h1

ENTREVISTA INTERACTIVA AL CANDIDAT D’ICV-IU (PART 2)

Març 5, 2008
jamI avui la segona part de l’entrevista al cap de llista de la coalició ICV-IU a la provincia de Lleida Josep Antoni Moreno, amb les preguntes que vosaltres (i jo, jeje) li vàrem fer!
Se que la secció de política ha monopolitzat el blog, però heu d’entendre que per a un freak de les eleccions com jo unes generals son una cosa que passa tan sols cada quatre anys i cal aprofitar. A prtir del dia 10, prometo aparcar aquesta secció i tornar als relats, cine , musica…
.
LRDS.- Com bé saps la desafecció cap a la política és evident, jo votaré per responsabilitat cívica i optant pel mal menor, però no perquè m’atragui un partit o un programa. És més penso que el meu vot no serveix absolutament per a res. Què proposa ICV per revaloritzar la política i reimplicar un electorat absolutament desencantat?
Moltes solucions, contrastades i eficients. En la última enquesta del CEO, però, la menor desafecció política la tenia ICV-EUiA, suposo que per algo deu ser. La veritat és que amb una campanya tant subhastera no és gens estrany. Però també és veritat que ho participes en política o et faran la política. ICV-EUiA volem canviar, transformar, fer més participativa aquesta societat, aquest sistema democràtic amb exigències i propostes, amb una major influencia i amb solucions com mesures de participació ciutadana des de referèndums, a ILPs, o participació directa en assumptes municipals, el dret a decidir per Catalunya com a nació, etc. I per altra banda, ICV-EUiA volem il·lusionar a l’electorat desencantat, sobretot aquell que s’absté de forma crítica amb l’aportació de solucions i no promeses. Solucions que donin resposta a les seves necessitats diàries i no a grans entelequies. Per exemple: la pujada del salari mínim interprofessional (i no val a dir que no hi ha diners: amb promeses com els 400€ es liquiden més de 5000 milions d’euros!), la reducció de les desigualtats, afavorir l’accés a l’habitatge, unes pensions mínimes dignes (per damunt del nivell de suficiencia les no contributives i com el SMI les contributives), amb una renda bàsica d’empancipació per al jovent, amb el dret a la dona a decidir lliurement sobre el seu propi cos, … etc. Es a dir, més drets socials i menys rebaixes d’impostos. per convergir a la UE.

LRDS.- Veig, i crec que no sóc l’únic, ICV com la marca blanca del PSC. No us en diferencieu per res o almenys això és el que es perceb. Penseu fer res per canviar això?

Tot el contrari! Ens diferenciem i molt! Únicament cal mirar els programes, amb les propostes que acabo de resumir, ja hi ha moltes i evidents diferències entre ICV-EUiA i el PSC-PSOE. Nosaltres apostem per un estat federal plurinacional, el PSOE diu que ja hi ha prou amb el sistema autonòmic; nosaltres diem no a les rebaixes fiscals que únicament beneficien als més rics, PSOE fa rebaixes fiscals iguals que el PP, amb el pacte amb CiU; nosaltres diem avortament lliure i gratuït, el PSOE diu que s’ha d’obrir un debat que ja porta obert més de trenta anys!; ICV-EUiA diu despenalització de l’eutanasia, ells es preocupen i s’acovarden davant la jerarquia esclesiàstica; ICV-EUiA exigim la reforma radical de la Llei d’Estrangeria, per cert, aprovada pel PP i que retalla drets fonamentals, el PSOE parla de controls fronterès; ICV-EUiA va aconseguir, finalment, el matrimoni entre persones de mateix sexe, pactat amb un PSOE que anteriorment negava aquest dret repetides vegades; ICV-EUiA exigim el traspàs de rodalies i regionals, el PSOE ens ho nega; ICV-EUiA proposem mesures contra el canvi climàtic, el PSOE no sap que és això (més carreteres?); ICV-EUiA exigeix l’educació de 0 a 3 anys de forma universal i gratuïta, el PSOE dona xecs! … calen més exemples? Potser un altre molt evident: ICV-EUiA diu clarament que apostem per governs d’esquerres. PSOE diu preferir pactar amb la dreta de CiU.

NEMO- Es possible que al líder del PSOE li calga el suport d’IU-ICV: aconseguida ja en la passada legislatura la igualtat legal entre el col·lectiu LGTB i la resta de la població, quins avanços cap a la igualtat social plena i efectiva impulsaria en aquest escenari el vostre partit?

Són moltes, moltíssimes, però molt necessàries. T’aconsello que facis una ullada al nostre programa http://www.joanherrera.cat/programa/consulta , al sisè apartat “Llibertats sexuals”. Però en tot cas, molt breument, aconseguir l’eradicació de la LGTBfòbia (llei integral contra la LGTBfòbia, Llei de violència en el si de les parelles homosexuals, promoció de mesures positives per la integració social i laboral dels i les transsexuals, reforma de la Llei d’Identitat de Gènere, modificació de la Llei de reproducció assistida per permetre la donació d’òvuls en el si de les parelles formades per dues dones, rehabilitació de les persones homosexuals perseguides durant el franquisme), treballar en el camp de l’educació per aconseguir la igualtat social (elaboració i implementació de programes específics per desenvolupar l’eix transversal d’educació en la no discriminació), i considerar els drets LGTB com a drets humans a l’hora de dissenyar la política internacional (ingrès de l’estat espanyol a l’ILGA -Associació Internacional Gai i Lesbiana-, dret d’asil i assistència a les persones perseguides en els seus països d’origen per la seva orientació sexual o identitat de gènere, realització d’un estudi sobre la situació de la gent gran LGTB i implimentar mesures per aconseguir que no torni a l’armari, una política valenta sobre VIH-SIDA)

NEMO.Amb Rajoy com a president del Govern (un escenari, per cert, que les enquestes ens fan témer cada vegada més), és ben clar que els avanços de la darrera legislatura en matèria de drets LGTB estarien en perill, i molt probablement als ciutadans ens tocaria eixir al carrer a defensar-los. Des d’IU-ICV, de quina manera es donaria suport a la lluita per impedir que un govern del PP trepitjara i destruïra els drets i la igualtat aconseguits per gais i lesbianes, i convertira la discriminació homofòbica en política d’Estat?

Primer: el gran perill avui no és que torni el PP (totes les enquestes indiquen que no serà així), sinó que guanyi el PSOE per majoria absoluta. I recordem que el PSOE aquesta sensibilitat no la té massa fixada sinó li estirem des de l’esquerra. En tot cas, però, aquests dies ho anem diem, per barrar el pas a la dreta s’han de fer polítiques d’esquerra. ICV-IU serem bel·ligerants contra el PP, la conferència episcopal, o tot aquell que tingui la temptació de retrocedir en drets socials, com els drets LGTB. Amb la nostra major influència al Congrès, des del Parlament de Catalunya, els ajuntaments o el carrer.

PAUBé, aquest és el primer cop que votaré, massa jovenet pel nivell de les qüestions que s’han plantejat per aquí però ho puc intentar.
El fet és que em plantejo seguir la política del mal menor o “lo-meno’-malo” que així, per sobre, puc veure com el PSOE. La meva pregunta és, que té, que pot fer ICV que el diferenciï del partit anterior? A grans trets, no necessitaria un discurs massa elaborat i complex.

En tot cas, el mal menor fa que aquests “mals” siguin més grans i, per tant, no puguem avançar en drets socials i estat del benestar, entre d’altres. ICV ens diferenciem en que no entrem en subhastes electorals. Volem aportar solucions. I tenim molt clar que qui diu que baixar impostos es pot ampliar l’estat del benestar (polítiques efectives d’accés a l’habitatge, desenvolupament de la llei de la dependencia, solucions per l’emancipació dels joves mitjançant la renda bàsica d’emancipació, la pujada del sou mínim a 1.000 €, en consonància amb la resta de la UE, …) menteix. És impossible. Els diners han de sortir d’algun lloc. A més, quan PSOE, CiU i PP (fins i tot ERC alguna vegada) diuen que rebaixar impostos beneficia a les rendes més baixes, es deixen de mencionar que també es rebaixa a les rendes més altes, en percentatges que globalment signifiquen una gran rebaixa d’impostos, i per tant de recaptació, que beneficia als que més tenen i, que per tant, es poden permetre accedir a serveis socials privats o compra directa d’habitatges, per posar un exemple, sense patir una gran repercusió a la seva renda, tot el contrari al que si que passa amb la gran majoria dels ciutadans i ciutadanes, amb rendes baixes i mitjanes que tenim necessitat de serveis públics i que no ens podem permetre pagar una privada. Aquesta és l’aposta del sistema nordamericà amb una gran aposta per la privada i uns serveis públics de subsistència. Donar xecs encara fa més regressiu el sistema.


Per tant, lo-meno-malo, i sobretot amb majoria absoluta, pot representar el mateix que el PP. No oblidem que en aquesta passada legislatura el PSOE ha pactat una reforma fiscal amb la dreta de CiU que ha reduït els ingressos en 7000 milions d’euros anuals. Una reforma calcada a l’anterior feta pel mateix PP. Com a mínim en matèria econòmica, el PSOE, amb el recolzament de la dreta de CiU, fa la mateixa política que la dreta de Rajoy o Aznar. Per tant, per barrar de veritat les polítiques de dretes fa falta una gran influencia de l’esquerra de debò, la que farà pagar més als que més tenen, perquè també aquests són els que més beneficis treuen de la nostra societat.
.
PAU.- En quant al que més m’interessa saber és sobre la política ecologista que pensen defensar, que em sembla perfecte, però que no voldria trobar-la massa utòpica, ja que amb certs comentaris que he escoltat m’envaeix una onada d’escepticisme. I em podries explicar no-se-què d’una central (tèrmica? no crec no?) a la zona franca que contaminaria molt i que ens faria arribar tots els aires a L’Hospitalet?

Sembla ser que Gas Natural projecta una central tèrmica a L’Hospitalet. En tot cas, molta cura, doncs els ajuntaments acaben sent qui donen o no les autoritzacions a la instal·lació de determinats tipus d’empreses. Aquest ajuntament està governat pel PSC.


Arribats aquí, des d’ICV la nostra aposta és per una Llei energètica que aposti per les energies netes. Fins i tot proposem el tancament de les nuclears amb un programa pont de permeti el tancament gradual per garantir el subministrament elèctric des de l’energia nuclear a les energies netes.

Per un altra banda, una veritable política contra el canvi climàtic, que ha de comportar actuacions i noves lleis com la d’envasos, la promoció de la mobilitat sostenible (transport ferroviàri), una nova cultura de l’aigua (estalvi, eficiencia, reutilització, …), etc. i molt més al nostre programa…

Tot això ja fa temps que s’està portant a terme a paissos de la UE. Per tant gens utòpic. En canvi Espanya és campió en incompliment del protocol de lluita contra el canvi climàtic…
.
MOZ.- El mateix Roger ha parlar moltes vegades del coalicionisme hiperbòlic d’IU (en la que fins i tot s’hi va integrar un partit socialista carlí), així que jo em pregunto: fins a quin punt es garantir el funcionament conseqüent d’un partit quan aquest n’és una federació d’altres de més petits?
Doncs com a representant d’ICV que no tenim aquest problema, fins i tot amb forts processos consolidats de participació interna (com primàries, assemblees i processos oberts a la ciutadania, diferent processos de participació, i encara molts per aconseguir, es clar), difícilment et puc donar una resposta adequada, doncs em pregunto exactament el mateix. No comprenc (bé, en part sí) com IU s’ha deixar portar per la por i el xantatge de les opcions dures i conservadores del PCE per deixar passar l’oportunitat de recolzar en aquestes eleccions a Isaura Navarro, d’Iniciativa pel País Valencia, escollida majoritariament per IU País Valencià, i així continuar un procés (posat en marxa en la resta del territori espanyol per Llamazares) de renovació i consolidació del que representa o hauria de representar IU. En tot cas, em consta que Llamazares es troba més a prop d’ICV que del PCE.
.
MOZ.- Com a representant de la circumscripció electoral de Lleida, quina és la seva postura respecte les obres d’art sacre en litigi amb l’Aragó?
Doncs molt simple i concís: s’ha de respectar la unitat de les obres. del Museu Diocesà. D’unes obres, a més, propietat històricament del bisbat de Lleida. I per tant, del tot innegociable. Unes obres, per un altra banda, que s’haurien de considerar patrimoni cultural de la societat.
.
BISMUTINA.- ICV-EUiA defensa unes tesis de catalanisme federalista. Una única pregunta, simple, però que espero que li faci pensar: tots els federalistes es troben a Catalunya, a Espanya no hi ha ningú que es cregui el federalisme a part d’IU, tot i que no en fa una gran defensa. Amb qui pensen federar-se?
El que es tracta és d’aconseguir el dret de decidir, el dret a l’autodeterminació que podrem aconseguir amb una major influència al congrés. A partir d’aquí, Catalunya ha de ser lliure per decidir quina i de que tipus ha de ser la relació amb la resta de comunitats d’Espanya. La nostra aposta és la d’un estat federal plurinacional. Qui estigui tant cec de tancar consensos en aquest sentit, s’equivocarà de totes totes. Aquest procés cada dia és més necessari. Una resposta per la nostra nació, així com la d’Euskadi, i les que així ho decideixin lliurement.
.
BISMUTINA- Quan proposaran una moció al Congrés per renovar la Constitució i suprimir la Monarquia? Es tracta de posar el PSOE entre l’espasa i la paret, un partit no es pot dir socialista i ser monàrquic o no recolzar la República.
Molt fàcil: quan vulguin modificar el dret a la successió. Aquest serà el millor moment. Esperem tenir la influència suficient per poder aconseguir deixar sense efecte aquest dret de la corona a fi que desprès de la mort de l’actual monarca ens puguem constituir, amb un procés totalment pacífic, en una república.
.
JOSEP_PEPUS.- Solicitarán la reforma electoral que democratice de verdad el estado, donde todos los escaños sean en proporción a los votos, y así tanto el caño de Barcelona como el de Avila estén respaldados por el mismo número de ciudadanos?
Inmediatamente. Una persona un voto. Pero tambien, para que las comunidades con menos población tambien puedan ser lo más plurales posibles, tambien exigiremos la ampliación del número de diputados. Lo suficiente para poder respetar esta pluralidad. Sobre todo en un estado federal plurinacional como el que propone ICV-EUiA.
.
JOSEP_PEPUS.Solicitarán la Ley de Plazos para abortar? Que se denuncie el Concordato con la Santa Sede y que el Estado no siga financiando la iglesia por ninguna vía, incluida el IRPF?+
Exigiremos la despenalización del avorto. Es un derecho de la mujer el decidir libremente sobre su propio cuerpo. Además exigiremos que este sea gratuito y cubierto por la sanidad pública.
Si, denunciaremos el concordato con la Santa Sede que consideramos claramente anticonstitucionales. El estado ha de garantizar la igualdad de trato a todas las religiones. Por tanto, no se puede subvencionar ni potenciar a ninguna de ellas. Financiación CERO.  La legislación del estado ha de ser aconfesional, laica.
.
JOSEP_PEPUS- Solicitará que el sistema se democratice, permitiéndose convocatoria de referéndums por parte de administraciones territoriales, y/o grupos de ciudadanos?
És una prioridad de ICV-EUiA. Entendemos que la verdadera y plena democracia requiere de la participación de la ciudadania. Encontrarás todas las propuestas más concretas en nuestro programa: http://www.joanherrera.cat/programa/consulta . Pero concretando: Si, exigiremos la reforma de la lei electoral estatal para, entre otras, garantizar una mayor proporcionalidad, dotar a las CCAA de la capacidad política para convocar referendums dentro del ambito de su competencia. Por otra parte, tambien solicitaremos el canvio de la Constitución Española para reducir el numero de firmas requeridas para la presentació de una Iniciativa Legislativa Popular, flexibilizando, asimismo, los requisitos de firma a los 16 años de edad (edad mínima en que solicitaremos tambien el derecho a voto) y criterio de residencia legal en vez del criterio de nacionalidad.   Al mismo tiempo, exigiremos elaborar una lei de referendums y de consultas populares, para que se puedan plantear tanto a propuesta de las diferentes instituciones como de la iniciativa ciudadana, permitiendo, de esta manera, la participación directa de la ciudadania.
.

THERO.- Denunciar bisbes com el de Tenerife que dóna cobertura a la pederàstia és defensar la llibertat religiosa. Llavors, es permet que el PP digui bajanades com allò del contracte d’immigració, o que prometi que l’ablació estarà prohibida quan ja ho està… Quan començaran a ser tan covardets i començaran a querellar-se contra els talibans de la premsa? Quan començaran a defensar Catalunya de l’insult continuat?

No acabo d’entendre la pregunta. Però en tot cas, si alguna força política està sent clara i valenta en l’exigència d’un estat aconfessional i laic, aquesta és ICV-EUiA. Nosaltres no ens deixem ni ens deixarem acovardar per Rouco Varela, la jeràrquia esclesiastica o la dreta més rància. No ho hem fet mai i mai ho farem. Si algú ha defensat clarament Catalunya contra els atacs dels bisbes, ha estat ICV-EUiA. Per cert, tinc dues cartes amenaçadores cap a la meva persona per denúnciar les declaracions de la jerarquia esclesiastica, els pactes del vaticà i per defensar el laicisme. Però no m’acallaran. Ni a mí, ni a ICV-EUiA.

Finalment, aquí tens la novena raó de Carlos Jimenez Villarejo per votar Joan Herrera: “J. Herrera ha denunciado vigorosamente los Acuerdos con el Vaticano exigiendo que el Gobierno supere sus complacencias con la Jerarquía católica para construir un Estado laico. El Acuerdo vigente de 1976 afirma que el Estado español reconoce (haciendo referencia a la Ley franquista de libertad religiosa de 1967, derogada en 1980) que “debe haber normas adecuadas al hecho de que la mayoría del pueblo español profesa la religión católica”, afirmación radicalmente incompatible con el planteamiento constitucional. Y los Acuerdos de 1979 sobre enseñanza se firmaron cuando la Constitución acababa de entrar en vigor, pero se negociaron bajo la presión de una jerarquía ávida de conservar sus privilegios antes de que aquella fuera aprobada. La Jerarquía está violando sistemáticamente la Ley de libertad religiosa en cuanto presiona y coacciona a colectivos sociales a los que no admite en la plenitud de sus derechos.”
.
THERO- Tenen prevista una reforma de la judicatura que elimini els dinosaures que encara patim? Acceleraran els procesos perquè no comencin, sobre tot els que tenen que veure amb escàndols polítics, tan tard que la gent ja ni se n’enrecorda?
Exigirem la descentralització del Consell General del Poder Judicial per adequar-lo a l’estat federal plurinacional que també exigirem. El nou estatut de Catalunya, del qual exigirem també el seu compliment, és una eina que ens servirà per millorar el servei públic de la Justicia de Catalunya en benefici dels ciutadans i ciutadanes, i protegir més efectivament els seus drets, amb una acceleració de la resolució dels litigis.

També és molt adient en aquest cas la setena raó de Villarejo en quan a certs escàndols polítics: “Coherentemente (Joan Herrera) con su firme posición contra la corrupción, ha planteado en el Congreso la aplicación inmediata de la Convención de NNUU contra la corrupción (2003), proponiendo reformas para hacer mas eficaz la lucha contra esa amenaza para la democracia, tanto en la investigación criminal como en la sanción de conductas que ya los Gobiernos anteriores debían haber llevado a cabo, como considerar delictivo el “enriquecimiento ilícito” de los servidores públicos. Ademas de ampliar los plazos para declarar prescritos esta clase de delitos, los de corrupción y fraude fiscal, para evitar situaciones como la Sentencia del Tribunal Consticional sobre los “Albertos” dejando sin efecto la condena penal que le habia sido impuesta, que solo puede incrementar aún mas la desconfianza respecto de los tribunales y la desmoralización cívica.”
.
KAKUN.- Els trens rodalies i regionals no són competència de la Generalitat de Catalunya? I, si el que vosté em vol respondre és que demanaran més fons a l’Estat o el traspàs total de les línies… no seria aquesta la proposta i no el traçat concret de línies, més addient, potser, en una campanya de les autonòmiques?

No, no, no! No fotem. A l’estatut de Catalunya és recull que tots els trens que circulen de principi a fi dintre de Catalunya SERAN competència de la Generalitat de Catalunya. Aquesta competència serà una exigència d’ICV-EUiA el primer any de legislatura. Però no fotem, sense diners no volem la competència. O es que haurem de pagar els catalans la modernització de rodalies i regionals pendents des de fa molts anys per part de l’estat? Es que no paguem prou? Per això exigim també la publicació de les balances fiscals! El que no és de rebut és que l’estat presumeixi de superàvit mentre les CA anem ofegades per poder oferir els serveis que tenim cedits en bones condicions. Catalunya paga més del que rep. Per tant, l’estat o modernitza el tren convencional o ens ho cedeix, com nosaltres exigirem, però amb la seva partida pressupostaria necessària. A més, part també de la negociació de l’estatut va ser una dotació pressupostaria per posar al dia les abandonades infraestructures de Catalunya. La nostra proposta, Pla ferroviari 2014, únicament destinaria un 20% d’aquesta partida en modernitzar i donar servei ferroviari per al 100% del ciutadans i ciutadanes de tota Catalunya.

Exigirem la competència. Però únicament l’acceptarem amb la seva partida pressupostària. Però, precisament, sabedors d’aquesta dificultat, també és necessari recordar que exigirem la reforma federal de la constitució per a que l’estat esdevingui federal i plurinacional amb el dret a decidir de Catalunya com a nació.
.
JOTABE No li semblaria més just que els partits polítics es definisin abans de les eleccions amb qui pactaran o amb qui no? Perque la meva opinió es que la gent vota a un partit i no a una agrupació de partits.

Totalment. Crec que a ningú li queda cap dubte que ICV-EUiA sempre recolza governs d’esquerres, tant a Catalunya com a Espanya. I en aquest últim cas, ja hem dit, ben alt, que el nostre pacte serà amb el PSOE, sempre hi quan es donin les condicions per la qual puguem arribar a un pacte. Però encara així, mai, ni per activa, ni per passiva, mai possibilitarem un govern del PP.

.

JOTABÉ.- Que n’ opinaria de la possibilitat de que es fessin 2 voltes en les eleccions com es fan en altres partits i que governes la llista més votada?
Moltes gràcies

Això és típic dels sistemes presidencialistes que en cap cas representa les sensibilitats que la ciutadania demostra elecció darrera elecció. El nostre és un sistema parlamentari. Un sistema que respecte les minories i que, per tant, no pot, de cap manera, possibilitar segones voltes. Les minories també han d’estar representades. I en tot cas, una persona, un vot.

Al que si estem d’acord, i nosaltres complim, és la celebració de primàries per la designació dels caps de llista dels partits, com nosaltres fem (ICV fins i tot amb la participació de gent no afiliada).
.
RAFAEL.- Quina és la postura del partit respecte al cànon digital? sobre el tema de les descàrregues d’internet a través de xarxes P2P i altres? A Espanya de moment la llei s’interpreta en el sentit que es permeten, sempre que siguin per un ús privat i no lucratiu. Com es garantirà la continuïtat d’aquest dret que cada dia està més amenaçat per grups poderosos com la SGAE i que de fet, països del nostre entorn com França o Gran Bretanya estan ja limitant? No li sembla oportunista la posició de Mariano Rajoy contra el canon

Totalment. ICV ja hem exigit i exigirem el control públic de l’SGAE i la supressió del cànon digital indiscriminat. Que no entra en contradicció amb la defensa dels drets d’autor, doncs és a través de la xarxa per on es distribueix la cultura, mitjançant les operadores que fan negoci, les que han de donar resposta als drets d’autor.

.

BLANCO NUCLEAR.- Quan el PP ja es planteja la construcció d’un 5è cinturó, ICV com es pretén combinar sostenibilitat i ecologisme amb creixement?

No hi ha sostenibilitat, ni creixement sostenible sense tenir en compte la nostra petjada ecològica al territori. En una generació ens estem carregant tot el patrimoni que els nostres pares ens van deixar. És del tot necessari abordar d’una vegada per totes un nou model de mobilitat que posi l’accent en el transport públic i l’aposta per una nova cultura de la mobilitat. Entre d’altres, és molt necessari convergir amb la UE també en el transport de mercaderies via ferroviària que ens permetria descongestionar les actuals infraestructures viàries. Aquesta és l’aposta moderna que necessitem. Fer més vies, sense fer una aposta clara per la mobilitat sostenible, és abocar-nos al desastre.

I per cert, qualsevol creixement que tampoc ho tingui en compte, tindrà els mateixos resultats. Quan trigarem a donar-nos compte? Un bon exemple visual, la cabina (el camarote) dels Germans Marx: http://www.youtube.com/watch?v=-lPZhdOLBTc o la dels Germans Marx a l’Oest, al final d’aquesta delirant escena on el tren necessita més i més fusta (“más madera”), fins arribar a no tenir res més per cremar: http://www.youtube.com/watch?v=FQzBtlu80R8&feature=related
.
BLANCO NUCLEARDe quina manera ICV defensarà la utilització del català a les corts espanyoles?

Sobretot amb l’exigència de la reforma de la Constitució per tal de configurar un estat federal plurinacional, plurilingüístic i pluricultural. Però també amb la oficialitat oral i escrita de les quatre llengües, arbitrant mesures tècniques, legals i formatives que així ho puguin garantir. Al Senat serà ha de ser una conseqüència de la nova realitat plurinacional que s’ha d’abordar, fins i tot amb una reforma per a que esdevingui una autèntica cambra de representació territorial. I, sobretot, no recolzant la candidatura del Sr. Bono a la presidència del Congrés de diputats.

.

JULIANENQue puc fer amb el llibre de família que tinc a les mans si guanya les eleccions el PP i treu el matrimoni tal com esta legislat ara per gais i heteros sense distinció

Cap problema. Ja ho vaig dir: el PP ha renunciat a guanyar aquestes eleccions amb aquest gir a l’extrema dreta. Però a més, ja ens diuen totes les enquestes que Rajoy no guanya. Per tant, sense pors i molta cura amb la possible majoria del PSOE doncs no va ser sinó amb la nostra insistència i preserverància que finalment (s’havien negat anteriorment repetides vegades) vam pactar i possibilitar el matrimoni entre persones del mateix sexe. A més, encara queda molt, molt per fer a fi d’aconseguir els mateixos drets que els matrimonis heterosexuals.

ARQUEÒLEG GLAMURÓS.Que li direies a un gai o lesbina que votés al PP o CIU?

Doncs casi ho acabo de dir. Fins i tot PSOE dubta repetides vegades. La dreta té un concepte de familia conservadora on únicament té cabuda un tipus de família dictat per l’Església catòlica. Amb ells, mai s’aconseguiran adequar els mateixos drets d’unes i uns altres famílies. Totes, per a ICV-EUiA amb els mateixos drets, tant d’adopció, com de viudetat, drets socials, sanitat, …

ARQUEÒLEG GLAMURÓS.- Que et suggereix el lema de Duran “A Catalunya no hi cap tothom”?

Xenofòbia pura i dura. És el no vol reconèixer la realitat. Catalunya a més, en gran part, és un país d’immigrants. Cal recuperar memòria històrica: és català tot aquell que viu i treballa a Catalunya. I això va servir abans i serveix igualment ara. A Catalunya hi caben donat que tenim un problema de natalitat i de falta de treballadors per a certes ocupacions. El que cal és donar visibilitat a la realitat que tenim i no fer demagògia amb aquest tema tant sensible. El problema no és el fenomen de la immigració, el problema són els serveis tant deficitaris que històricament patim, així com la falta d’unes polítiques socials d’integració.

ARQUEÒLEG GLAMURÓSCom valores la gestió a Interior de Joan Saura?

Molt positiva. Amb canvis molt necessaris per democratitzar encara més un cos tant important com el dels mossos d’esquadra. I amb mesures valentes com la reducció de la velocitat a 80 qm per hora que ajuden a lluitar contra el canvi climàtic, reduir la congestió viària i, fins i tot, els accidents, per posar alguns exemples.

ARQUEÒLEG GLAMURÓS GRÀCES DE TOT COR I MOLTA SORT A LA CAMPANYA!!

MOLTES GRÀCIES A TOTS VOSALTRES PER VOLER COL·LABORAR

11 comentaris

 1. Doncs un vertader d’exemple de política 2.0 i realment propera al poble. Diu molt de vostè, senyor Moreno, la meva més sincera enhorabona.
  I un sincer agraïment per a tu també, Roger, que amb aquesta addicció teva a la política (això es cura?) ens has donat una magnífica oportunitat!


 2. Gràcies a vosaltres Moz.

  M’acabo d’adonar que a l’enviament de les respostes he tingut alguna errada i ha desaparegut part de les respostes a les preguntes de LRDS, que sembla que no el vulgui contestar. En tot cas, a la primera pregunta de LRDS volia comentar que la desafecció política de que parla és veritat que cada dia és major. En la última enquesta del CEO, però, la menor desafecció política la tenia ICV-EUiA, suposo que per algo deu ser. La veritat és que amb una campanya tant subhastera no és gens estrany. Però també és veritat que ho participes en política o et faran la política. ICV-EUiA volem canviar, transformar, fer més participativa aquesta societat, aquest sistema democràtic amb exigències i propostes, amb una major influencia i amb solucions com mesures de participació ciutadana des de referèndums, a ILPs, o participació directa en assumptes municipals, el dret a decidir per Catalunya com a nació, etc. I per altra banda, ICV-EUiA volem il·lusionar a l’electorat desencantat, sobretot aquell que s’absté de forma crítica amb l’aportació de solucions i no promeses. Solucions que donin resposta a les seves necessitats diàries i no a grans entelequies. Per exemple: la pujada del salari mínim interprofessional (i no val a dir que no hi ha diners: amb promeses com els 400€ es liquiden més de 5000 milions d’euros!), la reducció de les desigualtats, afavorir l’accés a l’habitatge, unes pensions mínimes dignes (per damunt del nivell de suficiencia les no contributives i com el SMI les contributives), amb una renda bàsica d’empancipació per al jovent, amb el dret a la dona a decidir lliurement sobre el seu propi cos, … etc. Es a dir, més drets socials i menys rebaixes d’impostos. per convergir a la UE.

  I a la segona pregunta: amb les propostes que acabo de resumir, ja hi ha moltes i evidents diferències entre ICV-EUiA i el PSC-PSOE. Nosaltres apostem per un estat federal plurinacional, el PSOE diu que ja hi ha prou amb el sistema autonòmic; nosaltres diem no a les rebaixes fiscals que únicament beneficien als més rics, PSOE fa rebaixes fiscals iguals que el PP, amb el pacte amb CiU; nosaltres diem avortament lliure i gratuït, el PSOE diu que s’ha d’obrir un debat que ja porta obert més de trenta anys!; ICV-EUiA diu despenalització de l’eutanasia, ells es preocupen i s’acovarden davant la jerarquia esclesiàstica; ICV-EUiA exigim la reforma radical de la Llei d’Estrangeria, per cert, aprovada pel PP i que retalla drets fonamentals, el PSOE parla de controls fronterès; ICV-EUiA va aconseguir, finalment, el matrimoni entre persones de mateix sexe, pactat amb un PSOE que anteriorment negava aquest dret repetides vegades; ICV-EUiA exigim el traspàs de rodalies i regionals, el PSOE ens ho nega; ICV-EUiA proposem mesures contra el canvi climàtic, el PSOE no sap que és això (més carreteres?); ICV-EUiA exigeix l’educació de 0 a 3 anys de forma universal i gratuïta, el PSOE dona xecs! … calen més exemples? Potser un altre molt evident: ICV-EUiA diu clarament que apostem per governs d’esquerres. PSOE diu preferir pactar amb la dreta de CiU.

  Perdoneu i moltes gràcies!


 3. woo!
  Ara ho edito!!


 4. En primer lloc, em vull afegir a les felicitacions de moz tant a Roger com a Josep Antoni Moreno per aquesta gran iniciativa 😉 que heu tingut.

  Després, i ja entrant en matèria de les respostes que dóna a les preguntes que jo li feia, voldria assenyalar que quan jo vaig plantejar la meua pregunta, les enquestes situaven el PP cada vegada més a prop del PSOE, tendència que es va frenar arran dels debats. Tanmateix, en les enquestes de dilluns passat, que eren les últimes que es podien publicar, la possibilitat que el PSOE traguera majoria absoluta gairebé no hi apareixia per enlloc. És per això que, al meu parer, “el gran perill” que pot suposar el resultat que isca de les urnes diumenge a la nit no és pas una majoria absoluta del PSOE. El gran perill és que, ara com ara, l’escenari que les enquestes donen com més probable és que el PSOE es quede massa lluny d’aquesta majoria absoluta per a poder governar amb el suport de la resta de l’esquerra (he de dir que aquest, un govern de Zapatero amb el suport de IU-ICV i els altres partits esquerrans, és l’escenari que jo voldria que es fera realitat durant els propers quatre anys), de manera que li tocaria anar a cercar el suport de CiU, el PNB, CC… i això ja ens podem el que significaria quant a la possibilitat de fer nous avanços socials.

  D’altra banda, em preocupa veure que molta de la gent que em diu que està convençuda que guanyarà Zapatero no pensa ni tan sols anar a votar diumenge. Si n’hi ha molts més com ells, haurem begut oli… i ens trobarem Rajoy guanyador “per sorpresa” diumenge a la nit. En fi, esperem que no siga així i que el PSOE traga un nombre de diputats i senadors suficient per a poder governar amb el suport dels altes partits d’esquerra. Llavors, espere que es puguen aprovar i posar en funcionament aquestes mesures cap a la igualtat social, molt encertades, que detalla Josep Antoni en la resposta a la meua primera pregunta. Molta sort a tots… i no deixeu d’anar a votar!


 5. Tens raó Nemo! El pitjor que pot succeïr és que l’esquerra es confii i es desmobilitzi precisament ara!
  NOOOORR tots a votar diumenge!! Que fins que el blat no és al sac i ben lligat no pots cantar victòria!


 6. Corregisc: al final del segon paràgraf, on diu “això ja ens podem el que significaria”, hauria de dir “això ja ens podem imaginar el que significaria”.

  M’ha agradat molt la teua frase, Roger: “fins que el blat no és al sac i ben lligat”… doncs això, que no ens caiga el blat pel camí, no fóra cas que diumenge ens trobem el sac més buit que no ens esperàvem!


 7. quedan 3 días para el posible auto-exilio!
  siguen las propuestas…


 8. En resposta a la teva questio de Com tenir un treball que t’exigeix enbrutarte la resposta es molt clara. Intenta no posarte roba que t’agradi quan facis la teva feina i sobretot! No et deixis veure mas en vida social amb roba que ja usis per la feina (ni que sigui neta)

  Gracies per la teva consulta sempre a la teva disposició


 9. crec que no niré a donosti
  pq, tot i ser estudiants, són 180€

  toooooma!

  per cert, un munt de coses a explicar!


 10. Moltes Felicitats Roger! i també donar les gràcies a en Josep Antoni Moreno. m’agradaria viure a la provincia de Lleida per exercir el meu dret a vot…

  Roger, he desaparegut aquestes dues setmanes… estic gravant un curt amb els de la uni!!! és divertit però cansat. Quan estigui acabat ja et diré quelcom.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: