, d’aquí poc s’han de dur a terme unes proves al cincotró del CERN a Suïssa que, es preveu, que modificarà gran part de la física subatomica que coneixem avui en dia.

  Pel que fa a temes anteriors, investigat aquesta artista : Sarah Lucas

  PD: de la mateixa manera que no podem dir que Nietzsche era nazi, no continuis amb aquest discurs anti-postmodern, siusplau…

  bona sort revolucionari!!!


 16. BlancoNuclear-> El que passa es que com tota aquesta polèmica s’havia dut a terme en blogs que no eren el meu (Conjuntbuit i Ferran bàsicament), volia dur-lo al meu terreny per rentabilitzar la polèmica amb audiència! ahajajaj

  Per cert la Sarah Lucas aquesta la trobo genial! Algún dia li dedico un post!


 17. Usted se creerá, sodomita de mierda, completo degenerado mental, sexual y degenerado en general, un gran comunicador, un próximo ganador de un Pulitzer, pero, la auténtica vedad, es que, además de ser un completo imbecil, un cretino, un gilipollas, un depravado, y no tener ya casi ni cara, porque lo único que tiene es unas grandes posaderas que le ocupan todo el cuerpo, a causa de que lo único que le causa placer es meterse por ese antro de almorranas apestoso que tiene, la tuneladora que usan para las ampliaciones del metro de Barcelona, es una basura, un ser inutil en este mundo, que tampoco es gran cosa, pero que se merece algo mejor que seres abyectos como usted.

  Hagasé y haganos a todos un favor, vaya a ver a un psiquiatra y pida que le encierren en una lóbrega celda y sin derecho a tener un ordenado ni nada que se le parezca cerca.

  El mundo, sin gentuza como usted, grandisimo depravado, puede que, quizás, tenga aún salvación.

  Me pregunto que clase de ADN tendrian sus pobres progenitores para dar a luz a un engendro así.

  Dudo muchisimo, pero muchisimo, que los verdaderos homosexuales, por los que tengo todo mi respeto, tengan contacto con usted, usted es aun peor que ese tal Boris Izaguirre, una completa vergüenza, algo repugnante, babeante, infecto y a pesar de todo esto, tiene la osadia de ir por otras páginas webs tachandolas de cutres, con lo cual, insulta a todos sus usuarios.

  Guardese sus comentarios, porque incluso ser cutre es mucho mejor que ser una cosa tan sumamente fétida y podrida como lo es usted.

  Engendro, engendro de mierda, eso es lo que usted es.

  C.B.


 18. vols polèmic ?…

  venimos del mono…, no de la mona

  a ver como se entiende esto ?


 19. Ufffff! El nivell no fa més que pujar i ja comença a haver-hi flancs oberts per tot arreu. Només faré alguns comentaris de “flecos” que han anat deixant els colegues.

  Arqueòleg: No se si coneixes l’història personal del senyor Toni Negri. Quan jo era jove (fa molts anys) era un gurú dels més esquerrans: era el que estava més a l’esquerra del que està més a l’esquerra. Probablement els deu o quinze anys que es va passar a la pressó (va ser procesat per pertinença a les Brigate Rosse) li hagin acabat de trastocar el cervell. Vaig llegir que darrerament havia publicat un llibre (suposo que la cita la deus haver treta d’aquest) però la seva influència es nul.la. En els setanta encara hi havia qui se’l escoltava perquè veniem del maig del 68, però avui en dia … El tema del caos també és un malentés molt generalitzat: tots els models caótics que tenim són generadors d’ordre. Ilya Prigogine, un dels filósofs-científics que ha escrit moltes obres de divulgació d’alt nivell, ho explica perfectament en un llibre sobre el tema. El caos es pot explicar amb un sistema d’equacions lagrangianes que sempre tendeixen al equilibri.

  Conjuntbuit: La teoria de les supercordes no implica multirealitat, simplement implica un espai 11-dimensional, com la relativitat implica un espai 4-dimensional o la mecanivca newtoniana un espai 3-dimensional. És precisament per això que no estant resolts els problemes matemàtics de la teoria, perque la topologia en espais d’onze dimensions es sumament complexa. El tema del “esgraó pedut” és purament literari: està molt be per a fer llibres o films (2001 una odisea del espacio) però no hi ha cap mena de dada que avali un salt significatiu en el procés d’hominització.

  Rafel: Quan es parla de filósofs postmoderns sempre tenim tendència a pensar en els francessos (tant “progres” com “retros”) però hi ha un fons de calaix a Itàlia que mereix ser escoltat amb Giovanni Vattimo al davant de tots. No es que siguin gaire sants de la meva devoció, perque a mi m’agraden més els filòsofs sistemàtics i aquests no ho son, però val la pena saber-ne coses.


 20. En les ciències socials el postmodernisme apareix com a mirada oposada a les creences modernes, és a dir a les bases de la Il.lustració (raó, objectivitat, ciència, universalisme…). La idea principal del postmodernisme seria la idea centrífuga, que no hi ha centre. Altres conceptes claus del postmodernisme serien la deconstrucció, descentralització, diferència, pluralitat, disperció, anti-essencialisme…
  La ciència és en si un producte històric, i per tant no és neutre al poder, cal verure-la i interpetar-la com un producte cultural del seu temps. La Il.lustració va eregir la ciència, com l’element capaç de llegir la realitat i per tant de parlar-nos de la veritat de les coses. Wow! Del dogmatisme de la religió, al dogmatisme de la ciència! El postmodernisme, ens permet fins i tot qüestionar-nos la ciència. No existeixen veritats totals, sinó parcials i sempre posicionades.


 21. AG: En Biel t’acaba de contestar el que porto ja mesos dient. Potser seria mes heraclit que parmenides amb la frase que he escrit al final.

  Ferran: la teoria de les supercordes no le pogut coneixer i adentrar-m’hi del tot, gracies per informar-me, ara nomes em cal esperar a l’estiu per començar a llegir sobre aquest tema que em sembla interessant. Em sembla que vaig estar en una conferencia de Vattimo un cop, va ser interessant.

  Blanco nuclear: El sincroto de Suissa és un perill pq podra ser capaç de crear prou energia per fer sols o forats negres… d’aqui poc suissa i part d’europa sera un forat en el mapa.

  Post-moderns… potser el pas que hauriem de fer és recuperar autors oblidats de la grècia helènica com Sext Empíric i Diogenes el Cínic… pero si ens em de fixar amb la post-modernitat, recomano Artaud (si, es un frances, per variar)


 22. TINC UN TROLL! TNC UN TROOOOLL!! ALALALA
  Veus Pau com encara soc polèmic??

  En quant al apassionantissim debat filosòfic sobre el relativisme heu de saber que el proper divendres per la tarda hi haurà un combat filosòfic en aquest blog, amb un nivell altíssim, gràcies al futur cameo de Conjuntbuit! Hi esteu tots convidats!!

  Per cert, no puc deixar de felicitar a tots els comentaristes per les seves aportacions (excepte al pallasso aquest del Còmodo Burgués, tot i que he de reconèixer que m’he rigut una estona…)


 23. Però què collons li vas dir a aquest troll per provocar-lo d’aquesta manera?


 24. Ui doncs no en tinc ni idea! No l conec de res i juro que el que vaig dir al 2n comentari d’aquest post al final no ho vaig fer!!

  Podeu rellegir tots els fòrums i blogs fatxes de la xarxa eh!I swear it! O com a mínim jo no ho recordo en absolut, vaja…


 25. Glam:

  1) Felicitats pel troll impertinent i garrulo que has aconseguit.

  2) T’avisaré quan torni a fer un relat tipo homo així que el faci. Tanmateix, vull que entenguis que no és fàcil per un hetero escriure relats homo, de fet, el que vaig escriure no em va acabar de convèncer.

  Ferràn (crec, sinò disculpes):

  La conya aquesta de l’eslabó (o esgraó, com vulgueu) perdut és l’argument impenitent dels creacionistes, neix amb la pregunta “quan vam fer-nos intel·ligents?”. Hores d’ara sabem que els simis, i moltes altres espècies, són intel·ligents, i el que ens diferència de la resta no deixen de ser habilitats al servei de la supervivència de l’espècie.

  Dit d’una altra manera, a la pregunta Quan hem de deixat de ser micos? la resposta és: No hem deixat de ser micos.


 26. Hahaha. Ho sento però no em puc considerar un mico (sóc molt més guapo). En tot cas un mico evolucionat. És clar, la pregunta està mal planteixada: “quan vam fer-nos intel.ligents?” és una ximpleria, simplement. No hi ha salts, no hi ha vareta màgica que faci que avui no ho som i demà, si.
  Això suposant que existeixi la intel.ligència; que, a vegades, tinc tendéncia a dubtar-ho. Seré excesivament cartesià?


 27. Efectivament Ferran: no hi han salts!! Aixó es el que plantejaven els creacionistes amb el fals fòsil del Home de Pilldown, fet d’un crani humà i el d’un gorila!! ahahDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: